Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

15αύγουστος 2010, ή ...1974


Πάει καιρός που αποφεύγω την Τήνο τον Δεκαπενταύγουστο. Πολλές οι κατασκευασμένες τελετές, όσο και να τις διαφημίζει η τηλεόραση, τις βρίσκω απόλυτα ξενερωτικές, δείγμα υποβάθμισης του …οικοσυστήματος.


Περιμένοντας στο λιμάνι συνάντησα τον καπετάν Κώστα Φλυτζάνη από την Ικαρία (τους Φούρνους). Έρχεται χρόνια στην Τήνο με το καΐκι του, συχνά πάει στον Πάνορμο, σήμερα καθάρισε και έβαλε να λιαστούν λίγα σαυρίδια (trachurus mediterraneus). Έχει άλλα δύο καΐκια, του αρέσουν και εκείνου τα παραδοσιακά, αν και θέλουν πολλή συντήρηση


Τα σαυρίδια είναι νόστιμα και υγιεινά ψάρια, και τα συγκεκριμένα έχουν λίγο αλάτι, ρίγανη και σκόρδο και θα καταναλωθούν λίγο αργότερα. Ο καπετάν Κώστας προσέφερε να με κεράσει, αλλά το «γρήγορο ση τζετ» θα έρθει όπου να’ ναι…


Περιμένοντας το «γρήγορο ση τζετ», έκανε την εμφάνισή του και το πλοίο του πολεμικού ναυτικού που έχει γίνει μέρος της τελετής. Με ενδιαφέρον γίναμε μάρτυρες του γεγονότος ότι οι ναύτες μας δεν τα πάνε καλά με την τέχνη του να πετάς κάβο και να δένεις το σκάφος… αχ παιδάκια… να κάνετε λίγη πρακτική εξάσκηση, θα σας δει κανένας πράκτορας του εχθρού… Και δεν δείχνω κοντινά πλάνα, για να μην σπιλώσω την μνήμη της Έλλης, μέρα που είναι.


Με τα πολλά και με μία ώρα καθυστέρηση, ήρθε και το «γρήγορο ση τζετ». Μία ώρα καθυστέρηση. Πληρώνεις διπλή τιμή για να πάς στην Ραφήνα σε 2 ώρες αντί για 4 ή 4μιση, αλλά σε κλέβουν στην καθυστέρηση. Και δεν μιλάει κανείς… με την ύφεση, δεν έχει πια πολλά «γρήγορα», και , εξ άλλου, πως θα γνώριζα τον καπετάν Κώστα… αν δεν περίμενα στο λιμάνι.


Καλή παρέλαση… εννοώ Κοίμηση… ή είναι Ευαγγελισμός; Ή μήπως
επέτειος της Αμμοχώστου του 1974;

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μου έλειψε η γκρίνια σου και το ότι με κάνεις να γελάω (με την καλή έννοια).
Χρόνια πολλά

Ανώνυμος είπε...

Χθες μετά την Θεία Λειτουργία οι “επίσημοι” (Πάγκαλος, βουλευτές, Νομάρχης, Δήμαρχοι κ.λπ) βγήκαν από τον Ιερό Ναό προκειμένου να ακολουθήσουν τη λιτανεία της εικόνας της Μεγαλόχαρης.

Κατά την έξοδο του Πάγκαλου ακούστηκαν αποδοκιμασίες και φωνές ανθρώπων («Μας πήρατε τα λεφτά», «Το ΠΑΣΟΚ μας πήρε τα λεφτά» κ.ά.) που απευθύνονταν συγκεκριμένα εναντίον του ΠΑΣΟΚ.

Ο Πάγκαλος προχώρησε και έκατσε μαζί με τους άλλους επίσημους στην άκρη του διαδρόμου που είχε σχηματίσει ο κόσμος για να περάσει η εικόνα που θα έβγαινε από το Ναό και να ακολουθήσει η λιτανεία.

Τότε κάποιος παρευρισκόμενος κινήθηκε εναντίον του λέγοντάς του χαρακτηριστικά από απόσταση μερικών μέτρων:

«Θα βγάλεις και λόγο; Τι θα μας πεις;… Εμένα τα λεφτά δεν μου τα πήραν οι άλλοι αλλά το ΠΑΣΟΚ»
Επειδή ο διαμαρτυρόμενος είχε πλησιάσει πολύ απειλητικά τον ευτραφή κ. Πάγκαλο επενέβησαν Αστυνομικοί προκειμένου να τον απωθήσουν. Mάλιστα στην προσπάθειά τους αυτή τον έριξαν στο έδαφος και έπεσαν από πάνω του!!!

Μετά από το περιστατικό αυτό ο Πάγκαλος με τους υπόλοιπους ακολούθησαν τη λιτανεία και στο τέλος μετά από τον πανηγυρικό του Μητροπολίτη Σύρου έβγαλε, υπό την έντονη μουρμούρα των παρευρισκομένων πιστών, ένα λογίδριο 2 λεπτών και αποχώρησε άρον άρον όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες ενώ οι υπόλοιποι έμειναν και αποχώρησαν αφού έφυγε η εικόνα της Μεγαλόχαρης...

Προφανώς βιαζόταν να μπει στο ελικόπτερο με το οποίο, στα πλαίσια της μείωσης της σπατάλης του Κράτους, πήγε και ήρθε στην Τήνο, καθώς το κλίμα δεν τον σήκωνε καθόλου σε αντίθεση με τους λοιπούς επίσημους που δεν τους ενόχλησε κανένας.

Δεκάδες άνθρωποι είναι μάρτυρες του περιστατικού και προκαλούμε τον κ. Πάγκαλο να το διαψεύσει… μέ τρόπο όμως γιατί που ξέρεις;
Μπορεί να υπάρχει και καμιά φωτογραφία από την επέμβαση της Αστυνομίας προκειμένου να γλιτώσει ο ευτραφής τα χειρότερα… που την κρατάνε για να τον κάνουν ρόμπα αν το διαψεύσει

http://olympia.gr/2010/08/16/27007/

Ανώνυμος είπε...

Έχετε απόλυτο δίκαιο για το ‘’γρήγορο’’. Καθημερινά κάνει 3 δρομολόγια, εξαιτίας αυτού, το δρομολόγιο των 15:30 από Τήνο αναχωρεί στην καλύτερη περίπτωση στις 16:30. Αυτό είναι μια σημαντική παραβίαση των όρων της σύμβασης μεταφοράς, και με δεδομένο ότι ο καιρός εκείνη την ημέρα ήταν υπέροχος.
Το σκέφτηκα και εγώ να στραφώ ενάντια στην εταιρία και να ζητήσω αποζημίωση για την ταλαιπωρία, κτλ που δικαιούμαι να κάνω ως επιβάτης και ίσως το κάνω.
Εντούτοις εκείνο που με εκνεύρισε πραγματικά ήταν η ανικανότητα τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που οι ίδιοι ανέλαβαν καταρτίζοντας το πρόγραμμα των δρομολογίων τους. Στο κάτω-κάτω αυτή η ανικανότητα τους είναι που θα τους τιμωρήσει, περισσότεροι δυσαρεστημένοι πελάτες λιγότεροι νέοι πελάτες, λιγότεροι νέοι πελάτες σημαίνει λιγότερα έσοδα οικονομική δυσπραγία και τελικά εξαγορά από άλλη επιχείρηση που θα απολύσει όλο το ανίκανο προσωπικό . Μπορεί κανείς να περιμείνει την θεία δίκη;
Kapetanios

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα ακύρωσαν και το Highspeed