Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Δημοσιονομική αφασία


Ή εγώ τα βλέπω όλα μαύρα και απαισιόδοξα και κάνω λάθος, ή οι υπόλοιποι είναι σε αφασία. Στα 10 άρθρα σε οικονομικές εφημερίδες, τα δύο λέει ότι φαλιρίζουμε (έχει αρχίσει και διάψευση ότι θα βγούμε από την Ε.Ε.) και ένα λέει «όλα καλά όλα ωραία». Και η συζήτηση εναλλάσσεται μεταξύ του πως θα μας φορολογήσουν και πως θα μειώσουν το έλλειμμα.

Το πρόβλημα με τον Έλληνα φορολογούμενο είναι ότι σε μεγάλο βαθμό ζει πέρα από τις δυνατότητές του, είναι χρεωμένος, και αντιμετωπίζω με σκεπτικισμό την ιδέα ότι θα αυξηθούν τα κρατικά έσοδα από αυξημένους ή διευρυμένους φόρους – σε καιρό ύφεσης.


Δεν βλέπω καμία αύξηση σε παραγωγή ή απασχόληση για να αισιοδοξώ ότι από εκεί θα τα μαζέψουν. Μάλλον θα κάνουν τα ίδια που ξέρουν. Θα φορολογήσουν τα ακίνητα, τις γονικές παροχές. Το ερώτημα που έχω εγώ είναι τι θα περικόψουν. Και αυτό, γιατί δεν είναι μόνο η οργή που θα δημιουργήσουν, είναι, όπως λένε λαϊκά «τον ρωτάς τον άλλον αν έχει να τα δώσει;»


Δεν προσδοκώ ότι θα μας σώσουν άλλοι, απ’ έξω. Έχουν τα δικά τους προβλήματα… Αν, βέβαια, τους χαρίσουμε την ΔΕΗ, θα μας κάνουν καλή τιμή σε ..ανεμογεννήτριες. (Μην το γελάτε.. ρωτήστε την ΥΠΕΚΑ)

Η αύξηση του δανεισμού δεν είναι εφικτή. Κάθε αναχρηματοδότηση γίνεται και δυσκολότερη και ακριβότερη, και υποτίθεται θα μειώσουμε τα δάνεια…

Περισσότεροι φόροι στους πλούσιους. Εν τάξει… φορολόγησες τους πλούσιους, τους πήρες ότι είχαν ή ότι φαίνονταν…Και μετά; Μια τρύπα στο νερό… Φτώχυνες όσους δεν ήταν φτωχοί. Και μετά;


Λυπάμαι, αλλά πρέπει να κόψουν έξοδα. Ριζικά, αυστηρά και επίμονα. Ή θα το κάνουν, ή θα τους το επιβάλλουν. Τόσο απλό.

Σε όλα αυτά, οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πως θα επηρεαστεί η βιωσιμότητα των τραπεζών με τον φορολογούμενο και την περιουσία του στα όρια, και ποιό απρόβλεπτο πέταγμα πεταλούδας θα ανατρέψει την πορεία των εξελίξεων.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με τη τσούφα και τα νερά... βουρλίζομαι!!!

Ανώνυμος είπε...

ποιάν λες τσούφα; την υπεκά;;

Ανώνυμος είπε...

Θα πληρώνουν φόρους οι ελληνοποιημένοι πακιστανοί (που στέλνουν τα λεφτά τους στο πακιστάν)

Ανώνυμος είπε...

Ας πάρει επιτέλους εκείνο το ρημάδι το χιλιάρικο από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο Σημίτης το είχε πάρει με τα αντικειμενικά γιαυτό όλοι τον έβριζαν. Ας κάνει τουλάχιστον αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Τι να κάνουν οι φουκαράδες? Ότι και να κάνουν κάποιον ενοχλούν. Είναι και καλά παιδιά γιαυτό "θα μας πουν οι ξένοι"

Ανώνυμος είπε...

Το 1998, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να εξευτελίσει τον Καποδίστρια, δίνοντας το όνομά του στο εκτρωματικό σχέδιο συνενώσεων που είχε εκπονηθεί με σκοπό να εξασφαλίσει τη νίκη του κόμματος αυτού στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης. Τώρα, τα μπουμπούκια της κυβέρνησης αποφάσισαν να εξευτελίσουν τον Καλλικράτη, δίνοντας το όνομά του στο δεύτερο σχέδιο κοπτοραπτικής που ετοιμάζουν ώστε, βοηθούσης και της παροχής ιθαγένειας και ψήφου στους λαθρομετανάστες, να εξασφαλιστεί η κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ στη Αυτοδιοίκηση.

Τη συνταγή τη γνωρίζετε: τα όρια των νέων δήμων θα γίνουν βάσει των εκλογικών συσχετισμών στις διάφορες περιοχές, το ίδιο θα γίνει και με τα όρια των νέων Περιφερειών. Για την περίπτωση, τώρα, που κάποιες Περιφέρειες ξεφύγουν από τον έλεγχο του ΠΑΣΟΚ, οι κυβερνώντες φτιάχνουν το θεσμό των 7 Γενικών Διοικήσεων, οι επικεφαλής των οποίων θα διορίζονται από την κυβέρνηση!!!

Ανώνυμος είπε...

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, 12 Ιανουαρίου: Ὁ Πρωθυπουργὸς Συέντ Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι καλωσόρισε τὴν Τρίτη τὴν ἀποδοχὴ ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα τοῦ αἰτήματος τοῦ Πακιστὰν γιὰ τὴν ἀπόδοση ἰθαγενείας καὶ δικαωμάτων ψήφου στοὺς Πακιστανοὺς μετανάστες.

Τζαμί στην Χώρα. Θα έρχονται και τουρίστες.

Ανώνυμος είπε...

"Τα λεφτά υπάρχουν"

είπε ο Πρωθυπουργός

Ανώνυμος είπε...

Το ζητημα ειναι σοβαρο και υπενθυμιζω τι ελεγε ο ΓΑΠ στη ΔΕΘ του 2008 και ποια ηταν η πραγματικοτητα, τοτε και κυριως σημερα για την οικονομια, την ανταγωνιστικοτητα κ.α.

Ελεγε:
Οι μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής, έβγαλαν, με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο, τη χώρα από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος και ενίσχυσαν δραστικά τις αντοχές της Οικονομίας μας.

Η πραγματικοτητα:
Ο δείκτης οικονομικής αισιοδοξίας των ελληνικών νοικοκυριών (Ε.Ε.-15) βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 1990. Ο πληθωρισμός που ροκανίζει εισοδήματα και μειώνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας σημειώνει υψηλό ρεκόρ δεκαετίας (5ος υψηλότερος στην Ε.Ε.) ενώ ο δομικός πληθωρισμός βρίσκεται στο εξαιρετικά υψηλό 4%, με σταθερή διαχρονική διακύμανση μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ. Το 2007 το ελληνικό εξωτερικό έλλειμμα διευρύνθηκε περαιτέρω για να φτάσει το μεταπολεμικά ιστορικό υψηλό του 14,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Καταφεραμε να εχουμε και ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ και ΥΦΕΣΗ.

Ελεγε:
Προετοιμάζουμε νομοσχέδιο με το οποίο ελαχιστοποιούνται οι διαδικασίες και το κόστος ίδρυσης Εταιριών, σε πλήρη αντιστοιχία με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Η πραγματικοτητα:
Η ελληνική πολιτεία αποτελεί ίσως το σημαντικότερο εχθρό της επιχειρηματικότητας. Η χώρα μας υποχωρεί στην 100η θέση στον σχετικό δείκτη της Παγκόσμιας Τράπεζας και ταυτόχρονα καταλαμβάνει την ταπεινωτική 152η θέση μεταξύ 178 χωρών στην παροχή κινήτρων στους νέους επιχειρηματίες για τη δημιουργία νέας επιχείρησης.

Ελεγε:
8. Στηρίζουμε την Ανταγωνιστικότητα και την Επιχειρηματικότητα, με νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα, ενώ συνεχίζουμε τη δημιουργία νέων και την αναβάθμιση των υπαρχουσών βιομηχανικών περιοχών.

Η πραγματικοτητα:
Με βάση τα στοιχεία του WEF, ενδεικτικό του ελλείμματος διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, είναι η πτώση του δείκτη ανταγωνιστικότητάς τους από την 39η θέση παγκοσμίως στις αρχές του 2004 στην 53η στις αρχές του 2008.

Ελεγε:
Η αναπτυξιακή δυναμική ενισχύεται, με την εφαρμογή Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής, που (διευρύνοντας τις ηλεκτρονικές συναλλαγές) συμβάλλει στην εξοικονόμηση εκατομμυρίων παραγωγικών ωρών, για τις δημόσιες υπηρεσίες, τις επιχειρήσεις, τους πολίτες. Η Έρευνα και οι Νέες Τεχνολογίες υποστηρίζονται με… – τη θέσπιση σύγχρονου πλαισίου, – την αύξηση των διαθέσιμων πόρων και – τη δημιουργία Πόλων Καινοτομίας στην Περιφέρεια.

Η πραγματικοτητα:
Η άτολμη, ασυντόνιστη και παρωχημένη πολιτική που εφαρμόζει η ΝΔ στον τομέα αυτό έχει φέρει την χώρα στις τελευταίες θέσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επενδύουν στην Έρευνα και Τεχνολογία, με δείκτη έντασης (0,57% του ΑΕΠ) που είναι τρεις φορές μικρότερος από τον αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό δείκτη (1,84%). Είναι λυπηρό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ετήσια Έκθεση της σχετικά με τις δραστηριότητες έρευνας και τεχνολογικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. για το έτος 2007 να εκφράζει την «ανησυχία» της για τη μεγάλη υστέρηση της Ελλάδας όχι μόνο στον τομέα της χρηματοδότησης της Έρευνας & Τεχνολογίας αλλά και των θεσμικών αλλαγών που πρέπει να γίνουν

Ανώνυμος είπε...

Η δυνατότητα παροχής βοήθειας του ΔΝΤ σε θέματα φορολογικής πολιτικής, φορολογικής διοίκησης, όπως και σε συστήματα κατάρτισης προϋπολογισμού, συστήματα ελέγχου και αξιολόγησης δημοσίων δαπανών, συζητήθηκε κατά στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την αντιπροσωπεία του ΔΝΤ

Ανώνυμος είπε...

Ποσά χρήματα έβαλε στην τσέπη του ο απατεώνας υπάλληλος συγγενής τους από τους μετανάστες που πήγαιναν στη ΓΣΕΕ?
Και πόσα για επιβράβευση του έργου του από το ταμείο της ΓΣΕΕ?
Που τον έκρυβαν τον απατεώνα για να μην τον βρουν τα θύματα του?
Ποιον εσωτερικό κανονισμό εφαρμόζουν στους απατεώνες και κλέφτες?
Το ΠΑΣΟΚ καλύπτει αυτές …τις μεθοδεύσεις των συνδικαλιστών του?
Γιατί αρνούνται να λύσουν τα προβλήματα των εργαζόμενων…που έθεσε ο πρώην γραμματέας της ΓΣΕΕ?
Επειδή δεν κλέβουν τους εργαζόμενους που πάνε στη ΓΣΕΕ η δεν έχουν ανοίξει μέσα στην ΓΣΕΕ τις προσωπικές τους μπίζνες?
Προστατεύουν και «νεκρανάστησαν» την υπάλληλο γραμματέα του Πρωτόπαπα …που την επαναπροσέλαβαν μετά από 10 χρόνια απουσίας της από την ΓΣΕΕ εργαζόμενη στα γραφείο των υπουργείων?
Ποιος την έχει στο γραφείο του?
Πόσα ανίψια του έχει προσλάβει ο νύν πρόεδρος?
Πόσα ανίψια του , κουνιάδες του και κλπ συγγενείς έχει στην ΓΣΕΕ ο τέως πρόεδρος?
Πόσα έδωσαν στην υπάλληλο γραμματέα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για μαϊμού συνταξιοδότηση και την επαναπροσέλαβαν την ίδια μέρα και πάλι ως υπάλληλο?
Και οι αποκαλύψεις και τα ερωτήματα θα συνεχιστούν
Ο Απολυμένος από τη ΓΣΕΕ δημοσιογράφος γνωστής διεύθυνσης στους διώκτες μου!
Που ήθελαν να τους δώσω και 100.000 ευρώ γιατί τόλμησα να διεκδικήσω τα δικαιώματα μου …με άθλια ανταγωγή και ψευτομάρτυρες…
Αυτή είναι η ΓΣΕΕ που λέει ότι προστατεύει εργατικά δικαιώματα…όταν πηγαίνει στα δικαστήρια και ζητά να καταργηθούν οι εσωτερικοί κανονισμοί και μάλιστα οι νομικοί σύμβουλοί τους να αντιμάχονται μέσα σε αίθουσες εργατικών δικαστηρίων άλλους κορυφαίους συνδικαλιστές …που καταθέτουν υπέρ των εργαζόμενων της ΓΣΕΕ που καταφεύγουν στα δικαστήρια!
ΑΠΟΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟΥΣ ΤΩΡΑ…

Artanis είπε...

Οι φωτό παντως είναι πολύ ωραίες...
(Πάλι καλά...)