Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Φεουδάρχες, λατιφούντια κλπ θα είναι αστείο μπροστά σε αυτά που θα δούμε.


Λειψυδρία έχουμε στην Τήνο;  Θα σας πω γιατί έχουμε λειψυδρία. Έχουμε λειψυδρία γιατί μέχρι το 1970-80 περίπου, το νερό ήταν αυτό που ήταν, η χρήση συνετή και μετρημένη, και οι πηγές πολύτιμες, κάθε χωριό πρόσεχε τις δικές του, οι άνθρωποι πλενόταν μία φορά την εβδομάδα, ή τον χρόνο, και τα γαϊδούρια έπιναν νερό από γούρνες και δεν ήθελαν επιμελές πλύσιμο με λάστιχο όπως τα αυτοκίνητα (η Τήνος έχει πιο καθαρά αυτοκίνητα από ότι η Αθήνα...!).

Μετά, περί το 1997-2000 γίναμε όλοι πλούσιοι γεμίσαμε μαρμάρινες σκάλες και λάστιχα για να τις πλένουμε, μεζονέτες με πισίνες, και γεωτρήσεις κάθε 50 μέτρα. Άντε βέβαια πες στον άλλο στην Χώρα που γεννήθηκε το 1980, ότι δεν υπάρχει τόσο νερό και κακώς το χαλάει. Μέχρι και γκαζόν σε σπίτια σε χωριά βλέπω... Πώς να μην έχουμε λειψυδρία;...

Και ΟΛΑ αυτά θα είναι πρόσχημα να πάρει τα νερά η ΕΥΔΑΠ, και να τα δώσει στην Suez ή την Veolia, μέσου όποιο ντόπιου (Έλληνα εννοώ μεσάζοντα-νταβατζή). Και η φόρμουλα είναι πάρα πολύ απλή. Θα πληρώνουμε για τον νερό. Αυτό που δεν τολμάει και δεν τόλμησε να κάνει ο Δήμος (που στο κάτω κάτω εκλέγονται και φαίνονται) θα το κάνει η Περιφέρεια, που είναι μακριά και κανείς δεν ξέρει τι και πώς. Εξ άλλου από την Περιφέρεια δίνονται η άδειες για το σουρωτήρι που έχει γίνει το νησί από τις γεωτρήσεις από τον καλό αυτόν άνθρωπο που τα έχει καλά και με την Αρχές -- λένε έντονα οι κακές γλώσσες, μικρό το μέρος...

Όσο για την εδώ Τοπική Αυτοδιοίκηση θα περιοριστεί σε ρόλο πληροφοριοδότη (χαφιέ, θα λέγαμε το 1970), χωροφύλακα παλιάς εποχής και εισπράκτορα -- κι αν τολμήσει κανείς από αυτούς να διαφωνήσει, απλά θα τον τρώει η μαρμάγκα, αφού όλο και περισσότερο εξαρτώνται από λεφτά τις Περιφέρειας για τα "έργα".

Η ασυδοσία, η ανικανότητα, η ατολμία και η κακοδιαχείριση ενθαρρύνθηκαν για να φτάσουμε εδώ. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Θυμίζω απόσπασμα από σχόλιο του Εξάκτινου:

"...Μέχρι στιγμής το νερό σου ανήκει αν το βρεις στο χωράφι σου. Αν περάσει διάταξη που να λέει ότι το νερό ανήκει στο κράτος και ότι είναι ορυκτό τότε θα σε χρεώνουν για να ποτίζεις. Θα δεσμεύσουν και τις άλλες εναλλακτικές που θα έχεις και θα σε ξεκάνουν. Μετά θα έρθουν και θα σου φάνε κοψοχρονιά το χωράφι γιατί θα είναι άχρηστο και τέλος για εσένα. Γι αυτούς που σου έφαγαν το χωράφι τότε αρχίζει ο μεγάλο κέρδος. Φεουδάρχες, λατιφούντια κλπ. θα είναι αστείο μπροστά σε αυτά που θα δούμε."

Και στην Λευκάδα γίνεται χαμός με τα νερά (από πέρυσι τον Σεπτέμβριο)...

6 σχόλια:

Ο νοών...νοείτω είπε...

Δηλαδή, μέσω της "ανάπτυξης" και της "εξέλιξης", παραχωρούμε τα φυσικά δικαιώματά μας, αφού δεν ήμασταν ικανοί να ούτε να τα εκτιμήσουμε, πολλώ δε μάλλον να τα διαχειριστούμε.

Ελληνας Ναύτης είπε...

Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιός θα βάλει τάξη στην χρήση του νερού.

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν το κάνουν οι κοινότητες, θα το κάνει ο χωροφύλαξ

Ανώνυμος είπε...

Η Περιφέρεια με τις εγκρίσεις της, ο Κύπριος, η ανοχή της αστυνομίας, και η σκέτη ατομική βλακεία δημιουργούν το πρόβλημα που ΘΑ μας λύσει ο ιδιώτης.

ΠΟΣΕΣ παράνομες γεωτρήσεις με ή χωρίς νερό υπάρχουν? Για πόσες από αυτές έκαναν στραβά μάτια. Πόσες από αυτές λειτουργούν μπροστά στα μάτια του κόσμου? Ποιός μεταφέρει νερά από τα Κάτω Μέρη στην Χώρα?

Ανώνυμος είπε...

Για εσάς που είστε νησί το βασικό πρόβλημα είναι η υφαλμύρωση.

Ανώνυμος είπε...

Και τι την προκαλεί την υφαλμύρωση???