Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Αναπάντητη η πρό(σ)κληση


Αυτό μου ήρθε σε email:

Ακόμη και σήμερα, δύο μήνες μόλις πριν από την διεξαγωγή των εκλογών του Νοέμβρη, η πρωτοβουλία που πήραμε τον περασμένο Ιούνιο για να συσταθεί ένας τρίτος ανεξάρτητος - αυτοδιοικητικός συνδυασμός παραμένει η μοναδική ανοικτή και δημόσια πρόταση από πολίτες της Τήνου για τους πολίτες της Τήνου.

Παρά την ομολογουμένως από πολλούς συμπολίτες μας αποδοχή και αναγνώριση της αναγκαιότητας τρίτης επιλογής στις επερχόμενες εκλογές (πέρα των δύο διαφαινόμενων υποψηφίων), η προσπάθεια αυτή δεν πέτυχε τον πρώτο από τους στόχους της. Στις τρεις ανοικτές συζητήσεις που έγιναν στον Κάμπο δεν κατορθώθηκε να εκφραστεί η απαιτούμενη διαθεσιμότητα για την συμπλήρωση του ελάχιστου αριθμού υποψηφίων στα ψηφοδέλτια. Κοινωνικές, οικονομικές και άλλες εξαρτήσεις ενέτειναν την διστακτικότητα των παρευρισκομένων να θέσουν υποψηφιότητα παρόλο που επικρότησαν την κίνηση σύστασης εναλλακτικού σχήματος.

Στις ανοικτές συζητήσεις που έγιναν διαπιστώθηκε η έλλειψη ουσιαστικού προγραμματικού λόγου και από τους δύο ως τώρα υποψηφίους. Οι κ.κ. Κροντηράς και Ορφανός αποφεύγουν να δώσουν στους πολίτες κριτήρια επιλογής και να προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων του τόπου.

Η σταδιακή ερήμωση της ενδοχώρας, η απαξίωση της μικρής παραγωγής και η αδιαφορία για το περιβάλλον και την επιβάρυνσή του, πρωταγωνιστούν ακόμη από τον καιρό του «ρηξικέλευθου» Καποδίστρια. Σήμερα, με τον «μεταρρυθμιστικό» Καλλικράτη τα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα του τόπου παραμένουν άλυτα. Στην πολύπλευρη κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία προστίθεται η αδιαφορία της τοπικής αυτοδιοίκησης να αναζητήσει λύσεις και επαναπαύεται στις πολιτιστικές δράσεις του καλοκαιριού. Στα εθνικά σκάνδαλα έρχονται να προστεθούν και τοπικές υποθέσεις αυθαιρεσιών για τις οποίες κανείς δεν απολογείται. Η ανάγκη σύστασης ομάδας ενεργών πολιτών είναι περισσότερο πια από κάθε άλλη φορά απαραίτητη.

Αφού λοιπόν, κανείς από τους δύο υποψηφίους δεν δεσμεύεται, ας τους αναγκάσουν οι πολίτες να πάρουν θέση:

- Για την διαχείριση των αποβλήτων και των οικιακών απορριμμάτων
- Για τα προβλήματα της υδροδότησης και τις ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις
- Για την μαζική τσιμεντοποίηση και καταστροφή του Τηνιακού τοπίου (αλήθεια, θα κληθούν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος και δημόσιας διοίκησης για έλεγχο στις τοπικές υπηρεσίες;)
- Για την χωροθέτηση των ανεμογεννητριών
- Για την νομοθετική ρύθμιση που αποδυναμώνει τα αγροτικά ιατρεία
- Για την εξασφάλιση ευκαιριών και δυνατοτήτων προς την νέα γενιά
- Για ουσιαστική δημοκρατική λειτουργία των δημοτικών οργάνων και ελεύθερη πρόσβαση κινήσεων και πολιτών στα δημοτικά μέσα ενημέρωσης
- Για ακόμη τόσα προβλήματα που υποβαθμίζουν σταδιακά την ποιότητα ζωής στο νησί μας.

Σε όλα αυτά η πρωτοβουλία που ξεκίνησε με μια πρόσκληση – πρόκληση θα συνεχιστεί με την συγκρότηση μέσα στο επόμενο διάστημα μιας κίνησης πολιτών που δυναμικά θα πιέσει την τοπική αυτοδιοίκηση να δεσμευτεί και να υλοποιήσει προτάσεις. Παράλληλα θα αποτελέσει χώρο ανοικτής δημόσιας συζήτησης, εξασφαλίζοντας, έστω και εξωθεσμικά, βήμα στους Τηνιακούς. Στην πρωτοβουλία αυτή καλούμε όλους να συμμετέχουν. Στην πρωτοβουλία αυτή καλούμε όλους να συμμετέχουν. Για την διευκόλυνση της επικοινωνίας δημιουργήθηκε blog στο διαδίκτυο: www.xanemo.blogspot.com.

Η προσωρινή συντονιστική επιτροπή :
Παναγιώτης Αλικάρης
Γιάννης Αρμακόλλας
Γιάννης Βιδάλης
Θέμης Δαλέζιος
Μαρινέτα Κρητικού

Email επικοινωνίας: belegrinos_yiannis@yahoo.gr & tripotam@hol.gr
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6984332946 & 6973439603


Δεν έχει σημασία ποιός τα λέει αυτά, αλλά μέρες τώρα, με τρώει το ερώτημα, αν θα ακούσω "πολιτικό λόγο". Αντί για πολιτικό λόγο βλέπω επείγουσες ασφαλτοστρώσεις και πλακοστρώσεις... Τα ερωτήματα δεν είναι ούτε ρητορικά, ούτε πλαστά, και νομίζω χρειάζονται απαντήσεις

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

΄Θα ψηφίσουμε πολιτικά (ναι η οχι στο μνημόνιο ναι η οχι στον ΓΑΠ) η αυτοδιοικητικά ποίς είναι δηλαδή νοικοκύρης και δεν τον ενδιαφέρει να πλουτίσει; ΣΟΒΟΚΑΙ

Ανώνυμος είπε...

άνεμος καπέλα κνεί.

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ ΣΤΟ ΨΕΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ. ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΨΕΥΤΕΣ. ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥΣ. Ο ΓΑΠ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ.

Ξάνεμο είπε...

http://xanemo.blogspot.com/

Ξάνεμο είπε...

http://xanemo.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

http://tiniaki.wordpress.com/2010/09/17/
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΦΟΥΣΚΑ Η'ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ???

Ανώνυμος είπε...

Οι πλακοστρώσεις είναι δωράκια σρτους φτωχοεργολάβους από τον μεγαλοεργολάβο του Ξώμπουργου για να μαζέψει ψηφαλάκια από τη Χώρα με λεφτά που θα ψάχνει να βρει ο Δήμος.

Ανώνυμος είπε...

όργιο μικροέργων αυτο το καιρό στα χωριά μας.
αντε και στα επόμενα την άλλη προεκλογικη περίοδο μετα απο 4 χρόνια

Ανώνυμος είπε...

5 xronia... 5...

Ανώνυμος είπε...

Γράφει ο Μαγια

http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/09/blog-post_5589.html

- Μήπως θα έπρεπε το ΣΔΟΕ να ασχοληθεί και με τα οικονομικά των δήμων που έχουν χρέη;
- Γιατί δεν διενεργείται εξονυχιστικός έλεγχος στο «πόθεν έσχες» όλων των δημοτικών αρχόντων, πού είχαν, με οιονδήποτε τρόπο, σχέση με τον δημοτικό μπεζαχτά;
Τα ερωτήματα αυτά διατυπώνονται καθημερινά από περισσότερους πολίτες, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοέμβρη.
Διαφεύγει της κυβέρνησης ότι, οι ΟΤΑ έχουν αναδειχθεί «πρωταθλητές» της διαφθοράς; Ή μήπως δεν γνωρίζει πως οι δήμαρχοι πολιτεύονται ως κομματάρχες: με ρουσφέτια, με ημέτερους, με ταξίματα, με εξαργυρώσεις γραμματίων.
Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» έρευνα με θέμα τους χρεωμένους δήμους. Κεντρικός τίτλος: «Χρέη 1,7 δισ. ευρώ, η προίκα των δήμων».
Το χειρότερο είναι ότι: Ενώ........
στόχος του διαβόητου Μνημονίου είναι οι ζημιές των δήμων να μηδενιστούν, από τους 1.034 «καποδιστριακούς» δήμους, στοιχεία έχουν έως τώρα αποστείλει μόλις 370!...
Υποτίθεται ότι, η κυβέρνηση κόπτεται για τη διαφάνεια των οικονομικών όσων υποψηφίων και συνδυασμών λάβουν μέρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εξ ου και προχώρησε σε μια σειρά ρυθμίσεων, που ουσιαστικά κάνουν δύο πράγματα:
Πρώτον, εγκαθιδρύεται μια μορφή λογοκρισίας αφού απαγορεύεται να ενημερώνονται οι πολίτες για πραγματικά περιστατικά, όπως είναι οι σχετικές καταγγελίες.
Δεύτερον, επιβάλλεται ένας μαφιόζικος «νόμος της σιωπής», σύμφωνα με τον οποίον οι ψηφοφόροι θα ψηφίζουν χωρίς να γνωρίζουν ενδεχόμενες οικονομικές ατασθαλίες ή αμφιλεγόμενες συναλλαγές ή ύποπτες χρηματοδοτήσεις των υποψηφίων και των συνδυασμών που καλούνται να ψηφίσουν.
Η σκοπιμότητα είναι προφανής: Η απαγόρευση δημοσιοποίησης των καταγγελιών είναι μια καλή μέθοδος για να αποθαρρύνονται οι καταγγελίες.
Ούτως ή άλλως, διαφάνεια χωρίς δημοσιότητα δεν υπάρχει.

κατωμερίτης είπε...

Στα Κάτω Μέρη έχουμε χορτάσει από 12 χρόνια Κροντηρά και Δελασούδα και της Σκαλαδο-Αγαπιανής παρέας. Το Μεγάλο Έργο που έκαναν σε εμάς είναι που μας χαρακτήρισαν Βιομηχανική Ζώνη. Αν έτσι βολέφτηκαν στον Αγιο Ρωμανό και τα Κιόνιθα μερικοί μερικοί είναι δικό τους θέμα. Και για τα νταμάρια στη Χαλακιά ξέρουμε και για τα έργα στον Καρελάδο και κοροιδία ξέρουμε. Φοβόμαστε τους χωραϊτες και την Σωχοπαρέα, αλλά 12 χρονια τους δικους μας τους μάθαμε και τους μπαϊλντίσαμε. Να τοποθετηθείς και να τα πεις καθαρά είναι πράγματα που όλοι ξέρουμε. Φτάνει πιά. Χορτάσαμε ψέμα και τώρα παραμήθια από Πασόκους που έγιναν φασιστικό κατεστημένο. Και τολμανε και ξαναβγάζουν τον παλιό Δήμαρχο υποψήφιο. ΑΦΟΎ ΔΕΝ ΝΤΡΈΠΟΝΤΑΙ ΜΑΥΡΟ ΜΑΥΡΟ ΜΑΥΡΟ

Ανώνυμος είπε...

Οι σωτἠρες και οι μεσσίες τέλιωσαν και λεφτά δεν υπάρχουν ούτε για έργα ούτε για φάγωμα. Θα πρεπι η τοπικη αυτοδιοίκηση να είναι πραγματικά τοπική και ΑΥΤΟδιοίκηση.

Ανώνυμος είπε...

@ ανώνυμος 2:36

Δεν νομίζω ότι φάγανε λεφτά. Τουλάχιστον όχι άμεσα. Έμμεσα όμως ήταν μέσα "στα κόλπα". Πήγαν ρεύμα εκεί που θέλανε, ενέταξαν στο σχέδιο πόλης τα δικά τους, έκαναν παρανομίες και κανείς δεν τους μίλησε κοκ. Λεφτά δυστυχώς υπήρχαν και θα υπάρχουν αλλά μόνο για ανούσια πανηγύρια. Την ίδια ώρα τα αγροτικά ιατρεία εγκαταλείπονται ως θεσμός και οι ιθύνοντες δηλώνουν πως φταίει η νομοθεσία. Αρκούνται σε έγγραφα διαμαρτυρίας που μας τα κοινοποιούν μέσω διαδικτύου αλλά ΓΑΠ (βλέπε: ι.γκαβ...)

Ανώνυμος είπε...

http://xanemo.blogspot.com/2010/09/blog-post_25.html

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ στους υποψήφιους που στηρίζουν το μνημόνιο του ΔΝΤ.

αμμοδύτης είπε...

Η διαπλοκή είναι πανελλαδικό φαινόμενο (και χαρακτηριστικό όλων των χωρών με υψηλούς δείκτες διαφθοράς). Σε μικρές κοινωνίες, δεν κρύβεται, αλλά και τα συμφέροντα και οι ανάγκες, είναι επιτακτικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι πάντες δεν καταλαβαίνουν ή δεν ξέρουν τα πάντα.

Στι εκλογές -- θα συμφωνήσω με τον ΣΟΒΟΚΑΪ -- πρέπει να ψηφίσουμε όποιον είναι περισσότερο νοικοκύρης, όποιον βάζει τον τόπο πάνω από τα δικά του συμφέροντα, αν το δούμε θετικά. Αν το δούμε αρνητικά -- και πιστέυω ότι θα έχουμε αρνητική ψήφο φέτος -- θα ψηφίσουμε τον αντίπαλο αυτού που θέλουμε να καταψηφίσουμε...

Επίσης πιστεύω, ότι παρ ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει προσχήματα μέχρι τις εκλογές, (δηλώνει ότι "προσπαθεί να αποφύγει αύξηση του ΦΠΑ" -- που σημαίνει θα τον αυξήσει) είναι αναπόφευκτο να περάσει και στις Τοπικές εκλογές την δυσαρέσκεια ή την απόγνωση είτε αυτών που βλέπουν μισθούς και συντάξεις ή δουλειές, να χάνονται, ή να χάνουν τρόπο ζωής, όπως πχ με τους φαρμακοποιούς και τους φορτηγατζήδες... Και εκτιμώ, ότι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα...

Ανώνυμος είπε...

κατωμεριτη,τι έγινε στο Καρελάδο και Χαλακιά?