Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Η Φλώρα Παπαδέδε στην Σκόπελο


Παρουσίαση (διαφάνειες)
Ομιλία "Θα δώσουμε γη και ύδωρ;"

Η Φλώρα Παπαδέδε ήταν ομιλήτρια και στην ημερίδα του ΙΤΗΠ για τα αιολικά (YouTube και εδώ:  "Τα αιολικά θα σας ακριβύνουν το ρεύμα, και ρεύμα δεν θα έχετε από αιολικά") τον Ιούνιο του 2014.

Στην Σκόπελο, χτες, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:



Ήδη υπάρχουν χιλιάδες εγκαταλειμμένες ανεμογεννήτριες από την τελευταία φορά που ήταν της "μόδας".  Στην Ελλάδα, έχουμε βάλει πολλά αιολικά, η συμμετοχή τους στην ηλεκτροδότηση είναι μικρή, και έχουμε υποκαταστήσει τον λιγνίτη με ακριβό αέριο και με εισαγωγές. Η Γερμανία, που μας παρουσιάζουν σαν "πράσινη" εξακολουθεί και ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο.

Στην Ελλάδα, μετά την επίσημη παραδοχή ότι είμαστε χρεωκοπημένοι, υπερδιπλασιάσαμε τις επιδοτήσεις για αιολικά, και το μέσο κόστος των ΑΠΕ είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος του ρεύματος από κάρβουνο ή και αέριο.

Πιο σημαντικό για όσους στην επαρχία γίνονται αποδέκτες υποσχέσεων από αιολικούς ότι δήθεν θα έχουν εκπτώσεις στο ρεύμα, έδωσε παραδείγματα που δείχνουν ότι οι εκπτώσεις είναι ασήμαντες, ακόμα κι αν καταβληθούν, που δεν καταβάλλονται, απλά επειδή δεν υπάρχουν λεφτά.

Το κόστος των επιδοτήσεως σε ΑΠΕ και των επιδοτήσεων φυσικού αερίου (που επιδοτείται και αυτό εξ αιτίας των ΑΠΕ είναι περίπου 4% του ΑΕΠ ή 2,5% του χρέους της χώρας μας. Αυτά είναι απίθανα μεγάλα νούμερα. Το ρεύμα έχει ήδη διπλασιαστεί, όπως φαίνεται και στο παραπάνω γράφημα.

Τόνισε ότι οι ΑΠΕ δεν μπορούν να υποκαταστήσουν και δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες, απεναντίας επιβάλλουν περισσότερες μονάδες, και μάλιστα μονάδες αερίου "ανοικτού κύκλου" που σε αντίθεση με τις μονάδες "διπλού κύκλου" σπαταλάνε φυσικό αέριο αφού το καίνε με αποδοτικότητα 25% έναντι αποδοτικότητας 45% με τις "διπλού κύκλου".  Το πάρα πολύ απλό αλλά θεμελιώδες πρόβλημα με τις ΑΠΕ είναι ότι το ρεύμα δεν αποθηκεύεται και το ρεύμα από τα αιολικά είναι τυχαίο και μεταβλητό και παντελώς άχρηστο έως βλαπτικό για ηλεκτροδότηση δικτύου.

Η παρουσίαση (διαφάνειες) της Φλώρα Παπαδέδε είναι εδώ, και το κείμενο της ομιλίας της ("Θα δώσουμε γη και ύδωρ;") εδώ.

Θα το πω άλλη μία φορά:  Είτε μπουν 3, είτε μπουν 1.013 ανεμογεννήτριες στην Σκόπελο, ή οπουδήποτε, ΔΕΝ θα κάνει διαφορά ούτε στην ηλεκτροδότηση, ούτε στην Πτολεμαΐδα, ούτε θα εξοικονομήσει οποιονδήποτε λιγνίτη, ούτε θα μειώσει οποιοδήποτε CO2.  Απλά, γιατί το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα των αιολικών είναι ακατάλληλο για ηλεκτροδότηση -- και έδειξα στην δική μου παρουσίαση γιατί, και πώς καταφέρνει η Γερμανία να έχει πολλά αιολικά.  Επίσης, ακόμα κι αν ήταν δωρεάν, τα αιολικά πάλι θα ακρίβαιναν το ρεύμα αφού αναγκάζουν τα πάντα να δουλεύουν μη αποδοτικά και απαιτούν ένα σωρό έξοδα και παρεμβάσεις για να μην κάνουν ζημιά στα δίκτυα.

Τα αιολικά είναι για κορόϊδα, μόνο που αυτοί που τα θέλουν είτε παριστάνουν ότι κόπτονται για την Πτολεμαΐδα, είτε για την σωτηρία του Πλανήτη, είναι είτε λίγο αφελείς, ή λίγο ...πιασμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: