Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014

Το 2020 θα έχουμε ΑΠΕ, αλλά, το βράδυ, ΔΕΝ θα έχουμε ρεύμα: το λέει και ο ΑΔΜΗΕ... Τα αιολικά είναι πεταμένα λεφτάΜέσα στη συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ, δημοσιεύτηκε η μελέτη του για την επάρκεια ισχύος στο Ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα στην περίοδο 2013-2020. Ρίξαμε μια ματιά και τι βρήκαμε; Πλήρης επιβεβαίωση αυτού που λέμε : το μοναδικό αξιόπιστο καύσιμο για την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα είναι ο λιγνίτης, όχι το φυσικό αέριο, ούτε βέβαια οι ΑΠΕ. Ο ΑΔΜΗΕ τα λέει, δεν τα λέει αυτό το ιστολόγιο. Ο ΑΔΜΗΕ, που είναι δημόσια επιχείρηση κι όχι φαιδρή ΜΚΟ, που είναι υποχρεωμένος να ... εξετάσει την υφιστάμενη κατάσταση με σοβαρότητα κι όχι επικοινωνιακούς όρους, γιατί, πολύ απλά, αυτός έχει και την ευθύνη απέναντι στην πολιτεία.


Πάμε λοιπόν στη σελίδα 30: "Για τον υπολογισμό της Μη Διαθέσιμης Ισχύος είναι απαραίτητο να γίνουν υποθέσεις για τη συνολική μείωση της Καθαρής Ισχύος των μονάδων λόγω περιορισμών στην αποδιδόμενη ισχύ των μονάδων". Στο κάτω μέρος διαβάζουμε : "Σε όλα τα σημεία αναφοράς η συμβολή των αιολικών θεωρείται ίση με 10% της συνολικής ισχύος τους"! Δηλαδή, βάζουμε 100 για να πάρουμε 10; Πόσο είπαμε κοστίζει τελικά αυτό το 10;

Πάμε στη σελίδα 40 και διαβάζουμε: "Παρά τη μεγάλη αναμενόμενη διείσδυση των ΑΠΕ μέχρι το 2020, λόγω του στοχαστικού χαρακτήρα της παραγωγής τους, η συμβολή των μονάδων ΑΠΕ στην επάρκεια του συστήματος δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Για τους σκοπούς αυτής της ανάλυσης έχει θεωρηθεί ένα δυσμενές σενάριο συμβολής των ΑΠΕ, ώστε τα συμπεράσματα να είναι από την ασφαλή πλευρά. Ειδικότερα, το σενάριο συμβολής των μονάδων ΑΠΕ διαμορφώνεται ως εξής: Η ωριαία παραγωγή των αιολικών λαμβάνεται υπόψη ίση με το 10% της εγκατεστημένης ισχύος τους.    Η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών μονάδων του Πιν. 4.8 θεωρείται ως η μέση εγκατεστημένη ισχύς κατά τη διάρκεια του υπό εξέταση έτους και η ετήσια παραγωγή τους είναι 3.500, 4.850 και 6.200 GWh για τα έτη 2013, 2016 και 2020 αντίστοιχα. Είναι απόλυτα λογικό μια μελέτη να επιδιώκει να έχει τα συμπεράσματα απ' την ασφαλή μεριά, αλλά να που πάλι πέφτουμε πάνω στο 10% των αιολικών. Και ο ΑΔΜΗΕ δεν θεωρεί δεδομένη τη ασφάλεια ενός συστήματος που έχει μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ! Και θα πληρώνουμε πανάκριβα, αλλά και το σύστημα δεν εξασφαλίζεται! Ωραία πράγματα, σε μια χρεοκοπημένη χώρα!

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: