Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Σιδηρουργείο


Μέχρι περίπου το 1980 ή 85, σχεδόν όλα τα σιδερένια αγροτικά εργαλεία στα Κάτω Μέρη, φτιαχνόταν στον Πύργο. Σήμερα, πολλά εισάγονται από χώρες της Ε.Ε., άσε που δεν ξέρει κανείς πως να βρει και να διαλέξει "στειλιάρι". Τα γερά στειλιάρια, για κασμά, ας πούμε, ήταν από "κοσάγρελα" δηλαδή αγριοελιές. Και οι "φτελιές" κάνουν. Oι φτελιές (καραγάτσι ή ulmus campestris) είναι αυτοφυείς σε λαγκάδια στην βόρεια Τήνο. Σε παλιότερες εποχές, η φλούδα, πλούσια σε ταννίνες χρησιμοποιείτο σε βυρσοδεψεία. Τα φύλλα τα μάζευαν για συμπλήρωμα τροφής σε ζώα.


Φίλε Δ.Χ., έχω έρθει 2-3 φορές να σε φωτογραφίσω επί τω έργω, αλλά Σαββατοκύριακα, και δεν σε έχω πετύχει…

Εκτός από καλλιτέχνες, το νησί μας έχει και δασικά δέντρα. Στο μονοπάτι Αγάπη-Βωλάξ και στης "Μαριάς το λαγκάδι", πίσω από την Αετοφωλιά, έχει δέντρα που δεν ήξερα τι είναι αλλά από φωτογραφίες συμπεραίνω είναι σφενδάμια (acer platanoides).

3 σχόλια:

En' Tino είπε...

Όπως μάλλον γνωρίζεις φίλε ophioussa ο Πύργος είναι το καλύτερο σημείο (για τους γνωστούς σε όλου λόγους) για κάποιον που είναι γλύπτης να αγοράσει τα εργαλεία του από εκεί.
Έχω λοιπόν ένα φίλο γλύπτη ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με το νησί αλλά από τον Πύργο αγοράζει τα εργαλεία του όποτε το επισκεπτεται για αναψυχή.

Ο φίλος από "Rochester"

Ανώνυμος είπε...

και έχει και γαλακτομπούρεκο στον πλάτανο!

Ανώνυμος είπε...

Ο Πύργος είναι ωραίο χωριό. Ξέρεις τίποτα για την ιστορία του;