Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Προεκλογικά (4)


Μπορεί οι μέρες να κυλούν αμέριμνες, αλλά το προεκλογικό κλίμα έχει αρχίσει και φουντώνει. Αρκετοί έχουν αρχίσει και εκδηλώνονται, και αρκετοί δηλώνουν ότι δεν ασχολούνται με το θέμα. Ο πόλεμος έχει γίνει πόλεμος διάταξης των στρατευμάτων με στρατηγικές τοποθετήσεις υποψηφίων με σκοπό ή να πάρεις τους 5-10 ψήφους μιάς οικογένειας, ή να κάνεις αντιπερισπασμό στον αντίπαλο που κάνει το ίδιο πράγμα.

1-2 πιθανοί υποψήφιοι (που τους πολιορκούν και τα δύο στρατόπεδα) είναι οι ίδιοι …αναποφάσιστοι, αφού η ένταξη στο ένα στρατόπεδο σε κάνει εχθρό του άλλου, και -- μικρό το μέρος – δεν ξέρεις τι ξημερώνει.

Η μάχη στα καφενεία πέρασε από το ποιος έχει κάνει ή θα κάνει τα περισσότερα έργα (αυτό, πλέον, φαίνεται να έχει ξεφτίσει… όλοι ξέρουν για τα «έργα» και τα έργα), στο ποιος έχει κάνει τις περισσότερες …«φουστιές», με συγχωρείτε για την έκφραση, αλλά μεταφέρω περίπου αυτούσια.

Ναι, κάποιος διαπίστωσε, ότι δεν πρόκειται για πολιτικές επιλογές, αλλά πρόκειται για πρόσωπα και άτομα. Δεν μπορώ να διαφωνήσω, τα άτομα, σε ένα μικρό τόπο, φαίνονται. Σε επιχειρηματολογία μεθυσμένων ακούστηκε και το απίθανο αλλά προφανές «ξέρεις πόσους απασχολούμε εμείς ρε»; Δεν ειπώθηκε ακριβώς έτσι, ειπώθηκε πολύ πιο αλαζονικά και εριστικά, αλλά, είπαμε, ήταν όλοι μεθυσμένοι. Βέβαια, οι ειδικοί λένε ότι ποτέ δεν λές ή δεν κάνεις κάτι μεθυσμένος που δεν πιστεύεις ή δεν εννοείς, απλά έχεις λιγότερους ενδοιασμούς περί αυτού. Αυτό όμως είναι αυτό που ονομάζω «αλαζονεία».


Το έχω πει κατ’ ιδίαν σε φίλους, και το ξαναλέω. Το κλίμα στην Αθήνα βαραίνει, η μάχη των εντυπώσεων και ο αγώνας των τηλεπαρουσιαστών μαίνεται, και ο κόσμος λίγο φοβισμένος, λίγο μουδιασμένος, περιμένει τις συνέπειες του πρώτου, ή δεύτερου …μνημονίου. Φυσικά, όλοι θέλουν να κερδίσει η δικιά τους πλευρά, αλλά εγώ προφητεύω ότι θα κερδίσει η παρατεταμένη δυσπραγία, και, όποιος βγει θα πρέπει να κάνει τα κουμάντα του, σχετικά.

17 σχόλια:

Παράξενος είπε...

Δύο τα στρατόπεδα και μιά ομάδα, έκανε η ομάδα και μπλόκ.
Παιδιά καλό θα ήταν εφόσον δεν μπορεί να βρεθεί κόσμος για να στελεχωθεί τρίτος συνδιασμός,συνεργαστείτε με έναν απο τους δύο υποψηφίους και προσπαθείστε να περάσετε τις απόψεις και τις ιδέες σας που πραγματικά ακούγονται καλές.Σίγουρα θα σας θέλουν και οι δύο.
Αλλιώς εκ του ασφαλούς και εξ αποστάσεως δεν είναι ότι καλύτερο.
Φυσικά αν δραστηριοποιηθείτε θα δέχεστε κριτική κατι που δεν θα το θέλατε,για αυτό καλύτερα παραμείνετε στο μπλόκ να μιλάτε γενικά, για όλα, και για όλους,όπως κανατε και παλαιότερα με άλλα μέσα επικοινωνίας.

Ξάνεμο είπε...

Παράξενε, η "ομάδα" που λες δεν έχει κλειστές τις πόρτες. Όποιος θέλει μπορεί να έρθει και να προτείνει. Έτσι ξεκινήσαμε και έτσι θα συνεχίσουμε.

Όταν βγαίνεις με το όνομά σου, κρίνεις και προτείνεις, ούτε εξ' αποστάσεως, ούτε εκ του ασφαλούς είσαι.

Παράξενος είπε...

Φίλε Ξάνεμε,
Στις εκλογές κρίνονται οι συνδιασμοί και όχι οι ομάδες,κρίνονται και όσον τα ονόματα μπαίνουν κάτω απο το όνομα του συνδιασμού.
Για την ώρα εσύ επώνυμα κρίνεις άλλα δεν κρίνεσε.
Εύχομε καλή συνέχεια στο ξεκίνημα σας,αλλά θα πρέπει να ξέρεις οτι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν χρειάζετε μόνο ιδέες αλλά και πράξεις.Και γράφω ένα παράδειγμα για να δω τι θα μου απαντούσες αν ήθελες φυσικά(κουβέντα κάνουμε).Αύριο το πρωί μια ομάδα ανεξάρτητων μελετητών υποδεικνειη το καταληλότερο σημείο για την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού σε οποιοδήποτε δημοτικο διαμέρισμα του νησιού,αλλά δεν υπάρχει οδική πρόσβαση η οποία είναι απαραίτητη για την κατασκευή του. Η κατασκευή πρόσβασης με οποιό τρόπο και να γίνει θα ''χαλάσει '' το τοπίο αρκετές πεζούλες,τμήμα παλαιού μονοπατιού κλπ,
Τι θα ψηφιζες αν είχες κριθεί και ήσουν ένας απο τους 21 ή 23 δημοτικούς συμβούλους του δήμου.

Γιάννης Βιδάλης (Μπελεγρίνος) είπε...

Δυστυχώς, διακρίνω μια προσπάθεια χαρακτηρισμού της ομάδας του Ξάνεμου ως "οικολογική".
Για άλλη μια φορά, οι όποιες ευαισθησίες ή δράσεις των ανθρώπων δεν καταλογίζονται στο σύνολο. Η ανάπτυξη και το περιβάλλον δεν είναι αποσυνδεδεμένα... Αυτό όμως είναι άποψη! Ενώ η ενστικτώδης αντίδραση να εντάξεις ανθρώπους και ανθρώπινη σκέψη σε ομάδα, κοινώς να βάλεις ταμπέλες είναι το λιγότερο φασιστική... είτε "σοσιαλιστική" των καιρών μας, αν προτιμάς...

Στο απλό σου παράδειγμα οι επιστήμονες θα έπρεπε για την πλήρη μελέτη να έχουν ήδη λάβει υπ' όψιν τους τυχόν αισθητικές παρεμβάσεις, αφού σε μεγάλα έργα έτσι προβλέπεται. Επομένως δεν υπάρχει λόγος να σου απαντήσω αν συμφωνώ ή όχι.

Σε προσκαλώ σε απευθείας συνομιλία πρόσωπο με πρόσωπο αν θέλεις να συζητήσουμε σχετικά γιατί από το γραπτό χάνουμε και κολλάμε σε σημεία.

Στην δική σου λογική που κρίνονται οι πράξεις δηλαδή; Έχουν θέση στα ψηφοδέλτια μόνο οι εκλεγμένοι; Γιατί μόνο σε αυτούς παρέχεται η δυνατότητα για τις πράξεις με το δικό σου πάντα σκεπτικό. Δράσεις και εφημερίδες που εσύ αποκαλείς "μιλάτε γενικά" είναι εκείνες που οδήγησαν για παράδειγμα στο ξήλωμα των πυλώνων και που εγώ προσωπικά πολύ θα ήθελα να ήμουν μέρος, αλλά δεν ήμουν. Άνθρωποι με ιδέες δεν το προχώρησαν αυτό;

Όποτε θελήσεις (το τηλέφωνό μου είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο - στο ξάνεμο συγκεκριμένα), θα χαρώ να σου απαντήσω, είτε γνωριζόμαστε είτε όχι.

Καταληκτικά θα σου πω, στις εκλογές δυστυχώς κρίνονται (παρασκηνιακά και όχι θεσμοθετημένα) και οι κοινωνικοί και οικονομικοί δεσμοί και πιέσεις στην τοπική μας κοινωνία...
Η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται ιδέες που να υλοποιούνται... Πράξεις είναι και οι ψηφοθηρικές πλακοστρώσεις...

Δεν γράφω παρά εκ μέρους του εαυτού μου!

αμμοδύτης είπε...

Οι συλλογικες αποφάσεις είναι δυσκολότερες από την κριτική, συχνά από αδυναμία σωστής αναλυτικής προσέγισης και συχνότερα από "αόρατους παράγοντες" (κάτι που ενισχύει την καχυποψία του κόσμου).

Κάθε συλλογική απόφαση είναι δύσκολη, και ταυτόχρονα, πανέυκολη.

Φτάνει να μην ξεχνάς ότι το "τέλειο" είναι ο εχθρός του καλού και η ιδανική λύση είναι αυτή που πετυχαίνει το 80% του αποτελέσματος με το 20% της προσπάθειας.

Με διαφάνεια, χωρίς κορώνες και τραμπουκισμούς, κοινό νου και καλή καρδιά. Και, εννοείται, χωρίς ιδιοτέλεια.

Γιάννης Βιδάλης (Μπελεγρίνος) είπε...

ή ο κόσμος είναι καχύποπτος γιατί δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις επιλογές του

ή εχθρός του τέλειου είναι η ανικανότητα για το τέλειο...

ή η ιδανική λύση είναι αυτή που φέρνει το σωστό αποτέλεσμα με οποιοδήποτε τρόπο (ο σκοπός αγιάζει τα μέσα - περίπου...)

ή μπορώ να το συνεχίσω να μοιάζουμε με διαφήμιση της HSBC...

Παράξενος είπε...

Φίλε Γιάννη
Ποτέ δεν μου άρεσαν οι ταμπέλες προοδευτικοί,οπισθοδρομικοί,οικολόγοι κλπ.και ως εκ τούτου δεν προσπαθώ να χαρακτηρήσω την ομάδα στην οποία συμετέχεις ούτε κανένα μεμονομένα.
Στο απλό μου παράδειγμα καταλαβένω οτι δεν θές να απαντήσεις,γιατί αν ξέρεις στις χρηματοδοτήσεις των έργων ποτέ δεν συμπεριλαμβάνονται χρήματα για αισθητικές παρεμβάσεις.Τώρα θα μου πείς υπάρχουν προγράμματα κλπ.έχω δει τα αποτελέσματα τους στο νησί.
Πιστεύω να βρεθούμε κάποια στιγμή πάλι σε κοινό χώρο και να τα συζητήσουμε.
Οι πράξεις όλων μας κρίνονται απο την μικρή κοινωνία που ζούμε.
Εύχομαι να μην απογοητευτής αν διαπιστώσεις μετά απο μερίκά χρόνια (περίπου 4)όταν ανοίξει το θέμα των ενναλακτικών μορφών ενέργειας και στην Τήνο, πολλούς από αυτούς που συμετήχαν στην προσπάθεια να μην τοποθετηθούν πυλώνες στην Τήνο να βρίσκονται μέσα σε εταιρείες διαχείρησης αιολικών πάρκων κλπ
Πράξη είναι και η συνέπεια των λόγων, της ''δράσεις''της ''εφημερίδας''που όταν πραγματικά αγωνιούν για την διατήρηση των παραδοσιακών οικισμών,δεν ξεπερνούν την αγωνία και τους ενδοιασμούς οταν προέχει το προσοπικό όφελος.
Καλυνήχτα.

Γιάννης Βιδάλης (Μπελεγρίνος) είπε...

Προφήτης δεν είμαι να κρίνω το μέλλον. Συμφωνώ μέσες άκρες μαζί σου και με τον αμμοδύτη: η ανιδιοτέλεια είναι ουτοπία.
Αλίμονο όμως αν εγκαταλείψουμε το όνειρο του ιδεατού!

Για την ώρα λοιπόν, θα αφήσω τα μελλούμενα και θα αρκεστώ να κρίνω μόνο τα πεπραγμένα: δράσεων, δημάρχων και υποψήφιων δημάρχων, συμβούλων και υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, φασκελοδόχων και...

Ειλικρινά ευχαριστώ για την κουβέντα - άλλωστε, φαντάζομαι, αυτό επιδιώκουμε όλοι όσοι "ιδιοτελώς" ενδιαφερόμαστε.

Καληνύχτα

αμμοδύτης είπε...

Γιάννη, η ανιδιοτέλεια ΔΕΝ είναι ουτοπία. Απεναντίας, περιμένω να δω ποιά εκλεκτά πρόσωπα θα έχουν ποσοστά σε αιολικές εταιρίες ή νταμάρια, και υπάρχουν πόλλών μορφών ιδιοτέλειας, αλλά αυτό θέλει αέρισμα, κράξιμο, και άλλα.

Ουτοπία είναι το "τέλειο". Όχι γιατί δεν είναι επιθυμητό, αλλά επειδή σε πραγματικές καταστάσεις επεισέρχονται πολλοί παράγοντες που δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν και η διαχείρισή τους είναι ή δύσκολη, ή "ασύμμετρη". Έτσι, το αποτέλεσμα μιας βελτιστοποίησης, αλλάζει όσο μπαίνουν οι ψιλές λεπτομέρειες, που συχνά αγνοούμε όταν κάνουμε ένα σχέδιο ή μία μελέτη. Π.χ., ο βιολογικός είναι κλασσικό παράδειγμα. Σωστά είπε η Ρόζα ότι ένας μεγάλος βιολογικός είναι σωστότερος από 4 μικρούς, αλλά έλα ντε που στην Ελλάδα η τσαπατσουλιές θα κάνουν την μικρή δυσλειτουργία του ενός καταστροφική, ή η αίσθηση ότι μία κοινότητα θα πληρώσει για όλες τις άλλες, δημιουργεί πολλαπλές αντιδράσεις...

Οι πονηροί βασίζονται στο ότι ξεχνάμε, ή δεν καταλαβαίνουμε, ή δεν βλέπουμε πότε αλλάζει ο Μανωλιός κλπ κλπ.

Ανώνυμος είπε...

Έβρεξε καθόλου κάτω?

Ανώνυμος είπε...

Αφήστε τα λόγια και μαζέψτε τα σκατά.
Δεν πάει άλλο πιά .

Ανώνυμος είπε...

Πήγε να κάνει μια ψιχάλα στη Χώα αλλά τίποτα

Ανώνυμος είπε...

Ωραία λόγια! χωρίς ουσία και ότι κι'αν λέτε έναν απο τους δύο θα ψηφίσετε!

Ανώνυμος είπε...

http://uploading.com/files/584m8fdb/%25CF%2586%25CF%2589%25CF%2584%25CE%25BF%25CE%25B3%25CF%2581%25CE%25B1%25CF%2586%25CE%25AF%25CE%25B5%25CF%2582%2B%25CE%25B1%25CF%2580%25CF%258C%2B%25CF%2584%25CE%25B7%25CE%25BD%2B%25CE%2595%25CE%25BB%25CE%25BB%25CE%25AC%25CE%25B4%25CE%25B1%2B%25CF%2584%25CE%25BF%25CF%2585%2B1903%2B%25CE%25BC%25CE%25B5%2B1920.pdf/

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΩ ΠΑΝΤΟΣ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΞΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΒΕΡΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΠΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΑΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΑ ΤΟ ΤΟΛΜΟΥΣΑΤΕ...ΜΑΛΛΟΝ ΟΜΩΣ Ο ΣΟΦΟΣ ΛΑΟΣ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ(ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΑΠ'ΤΟ ΧΟΡΟ....)

Ανώνυμος είπε...

εσύ συμφωνείς 35 χρόνια τώρα...

Ανώνυμος είπε...

kalo... oti dhladh oi apithanopouloi poy einai twra kyvernhsh ta exoyn vrei skoura kai oi ypoloipoi tremoun mhn erthoun sthn exousia... xaxa