Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Φυσικά αίτια; Ή Ελληνική βλακεία;

Υπήρχε αυτή η βελανιδιά στο χωράφι δίπλα στον δρόμο που ανεβαίνει από το Κάτω Κλείσμα στην Αετοφωλιά. Πρέπει να ήταν πάνω από 200 ετών. Η βελανιδιά δεν απέδιδε λεφτά -- παλιότερα ίσως τάϊζαν τα βελανίδια σε ζώα, αλλά ήταν καλή σκιά για τον γάϊδαρο του ιδιοκτήτη (που ποτέ δεν είχα ακούσει να παραπονιέται για την βελανιδιά).

Η βελανιδιά ήταν τόσο όμορφη, με κάθε αλλαγή εποχής, και μου άρεσε τόσο πολύ, που την έβαλα και στο Google Earth, να την βλέπουν οι ξένοι και να θέλουν να έρθουν στην περιοχή μας.

Τώρα, γέρασε η βελανιδιά;  Ή κάποιος που του περίσσευε λίγο φυτοφάρμακο την ξέρανε;



Μικρό παράδειγμα Ελλάδας...

13 σχόλια:

Εξάκτινος είπε...

Δύσκολο να την ξέκαναν με φυτοφάρμακο. Δεν πιάνει τόσο μεγάλα δέντρα. Λίγο τα τσουρουφλίζει.
Αν ήθελαν να την ξεκάνουν θα την έκοβαν να πάρουν τα ξύλα. Το πιθανότερο είναι να αρρώστησε και να ξεράθηκε.

αμμοδύτης είπε...

Θα εκπλαγείς τι κάνει λίγο Garlon ή λίγο "απολυμαντικό εδάφους". Μάλλον Garlon. Έχω δει βελανιδιές να "αρρωσταίνουν". Πρώτα ένα κλαδί, μετά άλλα δύο...

αμμοδύτης είπε...

άσε που το νησί έχει πολλές βελανιδιές... Δεν έχω δει καμία να "αρρωσταίνει".

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή μπορεί να έγινε σκόπιμα; Γιατί;

αμμοδύτης είπε...

Δεν ξέρω από ψυχανάλυση. Υπάρχει μία νοοτροπία ότι δεν θές δεντρα που δεν παράγουν φρούτα ή, όπως λένε εδώ "που σου τρώνε το χωράφι"

Ανώνυμος είπε...

Τότε να αλλάξεις τον τίτλο σε "ελληνική βλακεία", γιατί δεν νομίζω στην αμερική/αγγλία και όπου αλλού υπάρχουν να τους φέρονται έτσι.

Ελληνας Ναύτης είπε...

Τόσο καταλαβαίνουν, τόσο κάνουν.

Ανώνυμος είπε...

Οι βελανιδιές δεν ξεραίνονται από μόνες τους ξαφνικά και κατ αυτό τον τρόπο. Είναι ξεκάθαρο οτι κάποιος ανόητος έριξε φάρμακο. Αυτή η ανάρτηση αν και άσχετη, αντιπροσωπεύει έστω εικονικά, το όνειρο πολλών για το τόπο μας και τη σχέση τους με το περιβάλλον. Αυτή η αντίληψη είναι απόρροια της χρόνιας προπαγάνδας από τους ανθρώπους του Δήμου που έχουν εξυψώσει σε ύψιστη ντηνιακή βρισιά το προσδιορισμό «οικολόγος» καθώς συχνά πυκνά ιδιαίτερα τα προηγούμενα χρόνια πολλοί «οικολόγοι» έμπαιναν εμπόδιο στο μεγάλο φαγοπότι που οργάνωναν ανενόχλητοι με τα πανυγιρόσπιτα και της κάθε λογής καταπατήσεις. Τώρα πια τα πράγματα έχουν γίνει ποιο δύσκολα γι αυτούς. Λίγο εσύ που μιλάς για μια άλλη Τήνο λίγο η κρίση, έχουν αλλάξει προς το καλύτερο την κατάσταση, αλλά η ρετσινιά που χρόνια καλλιέργησαν οι προύχοντες παραμένει στη συνείδηση του απλού κόσμου. Όποιος θαυμάζει και αγαπάει τα αυτονόητα στο τόπο αυτό είναι οικολόγος οπισθοδρομικός και επικίνδυνος για τους χωριανούς. Το να κόβεις βελανιδιές να καταστρέφεις μονοπάτια και να χτυπάς γεωτρήσεις είναι ανάπτυξη.

Ανώνυμος είπε...

τι να πεί κανείς. οι εικόνες μιλάνε απο μόνες τους

Ανώνυμος είπε...

Φαντάσου το Βωλάξ ή το Αγάπι με ξερές βελανιδιές

Ανώνυμος είπε...

Την βλακεία ή την μίζερη γρίνα, θα την δείξει ο χρόνος.
Αν νοιάζεται κανείς γι αυτό το χωράφι πολύ σύντομα θα την καθαρίσει τη βαλανιδιά κι θα αποδειχθεί και ο ένοχος.
Άν όχι θα μείνει η κακία, η κακομοιριά και η κουτοπονηριά, που βασανίζει όλους, γραμματιζούμενους κι αγράμματους .

Ανώνυμος είπε...

Αν το δέντρο είναι ξερό θα το κόψουν. Τι νοημα έχει ένα ξερό δέντρο άσχετο πως ξεράθηκε. Όταν ξεραίνεται κόψιμο.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί να το ξεράνει πρώτα και να μην το κόψει κατευθείαν. Χλωρή κόβεται πιο εύκολα. Και μάλιστα το χωράφι παραμένει χέρσο. Μήπως τελικά έγινε κάποιο λάθος.