Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

Χριστούγεννα 1914


Τα Χριστούγεννα του 1914, στο Βέλγιο, στο Δυτικό Μέτωπο, έγιναν μερικές μικρές αυθόρμητες ανακωχές ανάμεσα στους Άγγλους και τους Γερμανούς. Οι Άγγλοι και οι Γερμανοί είναι γλωσσολογικά και μάλλον φυλετικά συγγενείς. Το Χριστουγεννιάτικο τραγούδι Silent Night, το καταλάβαιναν μια χαρά οι άλλοι σαν Stille Nacht. Εξ άλλου, το πρωτότυπο ήταν Αυστριακή σύνθεση του 1816.


Οι Άγγλοι, οι Γερμανοί και οι Γάλλοι, με τα όποια παλαιότερα ονόματα τους, τσακώνονταν στην περιοχή αυτή από παλιά. Το 1914, κάπως αποφάσισαν οι Γερμανοί να κάνουν κυκλωτική κίνηση από το Βέλγιο να καταλάβουν το Παρίσι, πλησίασαν όμως την θάλασσα, φοβήθηκαν οι Άγγλοι και μπήκαν και αυτοί στον πόλεμο για να προστατεύσουν την ναυσιπλοΐα τους. Παλιότερα, πρέπει να ήταν σύνορο, ανάμεσα στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τους Γερμανούς ...βαρβάρους. Ενδιάμεσα ενεπλάκησαν Ισπανοί, Αυστριακοί και δεν ξέρω ποιοι άλλοι.


Μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου η Ευρώπη (και η Αμερική έζησαν την ευδαιμονία της δεκαετίας του ’20, που τέλειωσε με την Μεγάλη Ύφεση που ξεκίνησε το 1929 και τέλειωσε το 1940. Τους σημερινούς συνειρμούς δεν τους σκέφτομαι, μέρα που είναι…


Στον δικό μας Εμφύλιο, είχαμε μια ανακωχή στις 13 Απριλίου του 1947, στην Νιάλα, στα Άγραφα, αλλά, εκεί, λόγω κρύου. Οι Άγγλοι και οι Γερμανοί είχαν να μοιράσουν τις αποικίες του κόσμου. Εμείς, γιατί έχουμε μονίμως Εμφύλιο, δεν έχω πολυκαταλάβει.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι ιστορικές αναρτήσεις είναι πάντα πολύ ενδιαφέρουσες. Μαθαίνουμε και κάτι.

Ανώνυμος είπε...

Μου άρεσε η αναφορά στους Ρωσοτουρκικούς πολέμους και την Τήνο. Και ο Λένιν πράκτορας των Γερμανών.