Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Αιολικά Παραμύθια που θέλουν διόρθωση: 1. ΠΡΕΠΕΙ να βάλουμε κι άλλες ΑΠΕ: ΔΕΝ πρέπει, έχουμε ξεπεράσει τους στόχους.

Ένα παραμύθι που σερβίρουν οι αιολικοί, για να κοροϊδέψουν το αρμόδιο Υπουργείο που εγκρίνει τις μετλέτες τους, και μαζί με το Υπουργείο να κοροϊδέψουν την Περιφέρεια και εμάς, είναι ότι έχουμε δεσμευτεί από Συνθήκες να βάζουμε ΑΠΕ και να έχουμε ρεύμα από ΑΠΕ.

Από επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) φαίνεται καθαρά ότι έχουν ξεπεράσει προ πολλού τους στόχους για παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ και ότι έχουμε βάλει πολλές ΑΠΕ που ήδη τις πληρώνουμε χρυσές:

Ο ΑΔΜΗΕ δημοσιεύει τα Μηνιαία Δελτία Ενέργειας. Σε κάθε ένα από αυτά, μπορείτε να δείτε τι ποσοστό της ηλεκτροπαραγωγής ήταν από ποια πηγή για τον μήνα που επιλέξατε.  Και αν δείτε τον Δεκέμβριο του 2016, θα δείτε τα σωρρευτικά στοιχεία για το 2016, στην σελίδα 3:

Το από αυτό γράφημα δείχνει ότι από πέρυσι, οι ΑΠΕ ήταν το 30% της ηλεκτροπαραγωγής:  10% από υδροηλεκτρικά (η πιο σημαντική ΑΠΕ πανευρωπαϊκά) ,11% από ΑΠΕ σε υποσταθμούς (βασικά, αιολικά), και 9% στο δίκτυο (βασικά φωτοβολταϊκά). Σύνολο 30%. Μεγαλύτερο από τον λεγόμενο στόχο 20-20-20, όπου το 20% του ρεύματος θα ήταν από ΑΠΕ. Έχουμε ξεπεράσει τον στόχο. Το παραπάνω γράφημα δείχνει ακόμα ότι έχουμε καταργήσει σε μεγάλο βαθμό την λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή (ο λιγνίτης είναι εγχώριο καύσιμο) και την έχουμε υποκαταστήσει με εισαγόμενο φυσικό αέριο και εισαγωγές ρεύματος.

Και αν θέλετε να δείτε λεπτομέρειες και το κόστος για τις ΑΠΕ μας, πλην των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ , μπορείτε να τις βρείτε στα Μηνιαία Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.   Δεν αφορά αυτή την κουβέντα, αλλά τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ είναι η μόνη πραγματικά χρήσιμη ΑΠΕ, έχουν πολλαπλά οφέλη, πχ πότισμα , και είναι τα κρυφό αντικείμενο του πόθου όλων των επίδοξων ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών.  Στις σελίδες 5, 6 και 7 του Δελτίου του ΛΑΓΗΕ για τον Ιανουάριο 2017, θα δείτε στοιχεία για όλο το 2016 (εδώ έχω βάλει μόνο τα σύνολα, και μόνο για όλη την Ελλάδα):



Στο τέλος του 2016 είχαμε ήδη 2.370 αιολικά μεγαβάτ και τα πληρώσαμε €466,5 εκατομμύρια μόνο το 2016! Με μέση τιμή 90,7 ευρώ την μεγαβατώρα. Η μέση τιμή για όλο το ρεύμα ήταν περί τα 50 ευρώ την μεγαβατώρα (και το 2009 ήταν ...25 ευρώ την μεγαβατώρα).  Και αν δείτε και τα φωτοβολταϊκά, και τα φωτοβολταϊκά στέγης, θα τρομάξετε.  Πάντως έχουμε εγκαταστήσει και μοσχοπληρώνουμε 5.198 μεγαβάτ ΑΠΕ (δεν έβαλα τις ΣΥΘΗΑ και την βιομάζα, είναι επιδοτούμενες μεν, διαφορετικές δε) που μας κόστισαν 1,7 δις ευρώ το 2016! Ετήσιο κόστος.

Και, προσέξτε, τα φωτοβολταϊκά φαίνονται και είναι πολύ πιο ακριβά, αλλά είναι πολύ λιγότερο άχρηστα και προβληματικά από τα αιολικά. Τα αιολικά είναι "στοχαστικά". Ο αέρας φυσάει μεταβλητά, κουτουρού, και όχι πάντα. Αυτό το "κουτουρού" λέγεται "στοχαστικό". Και επειδή είναι κουτουρού,  ο ΑΔΜΗΕ δεν τα μετράει παρά στο 10% της ονομαστικής τους ισχύος (δηλαδή τα 2.370 μεγαβάτ τα μετράει σαν ...237 μεγαβάτ!) και αυτό το 10% είναι από ...ευγένεια, αφού σε άλλες χώρες, η εμπειρία είναι για πολύ λιγότερο από 10%. Να το πω ακόμα πιο απλά, δεν ξέρετε αν θα φυσάει σε ένα μήνα, ή του χρόνου το Πάσχα (αλλά πρέπει ο διαχειριστής του συστήματος να φροντίσει να υπάρχει επάρκεια ρεύματος. Ο ΑΔΜΗΕ λέει ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στα αιολικά.  Αυτά τα έχω αναφέρει από το 2014, αν θέλετε να τα ξαναδείτε... 

Το ότι ο αέρας φυσάει κουτουρού, δημιουργεί και άλλα προβλήματα ευστάθειας στο δίκτυο.  Η ΔΕΗ το είπε "προβλήματα ευστάθειας του Δικτύου που προκαλεί η λειτουργία Ανεμογεννητριών". Λύνεται; Λύνεται -- αν πληρώσουμε κάτι παραπάνω...

Αλλά αυτό που έχει σημασία να συγκρατήσετε τώρα, είναι ότι έχουμε ήδη περίπου τόσες ΑΠΕ (5,2 γιγαβάτ) όσο είναι η συνολική ζήτηση!  Έχουμε ξεπεράσει την υποχρέωση για 20% του ρεύματος από ΑΠΕ.  Και πληρώνουμε υπέρδιπλα για τις ΑΠΕ από ότι για το υπόλοιπο ρεύμα. Δεν μπορώ να σας το αποδείξω εδώ, αλλά δεν έχουμε εξοικονομήσει καύσιμα αξίας €466,5 εκατομμυρίων,  που δώσαμε το 2016 στους αιολικούς. Ούτε ...4!  Ούτε εξοικονομήσαμε κάποιο ...δηλητηριώδες CO2 (διοξείδιο του άνθρακα, το αέριο που έχει η ...μπύρα και η γκαζόζα) με τα αιολικά... Αυτά, σε επόμενες αναρτήσεις.

Αν κάποιος σας πει ότι "δεν τα ξέρω ή δεν τα λέω καλά", να του ζητήσετε στοιχεία, δεδομένα. Ή φέρτε τον σε μια ημερίδα, να ...γελάσω.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλή απάντηση πάντως ετοιμάζουν Τα Τοπικά Συμβούλια Καλλονής Καρδιανής Υστερνίων για την γνωμοδότηση της ΑΕΠΟ που τροποποιείται στο Δ.Σ. Τήνου σχετικά με της Α/Γ Πρέπει να τους στηρίξουμε και να καλέσει ο καθένας Λαική Συνέλευση στην Τοπική Κοινότητα του είναι σημαντικό θέμα