Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Υδροσχιζοφρένεια, υδροηγεμονία, υδροδιπλωματία... Τρεις δύσκολες λέξεις για τα νερά της Τήνου (και όχι μόνο)

 
Ήταν η δεύτερη φορά που πήγα σε εκδήλωση του ΙΤΗΠ, και για δεύτερη συνεχόμενη φορά εντυπωσιάστηκα, από το επίπεδο της εκδήλωσης, τόσο από πλευράς παρουσιαστών όσο και από πλευράς συμμετοχής κοινού.  Αφήνω τα καλά λόγια που είπαν οι ομιλητές για τον καθηγ. Στουρνάρα, θα επισημάνω μόνο ότι ανέφεραν ότι "τα λέει έξω από τα δόντια" και "ευθέως".  Ο ίδιος ανέφερε, ότι οι επιστήμονες πρέπει να λένε αυτά που τους λέει η επιστήμη τους, η κοινωνία το βλέπει από την δική της σκοπιά, και οι πολιτικοί εκτελούν ό,τι μπορούν.  Δεν θα μεταφέρω εδώ τις διάφορες διεθνείς πτυχές, αλλά αυτά που κατάλαβα εγώ ότι αφορούν στην Τήνο. Για να είμαι ...δίκαιος, και οι bloggers καμιά φορά καταλαβαίνουν ή θυμούνται ότι τους αρέσει.
 
 
Ο καθηγ. Στουρνάρας είπε ότι, αναλόγως, η Τήνος (και η Ελλάδα) έχει νερά, αλλά οι αυξημένες ανάγκες (ειδικά στα τουριστικά νησιά) και η κακή διαχείριση δημιουργούν προβλήματα, που θα οξύνονται αν συνεχιστούν οι σχετικές ανομβρίες.   Τα νερά της Τήνου, είπε, είναι "τοπικά", δεν έρχονται από κάπου αλλού. Ό,τι βρέξει, ό,τι συγκρατηθεί, ό,τι περάσει στις πηγές και τα πηγάδια, και ό,τι δεν καταστραφεί από τις πολλές γεωτρήσεις και τις απορρίψεις λυμάτων σε λαγκάδια ή στον υδροφόρο ορίζοντα. Ανέφερε τις "πεζούλες" σαν σημαντικές στην συγκράτηση νερού. (Κάποια στιγμή θα σας πω πόσο κοστίζει να αποκαταστήσετε ή να συντηρείτε πεζούλες!)
 
 
Σχιζοφρένεια είναι να μην βλέπουμε ότι τα υπόγεια νερά και τα νερά που υπάρχουν στην επιφάνεια είναι διαφορετικά. Πρόκειται για τα ίδια νερά. Τα φράγματα, π.χ. δεν είναι πανάκεια, αφού μπορεί να στερούν νερό από ορισμένες πηγές, μαζεύοντας το στο ...φράγμα, ή να παρέχουν ακάθαρτο, αφιλτράριστο επιφανειακό νερό, αντί καθαρότερο υπόγειο νερό. Και σίγουρα θεωρεί προβληματική την ύπαρξη ιδιωτικών γεωτρήσεων (κάτι που είπε ότι γνωρίζει δεν τον κάνει δημοφιλή) και επεσήμανε ότι η αφαλάτωση δεν είναι αναγκαστικά λύση αφού είναι ενεργοβόρος και ακριβή και το νερό δεν είναι αναγκαστικά κατάλληλο από μόνο του.
 
 
Μπορεί να μην τίθεται διασυνοριακό θέμα στην Τήνο, αλλά οι καυγάδες μεταξύ π.χ. Κάτω Μερών και Υστερνίων (ή Ιστερνίων) είναι ...ιστορικοί και πρόσφατοι.  Όπως επίσης, (προσθέτω εγώ) είναι γνωστή η ανησυχία στην Βόρεια Τήνο ότι τα νερά που στήριξαν οικισμούς και κόσμο για κυριολεκτικά χιλιάδες χρόνια, μπορεί να δεσμευτεί για τις αυξανόμενες ανάγκες της Χώρας, τουριστικές και μη.  Όλοι στα Κάτω Μέρη έχουμε δει βυτία διαπλεκομένων που φόρτωναν νερά για χρήση πελατών, πισίνων κλπ, στην Νότια Τήνο. Γκαζόν;  Επιμελώς πλυμμένα αυτοκίνητα; Καθάρισμα υπαίθριων χώρων με νερό; 
 
 
Αυτό δεν το είπε ο καθηγ. Στουρνάρας, αλλά δεν μπορώ παρά να το επισημάνω. Ναι, υπάρχει παράδοση και εθιμοτυπικό στην Τήνο για τα νερά. Τόσο για νερά που ήταν από πηγή σε ιδιωτικές εκτάσεις, όσο και κοινοτικά νερά. Τα πρώτα ήταν και είναι αντικείμενο οικογενειακών καυγάδων, τα δεύτερα είχαν αυστηρότατους και απαράβατους κανόνες χρήσης, συχνά γραμμένους σε συμβόλαια (όπου υπάρχουν). Βέβαια, έχουν γίνει εθιμοτυπικές και οι παράνομες ή κουτουρού γεωτρήσεις και άλλες "κακές" πρακτικές.
 
Και έτσι και γυρίσει κόσμος πίσω στα χωριά του σαν αποτέλεσμα της κρίσης;  Εκεί θα χρειαστεί ...διπλωματία.
 
Να θυμίσω ότι ο καθηγ. Στουρνάρας είπε ότι τα αιολικά στα βουνά της Τήνου θα μειώσουν τα νερά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: