Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Διαφυλάξτε το νησί


Τέτοιο ξενερωτικό κλίμα... Πρώτον, να μην κρυβόμαστε, έχω ξενερώσει με την προοπτική ότι για να βγάλουν λεφτά 3-4 ξένες εταιρίες και οι εδώ νταβατζήδες τους, μπορεί να χαλάσουν αυτές, οι άλλες, εξ ίσου αγαπημένες θέες. Το έχω ξαναγράψει αυτό, αλλά οι φωτό που έχουν αναρτηθεί εδώ, και σε άλλες ιστοσελίδες για την Τήνο, θα γίνουν ...συλλεκτικά κομμάτια.

Απόλυτα καταθλιπτική είναι και η αίσθηση ότι η Κυβέρνηση μας κοροϊδεύει. Αν η άλλη ήταν χαμένη σε πελάγη βραχυκυκλώματος, τούτοι εδώ μας κοροϊδεύουν μεγαλοπρεπώς και όλο και περισσότερο ξεδιάντροπα (έεε... τι να κάνουν τα παιδιά, τους έχουν πάρει χαμπάρι μέχρι και οι ανταποκριτές από την Νέα Υόρκη, και αυτοί τα λένε με απλά λόγια, χωρίς εμπάθεια και χωρίς υπαινιγμούς.


Μην σας ζαλίζω, λένε ότι η στάση πληρωμών είναι αναπόφευκτη (η τυπική δηλαδή χρεοκοπία -- τώρα είμαστε σε άτυπη), επειδή απλά, με την φορολογία και τον αναπόφευκτο φαύλο κύκλο ύφεσης, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να εξυπηρετήσουμε ή αν αποπληρώσουμε τα €320 δις που, τρομάρα μας, χρωστάμε. Αν γινόταν ψηφοφορία στο τι λένε οι ξένοι αναλυτές, λένε ότι θα φαλίρουμε και θα βγούμε από το ευρώ. Το αν θα φύγουμε εμείς από το ευρώ ή φύγει από το ευρώ από εμάς, ή αν θα φύγει η Γερμανία από το ευρώ, είναι επουσιώδες. Ο χάρτης της Ευρώπης όπως τον φανταζόταν ο Χίτλερ, πάντως (να μία εκδοχή) έδειχνε τρεις Ευρώπες: Την Μεγάλη Γερμανία, τους περίοικους και τους είλωτες, αλλά δεν έλεγε τι νομίσματα θα έχουν.


Και πάω στο ερώτημα που με τρώει 5-6 μήνες τώρα. "Μα τι στην ευχή κάνει τόσο καιρό η Κυβέρνηση;" Η απάντηση είναι τίποτα. Δεν ήξερε τι να κάνει, δεν μπορούσε ακόμα κι αν ήξερε, δεν τολμούσε ακόμα κι αν μπορούσε. Μάλλον κουτοπόνηρα μπλόφαρε ότι δεν θα μας αφήσουν να φαλίρουμε για να μην καταρρεύσει η Ευρώπη, ή ο Ουρανός, και έλεγε ιστορίες για αγρίους και κούγιαυλους ιθαγενείς. Ξεφτίλα.


Και τώρα αρχίζει να δείχνει ότι μάλλον πουλάνε οι βαρυσήμαντοι ιδιοκτήτες των ομολόγων μας, και κάνουν τα κουμάντα τους οι ξένες τράπεζες, ώστε να μην χάσουν απότομα και ανεξέλεγκτα τα πάντα, να μοιράσουν τις χασούρες, και να βεβαιωθούν ότι το πρόβλημα δεν θα πάει στην Πορτογαλία και πιο πέρα.

Στο συγκινητικό σχόλιο ότι "το νησί θα είναι πάντα εδώ για τα παιδιά του", απαντώ: "διαφυλάξτε το το νησί, έθρεψε προπαππούδες και εγγόνια σε πολύ δυσκολότερους καιρούς".

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και τι να έκανε 7 μήνες; Τι μέτρα να έπαιρνε και να γίνονταν αποδεκτά; Θα ξεσηκώνονταν και οι πέτρες αν δεν υπήρχε ορατός ο κίνδυνος χρεωκοπίας. Πώς να ανεβάσεις ΦΠΑ και την τιμή του πετρελαίου μες στον χειμώνα; Θα γίνονταν επανάσταση. Ενώ τώρα λες θα μου στείλουν και καμιά ντομάτα από το χωριό θα επιβιώσω, φροντιστήρια δεν έχω, θέρμανση δεν έχω. Ε μέχρι τον επόμενο χειμώνα που θα ξαναζοριστούμε θα το έχουμε πάρει απόφαση να πληρώνουμε πιο ακριβά τα πάντα.

Αλήθεια δεν βλέπεις φως;

αμμοδύτης είπε...

Ανώνυμε, όχι, δεν βλέπω φως, με την έννοια ότι κατά 60-70% θα έχουμε δύσκολες "εξελίξεις" που οι κάτω των 70 ετών δεν γνωρίζουν. Κατά το υπόλοιπο 30-40% θα έχουμε δυσάρεστες και επώδυνες εξελίξεις.

Ανώνυμος είπε...

Όλο τον κόσμο θα τον πάρει η μπάλα. Ξεκίνησε από εμάς