Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Κατσίκια

Την φωτογραφία την έβαλα για να σας σοκάρω. Για να διαμαρτυρηθούν οι πονόψυχοι, να διαμαρτυρηθούν οι ζωόφιλοι και για να ανησυχήσουν τα Σώματα Ασφαλείας. Τα πάντα στην φωτογραφία είναι παράνομα στην Ελλάδα. Το όπλο, ο πυροβολισμός κατσικιού… Δυστυχώς δεν είναι στην Ελλάδα, είναι από το διαδίκτυο.

Στην ζωόφιλη Αγγλία προσλαμβάνονται σκοπευτές για να τα εξολοθρεύσουν. Σε κάθε οικολογική μελέτη, τα αδέσποτα κατσίκια ενοχοποιούνται για ερημοποίηση και οικολογική καταστροφή. Σε νησί έξω από την Καλιφόρνια, το θέμα ανέλαβε το Ναυτικό των ΗΠΑ!
Οικολόγοι, Φίλοι του Πράσινου, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Δήμοι, Κοινότητες, Έπαρχε, Νομάρχη: Μου το θύμισε σχολιαστής, μου το λένε οι πάντες. Πρέπει να ξεφορτωθούμε τα αδέσποτα κατσίκια.

Τα αδέσποτα και τα «ελεύθερης (παράνομης) βοσκής» είναι η μεγαλύτερη απειλή για την οικολογική ισορροπία του νησιού. Καταστρέφουν κάθε άγρια βλάστηση, όλες τις καλλιέργειες, αμπέλια, συκιές, μουριές, σπάρτα, φρύγανα, τα πάντα. Εκτοπίζουν οποιοδήποτε άλλο ζώο έχει ανάγκη αυτήν την βλάστηση για να ζήσει... και τους γεωργούς.

Καταστρέφουν τις ξερολιθιές, τις πεζούλες, όλο το «χειροποίητο τοπίο» που είναι το νησί, την δυνατότητα της γης να κρατήσει το νερό της βροχής… Τα έχω στην ίδια κατηγορία με την βουβωνική πανώλη.

Μην νομίσετε ότι μπορείτε να τα πιάσετε και, αν τα πιάσετε με παγίδες, δεν τα θέλει κανείς, οι χασάπηδες δεν τα ακουμπάνε. Αν καμιά φορά σε κανένα ταβερνάκι το λεμονάτο κατσικάκι είναι για πέταμα, είναι επειδή ήταν αδέσποτο.

Στην Κάσο και την Ικαρία πήραν άδεια και τα εξαφάνισαν; Στην Κάσο νομίζω με επικήρυξη. Τηλεφωνήστε στους εκεί Δήμους και Επαρχεία και μάθετε πως. (Αν θέλετε 700-800 υπογραφές, να τις μαζέψω... έχει πολλούς παθόντες και στα Εξω Μέρη)

37 σχόλια:

zavodiniakia είπε...

καλά, δεν το πιστεύω, από κουρασμένος μεσήλιξ θα γίνεις κατσικοκτόνος;

Ανώνυμος είπε...

Πολλοί, όμως, βγάζουν μεροκάματο από αυτά...

Πάντως, το είχα γράψει και σε ένα άλλο blog, έχω ακούσει ότι πριν πολλά - πολλά χρόνια στην τήνο υπήρχε δάσος με κέδρους. Θα ήθελα να μάθω το που και αν θα ήθελαν οι τοπικοί άρχοντες να το κάνουν να εμφανιστεί ξανά.

Δάσος. Αλλαγή μικροκλίματος. Περισσότερο νερό. Καλύτερη ποιότητα ζωής.

αμμοδύτης είπε...

γεια σου cordis

«δάσος με κεδρους» δεν υπάρχει...υπάρχει συστάδα (δάσος αν την άφηναν τα κατσίκια) από «φίδες» στον Μαρλά, στον υποσταθμό της ΔΕΗ.

Η φίδα είναι κονωφόρο (όπως ο κέδρος και το κυπαρισσι) Το λατινικό της όνομα είναι juniperus phoenicia, ελληνικά «άρκευθος» ή στην υπόλοιπη Ελλάδα «βένιο».

Όι φίδες καταστράφηκαν αρχικά από τυος ανθρώπους γιατί ο κορμός τους ήταν η καλύτερη ανθεκτικότερη «τράβα». Υπήρχε μία στην Ξινάρα, πίσω από το Δημαρχείο, πρέπει να ήταν υπεραιωνόβια, αλλά για ακατανόητους λόγους την έκοψαν!

Εχω καμιά 10ριά σε διάφορα χωράφια. Αν έχεις πολλή υπομονή πολλαπλασιαζονται σχετικά ευκολα με σπόρους και (με κόστος θερμαινόμενου τραπεζιου πολλαπλασιασμού και υδρονέφωσης) μοσχεύματα. Γίνεται δέντρο, αν κλαδεύεις τον θάμνο. Μυρίζει σαν τζιν.

Α ρ γ ε ί να μεγαλώσει. Το παλαιότερο που έχω είναι 25 ετών και είναι τρία μέτρα ύψος.

Δεν είναι σπάνιο στην Ελλάδα, στην Τήνο είναι στα τελευταία του (μαζί με τους αγρότες και τέτοια)

αμμοδύτης είπε...

συγνώμη, «κωνοφόρο»

Ανώνυμος είπε...

Με βλέπω να αρχίζω δενδροφύτευση... άχτι το έχω να δω περισσότερα κομμάτια της Τήνου με πράσινο. Τόσα δημόσια στρέμματα υπάρχουν, γιατί δε το κάνουν;

Ανώνυμος είπε...

Εχει πάνω από 200 ανάμεσα Ζωδεμένη και Πλατειά, πάνω από 100 στη Χαλακιά, 200 στα Χωρδάκια-Πλατυ Γιαλό, 50-100 πάνω από την Καλλονή, 100 στου Πολέμου τον Κάμπο, 100 προς καρδιανή και Υστέρνια. Ακουσα ότι φάνηκαν και στ' Αγάπι. Οχι αμπέλι δεν θα μείνει, ούτε γεράνι στα χωριά δεν θα μείνει.

Κάθε χρονο φαραζιάζονται (παγιδέυονται) περίπου 50-100 από 2-3 αγρότες. Οι κυνηγοί μαζεύουν άλλα 50. Σε λίγα χρόνια θα είναι στα χωριά.

αμμοδύτης είπε...

ποιος να το κάνει cordis και με τι κίνητρο; Εδώ πληρώθηκαν για να δεντροφυτεύσουν τον καινούργιο δρόμο Αετοφωλιά-Πλατειά. Δεν τα πότισαν το πρώτο καλοκαίρι, ζει το 5%.

Για να δενδροφυτεύσεις ο,τιδήποτε σημερα, θέλει σοβαρή περίφραξη.

Αν εξαφανιστούν τα κατσίκια, η βλάστηση επανέρχεται μόνη της σιγά σιγά. Γι' αυτό παρακαλώ τους οικολόγους να το δουν και αυτοί...

Ανώνυμος είπε...

Κάποτε σε παράπονα ντόπιων για το θέμα στην αστυνομία, λένε ότι τους έιχαν πει να τα βαράνε. Αν όμως πέσει κάρφωμα, είναι κακούργημα, άρα επίδοξοι αθλητές, το νού σας.

Ανώνυμος είπε...

μπεεεε

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο αμδύτη που ανέβασες το τόσο σοβαρό θέμα.
Είναι και επίκαιρο γιατί απ΄οτι μαθαίνω περναεί απο τα χωριά κλιμάκιο και καταγράφει όσους έχουν ''λιανά ''και μέχρι τώρα έπερναν επιδοτήσεις.Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε πόσα έχει ο καθένας και που τα έχει.Τα υπόλοιπα είναι αδέσποτα και άκρως επικίνδυνα άρα πρέπει να απαλαγούμε απο αυτά.Στην πρώτη τετραετία του Δήμου Εξωμβούργου έγινε μια προσπάθεια με παγίδες ''φαράζες'' το αποτέλεσμα μικρό και για λίγους!!!!.
Η λύση είναι η επικύρηξη τους ώς επικίνδυνα για το φυσικό και δομημένο περιβάλλον,και ακόμα αν θές για τους ανθρώπους(υπάρχουν αναφορές που λένε οτι όταν βρέθηκαν σε πίεση όρμησαν )
Πρέπει να καταλάβουν όσοι ενδιαφέρονται για την ύπαιθρο της Τήνου ,είτε θέλουν να λέγονται οικολόγοι είτε ζούν σε αυτό οτι αυτά τα ζώα μόνο καταστρέφουν.Φτάνει να αφιερώσει κανείς λίγο χρόνο με κυάλια για να δει τις αγέλες να περνάνε πάνω απο ξερολήθιές (μισοτοίχια)τις οποίες τις καταστρέφουν ολοσχερώς, να δει να τρώνε τις ελιές σε ύψος πάνω και απο τα δύο μέτρα,τα δε αμπέλια και τα μποστάνια αν καταφέρουν και μπούν έχουν τελείωση.
Το χειμώνα αναζητώντας καλύτερη τροφή φτάνουν και μέσα στα μισό έρημα χωριά και οι λίγοι γέροντες τα διώχνουν με καμιά ντουφεκιά κτυπώντας τενεκέδες και αγοράζοντας και κουβαλόντας αμέτρητα οικοδομηκά πλέγματα.
Μετα απο υπογραφές αν θυμάμαι καλά είχε ξεκινήσεικαι εκείνη η προσπάθεια.
Βλέποντας τον κατάλογο των υπογραφών μου έρχεται στο μυαλό ο νονός μου που έζησε ολα του τα χρόνια παλεύοντας στα χωράφια στο τέλος του νοσηλεύτηκε περίπου τρεις μήνες σε νοσοκομείο της Αθήνα, σε κάθε μου επίσκεψη με ρώταγε έγινε τίποτα με τα άγρια θα μας φάνε και εμάς(πρώτος στον κατάλογο των υπογραφών και πολύ καλός σκοπευτής)
Άμεσα ας κυκλοφορήσουμε ένα κείμενο και ας αρχήσουμε να μαζεύουμε υπογραφές, και αν διαβάζει και κανένας πρόεδρος συλλόγου ας δραστηριοποιηθούν.
A΄΄ ξέχασα τώρα υπάρχει και Αγροφυλακή

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 100 ενοείς ανά 10 στρέματα,και πολά στρέματα μάλλον λέω

venthesikymi είπε...

a good goat is a dead goat

αμμοδύτης είπε...

παράξενε, επιδή σίγουρα γνωριζόμαστε αλλά δεν ξέρω ποιος είσαι, ΠΩΣ συντονιζόμαστε σε θέμα υπογραφών; ποιος γράφει το κείμενο; ποιός μαζεύει;

4 χωριά, Αγάπι, Καρδιανή,...;

αμμοδύτης είπε...

κάποιος που με ξέρει μου παραπονέθηκε κατ' ιδίαν ότι η φωτογραφία είναι άθλια.

Συμφωνώ, θα ήταν καλύτερη αν είχε 500 κεφάλια!

Να σας δείξω τον 75άρη να κλαιει όταν του έφαγαν το αμπέλι που είχε εδώ και 50 χρόνια και πρόσφατα φραγμένο με πλέγματα; τα λόγια του έλεγαν κατι σαν ...πεθάνω...

Να σας δείξω τον 45άρη να κλαίει όταν τα έβλεπε μέσα στο αμπέλι του και δεν μπορούσε να κάνει τίποτα γιατι ήταν με σπασμένο πόδι;

Να σας δείξω τον 55άρη με σκυφτό κεφάλι όταν είδε το μισό του ετήσιο εισόδημα να χάνεται σε ένα βράδι;

Να σας δείξω την κοπελιά να προσπαθεί να φράξει και να μην μπορεί;

Να σας δείξω την βλάστηση σε περιφραγμένο χώρο στο βουνό, μέσα και έξω από την περίφραξη (εγώ έχω λεφτά για οχυρωματικό φράξιμο, έχουν όλοι;)

Να σας δείξω ερημωμένες πλαγιές που δεν φυτρώνει πια ούτε σπάρτος;

Να σας πω πόσα γεράκια πετούσαν πάνω από αυτά τα βουνά πριν 10 χρόνια και πόσα τώρα; (τα γεράκια τρώνε κουνέλια, τα κουνέλια πρασινάδα, αλλά δεν έχει την έφαγαν τα αδέσποτα)

Τι είπα 500 κεφάλια; 800 θα ήταν καλύτερα. Εχω φαγωθεί να τηλεφωνώ σε Αυστραλίες και Νότιες Αμερικές για αρρώστιες, βιολογικό πόλεμο, ΤΙΠΟΤΑ. Στόλος ΗΠΑ στην Καλιφόρνια!

Ανώνυμος είπε...

φφ

Ανώνυμος είπε...

Προσθέτουμαι και τα Ιστέρνια,ό καθένας μαζεύει στο χωριό του,και όπου αλλού μπορεί, αν δεν υπάρχει δυνατότητα συνάντησης και με ανεξάρτητα κείμενα.
Πανω απο όλα να γίνει κατανοητό οτι η οικολογική καταστροφή είναι τα αδέσποτα ,και όχι ο περιορισμός τους ,να ενημερωθούν όλες η υπηρεσίες για τη κίνηση προκαταβολικά και μετά απο την συγκέντρωση των υπογραφών.Να του δόσουμε και λίγη δημοσιότητα (νομίζω οτι υπάρχουν οι δυνατότητες)να ενεργοποιήσουμε τους συλλόγους και όλα αυτά άμεσα.

Ανώνυμος είπε...

Το βρήκα!Μια ώρα δοκιμάζω να αφήσω το σχόλιό μου.
Τώρα που τα κατάφερα, καλησπέρα και συγχαρητήρια.
Η ιδέα μου: μην τα σκοτώσετε τα άγρια κατσίκια. Φυτέψτε τα κι ίσως προκύψει κάποιο νέο είδος βλάστησης.
p.s εγώ ήμουν με το "φφ", κάνοντας τεστ για να μπορέσω να γράψω.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί φίδι τα βάζεις πάλι με τους οικολόγους? μήπως 'πέταξαν' αυτοί τα κατσίκια στην Τήνο μαζί με τα φίδια?
Απ'όσο γνωρίζω όλοι όσοι έχουν φιλο-περιβαλλοντικές ανησυχίες συμφωνούν με το πρόβλμα των κατσικιών (και του κυνηγιού. Να κι άλλο ένα ωραίο θέμα...).

Ανώνυμος είπε...

Αν θέλετε μπορώ να ετοιμάσω αύριο ένα κείμενο και να σας το στείλω μέσω rapidshare. Καλύτερα το κείμενο να είναι εννιαίο.
Μαζεύει ο καθένας υπογραφές απ'το χωριό του και τα στένουμε όλοι ταχυδρομικά στο Επαρχείο ενημερώνοντας τους υπολοίπους στο blog.
Πως σας φαίνεται?

αμμοδύτης είπε...

underwater, δεν τα βάζω με οικολόγους, απεναντίας μπορώ να σου πώ ότι αν έπρεπε να είμαι ....λόγος θα ήμουν οικολόγος. Απλά το ράδιο-αρβύλα στα χωριά λέει ότι οι οικολόγοι δεν θέλουν να απομακρυνθουν (είδες διπλωματία;) τα κατσίκια. Να γράψεις κείμενο να το αναρτήσεις, γράψε και κάτι να το δω γιατι δυστυχώς τρέχω αυτές τις μέρες.

Εξακολουθώ και απορώ πως θα συντονιστούμε χρονικά, γεωγραφικά κλπ. Θες να το χρεωθείς;

αμμοδύτης είπε...

underwater, με το θάρρος της «γνωριμίας», τόσα σχόλια, καμιά φορά προσπαθώ να τσιγκλίσω και εγώ: σαν να λέω «Οικολόγοι, Βοήθεια, Ερημοποιείται η Τήνος!» και να εμφανίστηκες, απο μηχανής θεά!

Ανώνυμος είπε...

ΟΚ θα ετοιμάσω κείμενο και θα το αναρτήσω αύριο εδώ.
θα θέσουμε ένα χρονικό όριο (π.χ. 20 μέρες) και μετά όλοι τα ταχυδρομούν ή σε μια διεύθυνση ιδιώτη ή στο Επαρχείο.
Ας το σκεφτούμε όλοι σήμερα και τα ξαναλέμε αύριο πάλι εδώ.
Οι υπολοιποι ειμαστε σύμφωνοι?

Ανώνυμος είπε...

οι κυνηγοί είναι δυνατό λόμπυ, με άποψη, σύλλογο κλπ. Το μόνο παράπονο για αυτούς στα Κάτω Μέρη είναι ότι παραβιάζουν περιφράξεις και μετά μπαίνουν κατσίκια. Κάποτε οι κατωμερίτες και άλλοι υποθέτω, το κυνηγι το είχαν για συμπληρωμα τροφής. Τώρα είναι κάτι άλλο. Νομίζω είναι σεξουαλικό. Αντί να... κυνηγούν. Παιδιά αν δεν μπορείτε να κυνηγάτε γυναίκες, μην κυνηγάτε μπεκάτσες, κυνηγάτε κατσίκια (δεν θα πει κανείς τιποτα εξ άλλου ξεσκίζετε σε απαγορευμένους σκουφάδες και ασπαλιάρδες αρα ουστ.

αμμοδύτης είπε...

ποιον ρωτάς underwater; δεν έχει βιντεολινκ, δεν βλέπω...

Ανώνυμος είπε...

Ξέρουν αυτοί φίδι. Εξάλλου απ'τον παράξενο ξεκίνησε η ιδέα.
Δεν θέλω να αφιερώσω χρόνο για το κείμενο και μετά να μην μαζέψει κανείς υπογραφές. Να ξέρουμε τουλάχιστον οτι 2-3 περιοχές θα καλυφθούν.

Ελληνας Ναύτης είπε...

Underwater i mastiga ton katsikion prepei na eksaleipthei. Edo sto kentro tis oikologias ta Galapagos Islands ta epikyriksan kai ta ksepastrepsan me skopeftes apo elikoptera! Grapse to keimeno kai oloi mazi sou.

Ανώνυμος είπε...

Μίλησα με τον κτηνίατρο του Επαρχείου Καρπάθου-Κάσου. Με ενημέρωσε οτι ο Δήμος έλαβε συγχρηματοδότηση από ΕΕ για την εκτατικοποίηση του πληθυσμού των κατσικιών (ελευθέρας βοσκής). Κατάφεραν να τα μειώσουν από 19.000σε 9.000.
Για τα αδέσποτα μου είπε πως δεν υπάρχει πρόγραμμα 'επικύρηξης' όπως το εννοούμε εμείς. Απλώς ο Δήμος οργανώνει επιχειρήσεις σύλληψης των αδέσποτων ζώων, δηλαδή συλλαμβάνει όσα ζώα δεν φορούν σκουλαρίκι και τα οδηγεί σε δημοπρασία. Όποιος βοσκός επικαλεσθεί οτι κάποιο από αυτά τα ζώα του ανήκει πληρώνει πρόστιμο για να το πάρει πίσω.
Άρα όλα είναι θέμα πρωτοβουλίας ΟΤΑ (και πάλι)

Ανώνυμος είπε...

ελπίζω, αυτήν την σελίδα, ειδικά, περισσότερο από οποιανδήποτε άλλη να την δουν στους Δήμους (ειδικά στο Ξώμβουργο, γιατί εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα).

Αν καταφέρεις φίδι, εσύ η η παρέα σου να κάνετε κάτι για τα κατσίκια, το θεωρώ αντίστοιχο του να φυτέψεις 1000 βελανιδιές.

αμμοδύτης είπε...

underwater, εκτός αν είσαι superman δεν μπορείς να «συλλάβεις» αδέσποτα κατσίκια.

Αν διαθέτεις μερικές εκατοντάδες ευρώ για πλέγματα, συλλαμβάνεις μερικά, τοπικά, και δεν τα θέλει κανείς σε δημοπρασία. Δεν τρώγονται από μη πεινασμένους.

Ανώνυμος είπε...

Φίδι εγώ απλώς σας μεταφέρω αυτά που μου είπαν στην Κάρπαθο. Τρόποι σίγουρα θα υπάρχουν για να πιαστούν έστω και με υπνωτισμό. Θέληση δεν βλέπω.
Όσο για τις δημοπρασίες είναι μια νόμιμη διαδικασία για να τα ξεφορτωθείς. Όσα δεν αγοράζονται πάνε είτε στα σφαγεία είτε εξάγονται σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ανώνυμος είπε...

Σε αυτό το λινκ μπορείτε να κατεβάσετε στον υπολοιστή σας το κείμενο για τη συλλογή υπογραφών που είπαμε χτες.

http://rapidshare.com/files/116812085/ypografes_katsikia.doc.html

Η διαδικασία έχει ως εξής. Αφού μπείτε στην παραπάνω ιστοσελίδα πατάτε το κουμπί που λέει 'free'. Σας βγάζει σε καινούργια σελίδα όπου καλείστε να πληκτρολογήσετε τον τετραψήφιο κωδικό ασφαλείας και στη συνέχεια το κουμπί 'download'.

Ανώνυμος είπε...

Πάμε πάλι γιατί κάτι κόπηκε: http://rapidshare.com/files/116812085/ypografes_katsikia.doc.html

Ανώνυμος είπε...

Τήνος 22/05/2008

Προς:
1) Το Επαρχείο Τήνου
2) Τον Δ.Σ. Τήνου
3) Το Δ.Σ. Εξωμβούργου
4) Το Κ.Σ. Πανόρμου


Οι φορείς και οι πολίτες που συνυπογράφουμε το παρόν κείμενο εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την ανεπανόρθωτη καταστροφή που προκαλούν τα αδέσποτα κατσίκια στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Τήνου.

Τα αδέσποτα και τα «ελεύθερης βοσκής» κατσίκια απειλούν όλο και περισσότερο την οικολογική ισορροπία του νησιού επιταχύνοντας τους ρυθμούς διάβρωσης και ερημοποίησης ολόκληρων περιοχών.
Καταστρέφουν κάθε άγρια βλάστηση με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν τόσο τους πληθυσμούς άλλων άγριων ζώων και πτηνών που εξαρτώνται απ’αυτήν, όσο και τη δυνατότητα του εδάφους να κατακρατεί το νερό.
Παράλληλα προκαλούν ανεπανόρθωτες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή (ελιές, αμπέλια, συκιές, κ.α.) που με μεγάλες δυσκολίες προσπαθούν να διατηρήσουν οι γεωργοί του νησιού, στερώντας τους πολλές φορές το απαραίτητο για την επιβίωσή τους ετήσιο εισόδημα απ’τις καλλιέργειες.
Τέλος, σημαντική είναι η επίπτωση και στο ανθρωπογενές περιβάλλον του νησιού. Τα κατσίκια καταστρέφοντας τις ξερολιθιές και τις πεζούλες, οδηγούν στην διάβρωση των εδαφών και την καταστροφή τις ποιότητας του «χειροποίητου» τοπίου της Τήνου, το οποίο αποτελεί ανεκτίμητο πόρο για την ανάπτυξη του νησιού μας.

Ζητάμε απ’ τους ΟΤΑ της Τήνου όπως συνυπογράψουν το παρόν κείμενο διαμαρτυρίας και αναλάβουν πρωτοβουλία άμεσα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, όπως άλλωστε έχουν κάνει και άλλοι Δήμοι σε νησιά του Αιγαίου (π.χ. Κάσος).

αμμοδύτης είπε...

underwater, θα σου χαρίσω το blog έτσι που πάμε. Ευχαριστω για το κειμενο, θα το αντιγραψω σε ανάρτηση και θα βάλω ένα τρυφερό κατσικάκι αυτή την φορά.

pathfinder είπε...

Ελα... !! Επιτέλους η γή αρχίζει να κινείται.. Επιτέλους.. κάτι γίνεται με πραγματική διαμαρτυρία .
Υπογραφές.χμ! Ναι. Να είναι και πολλές. Ενεργοποίηση Συλλόγων,Εκκλησιών,Σωματείων κλπ. Οχι απλά υπογραφές σ ένα χαρτί. Να γίνει ντόρος μεγάλος να μας ακούσουν. Και κοινοποιήσεις.Πολλές κοινοποιήσεις στους πάντες. Υπάρχουν τρόποι να μαζευτούν. Και εθελοντές υπάρχουν . Το πράσινο φώς χρειαζόμαστε.
Οσο για τα έξοδα μπορούν να καλυφθούν με την πώληση -κοψοχρονιά- των ζώων.
Ο Τσικνιάς πεθαίνει . Ούτε γαϊδουράγκαθο δεν φυτρώνει πιά. Κάντε τη διαμαρτυρία παντηνιακή.

pathfinder είπε...

Οφι αρχίζω να ελπίζω.Πάνω που μου ξεψυχούσε η ελπίδα.

Ανώνυμος είπε...

8 χρονια μετα και τα πραγματα παραμενουν τα ιδια..... στον τσικνια ενδημει ενα ειδος μοναδικο στον κοσμο, το alyssum tenium, το ξερατε; τα κατσικια το εχουν κατασπαραξει. στην εξω μερια που ειμαι εγω, η καταστροφη κοντευει να ειναι ολικη. οι ξερολιθιες, η πολιτιστικη κληρονομια αυτου του υπεροχου τοπου γκρεμιζονται κατω απο τα ποδια ανεπιτηρητων και αδεσποτων αιγοπροβατων. η τηνος συγκαταλλεγεται στα νησια με τη μεγαλυτερη βιοποκιλοτητα σε χλωριδα, ομως ολα αυτα τα ειδη φυτων κατατρωγονται απο κατσικια και προβατα. λεφτα δεν υπαρχουν να περιφραξουμε τα κτηματα μας για προστασια. ως εκ τουτου, πολλοι απο εμας δε θα μπορεσουμε να βαλουμε μια ντοματουλα και θα επιτρεψουμε ετσι για μια ακομα χρονια να περιφερονται ανεξελγκτα τα ζωα και τα οικονομανε οι ιδιοκτητες τους.