Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Διάσταση απόψεων;


Ο Mirek Topolanek, πρωθυπουργός της Τσεχίας, που προεδρεύει της Ε.Ε., χαρακτήρισε τις τελευταίες κινήσεις της Αμερικανικής κυβέρνησης σαν «δρόμο προς την κόλαση», απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο (http://www.nytimes.com/2009/03/26/world/europe/26czech.html?_r=1&hp)

Δεν ξέρω αν η κυβέρνηση των Δημοκρατικών κάνει καλά ή αν πράγματι ρισκάρει με τόσο επιθετική νομισματική και οικονομική πολιτική. Γενικά, είμαι επιφυλακτικός με την άκρατη παρέμβαση, αν και μου έχουν πει ότι η Μεγάλη Ύφεση του 1929 έγινε πιο έντονη εξ αιτίας της τότε αυστηρής, «μη διευκολυντικής» νομισματικής πολιτικής. Κοινώς, δεν υπήρξε αρκετό χρήμα σε κυκλοφορία.

Είναι σαφές σε μένα, από τον Οκτώβριο, ότι οι αγορές (δηλαδή οι αγορές νομισμάτων, ομολόγων και μετοχών) μοιάζουν να φοβούνται την ύφεση και τον αποπληθωρισμό, περισσότερο από τον πληθωρισμό. Αυτό δικαιολογεί ή εξηγεί τις Αμερικανικές κινήσεις (και ίσως την κάποια θετική κίνηση στις αγορές την περασμένη βδομάδα).

Οι Γερμανοί έχουν χειρότερη πρόσφατη εμπειρία από τον μεταπολεμικό υπερπληθωρισμό τους και ίσως έτσι δικαιολογείται η αντίθετη άποψή τους, που, πιστεύω, εκφράζεται από την Προεδρία της Ε.Ε.

Οι «Ευρωπαίοι» προσπαθούμε από συλλογικά όργανα να συμφωνήσουμε σε σωστές πολιτικές (όταν όμως ξέρουμε ότι η Γερμανία στην ουσία επιβάλει την πολιτική αυτές τις μέρες). Οι Αμερικανοί κοιτούν το δικό τους συμφέρον (και ίσως συντονίζονται με αυτούς με τους οποίους έχουν τις μεγάλες εμπορικές και κεφαλαιακές συναλλαγές, δηλαδή την Άπω Ανατολή). Οι Γερμανοί το δικό τους, Οι Άγγλοι, ιστορικά και γεωγραφικά κάπου στην μέση.


Αυτή η διάσταση απόψεων μου θυμίζει παλιά σεισμικά ρήγματα… Το δεξί τμήμα της πάνω φωτογραφίας είναι το Carlo Allegri από πρόσφατη επίδειξη μόδας

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ναυτεμπορική:
Η Ευρώπη δεν φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των δαπανών της για τη στήριξη της οικονομίας, καταδικάζοντας το αμερικανικό σχέδιο ανάκαμψης. Σε άρθρο του, ο Μπαράκ Ομπάμα, καλεί τις κορυφαίες οικονομίες να προχωρήσουν σε δυναμικές δαπάνες και να αυξήσουν τη βοήθεια προς τις φτωχές χώρες

Ανώνυμος είπε...

Ημερησία:
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ανακοινώθηκε χθες ότι οι πωλήσεις διαρκών καταναλωτικών αγαθών σημείωσαν το Φεβρουάριο αναπάντεχη άνοδο. Ενισχύθηκαν κατά 3,4%, ενώ τον Ιανουάριο είχαν υποχωρήσει 7,3%. Μη συμπεριλαμβανόμενων των οχημάτων ο δείκτης πωλήσεων κέρδισε 3,9%.

Ανώνυμος είπε...

εμείς δυστυχώς εκτός από μαγκια και παραμύθι δεν παράγουμε πολλά πράγματα. Ο τουρισμός μας μάλλον πέφτει Με προσκυνήματα δεν λέει πολλά για τον Έλληνα και τα μυαλά του.