Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Κάπαρη, 4-5 χρόνια αργότερα


Πριν από 4-5 χρόνια (!) είχα γράψει για την κάπαρη στην Παντελερία. Τώρα, χάρη στο καλό παιδί της φωτογραφίας, που βρήκε τον τρόπο να τις πολλαπλασιάζει, απέκτησα και εγώ μερικές που ήδη είναι στον Κασάδο, και περιμένω να δω αν θα προκόψουν.


Οι ντόπιοι, εδώ, μου λένε ότι πρέπει να τις βλέπει ο ήλιος με το που θα βγει. Ο ήλιος βγαίνει κάπου εκεί στο βάθος, πάνω από τα παράλια της Τουρκίας, άρα αυτό το κριτήριο το πληρούμε.


Ο Στέφανος μου είπε ότι το χώμα πρέπει να είναι συμπαγές, και δεν πρέπει να "αερίζεται" η ρίζα. Αργιλώδες είναι εδώ το χώμα, με λίγα ποτίσματα στην αρχή, μπορεί να γίνει και σαν ...τούβλο.


Για την ώρα, φύτεψα 50 κομμάτια. Αν δω πρόοδο και φυτέψω ένα σκαλί, άνετα γίνεται 500... Να δούμε ποιος θα την μαζεύει την κάπαρη, κι αν η Τηνιακιά κάπαρη μπορεί να εκτοπίσει την Τούρκικη που μου λένε οι κακές γλώσσες κυκλοφορεί στην αγορά....


Η ιστοσελίδα του φυτωρίου λέει "είναι φυτό της εύκρατης ζώνης που προτιμά μάλλον θερμές περιοχές . Στους κήπους των σπιτιών ευδοκιμεί σε μέρη που σκιάζονται κάποιες ώρες της ημέρας από τοίχους ή άλλα φυτά.Προτιμά τα πολύ ασβεστώδη εδάφη που δεν είναι και τόσο προσήλια , με PH 7,7-8,2 , χωρίς απαιτήσεις σε επιπρόσθετα λιπαντικά στοιχεία και νερό".  Χμμμ...  Σκιά, εδώ, δεν υπάρχει παρά μετά την δύση του ηλίου...  Η φωτό του Στέφανου είναι από σελίδα στο facebook. Το μπλε χρώμα στο φυτό είναι γαλαζόπετρα (θειϊκός χαλκός, ήπιο μυκητοκτόνο).

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στις Κυκλάδες λένε ένα κοτσάκι δεν ξέρω αν το ξέρεις
Στο όρη βγαίνει η κάπαρη
και τα λόγια σου είναι ζάχαρι
οχ! αμάν-αμάν.
Κάθε πρωϊ με την ανατολή του ήλιου, αντί να ασχολήσε με το διαδύκτυο... να πηγαίνεις στα 50 νεά φυντάνια να τους κάνεις πατινάδα με αυτό το κοτσάκι, θα τους κάνει καλό, θα μεγαλώσουν γρήγορα και θα ωριμάσουν, είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία, για αυτά...

Ανώνυμος είπε...

Οι τράγοι άν έχουν ίντερνετ την έβαψες θα τις κάνουν κούπα

αμμοδύτης είπε...

2:28 είμαι πολύ πριν την ανατολή του ήλιου εκεί

10:11 έχει περίφραξη και ταμπέλα που λέει ότι κατσίκια που πλησιάζουν τρώνε κίτρινη κάρτα