Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

Υδρογόνο και βιοαέρια

Γίνεται αυτές τις μέρες συνέδριο από κάποιο «ΙΕΝΕ» στην Σύρο. Θα ασχοληθούν με το ενεργειακό πρόβλημα των …Κυκλάδων.

Επειδή έχω ακούσει για τον Πρόεδρο του ΙΕΝΕ σε άλλη ζωή, του απευθύνω αυτήν την έκκληση: Πρόεδρε, σε παρακαλώ να ασχοληθείτε πρώτα με το ενεργειακό πρόβλημα του Βόλου, της Θεσσαλονίκης και του Μπουρούντι, και μετά με τις Κυκλάδες.

Η βιομηχανία στις Κυκλάδες κύριε Πρόεδρε είναι ο τουρισμός. Ακόμα και στην Μήλο και στην Σύρο, ο τουρισμός είναι το μέλλον. Το πρόβλημα είναι η λειψυδρία, και η προστασία μοναδικών οικοσυστημάτων.

Οι πραμάτειες του συνεδρίου σας είναι για μερικούς από εμάς, πως να το πω; δυσάρεστες, και, για τους Έλληνες φορολογούμενους, ξένα χέρια στην τσέπη τους. Να τις πουλήσετε αλλού.

Διάβασα το πρόγραμμα του Συνεδρίου σας. Πλατφόρμα υδρογόνου! Να το μεταφράσετε στα αγγλικά να έρθουν και ξένοι ανταποκριτές. Ξεχάσατε τα πλούσια σε μεθάνιο βιοαέρια. Προσοχή! τα βιοαέρια είναι εύφλεκτα... Απαγορεύεται το κάπνισμα.

41 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ánte na poulisoume kanéna lástiho gia klanioles

Ανώνυμος είπε...

Αφού δεν έχετε νερό να πιείτε, τι σε πειράζει να βάλετε φωτοβολταϊκά και ανεμογενήτριες; τα νησιά δεν είναι γεμάτα ανεμόμυλους; Οι ανεμογενήτριες είναι μοντέρνοι ανεμόμυλοι. Τα νησιά είναι ουτως ή άλλως έρημα.

pathfinder είπε...

ΜΑΜΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΩ
Μπαταρίες:www.afis.gr
Ηλεκτρικές συσκευές:www.electrocycle.gr
Μεταχειρισμένα ελαστικά:www.ecoelastika.gr
Συσκευές Λιπαντικών και τα απόβλητά τους:www.eltepe.gr
Χρησιμοποιημένοι συσσωρευτές:www.syndesys.gr
Ογκώδη αντικείμενα-οικοδομικά-Κηπευτικά:τηλ 195 ή 1595
Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης:www.ecorec.gr

Επειδή γούσταρα να δημοσιευτεί το ακούμπησα εδω.Ευχαριστώ και συγνώμη για την ενόχληση.

αμμοδύτης είπε...

με συγχωρείς, ανώνυμε 8:37, οι ανεμόμυλοι ήταν για να τρώμε εμείς, οι ντόπιοι. Οι ανεμογεννήτριες είναι (ανάλογα με το ποιος είσαι εσύ) ή για να βγάζεις μεροκάματο από συνέδρια, ή να εισπράττεις επιδοτήσεις, ή να κάνεις λίγο εμπόριο εισαγώμενων εξαρτημάτων.

Στο τέλος της ημέρας, είναι όλα οικονομικά. Αν σου στοιχήσει η γη και η χωροθέτηση και οι αδειοδοτήσεις πολλά λεφτά, θα πας στο ...«Μπουρούντι». Εκεί έχει τσάμπα γη και ιθαγενείς που δεν διαμαρτύρονται.

Πιο απλά ακόμα, να πας στο δικό σου χωριό να στήσεις τις πραμάτειες σου. Οχι στο δικό μου. (Εκτός αν μου το εξαγοράσεις, καλή τύχη)

αμμοδύτης είπε...

pathfinder! τα φαντάζεσαι αυτά μεταξύ Ξώμπουργου και Φαλατάδου ή μεταξύ Αετοφωλιάς ακι Πύργου;!

Δεν ενοχλείς, καλά κάνεις και τα ακούμπησες εδώ, να δεις τι άλλο φαντασιώνονται να μας ακουμπήσουν...

Ανώνυμος είπε...

όσο ομορφη θα ήταν η Σέριφος με 50 ανεμογεννήτριες στις κορυφές, άλλο τόσο όμορφη θα ήταν η Τήνος με 200. Ζήτω η ΤΕΡΝΑ!

Ανώνυμος είπε...

και ένα διαλυτήριο πλοίων στον Πάνορμο να πάρει μπρος η ανακύκλωση

και μην ξεχάσετε ανεμογενήτριες στο Ξώμπουργο! (και λίγες στον Τσικνιά, βαμένες γκρι μπλε για να μην φαίνονται).

Ελληνας Ναύτης είπε...

Akousa merikous (agrotes apo ta kato meri) na syzitoun gia afalatoseis. Ligo energovoro kai ohi apolyta oikologiko alla isos anaggaio.(vlepe Malta) An kai otan ginei i energeia apo pou tha erthei?

Ανώνυμος είπε...

ενέργεια από φωτοβολταϊκά Ζημενς

Ανώνυμος είπε...

Ζημενς-Μηζενς Θα αλλάξει ο Μανωλιός και θα πάει στο συνέδριο με άλλο όνομα. Χαιρετίσματα στη Σύρο

Ανώνυμος είπε...

Στη Μύλο εγκαινιάστηκε τον προηγούμενο μήνα σταθμός αφαλάτωσης με χρήση αιολικής ενέργειας. Δεν το έχω δει, αλλά η τεχνογνωσία υπάρχει κοντά μας.

αμμοδύτης είπε...

Η αφαλάτωση με αιολική ενέργεια έχει λογική. Χωροταξικά; Στην Χώρα; Στον Πάνορμο; Στην Κολυμπήθρα; Στο στενό;

Ανώνυμος είπε...

το συνέδριο στη Σύρο είναι για να πακετάρουν με οικολογικό χαρτί περιτυλύγματος ανεμογενήτιες, φωτοβολταικά στα νησιά.

Ανώνυμος είπε...

Νά συνδέσουμε πολλά ποδήλατα με μια γεννήτρια, να ανεβαίνουν όσοι θέλουν να κάνουν γυμναστική. Αδυνάτισμα, σύσφιξη και ενέργεια

pathfinder είπε...

Εγώ δεν είπα για διαλυτήρια πλοίων ούτε για εγκαταστάσεις ανακύκλωσης κάπου. Τα sites αυτά υπάρχουν για όσους ζούν στην Αθήνα και μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν .
Αμμοδύτηυ να ρίξω μια ιδέα , έστω και χαζή ?.
Φαντάζεσαι τους παλιούς ανεμόμυλους να παράγουν ρεύμα? Τεχνικός είσαι καταλαβαίνεις τι λέω και πως το λέω. 200Kw ο καθένας . Λέω τώρα εγώ.. !!

Ανώνυμος είπε...

Που να χωροθετήσουμε αφαλάτωση?Προφανώς υπάρχουν κάποιες προδιαγραφές. Τι να σου πω...
Ας το βάλουμε στη Χώρα. Να το συνδιάσουμε και με το 'επιτυχημένο' φράγμα των βοθρόνερων για παραγωγή ενέρειας.

αμμοδύτης είπε...

αν μια συγχρονη ανεμογεννήτρια είναι οριακή από άποψης αποτελεσματικότητας (με την υψηλής τεχνολογιας αεροτομής της) φοβάμαι ότι ο ανεμόμυλος με τα πανιά θα φτάνει μόνο για τον φωτισμό του περιβάλλοντα χώρου. Βέβαια, αν οι κάτοικοι του Πύργου θέλουν 1-2 ανεμογεννήτριες σύγχρονες εκεί που έιναι οι παλιοί ανεμόμυλοι, η μόνη μου ένσταση είναι να πληρώνουν αυτοί την επιδότηση που θα καταβάλεται. Ολα αυτά, είναι ωραία στο θεωρητικό. Οικονομικά ΔΕΝ στέκουν, παρά μόνο με επιδότηση.

Πράγματι κατά καιρούς δηλώνω «τεχνικός» για αυτό υπενθυμίζω στον εαυτό μου: Η ενέργεια που θα παράξει μια ανεμογεννήτρια στην ζωή της είναι περίπου ίση με την ενέργεια που χρειάζεται για την κατασκευή της. Απλά φτιάχνεται ένας μηχανισμός να παριστάνουν τους επιχειρηματίες μερικοί κρατικοδίαιτοι, και να εισπράττουν αμοιβούλες κάτι Γενικοί Γραμματείς που δίνουν τις άδειες.

Δημοκρατία έχουμε. Θέλουμε να πληρώνουμε εξτρα στο ρεύμα για να έχουμε ΑΠΕ; Πολλές ΑΠΕ, πολλή εξτρα πληρωμή. Ό,τι πείτε.

Ανώνυμος είπε...

γουστάρω! ανεμογεννήτρια στο φράγμα πάνω από τη Χώρα. Εχει έτοιμο και το εργοτάξιο και τον δρόμο. Θα φωτίζεται την νυχτα να φαίνεται.

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά συγνώμη που θα σας στεναχωρήσω αλλά λογαριάζεται χωρίς τον ξενοδόχο (με τη μωβ κορδέλλα).
Τσάμπα καπίασε για να διανοίξει τους αυτκινητόδρομους ολυμπιακών διαστάσεων προς το Στενό? Τσάμπα τόσος κόπος να ξεγελάσει τους οικολόγους? Σας παρακαλώ μην μου τον αγχώνεται, είναι αμαρτία απ'το Θεό.

Ανώνυμος είπε...

Ραφιέ εσύ, εσύ μας οδηγείς!!!

Ανώνυμος είπε...

ανώνυμε 10:09: τι ξεγέλασε; Η ΔΕΗ δεν έκανε αυτούς τους δρόμους

Ανώνυμος είπε...

ανανεώσιμε χοντρέ, την ιδέα με τα ποδήλατα την πήρες από την εύπλοια!

Ανώνυμος είπε...

Τις νέες διανοίξεις πέρισυ, το επαρχείο αν δεν κάνω λάθος. Χωρίς άδειες εννοείται.

Ανώνυμος είπε...

Εννοείται και χωρίς άδειες. Όποιον πάρει ο Χάρος (εδώ κολλάει και η μωβ κορδέλλα)....

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ; ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΕ ΤΟ ΕΠΑΡΧΕΙΟ; ΤΟ ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ! ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ;

Ανώνυμος είπε...

Prepei kapoios na steilei tous elegktes dhmosias dioikhshs sto nhsi etsi gia plaka. Na tous deis posa xrwmata tha allaksoun.

pathfinder είπε...

Με κάλυψες αλλα μου μένει μια απορία ακόμα. Θυμάμαι οταν συνεδρίασαν οι φορείς του νησιού για τους πυλώνες συμφώνησαν για την πορεία που θα ακολουθούσαν. Στη συνέχεια ξεσηκώθηκαν κάποιοι και αντέδρασαν γιαυτό. Ακολούθησαν ασφαληστικά μέτρα και όλα τα γνωστά που οδήγησαν στην τελική κατάργηση των πυλώνων. Εναλλακτικά προτάθηκαν οι ανεμογεννήτριες,τα φωτοβολταϊκά κλπ. Βλέπω αντίδραση και εδώ. Δεν θα μπω στη διαδικασία να κατακρίνω τις πράξεις αλλα ρωτώ απλά: Τι θα κάνουμε για να έχουμε ρεύμα τελικά? Διαβάζω αντιδράσεις,σχόλια κλπ αλλά μια σοβαρή πρόταση δεν έχω δει. Αυτό που καταλαβαίνω ειναι οτι δεν φτιάχνεις ομελέτα αν δεν σπάσεις τα αυγά.
Ακούω...

Underwater είπε...

Καλημέρα pathfinder. Σου μεταφέρω απλώς κάτι που έχει πει ο κος Δεκλερής του Επιμελητηριου Περιβάλλοντος. Η βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να χαρακτηρίζεται από μείωση των αναγκών και διαχείριση της ζήτησης (όχι της προσφοράς) μέσα από ολοκληρωμένα σχέδια χρήσεων ενέργειας.

Ανώνυμος είπε...

Επίσης ας μην ξεχνάμε οτι τόσο οι πυλώνες όσο και τα αιολικά πάρκα εμπίπτουν στην κατηγορία των βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Είναι λογικό να προκαλούν αντιδράσεις. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς και αυτά που είπε το φιδι περί αποδοτικότητας.
Μήπως μια λύση θα ήταν να μειώσουμε λίγο της καθημερινές μας ανάγκες?

Ελληνας Ναύτης είπε...

Zo makria apo tin Tino se mia hora isos ligotero dieftharmeni kai auta pou diavazo ligo me apogoiteuoun. Zo episeis stin periohi me ta megalitera aiolika parka tis horas autis. Ekeino pou tha elega einai oti oi anemogenitries DEN tsimpane. Einai enallaktikoi parohoi energeias kai mono. Eggatastathikan meta apo sovares meletes apo koryfaia panepistimia. Megalo pososto ton eisodimaton tis periohis proerhetai apo tin syntirisi, ypostirixi ton genitrion kai apo ta antistathmistika ofeli pou prosferoun oi etairies. Oson afora tin aisthitiki, stin hora auti oti einai oikologiko einai sexy opote kai oi genitries einai sexy.
o monos pou fonazei einai i polemiki aeroporia giati kanoun paremvoles sta radar kai den vlepoume tous Rosous.

Underwater είπε...

Matelot Grec μήπως εκεί που μένεις είναι πεδιάδα? Στις περιοχές με έντονο ανάγλυφο τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα. Και ιδιαίτερα σε ανθρωπογενή τοπία όπως τα Κυκλαδονήσια.

Ελληνας Ναύτης είπε...

Underwater, oute mihanikos eimai oute fanatikos ton ennalaktikon morphon energeias. Asfalos kai den yparhei sygrisi metaksi ton dyo periohon alla gi' auto yparhoun eidikoi episrimones kai ohi dimarhoi kai kommatarhes. Pisteuo omos akradanta oti an to nisi thelei na paei mprosta auto den mporei na ginei horis allagi nootropias. Vevaia otan stin Ellada milas gia tehnokrates se haraktirizoun antidrastiko kai mporei kai na tis fas. I eho adiko?

Underwater είπε...

Κι εγώ στους τεχνοκράτες συγκαταλέγομαι (εξ επαγγέλματος). Επίσης είμαι κατά τις βίας, οπότε don't worry ;)
Στο εξωτερικό (κυρίως Γερμανία)
έχω δει κι εγώ ανεμογενήτριες που δεν με ενοχλούσαν αισθητικά. Μετά όμως κατάλαβα οτι δεν με ενοχλούσαν γιατί όλη η περιοχή ήταν flat οποτε οι γεννήτριες δημιουργούσαν μικρές εξάρσεις ενδιαφέροντος στον ορίζοντα.

Matelot Grec είναι καλό να ακούγονται και διαφορετικές απόψεις. Απλά αναρωτιέμαι πού πάμε... Ξέρει κανείς τι θέλει για την Τήνο, για το μέλλον? Τί είναι τελικά ανάπτυξη? Που σταματάει, υπάρχουν όρια? Νομίζω ένα τεύχος της Ενδχώρας είχε τίτλο 'στον αυτόματο πιλότο'. Πραγματικά έτσι νιώθω οτι βαδίζουμαι... με αυτόματο πιλότο κι όπου βγει. Σχεδιασμός μηδέν. Όραμα μηδέν. Σοβαρότητα (-5).

Ανώνυμος είπε...

Το ενεργειακό ασφαλώς και δεν λύνετε με της ανεμογεννήτριες. Μεγάλο κόστος, μεγάλα έργα για την εγκατάσταση και σοβαρές επιπτώσεις στο τοπίο και την πανίδα του τόπου.

Ας μην γελιόμαστε η υπόθεση είναι μπίζνες, αυτό που χρειαζόμαστε είναι αλλαγή νοοτροπίας, αλλά αυτό γίνετε με τόσο αργό ρυθμό, που νομίζω ότι το παιχνίδι είναι χαμένο. Δείτε τη συμβαίνει στην Κίνα ή στον Αμαζόνιο, ακούστε τη προβλέπουν οι επιστήμονες για τα επόμενα χρόνια έστω και με την υπάρχουσα καταστροφή που έχουμε προκαλέσει (για να μη πούμε και για τη μελλοντική).
Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι ένα οικολογικό δίλημμα, είναι απλά μπίζνες για να φάνε κι από εκεί κάποιοι. Ντυμένοι με πράσινο μανδύα.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι εάν θέλαμε θα μπορούσαμε να προστατέψουμε το περιβάλλον, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ, θέλουμε να το εκμεταλλευτούμε ακόμα όσο πάει, για να το προστατέψουμε θέλουμε ταυτόχρονα και κέρδος, αλλιώς δεν γίνετε τίποτα.

Έλα όμως που η Φύση δεν παίζει με τέτοιους κανόνες που βάζουμε εμείς…

Ελληνας Ναύτης είπε...

Ti den einai business?

Ανώνυμος είπε...

ο έρωτας, τουλάχιστον...


κοίτα αν θέλουμε να κάνουμε το μέλλον μας μπίζνες ok ας το κάνουμε, προσωπικά δεν με ενδιαφέρει, καλή τύχη. Υπάρχουν καταστάσεις που είτε της αντιμετωπίζουμε είτε κάνουμε ότι της αντιμετωπίζουμε, διαλέξτε…

αμμοδύτης είπε...

από το πρωϊ, όσο οδηγούσα ακουγα προπαγάνδα υπέρ των ΑΠΕ. Δεν έχω ούτε εμπάθεια ούτε προκατάληψη. Λυπάμαι που η ΔΕΗ σιωπά. Το πρόβλημα δεν είναι ΑΠΕ ή μη ΑΠΕ. Είναι «ισχύς βάσης» και «ισχύς αιχμής». Οι ΑΠΕ από την φύση τους ΔΕΝ μπορούν να είναι «βάσης» ούτε «αιχμής». Αρα δεν λυνουν πρόβλημα.

Η Αγγλία και η Νεβάδα έχουν ανεμογενητριες, και όσο πιο πολλές έχουν τόσο χρειάζονται τα πυρηνικά τους για ρεύμα. Οι ανεμογεννήτριες είναι για δημόσιες σχέσεις των πυρηνικών.

Σημειώστε: η ισχύς αιχμής είναι υπέρδιπλάσια σε κόστος από την ισχύ βάσης.

Μπορούμε για τα μάτια ή για να ταϊσουμε τα θηρία με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς να έχουμε μέχρι 2%; 4% από ΑΠΕ. Αλλά εάν είναι παραπάνω δουλέυουμε για τους εισαγωγείς αερίου και τους Ρώσους προμηθευτές τους.

Όταν η Τήνος παίρνει το ρεύμα της κατά 20% από ανεμογεννήτριες, τι γίνεται αν δεν φυσάει; Από το δίκτυο. Και το δίκτυο που θα το βρεί; από την ΔΕΗ ή από το Λαύριο. Και το Λάυριο ποιος το τροφοδοτεί; οι Ρώσοι. Και η ισχύς βάσεως που τρφοδοτεί τα εργοστάσια; από το πυρηνικό της Βουλγαρίας ή της Γαλλίας.

Καταλαβαίνετε την κοροϊδία; Καταλαβάινετε γιατί και οι οικολόγοι είναι κατά της ελληνικής εκδοχής των ΑΠΕ; Δεν είμαι οικολόγος. Καταναλωτής ρεύματος είμαι. Αν είναι να πάμε σε πυρηνικό (που είμαι τεχνοκραικά υπέρ) δεν χρειάζεται να περάσουμε από την κοροϊδία των ΑΠΕ.

Το θέμα δεν είναι απλό και προσφέρεται για κοροϊδία του κόσμου και λεφτουδάκια για επιτήδειους.

Εάν βοηθάει, ευχαρίστως το υπογράφω αυτό που λέω με το όνομά μου.

αμμοδύτης είπε...

Tηθύ, θα κάνω ανάρτηση το business με πράσινο μανδύα.

Ανώνυμος είπε...

Ναι φίδι αλλά απ'το τίποτα δεν είναι καλύτερα να πάρουμε έστω και το 20% της κατάλωσης της Τήνου τις μισές μέρες του χρόνου που φυσάει από ΑΠΕ? Δεν κάνουμε έτσι μια στοιχειώση οικονομία ενέργειας?

αμμοδύτης είπε...

Ανώνυμε 3:40:

Δύο οι εκδοχές:

1) έχεις ρεύμα μόνο όταν φυσάει
2) έχεις ρεύμα πάντα

Εάν ανέχεσαι την πρώτη περίπτωση, δικαιώνεσαι αλλά με ακριβό ρεύμα, όπως στο αυθαίρετο που δεν μπορεί να μπει στην ΔΕΗ. Όταν δεν φυσάει, σφυρίζεις εσύ.

Εάν θες να ζεις όπως τώρα, η ΑΠΕ σου στοιχίζει πολλαπλά. Όσο φυσάει πληρωνεις τα κερατιατικα της επιδότησης. Όταν δεν φυσάει αγοράζεις από το δίκτυο αλλά σε τιμή ισχύος αιχμής, εξ ορισμού. Το δίκτυο που θα βρει το ρεύμα που θες εσύ στην απνοια; η από καποια τουρμπίνα αερίου στο Λάυριο (πανάκριβη) ή από εισαγωγή από το Κοζλοντούϊ

Η επιλογή δική σου.

αμμοδύτης είπε...

pathfinder, νομιζω σου απαντάω, με το φτωχό μυαλό μου στην επόμενη ανάρτηση