Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Iδιωτικοποιούνται δάση για να τα πάρουν οι βοσκοί; Για ξανασκεφτείτε το...


http://www.inred.gr/idiotikopoiountai-50-ek-stremmata-dason/

Υποτίθεται ότι θα αποχαρακτηριστούν δάση για να μετονομαστούν σε βοσκοτόπια, με σκοπό, δήθεν την ενίσχυση των κτηνοτρόφων που χρειάζονται να εμφανίζουν γαίες για να εισπράττουν επιδοτήσεις για τα ζώα τους.

"Το νομοσχέδιο δεν αναγορεύει μόνο τη βόσκηση σε αποκλειστική επιτρεπόμενη δράση στα δάση και στις δασικές εκτάσεις που θα οριοθετηθούν ως βοσκότοποι. Πάει και παραπέρα. Εισάγει διάταξη με την οποία επιτρέπεται η μεταβίβαση του δικαιώματος χρήσης της βόσκησης, είτε με κληρονομική διαδοχή είτε με πώληση. Το προβλέπει η παράγραφος 3 του άρθρου 6: «Τα δικαιώματα χρήσης της βοσκής περιέρχονται ή μεταβιβάζονται σε περίπτωση κληρονομικής διαδοχής ή πώλησης της εκμετάλλευσης».

Το δικαίωμα κληρονομικής διαδοχής ή πώλησης της χρήσης της βόσκησης δίνεται, γιατί προφανώς το νομοσχέδιο αποσκοπεί –πέρα από τον αποχαρακτηρισμό- και στην ιδιωτικοποίηση των 50 εκατ. στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων".

Και αυτό το προωθούν σύμβουλοι του Βαγγέλη Αποστόλου.   Ο Αποστόλου, πριν γίνει Κυβέρνηση ο Σύριζα, ήταν από τους λίγους που είχε εκφρασθεί κατά μερικών αιολικών (πχ εδώ και εδώ), και επομένως τον θυμάμαι.

Το άρθρο που παραθέτω διαμαρτύρεται για την πιθανή καταστροφή και ιδιωτικοποίηση δασών.   Εγώ ωστόσο βλέπω άλλα:

1.  Ειλικρινά ΔΕΝ πιστεύω ότι οποιοσδήποτε σε "Ελληνική" Κυβέρνηση (και αυτή του Σύριζα έχει κερδίσει τα εισαγωγικά), δίνει δεκάρα για τους κτηνοτρόφους. Εάν έδινε δεκάρα δεν θα τους αποδεκάτιζε με την φορολογία, ρωτήστε όποιον αγρότη ή κτηνοτρόφο ξέρετε...

2. Επίσης γελάω με το ενδεχόμενο να πάρουν γαίες οι αγρότες ή οι κτηνοτρόφοι... Να τι κάνουν τι ακριβώς? Μια ματιά στο Θεσσαλικό κάμπο ή γύρω από την Καρδίτσα θα σας δείξει τι βάζουν οι αγρότες στην αγροτική γη... Φωτοβολταϊκά.

3. Αν ρωτήσετε 10 τυχαίους κτηνοτρόφους στο νησί, θα σας πούνε πόσο παιδεύτηκαν φέτος με τις "γαίες" που έπρεπε να εμφανίσουν, με συμβόλαια και σωστά τα στρέμματα (ελάχιστοι έχουν σωστά συμβόλαια με σωστά τα στρέμματα), και ακόμα και αυτοί που είχαν και εμφάνισαν είδαν με τρόμο κάποιες κοπελίτσες από την Νάξο, με χάρτες που είχαν "κόκκινες" ολόκληρες περιοχές, που κάποιοι άγνωστοι, με άγνωστα κριτήρια, χαρακτήρισαν "ακατάλληλα" για βοσκοτόπια!  Ξέρω συγκεκριμένα ιδιωτικές εκτάσεις που τα τελευταία 20 χρόνια τις έχουν για κατσικοπρόβατα, και που κρίθηκαν ακατάλληλες -- δηλαδή δεν μετράνε για επιδοτήσεις. Δηλαδή θα αποχαρακτηρίζουμε δάση για να δώσουμε βοσκοτόπια, αλλά απορρίπτουμε χωράφια σαν ακατάλληλα για βοσκοτόπια...   Βρωμάει από μακριά...

4.  Κόπτεται το Υπουργείο για τα δάση και θέλει να τα κάνει χορτολιβαδικά?  Μα οι Δασικές Υπηρεσίες στην Εύβοια, στην Κρήτη, στην Άνδρο, στην Τήνο, και στην Άρτα, σκίστηκαν να χαρακτηρίσουν εκτάσεις σαν χορτολιβαδικές, για να τις πάρουν και να τις εκχωρήσουν σε αιολικούς!  Και άντε να τα βάλει ο φτωχός με το "Κράτος".  Και θα χαρακτηρίσουν τις δασικές σε χορτολιβαδικές για να τις δώσουν σε ...κτηνοτρόφους? Όταν χαρακτηρίζουν χωράφια σαν χορτολιβαδικά για να τα δώσουν σε αιολικούς?

Επειδή ειλικρινά θεωρώ τον Αποστόλου "σωστό", αναρωτιέμαι τι ξέρει σχετικά, και το λέω ευθέως: 

Εάν αποχαρακτηριστικούν τα δάση, δεν είναι για κτηνοτρόφους, αλλά για αιολικά.   Και για να χρυσωθεί το χάπι σε ντόπιους,   μπορεί και να τους αναγνωριστεί και κάποια κυριότητα ώστε να θέλουν να εισπράττουν κάποιο νοίκι, και κυρίως να φροντίσουν να κάνουν αυτοί παράνομες διανοίξεις δρόμων -- και να απαλλάξουν τους αιολικούς από το κόστος και τον μπελά των αδειοδοτήσεων. Το ξέρω το θέμα από πρώτο χέρι.

ΥΓ. Σε άλλους καιρούς, θα έλεγα και για βίλλες κλπ, αλλά τώρα, με τους ΕΝΦΙΑ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: