Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Μελισσοκομία (2)


Είδα ότι δεν υπάρχει ανθισμένο ρείκι στο βουνό και με έπιασε απορία «τι τρώνε οι μέλισσες;» γιατί, δεν μπορεί, κάτι θα βρίσκουν να φάνε ένα μήνα τώρα που είναι εξορία.


Έχω φυτέψει, μεταξύ άλλων, πάνω από 200 δενδρολίβανα, τα πότισα κιόλας, άνθισαν, είπα «θα βρίσκουν νέκταρ στα δενδρολίβανα».


Μπα!... Στα δενδρολίβανα δεν υπήρχαν μέλισσες. Υπήρχαν πολλές άγριες μέλισσες (bumblebees) και σμήνη από κάτι άλλα μεγάλα έντομα με μεγάλες προβοσκίδες, αλλά μέλισσες, κανονικές, ούτε για δείγμα.


Τελικά τις βρήκα τις μέλισσες! Στα σύκα. Οι μέλισσες προτιμούν το σιρόπι μέσα στα ανοιγμένα σύκα και είναι στις 10-15 συκιές, σύννεφα ολόκληρα.


Έτσι, το ρεικόμελο, που σας έχουν πει ότι είναι υγιεινό επειδή έχει ίχνη από σκούρα γύρη ρεικιού, δεν είναι ρεικόμελο, αλλά συκόμελο. Αναρωτιέμαι τι χρώμα έχει το συκόμελο. Μεταξύ μας, προτιμώ τα σύκα.


Κύριοι και κυρίες, αν θέλετε να είστε μελισσοκόμοι, έστω στα Τηνιακά μεγέθη, 1) προσαρμοστείτε στην Τηνιακή πραγματικότητα, 2) αγοράστε ή νοικιάστε κανένα χωράφι σε καλή περιοχή, και 3) βολευτείτε, σαν νοικοκύρηδες και όχι σαν πλανόδιοι φουκαράδες. Αν θέλετε νομαδική μελισσοκομία και πρόσβαση με αυτοκίνητο, τα βουνά του Καρπενησίου έχουν ωραία έλατα, και πολλούς δασικούς δρόμους, η Αργολίδα πορτοκαλιές, και η Καλιφόρνια, …είπαμε.

ΥΓ. Θα σας πούνε ότι το μέλι είναι υγιεινό. Τα σάκχαρά του είναι λιγότερο βλαβερά από την σκέτη ζάχαρη, το πετιμέζι είναι σαφώς καλύτερο σε ιχνοστοιχεία, αναρωτιέμαι αν μπορείς να είσαι νομαδικός αμπελουργός. Αν θέλετε υγιεινή ζωή, κόψτε τις πανσέτες.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε αμμοδύτη πως αντέχεις όλη μέρα στο βουνό, το βράδυ στο καφενείο να έλεγχεις και να συμβουλεύης,μήπως κανένας απο τους πλανόδιους μελισοκόμους σου δίνει βασιλικό πολτό.

Artanis είπε...

Σύκα !;!;
Αυτό είναι αυτοσχεδιασμός στη φύση...
Καλημέρα :)

Όφιος... είπε...

Ρε φίλε, τί ωραία ανάρτηση έφτιαξες ..!
Ειδικά οι φωτογραφίες με τα χνουδωτά μελισσάκια, τί ομορφιά που είναι..

Ανώνυμος είπε...

χμ...όσο ξέρουν από μέλισσες οι συγκεκριμένοι μελισσοκόμοι...τόσο γνωρίζουν κι από διακυβέρνηση...οι κυβερνούντες μας....και από πολιτική...οι πλείστοι των σχολιαστών μας!

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το χμ... πιός το χρησιμοποιεί άραγε?

Ανώνυμος είπε...

Αυτός που χρησιμοποιεί το χμμ όποιος κι αν είναι θα προτιμούσε να σχολίαζες αυτά που έγραψε παρά να αναρωτιέσαι για την ταυτότητα του Πάντως η ανάρτηση είναι πιό πολιτική από τις πολιτικές που συνήθιζε ο αμμοδύτης...

Ανώνυμος είπε...

Τα αφήνω να τα σχολιάσεις εσύ ανώνυμε των 7,06
Και μιάς εγώ δεν καταλαβένω όπως λες από πολιτικές αναρτήσεις ας πούμε για τους μελισοκόμους του νησιού που τους οργάνωσε ένας άλλος Κατωμερίτης.

Ανώνυμος είπε...

Βάλε ένα πανάκι και ένα σπαγκάκι στο καπάκι και πουλάς το συκόμελο για θυμαρίσιο. Σαν την γνήσια τηνιακή κάπαρη

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει και γνήσια κάπαρη στο νησί.