Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Το θράσος του ανεπιθύμητου παραμυθά

 

Αφού κάνει ψευδείς διαφημίσεις με σκοπό το κέρδος του, στα αγγλικά, θα έπρεπε αυτή η ανάρτηση να είναι επίσης στα αγγλικά. Δεν πειράζει όμως, θα την ξαναγράψω στην συνέχεια και στα αγγλικά.

Υπάρχει αυτός ο δύσμοιρος (του αρέσει να αυτοπαρουσιάζεται σαν δύσμοιρος, όταν νομίζει ότι τον βολεύει) από την Τζιά.  Εδώ και 20 χρόνια, πράγματι έχει μετατρέψει την περιοχή της Αγίας Μαρίνας σε σκουπιδότοπο, αλλά το σχιστήριο μαρμάρου λίγο, πιο πάνω, έχει κάνει και αυτό την ζημιά του. Η Αγία Μαρίνα έχει θέα το Βόρειο Αιγαίο και το Νότιο Αιγαίο. Παλιά περιφραγμένα χωράφια με αγροτικά δρομάκια πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά. Εκεί φύτεψε η Αιολική Κυκλάδων που μετονομάστηκε σε Ενεργειακή Κυκλάδων μία ανεμογεννήτρια και κάτι καλώδια για να μετριέται το ρεύμα που εγχέει και να παίρνει την επιδότησή του ο "επιχειρηματίας".  Αυτή είναι η μόνη αλήθεια από το πανώ που ανεβάζει το πρωί και κατεβάζει το βράδυ προσπαθώντας να εντυπωσιάσει τους αγγλόφωνες και κυρίως αυτούς που δεν καταλαβαίνουν αγγλικά. Άκουσα ότι μαζεύουν υπογραφές στον Άγιο Ρωμανό, να πάρει την ανεμογεννήτρια του από εκεί, επειδή ...ενοχλεί!

Α. Το εικονιζόμενο αιολικό και κάθε αιολικό, υπάρχει ΜΟΝΟ επειδή επιδοτείται,  επιδοτείται πολλαπλά και οι επιδοτήσεις είναι ο αυτοσκοπός του:
 1. Είναι υποχρεωτικό να αγοράζει η ΔΕΗ (ή όποιο νομικό της πρόσωπο, μετά την λεγόμενη "απελευθέρωση") το κουτουρού μεταβλητό ρεύμα που παράγει, είτε το χρειάζεται το δίκτυο, είτε όχι
 2. Είναι υποχρεωτικό για τον διαχειριστή του δικτύου της ΔΕΗ να έχει πρόσβαση σε μεταβλητές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, τυπικά με εισαγόμενο φυσικό αέριο, για να εξισορροπεί την μεταβλητή και κουτουρού (ο δόκιμος όρος είναι "στοχαστική") ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον αέρα.
 3. Είναι υποχρεωτικό για τον διαχειριστή του δικτύου να πληρώνει και τα κόστη και τις ζημιές μεταβλητής λειτουργίας αυτών των μονάδων αερίου (με ευφάνταστους όρους όπως ΜΑΜΚ, ΑΔΙ κλπ)
 4. Είναι υποχρεωτικό να πληρώνουμε ταρίφες (τυπικά 90 ευρώ την μεγαβατώρα) στον "επιχειρηματία" που έχει αιολικά. Τα 90 ευρώ, δεν είναι το κόστος του ρεύματος για τον καταναλωτή, τα 90 είναι "πόσα χρειάζεται ο "επιχειρηματίας" για να καλύπτει τα έξοδά του, το δάνειό του και να βγάζει και κάτι τι. Το συνολικό κόστος για εμάς, είναι τα 90 ευρώ, συν το κόστος ενσωμάτωσης, που εύκολα διπλασιάζει το "90". 
 5. Η "ενσωμάτωση" είναι όλη η φασαρία που χρειάζεται για να απορροφηθεί στο δίκτυο το στοχαστικό αιολικό ρεύμα χωρίς να κάνει ζημιά. Ναι, άνετα καίγεται ένα δίκτυο όταν οι πηγές μεταβλητού ρεύματος επηρεάζουν την τάση, και την συχνότητα. Ναι, τα αιολικά προκαλούν μπλακάουτ, στην Ρόδο, στην Αυστραλία, στην Αγγλία και οσονούπω, αν κλείσει τις μονάδες βάσης της -- που δεν το πιστεύω, στην Γερμανία.
 6. Όλα αυτά, τα πληρώνουμε εμείς, επίσης υποχρεωτικά με τον λογαριασμό του ρεύματος. ΕΤΜΕΑΡ, τέλη μεταφοράς, τέλη διασύνδεσης. Ακόμα και τα ΥΚΩ κρύβουν επιδοτήσεις ΑΠΕ.
Β.  Πολλά πράγματα επιδοτούνται, και ακόμα και για μένα, που είμαι γενικά κατά των επιδοτήσεων, δεν είναι οι πολλές επιδοτήσεις το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι τι παίρνουμε, ή τι δεν παίρνουμε για αυτές τις επιδοτήσεις, με τα αιολικά, με οποιαδήποτε αιολικά:
 1. Δεν παίρνουμε καμμία  μείωση εκπομπών CO2. Μετρημένα, διαχρονικά, διακρατικά, πανευρωπαϊκά, παγκόσμια, τα αιολικά δεν μειώνουν εκπομπές CO2 και αν αυτό δεν σας εντυπωσιάζει, να σας το πω αλλιώς: Όλα τα αιολικά της Γερμανίας (που μας τα εξάγει) δεν έχουν εξοικονομήσει ούτε ένα γραμμάριο CO2.
 2. Τα αιολικά δεν μειώνουν χρήση ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή. Ή και αυξάνουν χρήση ορυκτών καυσίμων! Προστίθενται στο λεγόμενο "ενεργειακό μείγμα" χωρίς να υποκαθιστούν. Ξέρω, πολλοί από εσάς, δεν το καταλαβαίνετε αυτό, αλλά η εξήγηση είναι απλή: Ό,τι κερδίζεται από την "έγχυση" αιολικού ρεύματος όταν φυσάει, χάνεται και με το παραπάνω, λόγω της μεταβλητής και επομένως μη αποδοτικής λειτουργίας των συμβατικών μονάδων που αναγκάζονται να λειτουργούν μεταβλητά, για να κρατήσουν σταθερή την τάση και την συχνότητα στο δίκτυο.
 3. Τα αιολικά δεν υποκαθιστούν καμμία συμβατική μονάδα, οποιουδήποτε καυσίμου! Είναι ασύμβατα με μονάδες "βάσης" (τις μονάδες που παράγουν τα φθηνό και σταθερό ρεύμα) και απαιτούν πρόσθετες μονάδες "μεταβλητής λειτουργίας με χαμηλά τεχνικά ελάχιστα", δηλαδή μονάδες αερίου, λίγο πιο εξειδικευμένες και ακριβές από αυτές που γνωρίζουμε. Και, για κάθε εγκατεστημένο αιολικό μεγαβάτ (η εικονιζόμενη ανεμογεννήτρια είναι περί το 0,3 ή 0,4 μεγαβάτ) απαιτούνται 1,1 περίπου μεγαβάτ μονάδων αερίου!
 4. Τα αιολικά δεν έχουν υποκαταστήσει ή εξοικονομήσει ούτε ένα γραμμάριο λιγνίτη (ή νερό). Ούτε ένα γραμμάριο! Η εξοικονόμηση λιγνίτη στην Ελλάδα έχει γίνει, από το 2008 μέχρι σήμερα, από (σε τυχαία σειρά): α) Το ρεκόρ ύφεσης (όταν δεν έχεις να πληρώνεις για ρεύμα, δεν καις ρεύμα και η βιομηχανία σου πάει στην ...Βουλγαρία, ή, απλά, κλείνει. β) Το φυσικό αέριο (έχει πάει από ...0% το 1990 σε περίπου 25% σήμερα. γ) Οι εισαγωγές ρεύματος! Από περίπου 0% όταν ανέλαβε ο ΓΑΠ το 2009, σε πάνω από 20% σήμερα! Το αέριο, οι εισαγωγές και η φτώχεια έχουν εξοικονομήσει λιγνίτη, όχι η εικονιζόμενη ανεμογεννήτρια.
Γ. Αν είναι όπως τα λέω (και είναι πουλάκια μου), τότε γιατί βάζουμε αιολικά και γιατί υπάρχει τέτοια πίεση και πρεμούρα;
 1. Πωλήσεις αιολικών από την Γερμανία (και την Δανία). Αυτοί απασχολούν άτομα και αυτοί εξάγουν πάνω από το 70% των αιολικών που κατασκευάζουν. Οι ίδιοι έχουν αιολικά, αλλά δεν ηλεκτροδοτούνται από αυτά! Τα ενσωματώνουν με πανάκριβα κόλπα, για κράχτη, και έχουν το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη! Πίσω από τον Στέφα είναι η Γερμανική ENERCON!
 2. Επιδοτήσεις των 3-4 κρατικών Ευρωπαϊκών μονοπωλίων που έρχονται στην Ελλάδα να μας "απελευθερώσουν" από την ΔΕΗ που ξέραμε: α) η EDF (Edison ή Ελπέντισον σε εμάς), β) ENGIE Gaz de France (Ήρων σε εμάς), γ) Iberdrola (αυτή μπορεί να είναι με την Protergia, αλλά δεν είμαι και σίγουρος) και δ) ENEL (αυτή, έτσι που πάει, μάλλον θα πάρει ότι περισσέψει από την ΔΕΗ). Και να ξέρετε, αυτές οι 4 εταιρείες, έχουν μοιραστεί την Ελλάδα, περίπου όπως οι Φράγκοι του 1204. Η ΕΝEL έχει τις Κυκλάδες και την μισή Κρήτη.
 3. Επιδοτήσεις των κρατικοδίαιτων χωματουργών και μεσαζόντων που λυμαίνονται την Ελλάδα από τον καιρό του ...Σημίτη. Αν δεν το ξέρατε, αυτοί ελέγχουν τα ΜΜΕ και τις απόψεις σας για τα πάντα. Κάθε ένας από αυτούς είναι "αντιπρόσωπος" των παραπάνω "Ευρωπαίων".
 4. Επιδότηση του φυσικού αερίου. Αυτή είναι, κατά την γνώμη μου, η πιο μεγάλη διαπλοκή από τις τρείς. Το αέριο είναι ένα συμπαθητικό καύσιμο με πανάκριβες υποδομές (κυρίως αγωγούς μεταφοράς και δίκτυα διανομής
 5. Τζάμπα εύκολα λεφτά, εγγυημένα,  χωρίς κεφάλαιο και χωρίς ρίσκο (αν και κάτι νησιώτες και κάτι ορεσίβιοι, που δεν τα θέλουν, είναι λίγο ρίσκο για τους ΑΠΕτεώνες). Αν εσείς και εγώ είχαμε από 5 αιολικά σαν το εικονιζόμενο, θα καθόοομαστε.
 6. Η συνέπεια είναι ότι υπάρχει ισχυρό πλέγμα νομικής και διοικητικής προστασίας για τα αιολικά, εξ ου και το ...θράσος.
Κάνει όλα αυτά τα κακά ο δύσμοιρος από την Τζιά; Όχι βέβαια. Είναι μικρός και σχετικά ασήμαντος και ούτε που τον καταλαβαίνει το δίκτυο (αλλά η τσέπη σας τον καταλαβαίνει, μια χαρά και για αυτό σας ευχαριστεί!).  Αλλά θα σας πω τι έχει κάνει: έχει μάθει ποιοι είναι οι διαπλεκόμενοι στο σχετικό απυρόβλητο στην Τήνο. Ψάχνει να βρει τις αντιστάσεις. Καταπάτησε 3-4 χωράφια και την Δημοτική έκταση ("όχι εγώ κυρία Πρόεδρε, οι γελούδες το έκαναν"), άνοιξε έτσι δρόμο για το επόμενο αιολικό και έβαλε και τρεις "μάρτυρες" (αν γράψω τα ονόματά τους και τι λένε για αυτούς στα Υστέρνια και στην Χώρα, θα διασκεδάσετε) να ετοιμάζουν την επόμενη φάση του "δρόμου" του επόμενου αιολικού.

Εγώ το ξέρω από το 2014, εσείς το πήρατε χαμπάρι στο Ειρηνοδικείο Τήνου: Τα αιολικά, εκτός από επιδοτήσεις,  θέλουν γη για να τοποθετηθούν και δρόμους για να πάνε. Την γη την απέκτησε αγοράζοντας 45 στρέμματα που ήταν "κατά λάθος" 55, και η διαφορά των 10 είχε και δώρο τον χωματόδρομο που "δεν τον έφτιαξα εγώ κυρία Πρόεδρε", αλλά αυτός που του πούλησε τα 10, νύχτα, "α λα γκρεκ". Που κατέγραψε ο Συμβολαιογράφος στο συμβόλαιο, αλλά που "ξέχασε" να βάλει ο τοπογράφος στο τοπογραφικό.  Και που φρόντισε η Δασική Σύρου να παίξει το κολπάκι του χορτολιβαδικού χαρακτηρισμού (της νυκτερινής διάνοιξης α λα γκρεκ!) την παραμονή του Ειρηνοδικείου. Αλλά, αυτό το σήριαλ, είναι σε εξέλιξη.   Και, αν διαβάζει η κυρία Δικηγόρος, στα μεν μονοπάτια είμαι ερασιτέχνης και δεν υπήρξε ποτέ αγροτικός δρόμος ή έστω ίχνος προς τα 45 ή τα 55 στρέμματα. Και σε αυτά που είμαι επαγγελματίας, τα αιολικά είναι η μεγαλύτερη απάτη που έχω δει στην επαγγελματική μου ζωή (και έχω καλό βιογραφικό σε θέματα ...επενδύσεων): Οικονομική απάτη και ενεργειακή απάτη.

 Πάντως, ο δύσμοιρος, είναι "λαγός", με αμοιβή το αιολικό του. Που, ειρήσθω εν παρόδω, έχει πάψει να είναι δικό του: Έχει μεταβιβάσει μετοχές σε μία Γερμανική εταιρία που του δανείζει λεφτά, και έχει πρόσθετο δάνειο (subordinated, δεύτερο σε σειρά) από Ελληνική τράπεζα. Παλεύει για να εξακολουθήσει να υπάρχει ο ίδιος στο σχήμα. Και παλεύει για να σας παίρνει και άλλες επιδοτήσεις, για να πληρώνονται τα δάνεια του μετόχου του και της τράπεζας. Σας ευχαριστεί για αυτό, εκ των προτέρων.   Και, ο δύσμοιρος δεν σας προσφέρει τίποτα άλλο εκτός από παραμύθια της Χαλιμάς, και εξυπηρέτηση του επόμενου αιολικού. Και όπως κατέστρεψε την Αγία Μαρίνα, κάνει ό,τι μπορεί για να καταστρέψει και τα Υστέρνια και την Καρδιανή.

Πού βρήκε τις αρλούμπες του ο κύριος Στέφας? Μα από την ΕΛΕΤΑΕΝ (το λόμπι αιολικών εταιριών στην Ελλάδα που λέει τις ίδιες αρλούμπες με την Ευρωπαϊκή ΕΛΕΤΑΕΝ), την Greenpeace (ακτιβιστές που πληρώνονται να παπαγαλίζουν ό,τι τους πει αυτός που τους πληρώνει) και την WWF (ίδια σαβούρα με την Greenpeace, λίγο πιο για την ...αστική τάξη).

Ξέρω κόσμο από και στην Τζιά. Φυσικά και τον ξέρουν τον δύσμοιρο. Και όταν ρώτησα, λίγο προβοκατόρικα, "μα γιατί δεν έρχεται να κάνει τον επιχειρηματία στην Τζιά;" η απάντηση δεν ήταν ...κόσμια. Σε περίληψη, δεν τον θέλουν εκεί, αλλά θέλει να τον θέλουμε στην Τήνο.

ΥΓ1.  Λένε ότι μόνο δύο άτομα δεν θέλουμε αιολικά στην Τήνο. Υπάρχουν μερικές ...χιλιάδες υπογραφές κατά των αιολικών, ξανά και ξανά. Όλοι περίπου οι Σύλλογοι είναι κατά.  Η πρώτη ημερίδα για αιολικά έγινε στο ΙΤΗΠ, το 2014, υπό την αιγίδα του Δήμου Τήνου (με Δήμαρχο τότε τον Παναγιώτη Κ). Ήταν καταιγιστική! Δεν είχα καμμία σχέση με την οργάνωσή της, ούτε είπα κιχ. Αν ο Δήμος, το 2000, ή το 2004 νόμιζε ότι τα αιολικά ήταν "καλά", το 2014 προφανώς ενημερώθηκε περί του αντιθέτου.  Η εναντίωση στον δύσμοιρο και στον επόμενο, είναι συνολική, καθολική και ομόφωνη και κάτι κρυφοί φιλοαιολικοί δεν τα κατάφεραν στις πρόσφατες εκλογές.  

ΥΓ2.  Ναι, είμαι κατά των αιολικών. Κάνουν ζημιά στην Εθνική Οικονομία, στην Τήνο, στα Άγραφα, στην Κρήτη, στην Εύβοια (πάει η Εύβοια), στην Πάρο, στην τσέπη μου και είναι εντελώς άχρηστα έως βλαπτικά, ενεργειακά. Δεν μου αρέσουν, αλλά αυτό είναι δευτερεύον. Κλέβουν. Εξαπατούν.   Είπα, παραπάνω, σε ποιους κάνουν καλό.

ΥΓ3. Go back to Tzia? Να τίτλος για πανώ στην Αγία Μαρίνα

6 σχόλια:

Unknown είπε...

Είμαι γνώστης πάνω σε αυτό το θέμα και θα ήθελα να σας επισημάνω κάποιες ανακριβείς διατυπώσεις. Θα ήταν καλό πρώτου γράψετε δημόσια και προσπαθήσετε να κατευθύνεται την κοινή γνώμη να είχατε ψάξει καλύτερα πάνω σε αυτό το αντικείμενο...

αμμοδύτης είπε...

άντε καλέ, λίγο ανορθογράφος unknown με γνώσεις; Δεν σε πιστεύω. Αν έχεις κάποια γνώση, ΓΡΑΨΕ την και σου υπόσχομαι να δημοσιευθεί. Περιμένω, χαχαχαχα!

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρά του την είπες τρολακια. Τον έκανες χωρίς να δώσεις κανένα περί του αντιθέτου στοιχείο, σκόνη.
Ίσως επειδή το συμφέρον της τσέπης σου και μόνο αυτό, να είναι να πετάς μια μπούρδα κι ότι κάτσει, όπου κάτσει, αν κάτσει.

Ανώνυμος είπε...

Μην ασχολείσαι με άθλιους.

Ανώνυμος είπε...

Αναρωτίεμαι αν έχετε πάρει μυρωδία τι θα πετύχετε με τις βλακέιες σας... Αν μπεις στον ιστότοπο της ΡΑΕ και δεις τι άδειες είχε εγκρίνει και ψάξεις γιατί δεν υλοποιήθηκαν θα καταλάβεις ότι σε αυτόν τον "δύσμοιρο" χρωστάτε ευγνωμωσύνη. Έχει πάρει άδεια για 3 ανεμογεννήτριες και μάλιστα τις μικρότερες που υπάρχουν στο εμπόριο και με αυτο το παρκάκι του κώλου με τις 3 μηχανές που δεν φαινονται απο πουθενα κρατάει έξω όλους τους υπόλοιπους... Για ψάξτο λίγο, δημόσια ειναι τα στοιχεία στον ιστότοπο της ΡΑΕ... Α και κάτι άλλο... Να ξέρετε πως κάθε φορά που τον τραβάτε στα δικαστήρια και δικαιώνεται, όπως γινεται μέχρι στιγμής παρά τα λεγομενα σας, ανοίγετε την πόρτα και σε κάτι κερδοσκόπους κεφαλαιόκαυλους σαν τον Κοπελούζο που θέλει να σας κάνει το νησί Αιολικό πάρκο και να παιρνει το ρευματάκι που θα βγάζει ο αέρας σας και να το στέλνει κατευθείαν στην στεργιά... Ρώτα και τον Δημαρχό σας που ειναι δικηγόρος να σου εξηγήσει πως μια απόφαση χρησιμοποιείται και σε άλλα δικαστήρια με όμοιο περιεχόμενο.

αμμοδύτης είπε...

11.43, εσύ και αυτός που σε έβαλε να γράψετε την παραριά σου είστε ψιλολαμόγια. Το συμβόλαιο αγοράς του χωραφιού του τύπου είναι ΨΕΥΔΕΣ. "Λάθος" έκταση, "λάθος" στρέμματα, ΨΕΥΔΕΙΣ ανύπαρκτοι "δρόμοι" και δρόμοι.

Ο τύπος καταπάτησε και καταπατεί 3 διαδοχικές αγροτικές ιδιωτικές εκτάσεις ΚΑΙ την Δημοτική έκταση. Αυτό λέγεται ΚΛΟΠΗ. Ο κλέφτης κλαίγεται που δεν μπορεί να πουλήσει σε κλεπταποδόχο. Τα περί χαρακτηρισμών της Δασικης τα θεωρώ κωλόχαρτα που βγήκαν από το πιο φαύλο γραφείο της Σύρου.

Τα αιολικά δεν ηλεκτροδοτούν., πες του μάγκα να στείλει την οικογένεια σε αιολικό νοσοκομείο, να το τεστάρει

Λαγός: Τρεις ψευδομάρτυρες ασχολήθηκαν με την επισης παράνομη καταπάτηση για λογαριασμό των Κοπελούζου/ΕΝΕΛ

Να πάει στην Τζιά να βάλει αιολικά. Μου είπαν γνωστοί του ότι "δεν τολμάει γιατί θα του τις βάλουν στον ____.

Μην ασχολείσαι με το άλλο αιολικό πάρκο, είστε συγκοινωνούντα δοχεία