Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Κρίμα...


Αυτή είναι καμάρα στον κεντρικό δρόμο του χωριού, ανεβαίνοντας από την «μπύρα», το παλιό τέρμα του λεωφορείου. Μικρός, πάντα φοβόμουν τις καμάρες, γιατί δεν έφεγγε ούτε η αστροφεγγιά, την νύχτα που μας έφερνε το μοναδικό «ταξί» του Σαμούχου.


Άκουγες τα βήματά σου, τις κουκουβάγιες να φωνάζουν «κουκ» στα δέντρα, και μύριζες την μυρουδιά από κατώγια, φρύγανα, ζώα και ανθρώπους, σε ένα χωριό του 19ου αιώνα, που ζούσε, σχεδόν με αυτάρκεια, στα Κάτω Μέρη.


Αριστερά, πριν την καμάρα είχε περιβόλια με δέντρα, καρδερίνες και λιμόπουλα. Δεξιά είχε ένα δρομάκι που περνούσε από άλλο περιβόλι και έφτανε σε κάποιο σπίτι. Αμέσως μετά την καμάρα, δεξιά ήταν ο καφενές του Μαγιέ. Κοινωνικό κέντρο πρώτης τάξεως. Και ο δρόμος συνέχιζε πιο πάνω, προς το Πάνω Χωριό.


Τώρα, έφυγαν τα περιβόλια και μια ποτίστρα για ζώα και κάμποσα δέντρα. Τα σπίτια, που ήταν ενωμένα σε φρουριακή διάταξη, κατάλοιπο παλιότερων εποχών, ξαφνικά είναι αστεία μόνα τους, περιμένοντας να πεταχτούν. Τα περιβόλια και τα δέντρα έγιναν μπετόν, χρήσιμο για πάρκινγκ, που «θα» πλακοστρωθεί, ίσως με μαρμαρόπλακες που πετάνε τα σχιστήρια, και θα γίνει θέατρο. Θέατρο παραλόγου λέω εγώ, αλλά, σε τελευταία ανάλυση, δεν μου πέφτει λόγος.

Δεν με νοιάζει ποιος το αποφάσισε, ποιος έβγαλε "μεροκάματο", δεν με νοιάζει τίποτα. Κρίμα, μόνο λέω, κρίμα.

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν πατε καλά. Αυτοκτονικός ιδεασμός είναι αυτό. Μόνοι σας το κάνατε ή σας βοήθησε η Τοπική Αυτοδιοίκηση?

Ανώνυμος είπε...

Μπα το έκαναν για να έρθουν να φυτέψουν πικροδάφνες

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι ωραίο αλλά μηπως βολεύει τους κατοίκους? Μην τα ισοπεδώνουμε όλα

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Κάθε μέρα βλέπω στο λιμάνι της Ραφήνας δεκάδες τεράστια φορτηγά γεμάτα με οικοδομικά υλικά που προορίζονται για Άνδρο-Τήνο-Μύκονο.
Μερικές φορές δεν χωράς ούτε να περάσεις με ΙΧ από το λιμάνι....
Τόσα φορτηγά, τόσα υλικά .....
Πόσο τσιμέντο τελικά χρειάζονται τα νησιά μας;
Η φίλη από Ραφήνα.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Αντίστοιχες τσιμετοποιήσεις θα γίνουν σύντομα και σε άλλα χωρία, μιας και χαλάσματα που έχουν εγκαταλειφθεί χρόνια από τους ιδιοκτήτες τους, χαρακτηρίζονται ως εστίες μόλυνσης από τους γείτονες, οι οποίοι παραπονιούνται σε συλλόγους και δήμο για την κατεδάφιση τους. Δεν λαμβάνεται καμία μερίμνα διάσωσης και ας έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακοί οικισμοί.
Θα αλλάξει ανεπιστρεπτί η εικόνα των χωριών, και θα χαθεί η συνέχεια τον κτισμάτων για πάντα. Ίσος να φυτευτεί και κανένα δέντρο, ώστε να έχει λίγο σκιά το αυτοκίνητο που θα παρκάρει από κάτω.
Κάποια στιγμή θα έχουμε καταφέρει να έχουμε και από ένα πέτρινο θέατρο σε κάθε χωριό της Τήνου, και ίσος για αυτό το λόγο να γινουμε πόλος έλξης τουριστών.

Παράξενος είπε...

Καλησπέρα
δέν καταλαβαίνω γιατί δεν σου πέφτει λόγος,σε όλους μας πέφτει λόγος ήτε είμαστε απο την Καλλονή ήτε οχι,ακόμα και αν δεν είμαστε δημότες του Δήμου Εξωμβούργου.
Όσο για τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου και Δημαρχιακό Πάρεδρο του οποίου του την ''έχετε πέσει'' όλοι,ακόμα και για τους συγγενικούς του δεσμούς,δεν καταλαβαίνω δεν γνωρίζεται στοιχειωδώς την δομή και τον τρόπο διοίκησης του Καποδιστριακού μας Δήμου.
Το Τοπικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος του λειτουργούν ως συμβουλευτικά όργανα του Δημάρχου,εκφράζονται μέσα απο ομόφωνες αποφάσεις τις οποίες αν θέλει λαμβάνει υπόψη του το Δημοτικό Συμβούλιο,για θέματα που αφορούν την περιοχή τους έχουν δικαίωμα ψήφου στο Δημοτικό Συμβούλιο μιάς και σωστά καταργήθηκε,οι Πρόεδροι των πενταμελών Τοπικών Συμβουλίων να είναι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, το σκεπτικό της δημιουργείας των Τοπικών Συμβουλίων ήταν για να περιοριστούν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών απο την κατάργηση των κοινοτήτων,μία φορά το χρόνο το Τοπικό Συμβούλειο συντάσει και προτείνει για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο τεχνικό πρόγραμα με τα έγα που θέλει να γίνουν με τις σχετικές χρηματοδοτήσεις που έχουν εξασφαλιστεί απο τον Δήμο.
'Ολα τα παραπάνω τα γράφω για να σας θυμίσω οτι υπάρχει Δήμαρχος,Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος Δημαρχιακής Επιτροπής(είναι υπεύθηνη για την δημοπράτηση και την κατασκευή των έργων, συμμετέχη στην αντιπροεδρία αν θυμάμαι καλά και η μειοψηφεία),Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου με αρκετούς δεσμούς και αυτός με την περιοχή(αυτόν που σε παλαιότερη ανάρτηση τον ονόμασες Μιχαήλ Αγγελο)(και κανένα σχόλειο δεν διάβασα απο τους κατωμερίτες παρά μόνο για τον τοπικό) και τέλος για όλο το Δημοτικό Συμβούλιο μιάς και όλες οι αποφάσεις είναι συλλογικές και κατά πλειοψηφεία.
Ίσος και σε μένα να μην μου πέφτει λόγος να κάτσω να γράψω όλο αυτό το κατεβατό, αλλά επειδή πολύ πρόσφατα έτυχα σε ανάλογη επίθεση σε Πρόεδρο Τοπικού Συμβουλιού χωρίς κανένας απο τους αποκλειστικά και απο τον νόμο υπεύθηνους να αναλαμβάνουν την ελάχιστη ευθήνη είπα να τα γράψω.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Ο άνθρωπος αισθάνεται οτι δεν του πέφτει λόγος όταν ξέρει ότι τα γεγονότα γύρω του ελέγχονται από κρυμένους απατεώνες που εκμεταλλέυονται ανόητους άσχετους. Ορίστε το λέω ευγενικά μπας και δεν με κόψεις.

αμμοδύτης είπε...

Λοιπόν...

Μου τηλεφώνησαν αρμοδίως και 100% αξιόπιστα. Το έργο αυτό της πλατείας, ή ό,τι γίνει, ΔΕΝ είναι έργο του Δήμου (Εξωμβούργου) ή του Τοπικού της Καλλονής, ούτε τα άτομα που έχουν αναεφερθεί στο σχόλιο του Παράξενου (Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος, Πρόεδρος ΔΣ) έχουν οποιαδήποτε ανάμειξη, ούτε μέλος του Τοπικού έχει οποιαδήποτε επαγγελματική ανάμειξη με το έργο ή έχει πάρει οποιαδήποτε αμοιβή.

Συγκεκριμένα μου είπαν ότι το έργο είναι της Νομαρχίας και ότι είναι εντεταγμένο σε κάποιο πρόγραμμα οδοποιίας που θα φτιάξει μεταξύ άλλων τον χώρο θεάτρου, πλατείας κλπ και θα το παραδωσει στον Δήμο.

Ο συνομιλητής μου μου ανεφερε ότι ο Δήμος δεν έχει καν δει σχέδια.

αμμοδύτης είπε...

Με πήρε και άλλος που είδε και άκουσε όλα αυτά και ενοχλήθηκε. Μου είπε ότι όποτε γίνει κάτι σε ένα χωριό υπάρχουν αντιδράσεις από μερικούς.

Μου είπε, ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση, πολλούς τους εξυπηρετεί (κάτι που γνωρίζω και εγώ). Μου είπε ότι το έργο πράγματι δεν είναι του Δήμου, αλλά σε γενικές γραμμές ο Δήμος, ή άτομα στον Δήμο το εγνώριζαν και ο ίδιο μου ανέφερε ότι το τωρινό θέαμα δεν είναι το τελικό το οποίο θα έχει αυτό και το άλλο κλπ, και εν πάσει περιπτώσει δεν θα είναι πάρκινγκ(να προσθέσω εδώ ότι σε 2-3 που άρεσε, τους άρεσε η ιδέα του παρκινγ).

Παραδέχτηκε ότι η καμάρα είναι ξεκρέμαστη όπως έμεινε αλλά είναι ιδιοκτησία που ανήκει σε κάποιον και που μάλλον πωλείται.

Εγώ λοιπόν, που δεν μου πέφτει λόγος, επαναλαμβάνω την θέση μου:

Δεν με νοιάζει η όποια σκοπιμότητα ή χρησιμότητα του έργου.

Δεν πιστεύω ότι κερδίζει κάτι ένα χωριό με μεσαιωνική αρχιτεκτονική όταν του βάλεις μια πλατεία, με ή χωρίς πράσινο, με ή χωρίς πάρκινγκ. Υπήρχε "πλατεία" με πλατανο και καφενείο εκεί δίπλα, αλλά δεν έχει χρησιμοποιηθεί γιοα τουλάχιστον 30 χρόνια.

Βεβαίως, το χωριό είναι για να εξυπηρετεί τους ανθρώπους του και όχι εμενα ή τις αναμνήσεις μου.

Πράγματι οι απόψεις για το έργο, την σκοπιμότητα, ή την αισθητική του διίστανται, και αναγνωρίζω ότι υπάρχουν και ένα σωρό άσχετα κίνητρα στην διαμόρφωση γνώμης.

Επειδή λοιπόν εμένα μάλλον δεν μου αρέσει, αλλά αρέσει σε άλλους (και το ξέρω, και τα περί ποντικιών, κουνουπιών και φιδιών έχω ακούσει), αν μεν γίνεται για την βολή των ανθρώπων η άποψή μου περιττεύει, αν γίνεται για τουριστική αναβάθμιση, επιτρέψτε μου να μην είμαι τόσο αισιόδοξος.

Όσο για το μέλλον, μόνο στο μέλλον θα μάθουμε.

Ανώνυμος είπε...

Τι τα σκαλίζεις

Παράξενος είπε...

Αγαπητέ φίλε αμμοδύτη επειδή έχεις όπως φαίνεται δίαυλο επικοινωνίας με την εξουσία του Δήμου Εξωμβούργου μπορείς να ρωτήσεις (για να μην μπαίνουμε στον κόπο να ρωτάμε επίσημα):
Ποιανού ιδιοκτησία ήταν το οικόπεδο,πότε αγοράστηκε και απο ποιόν.Στο εν δράσει δεν γράφτηκε ποτέ?.
Και θα μας ληθούν όλες οι απορίες για το πόσο γνώριζαν η δεν γνώριζαν οι του Δήμου Εξωμβούργου.

αμμοδύτης είπε...

Παράξενε, εσένα σε ξέρω ανώνυμα από εδώ μέσα, αρκετούς μήνες. Άλλους τους ξέρω προσωπικά. Η ομορφιά της ΤΟΠΙΚΗΣ αυτοδιοίκησης είναι ότι είναι ΤΟΠΙΚΗ.

Δεν θέλω να ανακατευτώ σε τοπικές διαφωνίες ή διαμάχες, αν υπάρχουν.

Μου αρέσει η Τήνος. Ορισμένες από τις σύγχρονες εξελίξεις μπορεί να μην μου αρέσουν. Ως εκεί. Δεν είμαι ούτε για να πιέσω ούτε να ελέγξω. Θα ήθελα το τοπίο και αυτό που θεωρώ πολιτισμό και κληρονομιά του νησιού να μην χαθούν.

Ανώνυμος είπε...

Κάτσε ρε με τα λουλουδάκια και τα χωραφάκια, δείχνε και κανένα βουνό και καμιά παραλία και μη μπλέκεις

Ανώνυμος είπε...

Για θέατρο μας είπαν και εδ ώ. Κανεις δεν μίλησε αν πει για ποιο κόσμο. Ολοι αυτό το λένε τω΄ρα.

αμμοδύτης είπε...

μετά από την σημερινή μέρα, χρειάζεται καινούργιος επίλογος:

κατ' αρχάς, θεωρήσετε, όσοι ενδιαφερόμενοι, ότι εδώ στα σχόλια βλέπετε το 1/10 ή το 1/100 αυτών που άκουσα εγώ 3 λεπτά σε ένα καφενείο, 2 σε έναν δρόμο και σε 1-2 τηλέφωνα.

Μετά, περί ορέξεως κλπ. Ότι αρέσει σε μένα, δεν αρέσει σε άλλους. τα γούστα είναι υποκειμενικά.

Υπάρχουν "εντονα" συναισθήματα στο χωριό και ίσως σε κάθε χωριο για την κυβέρνηση, την Αντιπολίτευση, ΚΑΙ την τοπική αυτοδίοικηση. Προεκλογική περίοδος.

Ούτε εγώ ούτε κανένας δεν νοιάζεται ποιό κομάτι της Κυβέρνησης κάνει κάτι, ή ποιο κομμάτι της αυτοδιοίκησης δημοπρατεί ή παραλαμβάνει. Αυτά είναι γραφειοκρατικά. Όταν λένε αυτοδιοίκηση, τους βάζουν όλους μέσα. Δήμο, Νομαρχία, Υπουργεία, μέχρι τον/την γραμματέα της Κοινότητας

Μερικά άτομα, πως να το κάνουμε, είναι αποδέκτες κριτικής. Δικαιολογημένα ή αδικαιολογητα, δεν ρωτάω. Κάθε πολίτης έχει τις αποψεις του μερικοί θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να τις λένε.

Μην παραστήσουμε τώρα ότι δεν τσιμεντοποιούμε ό,τι μπορούμε... Η φίλη από την Ραφήνα μετράει φορτηγά. Μερικοί το έχουν για καλό, μερικοί για κακό. Ρωτήστε ο καθένας τα παιδιά του τι πιστεύει στο θέμα.

Έγιναν προσωπικές αναφορές ή επιθέσεις στα σχόλια. Δεν συνηθίζεται, αλλά μερικά εκλεγμένα ή πολιτικά άτομα, για οποιονδήποτε λόγο είναι λιγότερο ή περισσότερο δημοφιλή. Ρωτήστε των πρωθυπουργό και την αξιωματική αντιπολίτευση. Κόβω και έκοψα προσωπικές επιθέσεις σε τρίτους ή σε σχολιαστές. Δεν συμβαίνει συχνά.

Παράξενε, και σημερινοί μου συνομιλητές: Τα διαδικαστικά που αναφέρετε δεν με ενδιαφέρουν ούτε θα με ενδιαφέρουν, δεν είμαι υποψήφιος. Έχω άποψη για το τι μου αρέσει και τι δεν μου αρέσει, και, αναφέρομαι στο αντικείμενο και όχι σε άτομα.

Σας επαναλαμβάνω ωστόσο, ότι οι απόψεις που είδατε εδώ, αν τις είδατε πριν τις κόψω, δεν είναι τίποτα μπροστά στο τι λέγεται δημόσια. Όχι μπροστά σας, φυσικά... Καμιά φορά ούτε μπροστά μου.

Μου αρέσει η παρέμβαση; Όχι. Αρέσει σε άλλους; σε άλλους ναι, σε άλλους όχι. Είναι λογικές οι αντιράσεις; υποκειμενικό. Μερικές ναι, μερικές όχι. Έχει σημασία; Δεν έχει. Είναι σαν να λες ότι ο Παπαθανασίου είναι χειρότερος ή καλύτερος από τον Αλογοσκούφη. Καθε ένας και την άποψή του.

Αυτά. Κάτι ήξερα που δεν πήγαινα στο χωριό για φωτογραφίες.

Περίεργος είπε...

Καλά και εξευγενισμένα τα λες. Πρόσεξε τι σου λέει ο Παράξενος. Υπάρχουν διαδικασίες, άσχετα με το ποιός κάνει το έργο. ΟΛΟΙ ξέρουν τι γίνεται εκτός αν υπάρχει δόλος. Σε τέτοια δουλειά αποκλείεται (λέω με το φτωχό μου μυαλό) να υπάρχει δόλος. Κάποιοι εξυπηρετούνται πιο πολύ από άλλους (και ζηλεύουν οι άλλοι) αλλα ως εκεί. Αλλά όλοι ξέρουν. Τα μέλη του τοπικού ήξεραν τι θα γίνει. Και οι 10 μόνιμοι πρέπει να ήξεραν. Αρα δεν υπάρχει "σκάνδαλο" αλλά μην κάνουμε και τις παρθένες. Τίποτα δεν γίνεται που να μην το ξέρουν όλοι. ΤΙΠΟΤΑ.

Όσο για την διαπλοκή, κανεις, ούτε ο πιο μεθυσμένος αγράμματος δεν τρώει κουτόχορτο. Υπάρχει. Όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο Δήμος σου δεν είναι από τους κακούς. Ο Δήμος σου πάσχει από έλλειψη ντόπιων. Οι περισσότεροι ζούν στην πόλη.

Τώρα όπως λες και συ, περι ορέξεως κλπ. Ελάχιστοι εκτιμούν την Τήνο του 50 ή του 60, αλλά όταν το καταλάβουν οι υπόλοιποι δεν θα υπάρχει ούτε ίχνος.

Παράξενε, μ' αρέσει το όνομα σου. Θα αυτοονομαστω Περίεργος

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.