Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Κατοχή ΚΑΙ χρεοκοπία


Λοιπόν, αυτό τα Σαββατοκύριακο, για πρώτη φορά, είδα σκηνικό φόβου και άγχους στην Τήνο. Μαγαζάτορες σε δύσκολη θέση, νοικοκύρηδες που φοβούνται για τα σπίτια τους , μειωμένη κίνηση σε μαγαζιά. Λυπάμαι που το λέω, φοβάμαι ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, πριν γίνουν καλύτερα, και δεν έχω ξαναζήσει τέτοιες καταστάσεις για να μπορέσω να φανταστώ πού και πώς θα εξελιχτεί. Λένε ότι λόγω της κατάστασης στην Βόρεια Αφρική, υπάρχουν ελπίδες για τον τουρισμό φέτος, αλλά για το εάν θα πιάσει την Τήνο, δεν το ξέρω.

Δεν ξέρω τι ακούτε για τα «δημοσιονομικά» μας. Βασικά διαφωνούν οι πιστωτές μας για το πώς θα μας «σώσουν», που και αυτό κοροϊδία είναι. Βασικά δεν θέλουν να γράψουν τις ζημιές από τα δάνεια που χρωστάμε και που, λογικά, δεν θα μπορέσουμε να ξεπληρώσουμε. Θα έλεγα την λέξη «ποτέ», αλλά το «ποτέ» είναι βαριά κουβέντα. Εξ άλλου έχουμε ακόμα πρωτογενές έλλειμμα (δηλαδή το Κράτος ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει) και αρνητικό ισοζύγιο συναλλαγών (δηλαδή εισάγουμε περισσότερα από ότι εξάγουμε – αν και 2-3 εταιρίες που σφίχτηκαν από πρόπερσι, κάτι κάνουν).

Το ότι έχουμε ακόμα πρωτογενές έλλειμμα είναι δείγμα ολιγωρίας, και με μαθηματική ακρίβεια σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα ξυπνήσουμε και απλά δεν θα υπάρχουν χρήματα, και νομίζω ότι έχει να κάνει και με την κατάσταση των τραπεζών, που, μεταξύ μας, απορώ πως δεν έχουν σκάσει ακόμα. Βασικά δεν έχουν σκάσει γιατί έχουν μεταφέρει το πρόβλημά τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που, αν η Ελλάδα ήταν μεγαλύτερη, αυτή θα είχε αρχίσει να είναι λίγο προβληματική…  Το αρνητικό ισοζύγιο φαίνεται στην Τήνο:  Εισάγουμε τρόφιμα, αλλά δεν βλέπεις Έλληνες σε μεροκάματα ή αγροτικές εργασίες...

Αυτά που ακούτε περί δεύτερου ή μεσοπρόθεσμου Μνημονίου, εγώ τα ερμηνεύω ότι βασικά μας εκβιάζουν για να βάλουν περισσότερες υποθήκες. Ξέρουν ότι δεν έχουμε να πληρώσουμε. Αλλά κανείς δεν τολμάει να το παραδεχτεί. Επειδή, εάν το παραδεχτούν , θα χάσουν οι ίδιοι (οι τράπεζές τους) πάρα πολλά λεφτά, και θα πάει ντόμινο το πράγμα, άσε που θα χαθούν και πολλά λεφτά από ασφάλιστρα που έχουν πουληθεί, έξω, έναντι πιθανής χρεοκοπίας μας. Και στην καθυστέρηση, προσπαθούν να γράψουν όσες παραπάνω υποθήκες μπορούν, να τους μείνει και κάτι…

Το δίλλημα, λοιπόν, ΔΕΝ είναι «Κατοχή ή Χρεοκοπία» που έλεγε σήμερα το Πρώτο Θέμα. Η χρεοκοπία, με συγχωρείτε, είναι αναπόφευκτη (εκτός εάν έχουμε ΠΟΛΥ πετρέλαιο ή αέριο στο Αιγαίο ή στην Κρήτη). Και η Κατοχή είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Δεν πρόλαβα την προηγούμενη και αυτή θα είναι αλλιώτικη από την προηγούμενη, αλλά σχεδόν το ίδιο δυσάρεστη σε μερικούς τομείς. «Κατοχή ΚΑΙ χρεοκοπία» είναι, νομίζω, αυτό που γίνεται (και μεθοδεύεται). Εγώ σας το λέω εδώ και καιρό ότι κλείσαμε... αλλά μερικοί πιστέψατε σε ...μπακλαβάδες. Λυπάμαι...  Και αυτοί, με δανεικά ήταν.

Όσο για τον Τσόκλη…  Άκουσα ότι θα του κάνουμε ...Μουσείο.  Δεν βάζετε κανένα πιτσιρικά να το ψάξει λίγο στο διαδίκτυο;… Ποιο διαδίκτυο… Καμιά εφημερίδα να διαβάσει… Προβολή της Τήνου; Είστε σίγουροι; Ούτε το σπίτι μου θα υποθήκευα για αυτόν, ούτε θα ήθελα να βγω φωτογραφία μαζί του,  αλλά περί ορέξεων... κολοκυθόπιττα...

16 σχόλια:

αμμοδύτης είπε...

Και να προσθέσω... Μου είπε ένας καλός άνθρωπος ότι είδε και άλλη βελανιδιά μεγάλη που ξεράθηκε απότομα όταν πήγε να "ανοίξει"... Και σε αυτή που είδε αυτός δεν υπάρχει θέμα "φάρμακου"... Αρα πιθανά τα "φυσικά αίτια".

Ανώνυμος είπε...

Tα νέα επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα που συζητά σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο δεν είναι τίποτε άλλο από την προσπάθεια της κυβέρνησης να θυσιάσει τα όνειρα και τις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών για να καλύψει τις δικές της αστοχίες.

Η νέα εν ψυχρώ επίθεση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στα εισοδήματα των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των μικρομεσαίων επαγγελματιών, των υπαλλήλων του Δημοσίου και των λοιπών μισθωτών και συνταξιούχων της χώρας είναι πρωτοφανής.

Εστιάζεται κυρίως στους έχοντες χαμηλά και μεσαία εισοδήματος, τους οποίους επιδιώκει να εξαθλιώσει με αυξήσεις άμεσων φόρων έως και 400%, με πρόσθετες επιβαρύνσεις στους έμμεσους φόρους, με μειώσεις τουλάχιστον κατά 7,5% έως 10% στα εισοδήματά τους, ακόμη δε και με απώλεια της μόνιμης εργασίας τους!

Η συνταγή αποτυχίας του πρώτου Μνημονίου, η οποία προέβλεπε αλλεπάλληλες αυξήσεις εμμέσων φόρων και περικοπές εισοδημάτων ακολουθείται με ακόμη πιο ισχυρή… δοσολογία: εκτός από τους έμμεσους σχεδιάζεται να αυξηθούν πλέον και οι άμεσοι φόροι, ενώ παράλληλα τα ποσοστά κατά τα οποία επιδιώκεται να μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που είχαν τεθεί ως στόχοι με το πρώτο Μνημόνιο!

Το σχέδιο πτώχευσης του ελληνικού λαού που εκπόνησαν η… σοσιαλιστική κυβέρνηση με τους «συμμάχους» της -το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- περιλαμβάνει «στοχευμένες» δράσεις εξαθλίωσης των πολιτών, έχοντας ένα και μόνο μείζονα στόχο: η Ελλάδα να γίνει πάμφθηνη σε μισθούς, ημερομίσθια και τιμές για να… αποκτηθεί έναντι πινακίου φακής από τους μεγάλους διεθνείς επιχειρηματικούς και επενδυτικούς ομίλους των «δάνειων δυνάμεων».

http://www.politis-gr.com/?p=17162

Ανώνυμος είπε...

Να τον χαίρεστε, ο Τσόκλης σας έλειπε να σας αποτελειώσει, κρίμα το νησί.

Ανώνυμος είπε...

Παιδεραστία ναρκωτικά το μέλλον της Τήνου

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν μας τα λέγατε αυτά νωρίτερα, πριν του κάνουμε το μουσείο ;;

Ανώνυμος είπε...

Ειδικά ο Δημος Εξωμβούργου ΗΞΕΡΕ ΜΙΑ ΧΑΡΑ τι είναι ο Τσόκλης. Ο Τσόκλης και η κόρη του ειναι ΓΝΩΣΤΟΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ για τα έργα τους.

Πάτα "Τσοκλης" στο γκουγκλ να γελάσεις

Ανώνυμος είπε...

Έμαθα ότι ετοιμάζει για Μουσείο το σχολείο του Αρνάδου .

Θα γίνει μόνιμη έκθεση έργων του συγχωρεμένου του Κόνιαρη.

Ανώνυμος είπε...

Να προσέχουν τα ανήλικα στον Αρνάδο

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=DstM7zIIzhg&feature=player_embedded#at=11

Ανώνυμος είπε...

Μόλις έμαθα οτι το αρμόδιο δικαστήριο του Βατικανό, ξεκίνησε έρευνα για τα σχόλια αυτά του Τσόκλη.

αμμοδύτης είπε...

Εγώ δεν ξέρω τίποτα για Βατικανό.

Ξέρω ότι υπάρχει πρόβλημα γενικό, για το οποίο δεν "φταίει" φυσικά ο όποιος Δήμος, αλλά όπου η συμπεριφορά του Δήμου (ή και των δύο πρώην Δήμων --εάν το προτιμάτε) είναι και σύμπτωμα, και λιθαράκι που συμβάλλει στο πρόβλημα.

Προσωπικά δεν ξοδεύω λεφτά που δεν έχω, ούτε ανοίγομαι με δανεικά, ούτε βάζω υποθήκες για να κάνω πάρτυ, αλλά εγώ είμαι ...συντηρητικός.

Τις δηλώσεις του Τσόκλη στα σεξουαλικά των γέρων και τις ανοχές σε βιασμούς, ας τις κρίνει ο καθένας. Αυτός ο ίδιος τα λέει, όχι εγώ.

Ελληνας Ναύτης είπε...

Πολύ φοβάμαι ότι οι δανειστές μας αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους!
Τότε να δεις γλέντια.

Ανώνυμος είπε...

Οι δανειστές μας ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΑΣΗ φοβούνται εμάς πιο πολύ από ότι φοβούμαστε εμείς αυτούς.

Ελληνας Ναύτης είπε...

Αυτή ακριβώς η στάση-μαγκιά θα μας φάει.

Ασφαλώς και μια Ελληνική χρεοκοπία θα τους στοιχίσει πολλά.

Όμως δεν είναι αυτοί που θα χρεοκοπήσουν αλλά εμείς και εμείς θα πρέπει να βρουμε λεφτά για να φάμε!

Πρόσεξε, δεν στηρίζω το μνημόνιο και συμφωνώ με τον Αμμοδύτη ότι μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας. (βλέπε ΓΑΠ- Τιτανικος κτλ).

Αλλά όπως λέει ο Αμμοδύτης, όσο έχουμε πρωτογενές έλλειμα, δεν πάμε καλά.

Και από την εμπειρία μου απο κάτι γεωργικές εργασίες, όποτε έψαξα για εργάτες όσο και να προσπάθησα Έλληνες δεν βρήκα. Αλβανοί και Ρουμάνοι πήραν τα ζεστά μου Ευρώ την ώρα που οι Έλληνες φιλοσοφούσαν στα cafe.

Ανώνυμος είπε...

κι εσυ ελληνα ναύτη έχεις λουμπάγκο και δεν μπορεις να κάνεις της αγροτικές δουλειές στο χωράφι μονος σου ?
είναι ευκολο να κατιγορούμε τους άλλους πάντα.
η νοοτροπία σου αυτη είναι που κάνει και τους υπόλοιπους κομπλεξικούς. ο δικός σου κομπλεξισμός με τα ζεστα ευρουλάκια. αντε απο κει πουρθες ξερόλα. ολοι γίναμε ποια οι σοφοι και άγιοι που βλεπουμε το πρόβλημα στους άλλους. τη δική μας καμπουρα ποτέ όμως!

Ελληνας Ναύτης είπε...

'Αστα ανώνυμε φίλε μου, με έχει ταράξει αυτή η μέση μου.