Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Με προσωρινή διαταγή του ΣτΕ, διακοπή εργασιών των οκτώ αιολικών σταθμών των ENEL/DAMCO στην Νότια Εύβοια

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας, από 11 Αυγούστου διακόπηκαν οι εργασίες κατασκευής των οκτώ αιολικών σταθμών της εταιρίας ENEL GREEN POWER HELLAS A.E. https://www.enelgreenpower.com/en/media/press/d201706-enel-starts-construction-of-the-largest-wind-farm-in-greece.html  στην ορεινή Καρυστία, μετά από σχετική αίτηση του ΣΠΠΕΝΚ, για την αποφυγή άμεσης και ανεπανόρθωτης βλάβης στα προστατευόμενα συστατικά στοιχεία της περιοχής.

Προς το τέλος Σεπτεμβρίου θα αποφασίσει η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ αν θα γίνει δεκτή η αίτηση του ΣΠΠΕΝΚ για την αναστολή των εργασιών της ENEL μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κυρίως προσφυγής του ΣΠΠΕΝΚ για ακύρωση όλων των εγκριτικών αποφάσεων του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορούν στα αιολικά πάρκα της εν λόγω εταιρίας.

Ο ΣΠΠΕΝΚ, στα πλαίσια των καταστατικών του σκοπών, με όσες δυνάμεις διαθέτει, αγωνίζεται για την διάσωση και ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της Καρύστου. Κατά παράβαση όλων των αρχών εδαφικού/αναπτυξιακού/περιβαλλοντικού σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ισχύουσας νομοθεσίας καταλύονται όλες οι οικολογικές δομές της προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura εφόσον έχουν αδειοδοτηθεί ήδη πάνω από 350 ανεμογεννήτριες διαφόρων εταιριών, εντός και γύρω από τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας και την Ειδική Ζώνη Διατήρησης της Φύσης. Την περιβαλλοντική υποβάθμιση/καταστροφή θα συμπληρώσει η κατασκευή εναερίου και υπόγειου δικτύου υψηλής τάσης μέσα στην περιοχή του όρους Όχη και πέντε υποσταθμών αποκλειστικά για τους αιολικούς σταθμούς.

Χαιρετίζουμε αυτή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σαν ένα φως μέσα στο σκοτάδι και περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη με μόνο κριτήριο την τήρηση της νομιμότητας.

Ο αγώνας συνεχίζεται...                                                             http://www.ochi.gr/el/node/56

 
Α ανακοίνωση δεν αναφέρει την DAMCO (των Κοπελούζου/Σαμαρά). Μάλλον πούλησαν την άδεια (ή την πλειοψηφία) -- όπως εξ άλλου και αυτή των Κυκλάδων.
 
Παιδευόμαστε για να πουλάει ο ένας άδειες, στον άλλο που θα ζει από τις επιδοτήσεις λειτουργίας
 
 
Θυμίζω ότι η ίδια η ENEL τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των επιδοτήσεων σε ΑΠΕ:
 
«Οι παρεμβάσεις και οι επιδοτήσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουν φτάσει σε ένα σημείο εντελώς μη ανεκτό. Αυτή η βιομηχανία είναι το μεγαλύτερο παιδί του κλάδου σήμερα και δεν είναι παιδί πια. Και δε χρειάζεται πια παιδική τροφή. Χρειάζεται ένταξη στην αγορά σε υψηλό επίπεδο»  Κοινή δήλωση που συνυπέγραψε η ENEL τον Οκτώβριο του 2013.
 
Στην Ελλάδα όμως...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπας και έχει κολλήσει η χρηματοδότηση και έβαλαν το ΣτΕ δήθεν να τους σταματήσει;