Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Δυο βήματα μέχρι τ' Καβάσ'


Πριν μια εβδομάδα - δέκα μέρες ανέβηκε ο Γιάννης Μ, ο Νίκος Κ. και ο Γιάννης Σ του Θ, στ' Καβάσ'.  Από τις φωτό που έδειξαν στο facebook κατάλαβα ότι δεν πήγαν για ...βόλτα, αλλά για δουλειά.   Η φωτό (του Γιάννη Μ) είναι ο δρόμος προς τ' Καβάσ' (και την Βαθειά Λίμνο, αν είστε από την Αετοφωλιά, ή το Κάτω Κλείσμα)  πριν το 1993,  κοντά στα Αμμώνια.

"Δρόμος" κανονικός, με τις ξερολιθιές, δεξιά-αριστερά που δεν είναι παρά οι περιφράξεις των χωραφιών δεξιά-αριστερά του δρόμου.

Την ίδια περίπου φωτό είχα βγάλει και εγώ πριν κάτι χρόνια (μαζί με άλλες από βόλτα που είχα πάει με τον Γιώργη Σ του Θ.    Ήταν αρχές φθινοπώρου (φαίνεται κι από τα χρώματα και το κυκλάμινο)

Ελπίζω πραγματικά να γίνουν οι παλιοί "δρόμοι" αξιοθέατα. Τα αξιοθέατα της Τήνου (της ενδοχώρας της Τήνου) είναι αυτά που φαίνονται μόνο από τους παλιούς αυτούς δρόμους... Κι αν τώρα έχουν τουριστικό, ή λαογραφικό ενδιαφέρον, οι δρόμοι αυτοί είναι η Ιστορία της Τήνου:  Πού πήγαινε ο κόσμος, ποια χωράφια, ποια άμυνα, ποιο εμπόριο. Άντε και κανένα κοινωνικό, αν ο γαμπρός από τ' Αγάπι κυνηγούσε νύφη από τον Σκαλάδο. Ναι, έχει δρόμο Αγάπι-Σκαλάδο.




Υπάρχουν τουλάχιστον δύο δρόμοι να πάει κανείς στο χωράφι των Γιάννη και Γιώργη Σ, του Θ.  Το χωράφι φαίνεται στην παραπάνω εικόνα (μεγαλώνει με κλικ) με αχνό μπλε περίγραμμα και σε λεπτομέρεια στο Google Maps (και από πιο ψηλά, εδώ, για να δείτε και τον δρόμο της πρώτης φωτογραφίας, που είναι Βορειανατολικά του χωραφιού.

Αν φεύγατε από Καλλονή, θα ακολουθούσατε την μωβ γραμμή από Καλλονή, Δυτικά και ανηφορικά, προς Αγία Υπακοή, και από εκεί έντονα ανηφορικά στο τμήμα που λέγεται "Μπαγκαλάκια" που ξαφνικά γίνεται ευθεία, και πάντα Δυτικά περνάει από τα "Δυό Π'γαδάκια" και φτάνει στις Μάντρες. Εκεί, δεν θα ανεβείτε τον λόφο που λέγεται Δυο Βν'ιά, αλλά δεξιά με Ανατολική κατεύθυνση, ένα-δυο χωράφια και φτάσατε!  Όλα αυτά εδώ ήταν αμπέλια μέχρι το 1960-1970, και μετά, χάρη στα αδέσποτα κατσίκια, τέλειωσαν.   Η εικόνα αυτής της διαδρομής μεγαλώνει με κλικ και δείχνει περίπου 2,2 χιλιόμετρα. Τίποτα, δυο βήματα, αλλά είναι ανηφόρα.

Αν φεύγατε από Αετοφωλιά, (ή Κάτω Κλείσμα, μέσω Αετοφωλιάς) θα ακολουθούσατε την πράσινη γραμμή προς Αμμώνια (και Βοϊδοσπ'λιά) και θα ανηφορίζατε μέχρι να φτάσετε στο χωράφι, που είναι το πρώτο χωράφι μετά την ανηφόρα. Σύνολο περίπου 1,2 χιλιόμετρα.

Μπορεί να μην το βλέπετε σαν προφανές, αλλά κανείς δεν έκανε περισσότερο δρόμο από ότι χρειαζόταν, πάντα περίσσευε η κούραση και δεν έφτανε ο χρόνος.  Οι Γιάννης Μ, Νίκος Κ και Γιάννης Σ, του Θ, πήγαν από αυτό τον "πράσινο" δρόμο, αφού πήγαν με το αυτοκίνητο μέχρι εκεί που ο σύγχρονος χωματόδρομος προς Αγία Υπακοή, τέμνει τον παλιό δρόμο -- άσε που μάλλον κουβαλούσαν λάστιχα...


Το αλώνι της φωτογραφίας (του Γιάννη Μ.) είναι το κυκλικό σχήμα στην δορυφορική εδώ.  Τα αλώνι σημαίνει ότι όργωναν, έσπερναν, θέριζαν, αλώνιζαν και λίχνιζαν εδώ πάνω. 2,2 -2,5 χιλιόμετρα με τα πόδια ή/και με γάϊδαρο από το χωριό. Και φυσικά κουβαλούσαν το κριθάρι (και το ρακί! -- Η Καβάσ' είχε δεξαμενές πέτρινες για το ρακί, αλλά δεν έμενε μόνιμα εδώ πάνω!).


Και αυτή είναι η Καλλονή από εδώ πάνω (επίσης του Γιάννη Μ.)... Φαίνεται κάτω δεξιά (Νοτιονανατολικά) στην δεύτερη εικόνα. Δυό βήματα. Δυό φορές την ημέρα. Και κάν'να-δυό χιλιόμετρα πιο πάνω, επίσης δυό βήματα, δυό φορές την ημέρα.

Αυτά τα χωράφια είχαμε, με αυτά πορευόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: