Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Αειφορίας συνέχεια


Το κριθάρι μας κράτησε ζωντανούς από το 2000 π.Χ. μέχρι το 1960 που αρχίσαμε να εκμοντερνιζόμαστε. Για να συνειδητοποιούμε τι γίνεται και γιατί, «εκμοντερνιζόμαστε» σημαίνει ότι αρχίσαμε να εισάγουμε αλεύρι, αντί να αλέθουμε, επιταχύναμε την ζωή μας και αποκτήσαμε πρωτόγνωρες ανέσεις – χάρη στην αυξημένη χρήση φτηνού πετρελαίου και ηλεκτρικού ρεύματος.


Δεν προτείνω να γυρίσουμε πίσω στην προ 1960 εποχή, όσοι παλιοί την θυμούνται, ξέρουν πόσο δύσκολη ήταν η ζωή, τι σήμαινε φτώχεια, τι σήμαινε «αρρώστια», και τι παιδική θνησιμότητα. Απλά, μου αρέσει να βάζω τα πράγματα σε προοπτική. Η διαφορά στην σύγχρονη ζωή από την παλιά είναι η ευκολία μετακίνησης, η ευκολία επικοινωνίας, και όλα βασίστηκαν στην μεταπολεμική τεχνολογία, και την απρόσκοπτη παροχή ενέργειας.


Υπάρχει πολλή μυθολογία ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η απρόσκοπτη παροχή ενέργειας, και πρέπει να πληρώσουμε και να ματώσουμε και ένα σωρό αρλούμπες με τις οποίες μας βομβαρδίζουν. Οι αρλούμπες έχουν ένα στόχο: Να πληρώσει ο κόσμος λεφτά, φόρους, τέλη, καπέλα, για να συντηρηθούν τα Παλαιά Τζάκια και να φτιαχτούν Νέα Τζάκια.

Η σπατάλη πρέπει να μαζευτεί. Η σπατάλη αρχίζει από το σπίτι μας και ο κάθε νοικοκύρης το ξέρει. Η σπατάλη του Ελληνικού Δημοσίου είναι το πρόβλημα. Πάντως όταν σας μιλάνε για «αειφορία» να τους λέτε να έρθουν πίσω στα χωριά μας. Τα χωράφια είναι «αειφόρα» (όσο λάμπει ο Ήλιος και βρέχει ο Θεός)

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ακόμη μας κρατάει ζωντανούς. Με τα συνεχόμενα ξενύχτια δεν προλαβαίνω να γεμίσω το ψυγείο, αν δεν είχα ψωμί στο σπίτι θα είχα λιμοκτονήσει.
Γιατί οι παλιοί νοσταλγούν τόσο τα παιδικάτα τους; Κι η μάνα μου το ίδιο κάνει, σε σημείο που δυσκολεύει τη ζωή της και απαρνείται τις "ανέσεις" που λες για να ξαναζεί όσο μπορεί εκείνα τα χρόνια. Με κάθε ευκαιρεία τρέχει στο χωριό.
Μη λέω μεγάλες κουβέντες βέβαια, μπορεί να είμαι κι εγώ έτσι μια μέρα.

Ανώνυμος είπε...

Ένας περιορισμός της σπατάλης στο φαγητό θα μπορούσε να γίνει και δεν εννοώ οικονομικής αλλά σπατάλης θερμίδων γιατί μας κάνει και κακό στο κάτω κάτω. Μπορώ να φορολογούμαι με το βάρος μου εγώ που προσέχω;

Ανώνυμος είπε...

Στρατευμένος οικολόγος = θύμα. Βλέπω κάτι φανατισμένους και δεν ξέρω τι να πρωτοσκεφτώ, να τους λυπηθώ ή να γελάσω;

Ανώνυμος είπε...

Πριν είχα μία συζήτηση και μου λέει ο άλλος σε δέκα χρόνια θα έχουμε τρομερές καταστροφές και το νησί και το δάσος θα καταστραφεί έτσι κι αλλιώς. Ας σώσουμε ότι μπορούμε. Αν ο άλλος το πιστεύει αυτό, τι να πεις μετά; Αποκάλυψη.

Ανώνυμος είπε...

Που έχεις χαθεί ρε φίδι?

Ανώνυμος είπε...

Είσαι καλά ή να βάλουμε τις φωνές;

Ανώνυμος είπε...

Καταπληκτικά τα πράσινα του κριθαριού!

Ανώνυμος είπε...

η μόνη σοβαρή αντιπολίτευση στα πράσινα φληναφήματα είναι αυτή με τις απε και τις α/γ γιατί έχει δημιουργήσει κίνημα

@αλλενάκι

amaris είπε...

Εγω παντως εδω στην Καρπαθο εψαξα και βρηκα παλια ποικιλια κριθαριου την εδωσα στην γειτονισσα μου που σπερνει και θεριζει και καναμε την*κουμπανια* μας για τα δυσκολα χρονια που θαρθουν.