Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Τα κάτω μέρη της Τήνου -Ταξίδι σε έναν κόσμο ξεχωριστό


Το Σάββατο 22 Μαΐου 2010 έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του πατέρα Αντώνη Φόνσου, με τίτλο « τα κάτω μέρη της Τήνου ταξίδι σε έναν κόσμο ξεχωριστό»
Δεν θα αναφερθώ στις λεπτομέρειες τύπου παρευρέθησαν οι κύριοι, κύριοι δήμαρχοι αντιδήμαρχοι πρόεδροι συμβουλίων πρόεδροι συλλόγων κ.τ.λ.


Στο μόνο που θα ήθελα να αναφερθώ είναι στον ίδιο τον συγγραφέα αυτού του βιβλίου τον παπά Αντώνη.


Όλο το χωριό σύσσωμο παραβρέθηκε στην εκδήλωση που έγινε για την παρουσίαση του βιβλίου του.
Πώς να μην τιμήσεις άλλωστε έναν τόσο σπουδαίο ποιμένα αλλά και πάνω από όλα άνθρωπο για εμάς τους κατωμερίτες. Ήταν επί 37 συναπτά έτη ο ιερέας ο φίλος πανταχού παρόν και τα πάντα πληρών.


Σεμνός ταπεινός όπως πάντα και τονίζοντας για πολλοστή φορά πως δεν είναι ούτε ιστορικός ούτε συγγραφέας , παρόλα αυτά έγραψε ένα βιβλίο πολύ ενδιαφέρον και κατατοπιστικό που πολλοί θα το διαβάσουν και θα δουν τον τόπο μας με άλλο μάτι (ιστορικά και αρχαιολογικά).


Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης πολλοί πήραν το λόγο ευχαριστώντας τον πατήρ Αντώνη για την προσφορά του αυτή. Ανάμεσά τους και οι συντοπίτες μας Ζαλώνης Γιάννης, Αρμάος Μάριος και Αρμάος Παντελής.


'Ολοι μίλησαν με ιδιαίτερη αναφορά στα 37 χρόνια παρουσίας του Παπαντώνη στα Κάτω Μέρη και η προσφορά του αξιομνημόνευτη. Κανείς κάτοικος δεν έμεινε ασυγκίνητος εκείνη τη βραδιά, ούτε νέος, ούτε μεγαλύτερος καθώς όλοι τους είχαν κάτι να αναπολούν από τον ακούραστο εφημέριο. "Ιερέας του Θεού και ένας άνθρωπος των ανθρώπων" είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Παντελής Αρμάος, η οποία είναι δημοσιευμένη στην ηλεκτρονική εφημερίδα Τηνιακή και είναι διαθέσιμη στο παρακάτω link:
http://go2.wordpress.com/?id=725X1342&site=tiniaki.wordpress.com&url=http%3A%2F%2Ftiniaki.files.wordpress.com%2F2010%2F05%2Fpantelis-a.pdf&sref=http%3A%2F%2Ftiniaki.wordpress.com%2F2010%2F05%2F24%2F%25cf%2580%25ce%25b1%25cf%2581%25ce%25bf%25cf%2585%25cf%2583%25ce%25b9%25ce%25ac%25cf%2583%25cf%2584%25ce%25b7%25ce%25ba%25ce%25b5-%25cf%2584%25ce%25bf-%25ce%25b2%25ce%25b9%25ce%25b2%25ce%25bb%25ce%25af%25ce%25bf-%25ce%25bc%25ce%25b5-%25ce%25b8%25ce%25ad%25ce%25bc%25ce%25b1-%25cf%2584%25ce%25b1-%25c2%25ab%25ce%25ba%25ce%25ac%2F




Στο τέλος εμφανίστηκε και η έκπληξη των χωριανών προς τον πατήρ Αντώνη, σκαλισμένη πάνω σε μάρμαρο ανάγλυφη η πρόσοψη του Ιερού Ναού του Αγ.Ζαχαρία που τόσα χρόνια κήρυττε το λόγο του Θεού μέσα από το ιερό του, φιλοτεχνημένο από τον συντοπίτη μας καλλιτέχνη μαρμαρογλύπτη κ.Ιωσήφ Αρμάο-Μπαντάνη.


Ένα ξεχωριστό δώρο προς έναν ξεχωριστό άνθρωπο, μια ξεχωριστή βραδιά.
Να μην παραλείψω να ευχαριστήσω την αδελφότητα των Τηνίων που χωρίς την συνδρομή τους δεν θα είχε εκδοθεί αυτό το υπέροχο βιβλίο.


Μπράβο του πατήρ Αντώνη μας έκανε υπερήφανους για ακόμη μια φορά.
Με ανυπομονησία περιμένουμε και το επόμενο βιβλίο του.

Σημ: Μερικές από τις φωτογραφίες είναι από την εφημερίδα Τηνιακή καθώς φυσικά και η ομιλία, που προηγουμένως αναφέρθηκα.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πώς να ξεχάσουμε αλήθεια τον πατέρα ΑΝΤΏΝΗ παπάς γιά τούς πιστούς εργατης με τούς εργάτες νέος με το'υς νέους παιδί μέ τά παιδιά και φίλος καλός φίλος
Δέν θά σέ ξεχάσουμε ποτε
Μια κελλιανή

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ στον π. Αντώνη, για το βιβλίο του, που τόοοοσα χρόνια περίμενε τους τοπικούς άρχοντες για να δει το πόνημά του, αλλά δεν... (τους είδε όμως δίπλα του :)) και ΜΠΡΑΒΟ στην αδελφότητα και στον κ. Δανούση που επιτέλους έβγαλαν το βιβλίο του Παπαντώνη!!!! ΕΥΓΕ

αμμοδύτης είπε...

Ο παπα Αντώνης κράτησε το χωριό ζωντανό και του έδωσε συνοχή και πνοή και υπερηφάνεια. Μας έμαθε τι έχουμε γύρω μας, πόσα πράγματα που δεν ξέραμε ή δεν δίναμε σημασία, και έκανε περισσότερα για την ανάδειξη του τόπου από οποιονδήποτε

Nα 'σαι καλά asparagus για την ανάρτηση.

aerial είπε...

Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε σίγουρα στον π.Αντώνη για την αμεσότητά του κυρίως. Μας έμαθε εμάς τους νέους (τους τότε νέους)πώς να νιώθουμε μέλη μιας εκκλησίας και μιας κοινωνίας γενικότερα. Πώς να είμαστε ενεργοί και πώς να προσφέρουμε στους γύρω μας χωρίς ανταλλάγματα!
Δεν χρειαζόταν να μας τα κηρύττει. Τα έδειχνε ο ίδιος με τον τρόπο ζωής του. Ακόμα τα δείχνει αλλά από μακριά πια και μας κάνει να αναπολούμε τα αξέχαστα εκείνα χρόνια που περάσαμε κάτω από τη σκέπη του Αγ.Ζαχαρία στην περιβόητη αίθουσα που για μας ήταν το δεύτερο σπίτι μας.

Ευχαριστούμε π.Αντώνη και για τη συγγραφική σου δουλειά καθώς ΚΑΙ ΜΕΣΑ από αυτό μας εμπνέεις.

asparagus ευχαριστούμε για την παρουσίαση.
Δυστυχώς δεν μπορούσαμε όλοι να είμασταν εκεί.

Ανώνυμος είπε...

Ο πατήρ Αντώνης για μας που μεγαλώσαμε πλάι του, ήταν, είναι και θα είναι ο παπάς μας. Ο απλός άνθρωπος που μόνο καλά λόγια μπορείς να πείς. Είμαστε υπερήφανοι που τόσα χρόνια ήταν στα Κάτω Μέρη. Φύγαμε πρίν φύγει από τα χωριά μας, μας έλλειπε και μας λείπει.

Δεν θα σε ξεχάσω, σεβεστέ απλέ πατήρ Αντώνη, ποτέ.

Γιακορ είπε...

To βιβλίο του Παπαντώνη το διάβασα μονορούφι πριν λίγες μέρες που πέρασα από την Τήνο. Είναι γραμμένο με μεράκι κι αγάπη για τα Κάτω Μέρη. Ομολογώ ότι ανακάλυψα στις σελίδες του ιστορίες και μέρη που αγνοούσα. Το καλοκαίρι, αν καταφέρω να ξαναέλθω, θα του ζητήσω να με περιδιαβάσει στα απόμερα αυτά μονοπάτια. Μπράβο του.

asparagus είπε...

Πραγματικά είναι πολύ ξεχωριστό το βιβλίο του πατήρ Αντώνη, και δείχνει πόσο αγάπη υπάρχει από τον ίδιο για τα κάτω μέρη.
Παρευρέθηκα και εγώ στην παρουσίαση του βιβλίου του και μπορώ να πω ότι ήταν πολύ συγκινητικά.
Διέκρινα πολλά μάτια δακρυσμένα, μέσα σε αυτά και τα δικά μου. Ίσως σε όλους εμάς ξύπνησαν μέσα μας αναμνήσεις από τα χρόνια που τον είχαμε κοντά μας, μαζί μας, δίπλα μας.
Γιατί να μην μπορούμε να γυρίσουμε τα χρόνια πίσω να είναι πάλι μαζί μας??????
Γ Ι Α Τ Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι Ι