Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Οι εκλογές (για Πρόεδρο της ΝΔ που δεν έγιναν)


Νομίζω ότι μπορώ να επικαλεστώ έναν κανόνα που μόλις θυμήθηκα:  "Η ενασχόληση των Ελληνικών ΜΜΕ με κάποιο θέμα, είναι αντιστρόφως ανάλογη με την σπουδαιότητά του", και αναφέρομαι στις "εκλογές" για ανάδειξη "Προέδρου της ΝΔ.  Όχι ότι η ΝΔ δεν ήταν κάποτε, πριν το 2005, ή πριν το 1981, σημαντικό κόμμα, απεναντίας, ήταν μία από τις δύο επιλογές. Που, και τότε, δεν ήταν δύο επιλογές, αλλά μία επιλογή, με διαφορετικά περιτυλίγματα...

Στις τελευταίες εκλογές, αυτές από τις οποίες προέκυψε ο σημερινός Σύριζα (καμία σχέση με τον Σύριζα του 2013), η ΝΔ πήρε το 15,4%.  Τα ΜΜΕ ασχολούνται λοιπόν με τον ποιόν θα εκλέξει το 15,4% για Πρόεδρο.  Αυτό που θα ήθελαν να ελπίζουν οι της ΝΔ (και του κάθε κόμματος) είναι φυσικά ότι με καλύτερο Πρόεδρο, πιο μπαλκονάτο, πιο πιασάρικο, πιο ωραίο, κλπ,  θα ανέβει το ποσοστό τους από το περίπου τίποτα, σε κάτι που να βγάζει Κυβέρνηση. Μετά περίπου 30 χρόνια στην Ελλάδα, νομίζω ότι έχω καταλάβει ότι πρόκειται για κοροϊδία (και προφανώς δεν αφορά μόνο την ΝΔ).

1. Πάσχει το ίδιο μας τι πολίτευμα:  Προεδρευομένη Δημοκρατία. Έχουμε, από το Σύνταγμα, Πρόεδρο που είναι αχυράνθρωπος. Διακοσμητικός. Άνευ ουσίας. Προϊόν παρασκηνιακών συναλλαγών.  Η μόνη πραγματική δύναμη που έχει ο εκάστοτε Πρόεδρος είναι να ...παραιτηθεί. Δημοκρατία;  Κοινοβουλευτική πλειοψηφία του 20% με αντικατάσταση των εκάστοτε διαφωνούντων;  Η χούντα του '67 ήταν πιο ...ψυχαγωγική, και βρίζαμε την ΥΕΝΕΔ.   Τώρα δεν έχει ΥΕΝΕΔ έχει Μέγκα, Σκάι κλπ.

2. Πάσχουμε εμείς, οι "πολίτες". Μας αρέσουν τα παραμύθια και τα ψέματα.  Ξέρουν αυτοί που σχεδιάζουν κόμματα και εκλογές και υποψηφίους, ότι έχουμε την μνήμη χρυσόψαρου, βάλε στον ηλίθιο 3-4 επιλογές μαϊμούδες και με το υπάρχον εκλογικό σύστημα, και με την βοήθεια των ΜΜΕ, κάτι θα προκύψει που να βολεύει.

3. Ποιόν περιμένουμε να βολέψει το εκάστοτε αποτέλεσμα;  Εδώ είναι σοβαρό το θέμα. Τους πιστωτές;  Τους Γερμανούς;  Τους Γάλλους;  Τους Αμερικάνους;  Τους Ρώσους;  Την ντόπια κάστα 3-4-5 ολιγαρχών;  Μην πέσετε στην παγίδα να πιστέψετε προς στιγμήν ότι το όποιο αποτέλεσμα είναι για "τα συμφέροντα του λαού".

4. Ποια είναι τα συμφέροντα του λαού;  Είναι η αυτοδιάθεση;  Η Ευρωπαϊκή προοπτική;  Σας έχει πει ποτέ κανείς ποια είναι αυτή η προοπτική;   Κάτι είχε πει παλιότερα η Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη... Τότε που η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ είχε βγάλει Πασόκο "Πρόεδρο της Δημοκρατίας".  Και η παραδοχή της Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη είχει μόνο την μισή εκδοχή της ...προοπτικής.  Άλλο η εκχώρηση εθνικών κυριαρχιών σε κάποια μη εκλεγμένη αρχή εκτός Ελλάδος, και άλλο η διαχείριση 20 ετών από μία ολιγαρχία που δεν υπήρξε ακριβώς "χρηστή".  Να το πω αλλιώς? Η σημερινή κατάσταση, για την οποία κανείς δεν μπορεί να δηλώνει ευτυχής,  είναι αποτέλεσμα της διαχείρισης από 3-4-5 ντόπιους μιας ομολογουμένως περίεργης "Ευρωπαϊκής" προοπτικής. Όμως και η Ολλανδία και η Γερμανία έχουν την Ευρωπαϊκή προοπτική, και δεν είναι στα χάλια μας. Άρα κάτι ντόπιο τρέχει (και το τονίζω έχει γίνει χειρότερο και λόγω "Ευρώπης").

Δεν βγαίνει σε μία παράγραφο "τι φταίει" ή "γιατί φτάσαμε έως εδώ", ή "πώς θα ξεφύγουμε".  Και ένας από τους λόγους που δεν βγαίνει είναι γιατί εάν πάρω τυχαία 5 ανθρώπους, αμφιβάλλω εάν θα πάρω κάποια ομοφωνία για το "ποιο είναι το πρόβλημα".  Εάν πάρω 5 Νεοδημοκράτες, εύκολα θα δω 4 γνώμες για το ποιον θέλουν για Πρόεδρο, αλλά όχι "τι περιμένουν από αυτόν", ή από τους όποιους πολιτικούς. 

Ο Τσίπρας, όταν ανέλαβε, πήγε στην Καισαριανή και έβαλε λουλούδια. Μού είχε πει τότε κάποιος, πιο γνώστης των πολιτικών πραγμάτων, ότι αυτό κάνει, για να έχει ανοχή από αυτούς που έχουν να χάσουν τα πιο πολλά από αυτό που έρχεται... Θα έπαιρνε 19,5% των ψήφων σήμερα ο Τσίπρας;  Έχει νόημα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του 19,5%;

Θα μου πείτε "Τι προτείνεις";  Στην φάση που είμαστε, μόνο λίγη ειλικρίνεια. Που δεν την περιμένω.

ΥΓ.  Δεν θα σας αρέσει αυτό που θα πω, αλλά εάν ψήφιζα για Πρόεδρο της ΝΔ, θα ψήφιζα Άδωνι. Όχι επειδή μου αρέσει πιο πολύ, αλλά 1) δεν είναι κληρονομικός, 2) έχει δουλέψει στην ζωή του, 3) δεν είναι λερωμένος από την Ζήμενς. Ξέρω, θα διαμαρτυρηθείτε ότι είναι "αντιλαϊκός".   Το θέμα του "φιλολαϊκού" και του "αντιλαϊκού" είναι "με τίνος λεφτά", και πόσο καιρό θα κρατήσουν αυτά, και τι θα μείνει στο τέλος...

Δεν υπάρχουν σχόλια: