Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Παλιές φωτογραφίες


Δυστυχώς, οι παλιές φωτογραφίες δεν κρατάνε (ούτε οι ψηφιακές, αν είναι jpeg και τις ανοιγοκλείνετε… tiff και σε αρχειακά cd’s ). Ωστόσο, έχω αρκετές εικόνες της Τήνου από την 10ετία του ’80 και ’90 που είναι σχετικά πρόσφατα, και όσοι από εσάς είστε πάνω από 35-40, θα θυμάστε. Δυστυχώς, τα χρώματα έχουν αλλοιωθεί, αλλιώς αλλάζει το Kodachrome, αλλιώς το Ektachrome, αλλιώς τα αρνητικά... και επομένως αν τα χρώματα σας φαίνονται περίεργα, φταίνε οι δεκαετίες.


Η Τήνος άλλαξε πολύ την 10ετία του ’90, κυρίως μετά το 1997-99 και την άνοδο του Χρηματιστηρίου. Τότε η Μύκονος έγινε άπιαστη (15 και 20 εκατομμύρια δρχ. το στρέμμα σε περιοχές σαν την Χαλακιά ή τ’ Αφλαρέντ…) και οι φυσιολογικοί άνθρωποι που έβγαλαν λεφτά με την σύγκλιση, και την ένταξη στο ευρώ, ήρθαν στην Τήνο.


Αν η Τήνος είχε τοποθετηθεί στην «ακριβή» αγορά, σήμερα θα είχε λιγότερα προβλήματα. Σε ύφεση, οι φτωχοί παραμένουν φτωχοί, οι μικροαστοί φτωχαίνουν και οι πολύ πλούσιοι ή κρύβονται, ή ψάχνουν για ευκαιρίες. Αλλά αυτό είναι άλλο πάλι θέμα.


Τέλη 10ετίας ’80, αρχές δεκαετίας ’90, η Τήνος ήταν περίπου έρημη, αν και αυτό που θα λέγαμε σήμερα «ωραίο τοπίο» ήταν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Εσείς και εγώ δεν το βλέπουμε (γιατί το έχουμε συνηθίσει) αλλά μεγάλο τμήμα του νησιού έχει χαλάσει. Μπορεί να αρέσει σε εσάς ή σε εμένα, αλλά δεν αρέσει σε τρίτους. Ή μάλλον δεν αρέσει σε αυτούς που αγοράζουν και ειδικά αυτούς που αγοράζουν τέτοιες εποχές.


Δεν είμαι κτηματομεσίτης για να το ξέρω, αλλά μου το λέει η φωτογραφική μου μηχανή. Παιδεύεται να βρει τοπία απείραχτα, τα ομορφότερα αναπαλαιωμένα σπίτια της Καρδιανής χωλαίνουν μπροστά στα ερειπωμένα παραδοσιακά – από αισθητική άποψη, και κάτι έργα τέχνης στην Χώρα έχουν χαθεί προ πολλού… Άσε πια τους στύλους της ΔΕΗ που είναι παντού και παιδεύομαι να τους …σβήνω


Αλλά αυτά είναι υποκειμενικά γούστα… Δεν είναι η Μύκονος το ζητούμενο, η "αειφορία" (χαχαχα) είναι το ζητούμενο. Στις Κυκλάδες, η προφανής "αειφορία" είναι ο τουρισμός. Ο τουρισμός που αφήνει λεφτά, είναι ο ...πλούσιος τουρισμός, που έρχεται από έξω από το νησί. Η Παναγία -- μεγάλη η χάρη Της -- φέρνει ένα είδος τουρισμού. Η Τήνος δεν φημίζεται για την κουζίνα της, η τις μαρίνες της, φημίζεται για τα μεσαιωνικά χωριά της, τα μονοπάτια της, το αγροτικό της υπόβαθρο... απλά πράγματα, ακόμα και σε καιρό ύφεσης. Ο ρομαντικός περιπατητής, κάποια στιγμή τα ακουμπάει και παίρνει σπίτι... Ή φτιάχνει τον ..Ζυγό



Το έχω ξαναγράψει, και δεν αστειευόμουν, η παραλία του λιμανιού είναι μια χαμένη ευκαιρία. Τα Χανιά είναι ίσως παράδειγμα μεσαιωνικού λιμανιού... Πάνε τώρα αυτά, δεν υπάρχουν λεφτά... Άσε το Ξώμπουργο... Όνειρα. Οι φωτογραφίες είναι λίγο μεγαλύτερες από ότι συνήθως, ίσως αργούνε να ανέβουν.

16 σχόλια:

En' Tino είπε...

Φίλε αμμοδύτη, τί μου θύμησες με τις
φώτο σου.... Τήνος το '80 & '90, φώτο τραβηγμένες με Kodachrome & Ektachrome, που τα θυμήθηκες....
Μα κυρίως πόσες αναμνήσεις έχω από τον "Ζυγό".
Τι μου θύμησες βραδιάτικα στο Βελιγράδι....που είμαι...

αμμοδύτης είπε...

γειά σου En'Tino, κάποτε ήταν Kodachrome, Tri-X και ξερό ψωμί. Καταπληκτικό χρώμα (όχι το Tri-X) με τον καιρό οι διαφάνειες γίνονται λίγο μπλε και άντε να τις διορθώσεις με photoshop.

Ανώνυμος είπε...

<> ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΦΗΣΕΙ ΕΤΣΙ. ΚΡΙΜΑ

Ανώνυμος είπε...

Ξέρει κανείς πόσο παλιό κτίριο είναι ο Ζυγός? Να είναι πριν το 1700?

Ανώνυμος είπε...

Εκεί έμενε ο Κριαράς και τα βράδια οι αγγελούδες παίζανε πιάνο.

Ανώνυμος είπε...

are kaimeni tinos

Ανώνυμος είπε...

pragmati kaimeni .
apo do kai mpros omos ;

Ανώνυμος είπε...

Ο Γιακουμάρας πήρε τους περισσότερου ψήφους 999 και ο Ζαλώνης τους αμέσως περισσότερους 924. Αυτό είναι καλό γιατί δείχνει ότι η ποιότητα αναγνωρίζεται. Το ότι κατόρθωσαν και βγήκαν και κάτι ξεφτίλες τουλάχιστον βγήκαν με λίγους ψήφους.

Ανώνυμος είπε...

Οι πρώτες 3 φωτογραφίες δείχνουν πόσο άδεια ήταν η περιοχή δυτικά της Χώρας. Αν έχεις και ανατολικά το ίδιο θα δείχνει.

Ανώνυμος είπε...

Οι παλιες φωτογραφιες ειναι απιστευτες. Εχετε δει το φωτογραφικο λευκωμα του Κτικαδου ? Απιστευτο!! Μπραβο πολλη καλη εκδοση!!

Ανώνυμος είπε...

Σε αυτες τισ εκλογες και η κουτση Μαρια ηταν υποψηφια αρκει να ειχε σοι. Και βγαινουν χωρις να ξερουν να μιλησουν.

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΩΝΥΜΕ 2:15 ΠΟΙΟΤΗΤΑ;;;
ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΨΗΦΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

Η καθημερινότητα του δημότη ανώνυμε των 4,43 δεν θέλει κουβέντες όμορφες και πολλά λόγια, θέλει πρακτική εφαρμογή των ατελείωτων θεωρειών,και καθημερινή παρουσία στα χωριά,(μέχρι σήμερα )και στους ανθρώπους στις δύσκολες και στις εύκολες στιγμές τους

Ανώνυμος είπε...

6,44 την τοπική αυτοδοίκηση δεν τη θέλουμε για κοινωνικό λειτουργό ή εκκλησία ή φόρους και πανηγήρια. Για καθαριότητα και σωστή τίμια διαφανη και οικονομική διαχείριση. Σαν καλοί νοικοκύρηδες

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΩΘΕΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚA ΣΕ ΔΗΘΕΝ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

m@sk@r@s είπε...

6.01 ti exeis na peis gia zalwni kai giakoumara??? mipws einai lamogia kai aftoi???