Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

Ελεγχος γεωτρήσεων;


"Σε διαρκή κατάσταση λειψυδρίας θα βρίσκεται στο εξής η Ελλάδα, ανεξάρτητα αν τα αποθέματα νερού κρίνονται επαρκή για τα επόμενα δύο ή τρία έτη. Αυτό επισημαίνουν οι επιστήμονες υδρογεωλόγοι, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ελεγχθούν άμεσα οι 200.000 νόμιμες και παράνομες γεωτρήσεις σε όλη τη χώρα".

"Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα νησιά έχουν γίνει «σουρωτήρια», αλλά ειδικά στις Κυκλάδες είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι ιδιωτικές γεωτρήσεις είναι πολλαπλάσιες των δημοτικών. Συγκεκριμένα, στην Πάρο έχουν καταμετρηθεί 50 δημοτικές και 250 ιδιωτικές γεωτρήσεις. Στην Τήνο 30 δημοτικές και 150 ιδιωτικές. Στη Σύρο οι 40 δημοτικές και τα τρία εργοστάσια αφαλάτωσης... ανταγωνίζονται τις 300 και πλέον ιδιωτικές γεωτρήσεις."

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_15/04/2007_223229

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100067_18/09/2008_285166

Δεν λένε τα αποκόμματα αν οι ιδιωτικές γεωτρήσεις είναι νόμιμες ή παράνομες. Αλλά μπορεί να μας πει ο Παρατηρητής της προηγούμενης ανάρτησης (για την Τήνο). Ευχαριστώ την «Λουκρητία» για την επισήμανση.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

με έδρα της εξουσίας στην Σύρο, έχει πιο πολλές ιδιωτικές!

Ανώνυμος είπε...

Στην Τήνο πάντως οι ιδιωτικές είναι σίγουρα παραπάνω. Νομίζω αυτό το νούμερο αναφέρεται στις 'νόμιμες' και τα καταγεγραμμένα πηγάδια. Μαζί με τις παράνομες πρέπει να είναι Χ2. Ίσως και παραπάνω, ποιος ξέρει? Η μόνη σίγουρη πηγή είναι ο γεωτρυπανάς.

Ανώνυμος είπε...

Στα μέρη μας έχει τουλάχιστον 3 παράνομες (η μια που ανέφερε ο αμμοδύτης εδώ, και άλλες δύο) και 2 ή 3 «νόμιμες» Οι παράνομες ανοίχτηκαν πριν 6 ή 7 χρόνια, οι ιδοκτη΄τες δδεν τις δουλευαν αλλά τώρα ξεθάρεψαν και ποτίζουν όμορφα λουλούδια ΜΙα βόλτα στη Αετοφωλιά και μια στο Κατω Κλείσμα και εκει που είναι τα λουλούδια εκει είναι

Ανώνυμος είπε...

εξελίξεις στον καυγά. Αυτός με το πηγάδι έκανε μηνηση στον άλλο πο υέκανε γεώτρηση και ο άλλος τον κάρφωσε για αυθαίρετο σταύλο και ό τι το πηγάδι δεν έιναι παλιό. Να δεις ότι θα γίνει τσακωμός διαρκείας γιατί και το σπίτι αυτού με την γεώτρηση είναι παράνομο

Ανώνυμος είπε...

Ψυχραιμία παιδιά! αντί να κάνετε μηνύσεις ο ένας στον άλλο μηνύστε και οι δύο μαζί αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα. Δηλαδή αυτούς που αδειοδοτούν και εθελοτυφλούν ως προς τις επιπτώσεις των ανεξέλεγκτων γεωτρήσεων.

Ανώνυμος είπε...

Θίγεις ένα πολύ σοβαρό θέμα. Το πρόβλημα στα νησιά με την υφαλμύρωση των υδάτων είναι πάρα πολύ σοβαρό.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν υπάρχουν παράνομες γεωτρήσεις. Πρέπει υποχρεωτικά να έχουν άδεια από τη νομαρχία. Χωρίς άδεια δε δουλεύουν οι τρυπανάδες. Μόνο παλιές γεωτρήσεις μπορεί να είναι χωρίς άδεια. Αυτές δε σημαίνει ότι είναι παράνομες. Το πρόβλημα είναι ο μεγάλος αριθμός τους και η ανεπαρκής πολιτική διαχείρισης υπογείων υδάτων.

Μόνο ένα μέτρο σώζει την κατάσταση. Να θεωρούνται τα νερά περιουσία του κράτους και να διανέμονται με συγκεκριμένους κανόνες στους πολίτες για να μην πάθουμε ότι έπαθαν οι Κύπριοι που έχουν νερό μόνο 3 ώρες το 24ώρο.

αμμοδύτης είπε...

γεια σου εξάκτινε!

έχουμε πολλές νυχτερινές παράνομες γεωτρήσεις (έχουν στατιστικές και τα άρθρα της Καθημερινής)...

ακόμα, μερικές από τις "νόμιμες" είναι ολίγον τι ρουσφετάκια σε ημέτερους

βασικά πάσχουμε από ανομβρία και κακοδιαχείριση, και πληθαίνουν οι φωνές που μιλάνε για το νερό σαν κοινό αγαθό.

Ανώνυμος είπε...

den mou aresei i lexi sourwthri...
protimw tin lexi graviera pou einai kai egxwria...