Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011
Πως θα χάσουμε τα νερά στην Τήνο
Η Τήνος υπήρχε πολύ πριν την σημερινή Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και τοπική αυτοδιοίκηση υπήρχε, αλλά ήταν "τοπική". Δεν περίμενε λεφτά και κονδύλια από το Κράτος. Υπήρχε για τις τοπικές ανάγκες και με τοπικά μέσα.
Πριν το 1999, τα χωριά υπήρχαν μόνο όπου υπήρχε πηγή με νερό. Ούτε εύκολα τεχνικά έργα υπήρχαν ούτε υπήρχαν εύκολα λεφτά. Αν ήθελε το χωριό να φέρει το νερό από κάποια πηγή, μάζευε λεφτά από τους χωριανούς για υλικά, έκαναν οι άνθρωποι και εθελοντική εργασία, και ερχόταν το νερό. Και για να μην τσακώνονται πολύ, συμφωνούσαν μεταξύ τους με τι σειρά θα ποτίζουν τα περιβόλια τους. Ακόμα θυμάμαι, το νερό που "είχαμε" στον Άγιο Λευτέρη, μεταξύ 1 και 3 την νύχτα, ή το νερό στο Κάτω Κλείσμα από την στιγμή που θα πήγαινε ο ήλιος στην Αγία Υπακοή, μέχρι να ανέβει "δύο καλάμια".
Τότε, δεν υπήρχε Δήμος. Δεν είχαμε υπαλλήλους ύδρευσης, δημοτικά αυτοκίνητα, δημοτικούς ταμίες, δημοτικούς προϊσταμένους, και δημοτικούς υπεργολάβους. Η ζωή ήταν φτηνή και απλή (και φτωχή, αλλά χωρίς δημοτικά χρέη). Τώρα, όλα αυτά υπάρχουν, και είμαστε σε περίοδο περιορισμού των υφισταμένων δανείων, εξαιρετική στενότητα, και περίπου χρεοκοπημένοι σαν χώρα.
Ο Δήμος ωστόσο έχει τα τρέχοντα έξοδά του. Κάποια στιγμή, θα συνειδητοποιήσει, ότι δεν μπορεί να έχει ελλείμματα, ή δεν θα έχει μετρητά για τρέχουσες υποχρεώσεις. Ή δεν θα βρίσκει λεφτά για κάποια βλάβη στο δίκτυο νερού που εν τω μεταξύ έχει φτιαχτεί. Και όσοι καλομάθαμε να έχουμε νερό στα σπίτια μας θα γκρινιάζουμε, και οι υπάλληλοι στον Δήμο θα γκρινιάζουν που δεν πληρώνονται ή δεν παίρνουν αύξηση, και σε όλη αυτή την γκρίνια, θα εμφανιστεί μία εταιρία που θα προτείνει να πάρει αυτή την διαχείριση των νερών, θα χρεώνει πιο πολύ και πιο αυστηρά από τον Δήμο, θα πάρει και 2-3 από τους 5-10 υπαλλήλους, θα δώσει και κάποιο τέλος στον Δήμο, και θα έχει "ιδιωτικοποιηθεί" το νερό της Τήνου, και θα είναι κρίμα, γιατί το νερό εκτός από κοινό αγαθό, ήταν μια χαρά μέχρι που η διαχείρισή του έφυγε από τις Κοινότητες και πήγε σε υπαλλήλους που το βλέπουν το πράγμα και λίγο επαγγελματικά και απομακρυσμένα.
Αν λοιπόν δεν θέλετε να ιδιωτικοποιηθεί το νερό, 1) πρέπει να το πείτε. 2) Πρέπει να απαιτήσετε να μειωθούν τα διοικητικά Δημοτικά έξοδα που σχετίζονται με αυτό. 3) Πρέπει να ζητήσετε τη ευθύνη των νερών σε κάθε Κοινότητα να την έχει η Κοινότητα και όχι ο Δήμος, γιατί ο Δήμος, κάθε Δήμος, όχι μόνο ο δικός μας, ΜΗΝ αρχίσετε τα κομματικά σας, είναι λίγο Δημόσιο, με ότι αυτό σημαίνει. Και πολύ φοβάμαι ότι και να το πείτε, θα σας αγνοήσουν.
Βέβαια, μάλλον δεν θα προλάβουμε. Κάποια παράγραφος στο Μνημόνιο ή σε κάποιο μνημόνιο για κάποια δόση δανείου, θα έχει ψιλά γράμματα που θα λένε για εκχώρηση των νερών, θα το λένε και απελευθέρωση, ή Ευρωπαϊκή Οδηγία, θα μας λένε για καλύτερη ποιότητα και παραμύθια. Ή θα έρθει δήθεν από την Περιφέρεια απόφαση ότι η Τάδε εταιρία θα φτιάξει τους βιολογικούς καθαρισμούς που είμαστε εμείς δεν μπορέσαμε να φτιάξουμε, αλλά σε αντάλλαγμα θα πάρει και τα νερά. Βασικά θα πληρώνουμε το νερό 3, 5 και 10 φορές πιο ακριβά από ότι σήμερα. Η απογραφή είναι η προεργασία.
Αυτό, το ξαναλέω, δεν είναι Τηνιακό φαινόμενο, είναι Πανελλήνιο. Η ανικανότητα, η ολιγωρία, ο γιαλαντζί σοσιαλισμός, και τα κεκτημένα μας, μας στοιχίζουν την ελευθερία μας.
Η φωτογραφία της πηγής στον Φαλατάδο είναι από το http://imaginarytinos.blogspot.com/2010_05_01_archive.html
Δείτε και το http://www.youtube.com/watch?v=3H91Qqtzp5A, όπως είπε ο ανώνυμος σχολιαστής, "άκρως διαφωτιστικό ντοκιμαντέρ για το τι συνέβει στης μπανανίες που το ιδιωτικοποίησαν".
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
17 σχόλια:
πολύ καλο το ντοκυμαντερ!
Αν συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με τα κομματικά και τα μικροοφέλη που κάποιος ελπίζει ότι ακόμα μπορει να αποκομίσει με ιδιοτέλεια από αυτά. και τα νερά θα μας πάρουν και τα βρακιά μαζί. και το χειρότερο είναι ότι θα μας αξίζει και με το παραπάνω. Μάθαμε να μην ενδιαφερόμαστε για τίποτα αν δεν έχουμε ξεκάθαρο ατομικό όφελος. Αυτό θα το πληρώσουμε και μάλιστα ακριβά. είδη το πληρώνουμε
Στην αρχή της κρίσης άκουγα συναδέλφους να λένε. Δε πα να κουρεύετε όλη η Ευρώπη! εμείς ούτε βαριά βιομηχανία έχουμε για να φοβόμαστε, ούτε και εξαγωγές, εγώ μάλιστα δεν έχω κάν χρήματα στη τράπεζα, οπότε η κρίση δε θα με πειράξει.
Μετά όταν άρχισαν τα ζόρια άκουγα τους ίδιους να λένε, εντάξει μωρέ θα μας στριμώξουν λιγάκι, άλλα μη φοβάσαι όλοι οι έλληνες έχουμε τη καβάτζα μας λίγο πολύ, δε θα πεινάσουμε.
Όσο στρίμωχναν κι άλλο τα πράγματα και άρχιζε να βρώμα η κατάσταση άρχισαν να ψάχνουν που θα ρίξουν ευθύνες, φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι φταίνε οι τεμπέληδες, φταίνε και οι μπλε ή οι πράσινοι που δεν τα διαχειρίσθηκαν σωστά. φταίνε και οι αριστεροί που δεν έχουν εναλλακτική Φταίνε και αυτοί που διαμαρτύρονται κάθε μέρα και δε δουλεύει καλά το εμπόριο στην Αθηνά…
Τώρα πλέον οι ίδιοι (που για τίποτα δε φταίνε και πουθενά δε συμμετέχουν) που στη Τήνο πήγαιναν μόνο τον Αύγουστο και συνήθως για να κάνουν και την επίδειξη τους, τώρα αρχίζουν ξαφνικά και ενδιαφέρονται ζωηρά για το χωριό, ξαφνικά λέει δεν τους αρέσει η ζωή στη πόλη και θέλουν ένα περιβάλλον ποιο υγιεινό και ανθρώπινο…
Όταν σε σε μια κουβέντα προχθές τους εξέφρασα την ανησυχία μου για τα όσα συμβαίνουν με τα νερά και με την ευδάπ νήσων, γέλασαν
άντε ρε μη μασάς! Μου είπαν χαμογελαστά, γίνονται τέτοια πράγματα? αυτά τα λένε κάτι βλάκες φανατικοί αριστεροί. Ποιος ενδιαφέρεται για τα χωριά? Ποιος ενδιαφέρεται για τα χωριά?
eprepe na tou peis des ti mouri soy sto katreyti kai xanarota
τηλεόραση απο τους πολίτες:
http://www.politestv.gr/index.php?id=1000&article=37
Καμία προετοιμασία από την κυβέρνηση για την πείνα που έρχεται
http://attikanea.blogspot.com/2011/12/blog-post_4784.html
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
Αγαπητέ φίλε, χρόνια καλά με αγάπη και αλήθεια.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΧΟΝΤΡΟΜΠΑΛΑ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΦΑΓΑΔΕΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ
καλα σας τάπε !!!!!
το φχαριστήθκα !!!!
Ο Δήμαρχος του εξαχίλιαρου
εξαχιλιαρο σε οσουσ θελει δινει στουσ υπολοιπουσ απο τα 3 το μακριτερο αυτοσ ειναι ο δημαρχοσ μασ και το σιναφι του αταταλα ισονομια και ισα ευρω
ΜΑ ΤΙ ΛΕΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΛΑΜΟΓΙΕΣ ΤΥΠΙΚΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΥΡΩ ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΥΠΑΙΝΙΣΕΣΤΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΟ ΑΥΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΣΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ
ΥΓ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΡΕΜΟΥΛΑΣ
καλη χρονια τανερα δεν θα τα παρουν γιατι θα τα εχουμε μολυνει αν δειτε παντου σκουπιδια παλια καινεα χωματερη και αγιοσ νικητασ μεχρι καμπο λουτρα η ανακυκλωση εχει γεμησει τα χωραφια και τα λιματα απο ελαιοτριβειο πανο απο την κωμη
Μπορεί να ήταν γιαλαντζί σοσιαλιστές αλλά τα φράγκα, φράγκα. Όλες οι ΔΕΥΑ είχαν ειδικά μισθολόγια. Ακόμη και σε μικρούς Δήμους, 100.000 ευρώ ο διευθυντής, 70.000 ο μηχανικός, 40.000 οι υδραυλικοί και πάει λέγοντας. Γιαυτό ήταν όλες χρεωμένες με εκατομμύρια.
Δημοσίευση σχολίου