Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Τίνος είναι η Τήνος;


Τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει γίνει ειδικός στο trivia pursuit. Από τα πιο περίεργα στα πιο βαρετά.  Και όλα χάρη σε κάτι περίεργους που με αναγκάζουν να τα μαθαίνω.  Όπως λένε "μάθε τέχνη κι άστηνα κι άμα πεινάσεις πιάστηνα".

Περί τα τέλη Αυγούστου 2014, είδα αυτό:  http://www.tinostoday.gr/2014/08/blog-post_640.html "...Μια τέτοια ρύθμιση θα είχε ως αποτέλεσμα την απαξίωση της Τηνιακής γης και την εμπλοκή των ιδιωτών σε σχεδόν καταδικασμένους δικαστικούς αγώνες με το Ελληνικό Δημόσιο. Γι αυτό και η ψήφιση του άρθρου 37 του Νόμου 4280/2014 (ΦΕΚ Α' 159/08-08-2014), μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχία και δικαίωση για το Δήμο Τήνου, που δεν εγκατέλειψε στιγμή την υπόθεση. Αλλά και απόδειξη ότι απαιτείται εγρήγορση και μαχητική διάθεση γιατί οι εγκληματικές για το νησί ρυθμίσεις έρχονται από εκεί που δεν το περιμένεις, όχι πάντοτε με αθώες προθέσεις...". Και, πιστέψτε με, κάτι έχω μάθει από το 2010 (ή μάλλον από το 2003) για ..."καθίκια" με όχι αθώες προθέσεις, μην σας πω ότι αυτοί οι ίδιοι ήθελαν να μην περάσει ο 4280/2014 -- αν και με μπερδεύει που αυτοί που εκπροσωπούν τα "καθίκια" καμιά φορά αλλάζουν στρατόπεδο... Μάλλον όταν δεν τα βρίσκουν...

Τον Απρίλιο του 2014 είδα κάτι ακαταλαβίστικο, που δεν θα έδινα σημασία, αν δεν είχε μια φωτογραφία από ένα χωραφάκι μου που είχε βάλει, το 2010, κάποιος μελισσοκόμος μέλισσες... Το 2010 ήταν η χρονιά που το αιολικό "πάρκο" Γκάγκαρη είχε πάρει την πρώτη άδεια από την ΡΑΕ και εντελώς κατά σύμπτωση ένα σωρό μελισσοκόμοι είχαν ενθαρρυνθεί να πάνε μέλισσες πάνω στο βουνό.  'Ενας μάλιστα, ξάδερφος άρχοντα, είχε πάρει και ...άδεια από τον Δήμο (οι άλλοι μάλλον πήγαν πραγματικά τυχαία).  Γνωστό κόλπο (που όμως δεν πιάνει, υπάρχει σχετική νομολογία:  Οι μέλισσες δεν κάνουν για "νομή".

Αλλά πίσω στο ακαταλαβίστικο:  http://www.andriakienotita.gr/?p=132.  Αυτό το κειμενάκι είναι σχεδόν πολύτιμο (θα μάθετε για την συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως), αν και τώρα δεν πολυχρειάζεται με τον Ν. 4280/2014, αλλά, και χωρίς τον 4280/2014,  "κατά τον χρόνο της επανάστασης τα νησιά των Κυκλάδων αποτελούνταν στο σύνολό τους από γαίες καθαρής ιδιοκτησίας".   Φυσικά, οι (πραγματικοί) μελισσοκόμοι, και οι κυνηγοί, δεν θέλουν αιολικά.  Μαντέψτε τι έπρεπε να έχει η εταιρία το 2010 για να πάρει την πρώτη άδεια της... Χαρτί, "τίτλο" για την έκταση... Χεχεχε... Και δρόμο για να ...βελτιώσει. Με προφορικές δηλώσεις? Με λίγη τύχη, θα το δούμε αυτό... 

Και το πιο καλό το έμαθα τον Οκτώβριο του 2013:  "Αναγκαστικός Νόμος" 1539/1938... Τα έχει όλα...  Και το έγγραφο του 1938 της Κοινότητας Κελλίων.

Εκ των υστέρων βρήκα κι άλλα...  Βρήκα και κάτι για τον φουκαρά που διαφήμιζε ότι θα γίνει πλούσιος από μένα και ότι του έχουν τάξει μεγάλα δώρα...  Άντε καημένε, διάβασε να μάθεις για "αδέσποτα" και "ξαπολυτά" (και δώσε και ένα αντίγραφο στο λαμόγιο που σε έβαλε να το ρωτήσεις)...  Που μάλλον δεν θα το καταλάβαινε ούτε ο ίδιος, ή σου πέταξε την φόλα για να κάνεις εσύ φασαρία... Πες του χαιρετίσματα:  "τα ακίνητα καθίστανται αδέσποτα με την παραίτηση του κυρίου αυτών από την κυριότητά τους, που αναπτύσσει τα αποτελέσματά της μόνο μετά τη μεταγραφή της σχετικής συμβολαιογραφικής δήλωσης παραίτησης".


Θα αναρωτιέστε "μα τι λέει αυτός πρωί-πρωί"; Αυτό που λέω είναι ότι η Τήνος είναι, βασικά, ιδιωτική.  Εκτός, όπου ο Δήμος, οι Κοινότητες και το Δημόσιο, έχουν συμβολαιογραφικές πράξεις, ή τίτλους, ότι είναι δικά τους.

Που μεταφράζεται στο ότι για να είναι νόμιμη μια άδεια εγκατάστασης αιολικού πάρκου (άντε, και κεραίας κινητής τηλεφωνίας), πρέπει να είναι σε μέρος με "τίτλο". Άσε που θα γίνει γέλιο αν ποτέ έρθει το Κτηματολόγιο στην Τήνο... Ευτυχώς που δεν μας απελευθέρωσε ο Ελληνικός Στρατός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: