Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Καταργούν το μάθημα της αστρονομίας;


Όχι για να αλλάξω θέμα, αλλά δεν έχει φεγγάρι, κι αν καθαρίσει που και που η συννεφιά, ο φθινοπωρινός ουρανός έχει λαμπρούς και σχετικά γνώριμους αστερισμούς. Τον Ορίωνα και την Πούλια (τις Πλειάδες) μου τις πρωτοέδειχνε η γιαγιά μου, πριν από χρόνια, που δεν είχε ηλεκτρικό, ή λάμπες στο δρόμο, και κάθε αυλή ήταν μέρος να χαζεύεις τα άστρα, ή να λές μυστικά τραγουδάκια στο Νέο Φεγγάρι για να σου πάει καλά ο μήνας. Δεν θα τα θυμάστε αυτά, αλλά είχε σημασία εάν γέμιζε ή άδειαζε το φεγγάρι, για κλάδεμα, ή αγροτικές δουλειές... ρωτήστε κανέναν γέρο, είναι κρίμα να μην τα μάθουν αυτά τα παιδάκια σας.

Στην εικόνα (κλικ για μεγέθυνση) που είναι ο ουρανός Α, ΝΑ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα φαίνονται το Λιοντάρι οι Δίδυμοι, ο Ορίων (και η ζώνη του) και ο Σείριος.

Αν η γιαγιά μου μου πρωτοέδειξε τον νυχτερινό ουρανό της Τήνου, κάναμε και ένα μάθημα αστρονομίας στην 2α ή 3η Γυμνασίου και τότε τα τριγωνομετρικά μου φαινόταν βουνό, αλλά χρειάζονται, αν τύχει να βρεις τηλεσκόπιο.

Διαβάζω (http://www.antinews.gr/?p=70930) ότι πάνε να καταργήσουν το μάθημα της αστρονομίας, ίσως λόγω λιτότητας. Θα είναι κρίμα. Θα καταργούσα πολλά πράγματα πριν καταργήσω την αστρονομία στο Γυμνάσιο... Έχω περάσει πολλές ώρες χαζεύοντας προς τα πάνω, την νύχτα.

Μαζεύουν υπογραφές κατά αυτής της κατάργησης, εάν ενδιαφέρεστε, στο http://www.gopetition.com/petition/40538.html.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κι εμάς που ο νούς πετάει στ άστρα, τι θα γινούμε ;

Ανώνυμος είπε...

Τώρα που θα γίνει αστεροσκοπείο στο Τσικνιά, που θα έχει το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στα Βαλκάνια, ας καταργηθεί το μάθημα.
Οι Τηνιακοί θάχουν ελεύθερη πρόσβαση.

Ανώνυμος είπε...

Τι? δεν έχουν βάλει δημοτικά λαμπιόνα στον Τσικνιά? Να κάνουμε αστεροσκοπείο εκεί!

Ο νοών...νοείτω είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ο νοών...νοείτω είπε...

Ένα παιδί κοιτάει τα άστρα...