Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Από το δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας: Όχι στα αιολικά!


Από το Δίκτυο Περιβαλλοντικής Προστασίας της Λακωνίας προς τον κ. Π. Τατούλη , Περιφερειαρχη Πελοποννήσου:

O ενεργειακός σχεδιασμός σ’ όλη τη χώρα ... έχει γίνει με γνώμονα όχι τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, αλλά τις επενδυτικές ανάγκες και σχεδιασμούς των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

O ενεργειακός σχεδιασμός στη χώρα μας «βαφτίζει» μέσω των επονομαζόμενων «Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» ως «πράσινη», καθαρή και δωρεάν ενέργεια, δραστηριότητες, που ούτε «πράσινες», ούτε καθαρές, ούτε δωρεάν είναι. Ίσα ίσα το αντίθετο.

Ειδικότερα, αμφισβητούμε έντονα τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα της αιολικής ενέργειας και διατηρούμε πολλές επιφυλάξεις για την ηλιακή, τουλάχιστον στην παρούσα μορφή τους και με την παρούσα τεχνογνωσία.

Σπατάλη δις ευρώ, η ανεπανόρθωτη αλλοίωση του περιβάλλοντος και του ελληνικού τοπίου, ενώ παράλληλα θα επιφέρει καίριο πλήγμα στον τουρισμό, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, την υποβάθμιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και της ποιότητας της ζωής όλων μας. ΧΩΡΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΘΡΥΛΗΤΗ ΦΘΗΝΗ, ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΡΕΥΜΑ.

Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι η αιολική ενέργεια δεν μπορεί να αντικαταστήσει ούτε μία μονάδα λιγνίτη/άνθρακα. Όσο πιο πολλοί αιολικοί σταθμοί εγκαθίστανται, τόσο περισσότερες θερμικές μονάδες χρειάζονται για εφεδρεία. Κι αυτό διότι οι αυξομειώσεις του ανέμου αποσταθεροποιούν το δίκτυο κι απαιτούν ειδική και ακριβή διαχείριση με επιπλέον πανάκριβους εξοπλισμούς

Είναι επίσης γνωστό από πάμπολλες οικονομοτεχνικές μελέτες πως οι αιολικοί σταθμοί στοιχίζουν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι παράγουν και πως δε θα υπήρχε καμιά εταιρεία να επενδύσει σε αυτούς, αν δεν υπήρχαν οι επιδοτήσεις τους

Το ρεύμα αναμφίβολα θα γίνει ακριβότερο (ήδη πληρώνουμε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ποσό για την ανάπτυξη των ΑΠΕ) προκειμένου οι Β.Α.Π.Ε. να είναι βιώσιμες και όλα αυτά χωρίς να έχουμε απολύτως καμιά μείωση εκπομπών CO2 ή κλείσιμο συμβατικών θερμικών μονάδων.

Ας μην ξεχνάμε πως η ΕΛΛΑΔΑ έχει ΜΟΝΟ δύο ΚΕΦΑΛΑΙΑ προς «εκμετάλλευση» σε πλήρη επάρκεια. Το Φυσικό και το Πολιτιστικό. Ας μην είναι η δική μας γενιά και οι δικοί μας χειρισμοί που θα τα απαξιώσουν και θα τα καταστρέψουν.

Όλη η επιστολή, εδώ.


Να σας πώ εγώ ποιοί θέλουν τα αιολικά. Βασικά, τα λαμόγια, οι αρπάχτρες, οι κρατικοδίαιτοι... αυτοί.   Και έχουν ανθρώπους και στα 2 ή 2,5 ή 1,5 κόμματα της Κυβέρνησης, και φυσικά στους ΟΤΑ). Η ίδια παρέα που έχει φέρει την Ελλάδα σε αυτά τα χάλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: