Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Λούζα

Λούζα βρίσκεις εύκολα και ειδικά εδώ στην Τήνο, αλλά νόστιμη σπιτική λούζα δύσκολο να βρεις. Η κάθε οικογένεια φροντίζει για την λούζα της χρονιάς της όταν γίνεται το χοιροσφάι του σπιτιού.
Ο μεζές αυτός είναι πατροπαράδοτος σε όλα τα τραπέζια ενός κατωμερίτικου σπιτιού.
Για να φτιαχτεί μία λούζα δεν είναι δύσκολο αλλά είναι αρκετά χρονοβόρο. Το κρέας που χρησιμοποιείται για να γίνει η λούζα είναι η μπριζόλα του γουρουνιού.

Αφού λοιπόν ξεχωριστούν οι λούζες σε πρώτη φάση τις αφήνεις 24 ώρες σε μία λεκάνη για να στραγγίξουν από το αίμα. Την επόμενη ημέρα τις αλατίζεις με χοντρό αλάτι πολύ προσεχτικά ούτως ώστε το αλάτι να πάει παντού, κατόπιν τις τοποθετείς ξανά στην λεκάνη και τις σκεπάζεις με αλάτι. Για τις 10 επόμενες ημέρες κάθε μέρα αδειάζεις το ζουμί από τον πάτο της λεκάνης και συμπληρώνεις αλάτι.
Μετά από 10 ημέρες τις βγάζουμε από το αλάτι και τις ξεπλένουμε με ζεστό νερό, τις κάνουμε περίπου 5-6 πλύσεις. Στη συνέχεια τις τοποθετούμε σε ένα κουβά και όσο μπορούμε τις στριμώχνουμε όρθιες, ρίχνουμε μέσα κρασί μέχρι να σκεπαστούν τελείως. Κατά προτίμηση το κρασί να είναι κόκκινο τους δίνει ομορφότερο χρώμα , γίνονται ροδοκόκκινες. Τις αφήνουμε μέσα στο κρασί για 10 με 15 ημέρες.
Όταν τις βγάλουμε από το κρασί τοποθετούμε επάνω τους καρυοφύλλια (μπαχαρικό-ολόκληρο γαρύφαλλο).

Τέλος τις περνάμε μέσα στο χοντρό έντερο του γουρουνιού, το οποίο το είχαμε φυλάξει μέσα σε αλάτι και κρασί από τα χοιροσφάγια.


Επειδή τις φτιάχνω πολλά χρόνια πιστεύω ότι το μόνο δύσκολο είναι να περαστούν στο έντερο, γιατί μερικές φορές είναι λίγο χοντρουλές και δεν περνάνε.
Στο τέλος όλης αυτής της διαδικασίας στο κέντρο της λούζας, περνάτε έναν χοντρό σπάγκο και την κρεμάτε στον αέρα για 20 περίπου ημέρες.

Την συνταγή αυτή σας την έδωσα όσο πιο αναλυτικά μπορούσα ούτως ώστε εάν κάποιος-κάποια από εσάς θελήσει να την φτιάξει να μην δυσκολευτεί και πολύ.
Καλή επιτυχία!!

Οι φωτογραφίες είναι της aerial.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ δεν θα προσπαθήσω να φτιάξω, αλλά ευχαρίστως να δοκιμάσω (αν βρω καμία)

Ανώνυμος είπε...

Η μπριζόλα είναι η΄το ψαρονέφρι?

αμμοδύτης είπε...

Γειά σου asparagus! Ορεκτική η ανάρτηση. Όπως θα ξέρεις, έχω φυτεμένα πολλά μαύρα σταφύλια, οπότε άφοβα μπορώ να τροφοδοτώ την Τήνο με το κατάλληλο κρασί για λούζες! (Γουρουνάκια δεν ξέρω που θα βρούμε χαχαχα)

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΗ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΩΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

"Υπέρ της προσφυγής της Ελλάδας για βοήθεια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ και όχι στην Ευρωζώνη τάσσεται ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ότμαρ Ίσινγκ.

«Το ΔΝΤ θα ήταν το κατάλληλο γιατί αυτός είναι ο σκοπός του», δήλωσε ο Ίσινγκ σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF και πρόσθεσε: «Το Ταμείο έχει μακρά εμπειρία στην παροχή βοήθειας και στη σύνδεσή της με συγκεκριμένους όρους».

«Με μια στροφή στο ΔΝΤ αποφεύγεται η δυσαρέσκεια μεταξύ της Ελλάδας και άλλων χωρών, όπως η Γερμανία», υποστήριξε ο Ίσινγκ, ο οποίος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο ως σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης σε θέματα μεταρρύθμισης του χρηματοοικονομικού κλάδου κατά τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης."

Artanis είπε...

καλημέρα από ΝΖ...ωραία συνταγή (αν και αδύνατον να τη φτιάξω εδώ!)

asparagus είπε...

Ανώνυμε 9:11 θα σου πρότεινα σπιτική λούζα, γιατί του εμπορίου έχει πολλά μπαχαρικά με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η πραγματική της γεύση.
Ανώνυμε 9:32 η μπριζόλα χρησιμοποιείται για να γίνει η λούζα. Σε ολόκληρο το γουρούνι το ψαρονέφρι (λούμπνο) είναι μόνο 2 κομμάτια γύρω στο 1κλ.
Καλημέρα στην Ν.Ζ .

asparagus είπε...

Καλημέρα αμμοδύτη.
Το γνωρίζω για τα αμπέλια, και μην ξεχνάς οίνος ευφραίνει καρδία ανθρώπου.

lucrezia borgia είπε...

Μου θυμίζει capicola