Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Τρύπες, τρύπες, τρύπες!


Δεν είμαι δικηγόρος, αλλά πιστεύω ότι ορισμένα εγκλήματα τιμωρούνται. Ιδίως αυτά που είναι ξεκάθαρα, όπως π.χ. η κλοπή, η ανθρωποκτονία, τέτοια. Αναρωτιέμαι εάν το νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ποινές για καταστροφή νησιών...Ή για καταδίκη σε αργό θάνατο ανθρώπων που ζουν από την καλλιέργεια της γης.

Τον τελευταίο μήνα με έχουν ειδοποιήσει για 6 ή 7 γεωτρήσεις στην Τήνο. Τις δύο τις έκανε ο Δήμος. Δήμαρχε, ξέρω ότι πιέζεσαι, αλλά οι γεωτρήσεις, το ξέρετε όλοι σας στο Συμβούλιο, δεν λύνουν το πρόβλημα. Η οικονομία και οι δεξαμενές ίσως κάτι κάνουν...

1-2 «ατομικές» έγιναν με άδεια. Σε τουλάχιστον μία από αυτές, ο «νόμιμος» σαφώς είπε, δεξιά και αριστερά, ότι ο γεωτρυπανάς τον βοήθησε με την άδεια. Δεν το ξέρω πρώτο χέρι... Μου θυμίζει κάτι διεκπεραιωτές έξω από τις Δημόσιες Υπηρεσίες. Μία από τις «νόμιμες» είναι λίγο πιο κάτω από μία κοινοτική που δουλεύει με δελτίο.

2-3 έγιναν παράνομα. Παράνομα, κατ' εξακολούθηση, με ίχνη συνωμοσίας. Για μία, μου προσέφεραν φωτογραφίες που δεν δέχτηκα, γιατί δεν είμαι εισαγγελέας.

Η γεώτρηση της φωτογραφίας είναι περσινή ή προπέρσινη. Έγινε με «άδεια» που αμφισβητήθηκε και εκκρεμεί εκδίκαση της υπόθεσης.

Ο κάθε κουτοπόνηρος ανοίγει τρύπες. Ο γεωτρυπανάς είναι ...ό,τι αποφανθεί κάποιο δικαστήριο. Κάποια στιγμή 10, 20... άτομα θα τον δείξουν, και θα είναι ο κοινός παρανομαστής σε ισάριθμες παρανομίες. Οι αλόγιστες γεωτρήσεις ξεραίνουν το νησί, οι παράνομες κάτι χειρότερο.

27 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η αστυνομία; Αν δεί έναν περίεργο με σκαπτικά εργαλεία, οξυγόνο, ασετυλίνη έξω από την Τράπεζα, τι θα κάνει θα περιμένει να την ειοδποιήσουνε;

Ανώνυμος είπε...

η ζημιά από τις γεωτρήσεις είναι μόνιμη, για πάντα, ανέκλητη, δεν διορθώνεται, δεν ξεχνιέται (άντε με κανέναν σεισμό, ίσως βουλώσει καμμιά τρύπα)

Ανώνυμος είπε...

http://eyploia.aigaio-net.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2175

Νερό: Οι ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις στραγγίζουν τα νησιά και τη χώρα

zavodiniakia είπε...

Δυστυχώς υπερισχύει η κοντόφθαλμη και μικρόμυαλη εγωιστική συμπεριφορά. Είναι σαν να περιμένεις στην ουρά: Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι αν όλοι περιμένουν την σειρά τους, εξυπηρετούνται όλοι κατά μέο όρο πιο γρήγορα. Αλλά όλοι γίνονται μπουλούκι, κουτοπόνηροι. Έτσι και με τις γεωτρήσεις. Όταν το νησί θα είναι όλο τρύπες, η θάλασσα θα εισχωρήσει παντού. Πρόκειται για έγκλημα, και εγω έχω ακούσει ότι είναι με τις "ευλογίες" της Νομαρχίας.

Ανώνυμος είπε...

μου αρέσει η ιδέα του φωτογραφικού φακελώματος

με τα κινητά είναι πανεύκολο

Ανώνυμος είπε...

Σίγουρα οι γεωτρήσεις, στο νησί, δεν λύνουν κάνενα πρόβλημα, απεναντίας κάνουν ζημιά στον υδροφόρο ορίζοντα και μάλιστα μόνιμη ζημιά.

Ούτε οι αφαλατώσεις λύνονυ το πρόβλημα (εκτός αν βάλουμε παραθαλάσσιες ανεμογεννήτριες με αφαλάτωση). Το να καις πετρέλαιο για να ποτίζεις κηπευτικά ή ...γκαζόν δεν έιναι πολύ οικονομικό.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι Νομαρχίες, Δήμοι, πολεοδομία κλπ. είναι ότι το διαθέσιμο νερό είναο το όριο ΥΠΑΡΞΗΣ και τουριστικής ανάπτυξης. Γιατί δίνονται άδειες όταν δεν υπάρχει υδροδότηση; Ή χτίζουμε χτίζουμε και μετά να διώξουμε τους ντόπιους για να λούζονται οι νεοφερμένοι;

Ανώνυμος είπε...

Οι νεοφερμένοι τί σου φταίνε μελετηρέ? Αυτοί αγοράζουν αυτό που τους πουλάτε: σπίτια στην κορυφογραμμή του βουνού με ρεύμα, νερό και τηλέφωνο. Αυτό δεν διαφημίζουν όλοι οι εργολαβίσκοι? Και φυσικά όταν εμείς οι Αθηναίοι-ες σκάμε min 150.000 για να πάρουμε ένα άθλιο, κακοδομημένο σπίτι έχουμε ίσα δικαιώματα με όποιον άλλον ντόπιο ή μη.
Εσείς οι ντόπιοι διαλύετε το νησί νομίζοντας πως κάνοντας αρπαχτές είσαστε πιο έξυπνοι από εμάς τα κοροίδα τους αθηναίους που λυσάμε για λίγο καθαρό αέρα.
Αλλά μακροπρόθεσμα μάλλον έξυπνοι θα αποδειχτούν οι εγκρατείς και σεβάσμιοι άνθρωποι. Οι πωλητές και οι αγοραστές είναι και οι δύο καμμένοι από χέρι έτσι όπως θα καταντήσει πολύ σύντομα το νησί.

Ανώνυμος είπε...

Το κακό με τις γεωτρήσεις είναι οτι γίνονται ανεξέλεγκτα και κυρίως κοντά σε ρεματιές και πηγές. Το αποτέλεσμα να στερεύουν δημόσια νερά απαραίτητα για τη ζωή ολόκληρων χωριών.
Ευτυχώς απ'ότι ακούω κάποιοι κάτοικοι άρχισαν να ξυπνάνε και κατέθεσαν μύνηση.
Ας είμαστε όλοι σε εγρήγορση γύρω απ'αυτα τα θέματα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προασπίσουμε το συμφέρον του νησιού που σίγουρα δεν είναι οι γεωτρήσεις.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Κακιά αδερφή πολύ εύστοχο το σχόλιό σου. Τελικά την ευθύνη ποιός την έχει?
Ο ιδιώτης που χρειάζεται νερό?
ο Δήμος που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες και τρέχει λαχανιασμένος πίσω απ΄την ανάπτυξη?
ο αξιότιμος ειδήμων της Νομαρχίας κος Νόκας?
το κράτος που δεν τον ελέγχει?
ο γεωτρηπανάς που +++++++++?
η αστυνομία που εθεροτυφλεί?
οι Αθηναίοι και οι τουρίστες που ήρθαν να πλυθούν με τα νερά μας (πού ακούστηκε...)?
εμείς και τα συλλογικά μας όργανα που σιωπαίνουμε όταν ο γείτονας τρυπάει βράδυ τη ρεματιά
?
Η πρόταση του μελετηρού είναι σωστή. Ας σταματήσει η οικοδομική δραστηριότητα μέχρι να αναπτυχθούν οι υποδομές που θα μπορούν τα την εξυπηρετήσουν.
29 Ιούλιος 2008 4:08 μμ

αμμοδύτης είπε...

Ανώνυμε 4:08

Έσβησα μία λέξη από το σχόλιό σου που δεν μπορείς να αποδείξεις.

Ανώνυμος είπε...

Κι αν μπορέσω να το αποδείξω? Τότε τί θα του κάνουμε?

Ανώνυμος είπε...

η μια απο τις ΤΡΕΙΣ γεωτρίσεις που ανοιχτικαν στα κατω μερη την ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ εγινε ακριβώς πάνω στη πολυ πλουσια λαγκαδια που κατεβαινει απο το εριπωμενο χωριο Μοναστηρηα. συγνωμη ακομα και αν ηπαρχει αδεια ο καθενας μπορει ετσι απροκαλυπτα να τσακιζει κατ αυτο το τροπο μια ολοκληρη περιοχη και να περνει επηδει ετσι του αυλοσε όλα τα νερα?????? που ζουμε?? σε εποχη τσιφλικαδων? ολα πια στο βροντο??

διλαδη εγω τι θα επρεπε να κανω? να χτυπισω γεωτριση στην ιδια λαγκαδια ενα χιλιομετρο πιο πάνω? και μεθαυριο καποιος άλλος πιο πάνω απο μένα? μηπος ο πόλεμος για το νερο άρχισε και ο μεγάλος κερδισμένος σ αυτο τον όλεθρο είναι ο γεωτριπανάς και οι θίλοι του?????????

Ανώνυμος είπε...

στη Καλλονη ο άλλος ακουγετε οτι χτυπισε γεώτριση και έκοψε τα νερά σ ενα ντόπιο γεωργο που πότιζε και ζουσε απο το επαγελμά του. δηλαδη τι θα κάνουμε? μιπος να τρέξουμε όλοι στο γεωτριπανα και να του δέινουμε όλο και πιο πλλά για να ανοίξει κι εδώ και πιο πέρα και παντού?

η γεωτρήσεις πλεον στο νησι έχουν πάρει μορφή χιονοστιβαδας, ο καθένας κάνει και απο μία έτσι για επένδυση, όπως αγοράζαμε σπίτια παλαιότερα. η λήση μπορεί να ειναι μόνο μια σφράγισμα όλων των γεωτρίσεων τώρα εκτώς αυτών που αποδεδειγμένα είναι για επαγελματίες γεωργούς ή για υδρευση οικισμών!!
ο γεωτριπανάς πάντως διαφημίζει καλά τη δουλιάτου και αυτό ακουγετε παντου!! ποιθός θα τον μαζεψει???

Ανώνυμος είπε...

εγω προσοπικά διατίθεμε να καρφόσο κάθε καφρο που εγκληματεί εναντίων του νησιου και όλων τον υπολήπων κυρίως χωριανών και γεωργών.
πειτε μου υπευθινα, μπορώ να κάνω καταγελία χωρίς να αναφέρω στο αστυνομικό τμίμα τα στοιχεία μου?

και δέν πιστευω οτι με θεωρίτε δειλό... γιατί όταν ζεις και εργάζεσε μόνιμα στο νησί και καταγκέλεις επώνιμα στο Α.Τ. Τήνου ΚΑΤΑ ΕΝΑ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΜΑΓΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΡΕΕΙ ΑΠΟ ΤΟ Α.Τ. ΠΑΝΤΟΥ και αν εισε επαγκελματιας έχεις τελειώσει

Ανώνυμος είπε...

και όσο γι αυτους που ξυπνανε πηνελόπη, διαφωνό.

έιτε θα κάνει κάτι η σάπια νομαρχία και ο δήμος ή ας τρέξουμε όλοι σαν αρπαχτικα να ξεσκίσουμε με βουλιμία ότι απομένει πια σ αυτο το τόπο που κυβερνα η παναγία η διαφθορά και η απληστία.

όταν οι δήμοι θα βάζουν ανακοινώσεις τον αυγουστο για προσεκτική κατανάλωση, να γράφουν και απο κάτω με μεγάλα γράμματα ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΙ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΖΩΗ! ίσως κάτι είναι κι αυτό.....

Τηθύς είπε...

Είναι πραγματικά σκληρό αυτό που συμβαίνει στα Κάτω Μέρη με τις γεωτρήσεις αλλά και την αδιαφορία των κατοίκων για τέτοια ζητήματα που αφορούν το σύνολο των κατοίκων, μονίμων και μη.
Προσωπικά, δηλώνω απόλυτη απογοήτευση,
Βλέπω την κατάσταση καθημερινά και συχνά πυκνά μαθαίνω διάφορα διαπλεκόμενα για προύχοντες, μίζες, εργολάβους και το σινάφι τους, που αρχίζω να σιχαίνομαι πια την όλη κατάσταση μέχρι αηδίας.

Δυστυχώς η Τήνος που ώρες ώρες περιγράφεις φίδι δεν φεύγει, έχει ήδη φύγει ... και είναι μακριά όσο και αν δε θέλουμε να το πιστέψουμε η ανάμνηση έμεινε.

Το κενό καταλαμβάνει η βαρβαρότητα.

Ανώνυμος είπε...

simfono na sfragistoyn oi geotrisis apo ti nomarxia

KAI I PROTASI PROS TI NOMARXIA NA GINI APO TOYS DIMOYS

Ανώνυμος είπε...

episis to a.t. tinoy narixni kai kamia klisi stoys dimarxoys kai megalo-epixirimaties tis xoras poy soylatsaroyn xoris zones kai kranos sti xora kai oxi mono otan blepei xenes pinakides!!
ayto den einai a.t. kati allo einai..

"A.T.TA STRABA MATIA" se proyxontes megaloergolaboys kai megaloepixirimaties tinoy

αμμοδύτης είπε...

ο εχθρός δεν είναι το Α.Τ. Τήνου.

Εχθρός είναι οι αλαζόνες, οι βλάκες, οι κοντόφθαλμοι και φτωχομπινέδες.

Σε αυτούς αφιεωρώνω το λαμπρό μέλλον του νησιού.

Ανώνυμος είπε...

πρεπει επιτελους να απαγορευτει να ανοιγοντε γεωτρίσεις σε λαγκαδιες και κοντα σε πηγες!!
που θα φτασουμε? σε λιγο θα κανουμε γεωτρίσεις πανω στο δικτιο υδρευσης?!

μη γελάτε με το θράσος που έχουν ορισμένοι αυτό θα ηθελαν!!

οποιος ιδιότης ανοιγει γεώτρηση δεν κανει τιποτε αλλο απο το να ΚΛΕΒΕΙ το νερό απο τους υπολοιπους!!!και γι αυτο η δουλια γίνετε πάντα γρίγορα και στα μουλοχτά, ποτε θα ξυπνίσουν οι γείτονες να μυνήσουν τον εξυπνάκια που με 5000 ευρώ στο γεωτρυπανα τους κλέβει το νερό????!!!!

καλλά για περιβάλλον και άλλα τέτοια ασ μη μιλίσουμε είναι ταμπου στο νησί!!!!

pathfinder είπε...

Αγαπητέ αμμοδύτη μήπως χάνεις τον έλεγχο? Βρίζοντας δεν απαξιώνεις αυτούς αλλά τον εαυτό σου.
Για το "φτωχομπινέδες" λέω.
Συγνώμη αλλα δεν μου κάθησε καλα.

pathfinder είπε...

Θα μπορούσες να τους πεις "hommo neaterdalensis neoploutous"

pathfinder είπε...

Θα μπορούσες να τους πεις "hommo neaterdalensis neoploutous"

Ανώνυμος είπε...

Prosexte tous βελαναδες kai dora ferontes sovokai

αμμοδύτης είπε...

pathfinder 9:35, ο όρος «φτωχομπινές» μπορεί να είναι και ήπιος.

pathfinder είπε...

Εχεις πάρει φωτιά. Σε νοιώθω. Νάξερες πόσο σε νοιώθω.