Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Δημοψήφισμα. Λέω "Όχι" σε μια κακή, μονομερή και ελλιπή πρόταση


Οι περισσότεροι από εσάς, δεν ξέρετε καν τι σημαίνει αυτό το κείμενο στα αριστερά.  Ούτε εγώ ξέρω τι ακριβώς σημαίνει, αλλά θα σας πω, τι νομίζω ότι λέει. Θα σας πω και τι θα ψηφίσω την Κυριακή. Και τι δεν θα ψηφίσω. Και θα προσπαθήσω να σας πω "γιατί" θα ψηφίσω αυτό που θα ψηφίσω, και "γιατί" δεν θα ψηφίσω αυτό που δεν θα ψηφίσω.

Θα αρχίσω από το "δια ταύτα". Θα ψηφίσω "Όχι". Και δεν θα ψηφίσω "Ναι". Δύο διαφορετικά πράγματα. Θα ψηφίσω "Όχι", επειδή η προτεινόμενη συμφωνία είναι άδικη, μονομερής και δεν λύνει το πραγματικό πρόβλημα.  Δεν θα ψηφίσω "Ναι" επειδή το "Ναι" το προωθούν οι ίδιοι άνθρωποι, και οι ίδιοι μηχανισμοί που φταίνε για τα χάλια μας.

Α.  Το πρώτο έγγραφο που καλούμαι να ψηφίσω "Ναι" ή "Όχι" αφορά περικοπές και φόρους.  Ψηφίζω "Όχι" σε αυτό, για διάφορους λόγους:  1) Οι φόροι μας καταδικάζουν σε μόνιμη ύφεση και σε πληθωρισμό. 2) Οι περικοπές αγνοούν ότι υπάρχει ...ανθρωπιστική πλευρά. Και, κυρίως, 3) ψηφίζω "Όχι" επειδή από μόνα τους, οι περικοπές και οι φόροι, χωρίς την ρύθμιση που ξέρω χρειάζεται στο "Β" (την βιωσιμότητα του χρέους) είναι μία από τα ίδια, δώρον άδωρον, πόνος χωρίς αντίκρυσμα.

Β.  Υπάρχει αναφορά σε "προκαταρκτική ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Άλλα λόγια να μην αγαπιόμαστε, το χρέος, το ξέρω από το 2008,  δεν είναι βιώσιμο και αυτό από μόνο του είναι λόγος για βροντερό "Όχι".  Χρωστάμε πάνω από 400 δις ευρώ, μαζί με τις ενδιάμεσες χρηματοδοτήσεις προς την Τράπεζα της Ελλάδος (δηλαδή τα λεφτά που έβγαιναν από τα ΑΤΜ).  Δεν είναι βιώσιμο αυτό το χρέος. Κάτι ξέρω από βιώσιμα και μη βιώσιμα χρέη, και χωρίς πολλά πολλά ξέρω ότι από τα 400 δις, ζήτημα αν στην κατάσταση που είμαστε, και θα είμαστε για μια-δυο γενιές ακόμα, μπορούμε να αντέξουμε τα 100. Ή τα 50. Και ξέρω πόσο δυσάρεστο είναι για αυτόν που του τα χρωστάμε να τα ...διαγράψει, αλλά ο πιστωτής μας λάδωνε και εκβίαζε για να αγοράζουμε, με δανεικά, τα προϊόντα του, δεν τον λυπάμαι.  Το πρόβλημα των Γερμανών είναι ότι εξάγουν το μισό ΑΕΠ τους και κάνουν τα πάντα για να εξάγουν. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.  Το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Τα μη βιώσιμα χρέη πρέπει να διαγράφονται. Εμείς, και όχι μόνο, διαγράψαμε τις οφειλές τις Γερμανίας το 1953, για να ορθοποδήσει η Γερμανία. Ειδεμή δεν θα υπήρχε Γερμανία.

Αρνούμαι να ψηφίσω "Ναι" σε κάτι που προωθούν το Πασόκ του 5%, και η ΝΔ του (πόσο έχει μείνει;)...  Με συγχωρείτε, αυτοί κυβερνούν από το 1974, αυτοί μας έφεραν εδώ, και φυσικά είναι ένα και το αυτό.   Δεν μπορώ να ψηφίσω "Ναι" σε κάτι που προωθεί το "Ποτάμι". Δηλαδή τους λυπάμαι εκεί στον Άκτορα, έχει καλά παιδιά, και στο Μέγκα, αλλά κύριοι μας έχετε ρημάξει με τα έργα πνοής, δεν χρωστάμε εμείς που εσείς χρωστάτε σε ξένες τράπεζες, σε ευρώ, και με εγγυήσεις. Κακούς συμβούλους είχατε... Τα ΣΔΙΤ με recourse στον ιδιώτη είναι τζιζ.  Αρνούμαι να ψηφίσω "Ναι" σε κάτι που προωθεί αυτός το απίθανο άντρο παραπληροφόρησης που λέγεται "Σκάϊ".   Ό,τι λέει ο Σκάϊ, αυτόματα κάνω το αντίθετο.  Και σας το υπογράφω, οι εξελίξεις με τις εκροές και τις Τράπεζες είναι κατά τουλάχιστον 50% έργο του Σκάϊ. Λίγη ντροπή...

Το "Όχι" δεν σημαίνει ότι είμαι αριστερός ή δεξιός, ή Συριζαίος, ή ΑΝΕΛ. Ούτε είναι το "Όχι", "όχι στο ευρώ ή στην Ευρώπη" (αν και έχω επιφυλάξεις και για τα δύο). Το "Όχι" είναι "Όχι σε μία κακή, ελλιπή, μονομερή, άδικη και μη βιώσιμη συμφωνία".   Το "Όχι" είναι για μένα στοιχειώδης λογική.

Το "Ναι" είναι επιβεβαίωση της ίδιας βλακείας που μας κυβερνάει από το 1981.  Δεν χορτάσατε? Αυτό το "Ναι" σας έχει φέρει εδώ...

Το "Όχι" δεν θα λύσει προβλήματα. Ούτε το "Ναι" θα λύσει προβλήματα. Τα προβλήματα υπάρχουν και μόνο μια καλύτερη συμφωνία θα βοηθήσει να μην γίνουν χειρότερα. Για αυτό, "Όχι" σε αυτήν την πρόταση.

Ζούμε περίπου 50% (ίσως και παραπάνω) καλύτερα από αυτό που αντιστοιχεί στην παραγωγή μας... Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα. Και ότι η "Ευρώπη" μας πληρώνει ή μας πιέζει να μην παράγουμε... Προκειμένου να μας εξάγει τα πάντα... Δεν στέκει βρε παιδιά, δεν στέκει...