Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Ποιούς ωφελούν και ποιούς δεν ωφελούν τα αιολικά;



Τα αιολικά ωφελούν κυρίως αυτούς που τα κατασκευάζουν και τα εξάγουν: 2-3 μεγάλες εταιρείες, όπως η ENERCON, η SIEMENS και η VESTAS. Ωφελούν επίσης τις μεγάλες εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής που τα λειτουργούν (τις Ευρωπαϊκές «ΔΕΗ), όπως η EDF (EDISON), ENEL, Iberdrola, ENGIE (Gaz de France).  Επίσης ωφελούν τους Έλληνες εργολάβους που θέλουν λεφτά.  Και όλα αυτά με επιδοτήσεις που πληρώνουμε εμείς.

Tο ερώτημα είναι: «Εμείς, τι παίρνουμε»;

Τα αιολικά είναι τεχνολογία του 1960 που δοκιμάστηκε με τις πετρελαϊκές κρίσεις του 1973 και του 1979 και απέτυχε από τότε. Κανείς δεν ήθελε και δεν πλήρωνε το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα τους. Κάτι που αγνοεί ο πολύς κόσμος είναι ότι η τάση (τα βολτ) και η συχνότητα (τα Χερτζ) σε ένα δίκτυο ηλεκτροδότησης πρέπει να είναι σταθερά. Και η ηλεκτροπαραγωγή πρέπει κάθε στιγμή να είναι ίση με την ζήτηση για ρεύμα. Κάτι που επίσης αγνοεί ο πολύς κόσμος είναι ότι το ρεύμα δεν αποθηκεύεται πρακτικά, ή οικονομικά, σε ποσότητες δικτύου.

Τα αιολικά επανήλθαν το 1990 με έναν Γερμανικό Νόμο που τα έκανε υποχρεωτικά, με υποχρεωτικές και εγγυημένες επιδοτήσεις. Έτσι γέμισε η Γερμανία αιολικά. Αυτός ο Νόμος, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγινε υποχρεωτικός και στις άλλες χώρες τις Ε.Ε. και έτσι γέμισε και η υπόλοιπη ΕΕ με (Γερμανικά, κυρίως) αιολικά.

Τα αιολικά βγάζουν πολύ καλά λεφτά για αυτούς που τα εξάγουν και αυτούς που τα λειτουργούν. Τα λεφτά αυτά πληρώνονται, υποχρεωτικά, μέσα από τους λογαριασμούς του ρεύματος. Τα λεφτά είναι τόσο καλά που επιτρέπουν πολλή προπαγάνδα και αρκετή «νόμιμη» διαφθορά. Σήμερα, μετά 28 χρόνια επιδοτήσεων και εμπειρίας, έχουμε μάθει πολλά:

1) Τα αιολικά, καθ εαυτά, δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες.
2) Τα αιολικά επίσης δεν εξοικονομούν καύσιμα και ούτε μειώνουν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (το CO2 προέρχεται από χρήση καυσίμων).
3) Τα αιολικά ακριβαίνουν την λιανική τιμή του ρεύματος, αλλά ρίχνουν την χοντρική τιμή. Δηλαδή οι καταναλωτές πληρώνουν πολύ παραπάνω, ενώ οι άλλοι ηλεκτροπαραγωγοί πληρώνονται λιγότερο – και απαιτούν και αυτοί, επιδοτήσεις!
  4) Ενώ έχουν μπει πάρα πολλά αιολικά που φαίνονται να παράγουν πολύ ρεύμα από τον αέρα, το αιολικό ρεύμα «προστίθεται στο ενεργειακό μείγμα χωρίς να εξοικονομεί κάτι άλλο». Αυτό ακούγεται παράδοξο, αλλά εξηγείται εύκολα: Το όφελος από το αιολικό ρεύμα χάνεται από τις απώλειες στην υπόλοιπη ηλεκτροπαραγωγή που αναγκάζεται να λειτουργεί μεταβλητά (όπως το αυτοκίνητο σε κίνηση πόλης, σε σχέση με κίνηση αυτοκινητόδρομου).
5) Έχουμε μάθει να «ενσωματώνουμε» τα μεταβλητά αιολικά, αλλά αυτή η «ενσωμάτωση» είναι ακριβή και τεχνικά προβληματική. Η «ενσωμάτωση» γίνεται α) με την παράλληλη μεταβλητή λειτουργία των συμβατικών μονάδων (αερίου αλλά και πετρελαίου και β) με την απόρριψη σε γείτονες (κατά προτίμηση με πολλά υδροηλεκτρικά) του αιολικού ρεύματος που περισσεύει. Για αυτό, τα αιολικά απαιτούν ηλεκτροδότηση του συστήματος με αέριο και απαιτούν διασυνδέσεις. Ακόμα κι αν ήταν τζάμπα τα αιολικά, η «ενσωμάτωσή» τους είναι πανάκριβη.
6) Τα αιολικά, τελικά, λειτουργούν και σαν έμμεση και άμεση επιδότηση του φυσικού αερίου. Τα αιολικά δεν μπορούν να συνυπάρξουν με μεγάλες μονάδες βάσης (που δεν είναι ευμετάβλητη η ισχύς τους) και απαιτούν φυσικό αέριο. Οι περισσότεροι μεγάλοι λειτουργοί αιολικών πάρκων είναι και επίδοξοι ηλεκτροδότες με φυσικό αέριο -- και επιδοτούνται με τα αιολικά. Το φυσικό αέριο είναι πράγματι καθαρότερο καύσιμο από τον λιγνίτη, αλλά είναι και πολύ ακριβότερο και εισαγόμενο.  Το φυσικό αέριο (και όχι τα αιολικά) μπορεί και έχει υποκαταστήσει τον λιγνίτη. Το παράδοξο όμως είναι ότι με τα αιολικά, το ήδη ακριβό αέριο γίνεται ακριβότερο, αφού σε μεταβλητή λειτουργία, και αυτό γίνεται αντιοικονομικό και απαιτεί, και αυτό, πρόσθετες επιδοτήσεις (γνωστές σαν Α.Δ.Ι.ή Μ.Α.Μ.Κ. -- αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος, ή μηχανισμός ανάκτησης μεταβλητού κόστους). Έτσι, τα αιολικά που υπάρχουν μόνο με επιδοτήσεις, επιβάλλουν επιδοτήσεις για το φυσικό αέριο, συν επιδοτήσεις, με ξεχωριστές χρεώσεις, για τις διασυνδέσεις και την μεταφορά ρεύματος.

Ειδικά έχουμε μάθει πώς η Δανία και η Γερμανία «ενσωματώνουν» τα αιολικά τους: Η μεν Δανία «εξάγει» το αιολικό ρεύμα στην γειτονική Νορβηγία και το επανεισάγει σαν υδροηλεκτρικό, ενώ η Γερμανία αφ’ ενός λειτουργεί όλες τις συμβατικές μονάδες μεταβλητά, και «εξάγει» (επί πληρωμή) το αιολικό ρεύμα που περισσεύει. Και, φυσικά, η Γερμανία και η Δανία δείχνουν  ότι παράγουν πολύ αιολικό ρεύμα, αλλά παράλληλα ηλεκτροδοτούνται από λιγνίτη, λιθάνθρακα, αέριο, πυρηνικά και υδροηλεκτρικά. Αλλά και η Δανία και η Γερμανία εξάγουν πολλά περισσότερα αιολικά!

Επίσης έχουμε μάθει ότι οι χώρες με πολλά αιολικά και πολλές ΑΠΕ έχουν το ακριβότερο ρεύμα. Αλλά δεν έχουν τις χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τις χαμηλότερες εκπομπές τις έχουν οι χώρες σε ύφεση. Η ύφεση μειώνει τις εκπομπές CO2, και όχι οι ΑΠΕ. Και σε κάποιο βαθμό, τα πυρηνικά και το αέριο μειώνουν τις εκπομπές.  Η Δανία και η Γερμανία έχουν το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. Η Γερμανία δεν είναι σε ύφεση και δεν έχει μειώσει τις εκπομπές της, ενώ η Δανία είναι σε ύφεση και έχει μειώσει τις εκπομπές τις. Την μεγαλύτερη μείωση εκπομπών, την έχει η χώρα με την μεγαλύτερη ύφεση: Εμείς.

Τα αιολικά δεν μπαίνουν στην Τήνο (ή οπουδήποτε) για την ηλεκτροδότηση της Τήνου. Μπαίνουν επειδή 1) όταν φυσάει θα παίρνουν πολλές επιδοτήσεις. Μπαίνουν επειδή 2) έγινε μεγαλύτερη διασύνδεση που επιτρέπει στο αιολικό ρεύμα να διαχέεται στο υπόλοιπο δίκτυο, τώρα που 3) όλο και περισσότερο καίμε φυσικό αέριο για ρεύμα και επομένως μπορούμε να ενσωματώνουμε περισσότερα αιολικά -- που όμως πουθενά, όπου μετρήθηκαν, δεν εξοικονομούν ούτε καν φυσικό αέριο!

Τα αιολικά στην Τήνο δεν θα μειώσουν κανέναν καρκίνο και κανέναν ρύπο στην Πτολεμαΐδα. Το αέριο μπορεί να υποκαταστήσει τον λιγνίτη, αλλά τα αιολικά ούτε τον υποκαθιστούν, ούτε τον καθαρίζουν. Και με την διαφορά ότι το αέριο είναι πανάκριβο και εισαγόμενο, σε σχέση με τον λιγνίτη.

Αντίθετα με τις διαφημίσεις των αιολικών, τα αιολικά δεν ηλεκτροδοτούν! Αυτό σημαίνει ότι α) δεν μπορούν να υποκαταστήσουν συμβατικές μονάδες, β) δεν εξοικονομούν καύσιμα (αφού ό,τι συνεισφέρουν χάνεται με την μεταβλητότητα) και γ) δεν μετράνε καν στην «εξασφαλισμένη επάρκεια ισχύος». Δηλαδή, δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αιολικά για ρεύμα του χρόνου τα Χριστούγεννα, ή το Πάσχα, ή τον 15αύγουστο, είτε φυσάει τότε είτε όχι. Στην Γερμανία η «εξασφαλισμένη επάρκεια ισχύος» μετρήθηκε και δημοσιεύθηκε: 1%! Το αντίστοιχο στην Αγγλία είναι 2%! Και δεν μειώνουν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ούτε στην Γερμανία, ούτε πουθενά. Έχει γραφτεί από τουλάχιστον το 2013: «Όλα τα αιολικά και όλα τα φωτοβολταϊκά στέγης κλπ, στην Γερμανία δεν έχουν μειώσει τις εκπομπές CO2 ούτε κατά ένα γραμμάριο»:


Και σίγουρα, όποιος σας λέει ότι με τα αιολικά θα μειωθούν οι διακοπές ρεύματος μάλλον είναι βαλτός να σας κοροϊδεύει (και έχει πολλούς τέτοιους). Τα αιολικά μειώνουν την ευστάθεια του δικτύου, κάτι που έχει ανακαλύψει πρώτο χέρι η Γερμανία (το βρίσκετε στις ειδήσεις), αλλά και εμείς, στην ...Ρόδο, όπου λόγω αιολικών η Ρόδος έχει blackouts που αποδίδονται ευθέως στα σχετικά πολλά αιολικά της. Αυτό που μειώνει τα blackouts είναι οι καλές διασυνδέσεις και οι σταθερές μονάδες βάσης. Και, στα νησιά μας, τα καθαρά καλώδια (και θα έχετε δει την ΔΕΗ να τα ...ξεπλένει).

Γιατί λοιπόν βάζουμε αιολικά;

Επειδή μερικοί βγάζουν πολλά και εύκολα λεφτά, που πληρώνουμε εμείς, και επειδή η γη μας θεωρείται άχρηστη και επομένως κατάλληλη για αυτήν την κομπίνα. Και επειδή ήδη έχουν πάψει να είναι αποδεκτά στην υπόλοιπη Ευρώπη και έχουν ανάγκη από νέα θύματα, κατά προτίμηση που να μην αντιδρούν.

Αυτοί που λένε ότι θέλουν αιολικά, τυπικά έχουν ίδιο συμφέρον να θέλουν αιολικά. Και επειδή τα λεφτά είναι πολλά, εύκολα βρίσκουν υποστηρικτές που κοροϊδεύουν τον κόσμο, προκειμένου ο κόσμος να αποδεχθεί τα «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», και να αποδεχθεί την απώλεια του τόπου του και της γης του.

Τα αιολικά στην Τήνο δεν θα έχουν κανένα ενεργειακό ή περιβαλλοντικό όφελος για κανέναν, είτε στην Τήνο είτε αλλού. Θα είναι όμως πολύ καλά για την εταιρεία που θα μας τα εξάγει (την ENERCON) και την εταιρεία που θα τα λειτουργεί (την ENEL). Με ποσοστά φυσικά σε Έλληνες από την Αθήνα και κάτι ψιλά σε ντόπιους.
  • Θα ακριβύνουν περισσότερο το ρεύμα μας (ήδη πληρώνουμε περισσότερο ΕΤΜΕΑΡ, περισσότερα για τέλη μεταφοράς – τα καλώδια που ποντίστηκαν, και περισσότερα τέλη διασύνδεσης -- για τον ΔΕΔΔΗΕ).
  • Θα μειώσουν τον τουρισμό από τον οποίο ζει το νησί.
  • Θα μειώσουν την αξία κάθε ακινήτου (κανείς δεν θέλει να είναι κοντά σε αιολικά)
  • Θα μειώσουν τα διαθέσιμα νερά (όπως είπε ο καθηγ. Στουρνάρας)
  • Θα αλλοιώσουν για πάντα τον χαρακτήρα του νησιού, μετατρέποντας μεγάλο κομμάτι του από «χειροποίητο» σε σκουπιδότοπο.
Και όλα αυτά χωρίς κανένα πραγματικό ενεργειακό ή περιβαλλοντικό όφελος, όσο κι αν προσπαθούν οι παραμυθάδες να μας πείσουν αλλιώς... Με ψευδή και παραπλανητικά επιχειρήματα.

ΔΕΠ 6-3-2019

Δεν υπάρχουν σχόλια: