Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Παρουσίαση για τα αιολικά (και άλλες ΑΠΕ) στο Μουζάκι Καρδίτσας, 19 Μαρτίου 2017


Οι λεγόμενες "ΑΠΕ" είναι μια ωραία ιδέα που μάς την προωθούν είτε σαν οικολογική λύση, είτε σαν σωτηρία από καταστροφές, είτε σαν ενεργειακή λύση, είτε σαν φθηνή και αειφόρα λύση.  Όμως οι ΑΠΕ δεν είναι αυτό που λένε ότι είναι. Τις λέμε "ανανεώσιμες", αλλά δεν είναι. Ο αέρας είναι "ανανεώσιμος", αλλά η ανεμογεννήτρια δεν είναι. Ούτε μπορεί να κατασκευαστεί μια ανεμογεννήτρια από άλλες ανεμογεννήτριες.  Tο τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα από ένα αιολικό είναι ακατάλληλο για ηλεκτροδότηση δικτύου, χωρίς ακριβές, μπελαλίδικες και ρυπογόνες παρεμβάσεις. Το αιολικό ρεύμα δεν είναι φθηνό. Το να λέμε ότι είναι "καθαρό", παραγνωρίζει ότι ενώ το ίδιο δεν ρυπαίνει, δεν μειώνει ρύπους, στο δίκτυο, συνολικά. Στην πραγματικότητα δεν υποκαθιστά ρεύμα από συμβατικές πηγές.

Γιατί μας προωθούν αιολικά και άλλες "ΑΠΕ";  Μα επειδή είναι καλά και σίγουρα και εύκολα λεφτά για αυτούς που τις πουλάνε και τις βάζουν -- όσο βρίσκουν πρόθυμους να τις δέχονται στην χώρα τους και να τις επιδοτούν. Η αλήθεια είναι ότι οι λεγόμενες ΑΠΕ, όλες οι ΑΠΕ, υπάρχουν μόνο είναι υποχρεωτικές οι επιδοτήσεις τους. Χωρίς επιδοτήσεις δεν υπάρχουν ΑΠΕ, οι ΑΠΕ έχουν τις επιδοτήσεις σαν αυτοσκοπό, δεν κάνουν τίποτα από αυτά που διαφημίζουν. Είναι μία απάτη, με κάθε έννοια της λέξης.  Δεν θα ήταν απάτη εάν η αποθήκευση ρεύματος ήταν φθηνή, προσιτή και πρακτική, αλλά δεν είναι. Οι μπαταρίες και τα άλλα κόλπα είναι κόλπα μικρής και ενεργειακά ασήμαντης κλίμακας. Νόμιμη η απάτη, αλλά απάτη.



Ο πολύς κόσμος δεν βλέπει αυτή την ενεργειακή και οικονομική πτυχή. Ο πολύς κόσμος ενοχλείται από την εμφάνισή τους, και τον ήχο τους, και την ζημιά σε αγαπημένα μέρη.   Έτσι ξεκινάει η αντίδραση.

Και ο τρόπος που οι αιολικοί αντιμετωπίζουν την αντίδραση είναι με φυτεμένους και συχνά πληρωμένους "παπαγάλους". Που δεν ντρέπονται να λένε ό,τι αρλούμπα μπορείτε να φανταστείτε, για να μην δείτε το πραγματικό πρόβλημα, όπως ότι θα σώσουν το κλίμα, ή ότι θα υποκαταστήσουν λιγνιτικές μονάδες, ή θα προλάβουν ...καρκίνους.


Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα αιολικά (και τα μικρά υδροηλεκτρικά) της εδώ περιοχής. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε ήδη περί τα 5.000 μεγαβάτ ΑΠΕ, με συνολική ζήτηση στην Ελλάδα 5.000 μεγαβάτ πραγματικής ισχύος.  Αυτές οι ΑΠΕ έχουν κοστίσει περί τα €9δις, και τις επιδοτούμε με 1,5 δις τον χρόνο.

Και πλέον γνωρίζουμε ότι οι ΑΠΕ είναι ...διακοσμητικές όταν τις χρειαζόμαστε

Και λένε να βάλουν κι άλλες! Λες και μας περισσεύουν λεφτά για πέταμα.


Δεν ξέρουμε εάν θα φυσάει ή εάν θα έχει ήλιο το Πάσχα. Ούτε ξέρουμε εάν θα φυσάει το βράδυ της ...10ης Ιουνίου.  Και ξέρουμε (από ξένες χώρες) ότι τα πολλά αιολικά δημιουργούν αστάθειες στο δίκτυο και ότι τα φωτοβολταϊκά απαιτούν φυσικό αέριο στην ηλεκτροδότηση.  Και τα αιολικά και τα φ/β κάνουν ασύμφορο και ακριβότερο και αυτό, το ήδη ακριβό αέριο!

Χάρη στην μεταστροφή μας σε ηλεκτροδότηση με  ΑΠΕ και φυσικό αέριο, πληρώνουμε την βιομηχανία να ...μην δουλεύει, και βασιζόμαστε σε εισαγωγές και για το ρεύμα μας.  Ακριβαίνουμε το ρεύμα χωρίς να έχουμε ρεύμα. Βάζουμε ενοχλητικά πράγματα σε τουριστικές περιοχές. Επιβαρύνουμε τον καταναλωτή, σε καιρό φτώχειας και κάνουμε ζημιά στην Εθνική μας οικονομία.

Και δεν χρειαζόμαστε κι άλλα πράγματα να βλάπτουν την Οικονομία. Είμαστε σε παρατεταμένη ύφεση, με πτωτική ζήτηση για ρεύμα, και όλο και ακριβότερο ρεύμα ακριβώς λόγω των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου. Έχουμε 5.000 αιολικά και φωτοβολταϊκά μεγαβάτ (τόση είναι η λεγόμενη "εγκατεστημένη ισχύς" και με φουλ αέριο και εισαγωγές, και όσες λιγνιτικές δεν έχουν  κλείσει, και παρ΄όλα αυτά, με 5-6.000 μεγαβάτ ζήτηση, όλο ανησυχούν για blackout.

Πού είναι οι ΑΠΕ όταν ανησυχούμε για blackout? Γιατί τις πληρώνουμε?


Το τραγικό είναι ότι, όπως θα δούμε παρακάτω, όλες αυτές οι πανάκριβα επιδοτούμενες και αρκετά ενοχλητικές "ΑΠΕ" είναι ασήμαντες, ενεργειακά.

Υπάρχουν από το 1975 και επιδοτούνται από το 1990 και ούτε που φαίνονται στα διεθνή στατιστικά. Αλλά θέλουν να γεμίσουν την Ελλάδα...

Με απίθανα, ατέλειωτα και ξεδιάντροπα ψέματα για αρπαχτές.

Λίγα για την παγκόσμια ενέργεια και την παγκόσμια ηλεκτροπαραγωγή (και τις εκπομπές CO2)


Αυτό το γράφημα είναι από το 2007 αλλά είναι καλή επισκόπηση για αποφυγή παρανοήσεων. Η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας στον κόσμο είναι το πετρέλαιο. Πάει κυρίως στις μεταφορές και για θέρμανση.  Είναι ασήμαντο στην ηλεκτροδότηση. Η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας στην ηλεκτροδότηση είναι το κάρβουνο. Το φυσικό αέριο είναι ανερχόμενο.  Η πιο σημαντική "βιομάζα" είναι τα καυσόξυλα. Τα πυρηνικά και τα υδροηλεκτρικά είναι μόνο για ρεύμα.

Επειδή είναι προσφιλές παραμύθι παπαγάλων ότι θα ηλεκτροδοτηθούμε 100% με ΑΠΕ, ή ότι όλη μας η ενέργεια θα είναι από ΑΠΕ, το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι πριν το 1800 είμαστε 100% με ΑΠΕ.

Μέχρι που ανακαλύφθηκε το πετρέλαιο, ο φωτισμός ήταν από λάδι φάλαινας ή λυχνάρια ελαιολάδου...

Στην Ελλάδα, πριν το 1955 και την ΔΕΗ, η περισσότερη επαρχία ήταν 100% με ...ΑΠΕ.  Δεν θέλει πολύ, εκεί επιστρέφουμε.
Και, σοβαρά τώρα, με εξαίρεση τα ...καυσόξυλα (αυτά είναι η βιομάζα) και λίγο τα υδροηλεκτρικά, όλες οι άλλες ΑΠΕ ούτε που φαίνονται. 

Οι πηγές ενέργειας είναι το κάρβουνο, το αέριο και το πετρέλαιο.

Στην ηλεκτροδότηση, η μόνη ΑΠΕ που φαίνεται είναι τα μεγάλα υδροηλεκτρικά. Οι άλλες ΑΠΕ χρειάζονται "φωτοενίσχυση"...

Η πτώση στην κατανάλωση ρεύματος λόγω κραχ του 2008, ήταν πιο εμφανής από τις άλλες ΑΠΕ.


Αλλά μάς λένε σαν επιχείρημα ότι "οι Ευρωπαίοι" έχουν ΑΠΕ, αυτοί θα ξέρουν". Να το δούμε λιγάκι?  Οι ΑΠΕ της Ελβετίας, της Σουηδίας και της Αυστρίας είναι τα υδροηλεκτρικά. Η Νορβηγία είναι 100% υδροηλεκτρική.   Η Γερμανία, η Δανία και η Ισπανία έχουν πολλά αιολικά. Και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.  Δείτε παρακάτω το αποτέλεσμα:

Η Δανία έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. Πάρα πολλά αιολικά, που μπορεί και τα έχει ΜΟΝΟ επειδή είναι στην διασύνδεση μεταξύ Γερμανίας και Σκανδιναβικών χωρών, "εξάγει" το αιολικό ρεύμα στα υδροηλεκτρικά της Νορβηγίας (φθηνά) και το επανεισάγει ακριβά.  Και ηλεκτροδοτείτα από κάρβουνο, αέριο και εισαγωγές πυρηνικού και υδροηλεκτρικού από την Σουηδία και την Νορβηγία. 

Η Κύπρος ηλεκτροδοτείται από πετρέλαιο, πιο φθηνό από τα αιολικά της Δανίας.  Η Γαλλία έχει σχετικά φθηνό πυρηνικό ρεύμα. Θα αναφερθώ στην Γερμανία και στην Δανία, παρακάτω.


Όσο πιο πολλές ΑΠΕ, τόσο πιο ακριβό το ρεύμα.

Οι δύο με το πιο ακριβό ρεύμα, και η τρίτη, η Ισπανία, ΕΞΑΓΟΥΝ αιολικά.

Και θέλουν να βάλουν και στις φτωχές χώρες...


Δεν φαίνεται σχέση μεταξύ πολλών ΑΠΕ και μείωσης ρύπων.

Η Γερμανία και η Δανία έχουν και οι δύο πολλές ΑΠΕ, αλλά η Δανία είναι σε ύφεση (και έχει μειωμένες εκπομπές CO2...  Η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν έχουν ΑΠΕ, αλλά η Ουγγαρία είναι σε ύφεση... Η ύφεση...?









Η συσχέτιση ύφεσης και μείωσης κατανάλωσης καυσίμων είναι προφανής. Η Ελλάδα δεν μείωσε τις εκπομπές της λόγω οικολογίας και ΑΠΕ, αλλά λόγω φτώχειας.

Βάζοντας κι άλλες ΑΠΕ θα προκαλέσουμε κι άλλη φτώχεια.

Λογικό είναι αφού οι ΑΠΕ είναι σαν μη ανταποδοτικός κεφαλικός φόρος...



Λίγα για την ηλεκτροδότηση και τις ΑΠΕ της Γερμανίας


Η Γερμανία έχει εγκαταστήσει πάρα πολλά αιολικά και φωτοβολταϊκά, λίγες μονάδες βιομάζας και έχει και πυρηνικές, λιγνιτικές, λιθανθρακικές κλπ μονάδες. Προσοχή, αυτά είναι "εγκατεστημένη ισχύς". Όχι ηλεκτροπαραγωγή. Η ηλεκτροπαραγωγή είναι το επόμενο:


Η ηλεκτροπαραγωγή είναι βασικά από λιγνίτη, λιθάνθρακα και πυρηνικά. Δείχνει 15,3% ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά και 6,5% από φωτοβολταϊκά. Πάλι προσοχή:  Η ηλεκτροπαραγωγή δεν σημαίνει κατανάλωση... Περιμένετε να δείτε πώς υπάρχει, πώς είναι εφικτή,  η αιολική και φωτοβολταϊκή ηλεκτροπαραγωγή:



Να 4 τυχαίες μέρες στην Γερμανία, με ήλιο κάθε μέρα και αέρα το Σαββατοκύριακο. Η ροζ γραμμή είναι η ζήτηση











Η ισχύς βάσης, η σταθερή παραγωγή είναι λιγνίτης, πυρηνικά, υδροηλεκτρικά (έχουν ποτάμια) και βιομάζα. Η βιομάζα είναι η πιο αποδοτική ΑΠΕ στην Γερμανία, αλλά έχουν πολλά δασικά υποπροϊόντα...










Η διαφορά μεταξύ της μεταβλητής ζήτησης (ροζ γραμμή) και στης σταθερής ηλεκτροπαραγωγής συμπληρώνεται από το άθροισμα των αιολικών και φωτοβολταϊκών με μεταβλητή λειτουργία λιθανθρακικών μονάδων και μονάδων αερίου.

Ο λιθάνθρακας και το αέριο συμπληρώνουν, μεταβλητά, τα αιολικά και τα φ/β. Αλλά και αυτό δεν έχει όλη την ιστορία...:

Το κλειδί είναι στο επόμενο, στις "εξαγωγές"






Αν προσέξετε το παραπάνω, όταν φυσάει (και όταν έχει ήλιο) αυξάνονται οι "εξαγωγές" ρεύματος στις τρεις γειτονικές χώρες που έχουν υδροηλεκτρικά! Στην Αυστρία, στην Ελβετία και στην Γαλλία!  Τα ηλεκτρόνια του ρεύματος δεν έχουν ταμπέλα να πουν από τι είναι, αλλά προφανώς περισσεύει και "εξάγεται" ρεύμα όταν φυσάει καιόταν έχει ήλιο. Αυτό δεν είναι κακό, αλλά πληρώνουν για να το εξάγουν... Το τυχαίο ρεύμα δεν το θέλει κανείς. Οι Πολωνοί και οι Τσέχοι που δεν έχουν υδροηλεκτρικά, δεν το αντέχουν. Οι άλλοι το αντέχουν.  Εάν δεν είχε γείτονες με Υ/Η για να "εξάγει", η Γερμανία θα είχε πρόβλημα στο δίκτυό της.  Και αν δείτε το ίδιο πράγμα σε ετήσια βάση...:


Έβαλα τα Χριστούγεννα στο κέντρο της εικόνας, επειδή τον χειμώνα συνήθως φυσάει, ΚΑΙ τα Χριστούγεννα έχει μειωμένη ζήτηση. Τότε έχει μέγιστες "εξαγωγές" ρεύματος. Ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ, όταν είχε έρθει στην Ελλάδα, προσπαθώντας να μάς πουλήσει αιολικά, είχε πει ότι οι Γερμανοί εξάγουν το 80% του αιολικού τους ρεύματος. "Εξάγουν", σημαίνει "απορρίπτουν". Πετάνε. Ξεφορτώνονται.  Εγώ, υπολόγισα πρόχειρα ότι "εξάγουν" το 60% της αιολικής τους παραγωγής. Που σημαίνει ότι μπορεί το 15% να είναι αιολική παραγωγή αλλά μόνο το 4-6% χρησιμοποιείται. Το υπόλοιπο πρέπει να απορριφθεί!

Μια άμεση συνέπεια της ύπαρξης ΑΠΕ (και αερίου) στο δίκτυο είναι ότι όταν αναγκάζονται να καίνε αέριο ανεβαίνει η χοντρική τιμή του ρεύματος. Όταν όμως έχει αέρα και ήλιο, πέφτει και η κατανάλωση (ακριβού) αερίου και η χοντρική τιμή.

Σημειώστε παρακαλώ, ότι εμείς δεν καίμε λιθάνθρακα όταν δεν φυσάει ή δεν έχει ήλιο, αλλά (ακριβό) αέριο! 

Η πτώση της χοντρικής τιμής κάνει οικονομική ζημιά στις υπόλοιπες συμβατικές μονάδες



Μπορεί να πέφτει η χοντρική τιμή λόγω ΑΠΕ, αλλά η λιανική, που έχει όπως και σε εμάς τις επιδοτήσεις, έχει διπλασιαστεί! 

Φθηνή χοντρική, πανάκριβη λιανική!

Και κρατιέται χαμηλά η λιανική με χρήση φθηνού λιθάνθρακα (που εισάγουν από τις ΗΠΑ).

Εμείς έχουμε ακριβότερο φυσικό αέριο από τους Γερμανούς και το καίμε για ρεύμα, αυτοί καίνε φθηνό κάρβουνο, για να μην τριπλασιάσουν την τιμή...


Η Γερμανία ΔΕΝ έχει μειώσει τις εκπομπές CO2 (την χρήση καυσίμων) με τις ΑΠΕ.

Τις μείωσε μετά το 1990 όταν με την ένωση Ανατολικής με Δυτική Γερμανία έκλεισε παλιές μονάδες (αποδοτικότητας 20-25%) και της αντικατέστησε με σύγχρονες (αποδοτικότητας 35-40%) και με αέριο. 

Μετά μείωσε τις εκπομπές με το κραχ του 2008...  Όχι με τις ΑΠΕ...

Γιατί βάζει ΑΠΕ η Γερμανία?


Η Γερμανία βάζει ΑΠΕ επειδή εξάγει το 70-80% των μηχανημάτων ΑΠΕ που παράγει. Και απασχολεί πάνω από 300.000 άτομα στις ΑΠΕ... Για αυτό της αρέσουν...



Το λένε οι ίδιοι: Εξάγουν το 67% των αιολικών τους και το 80% των φ/β.  Οι ΑΠΕ ήταν από την αρχή για εξαγωγές. Για αυτό είναι ...οικολόγοι!

Αλλά στην ίδια την χώρα τους, οι ΑΠΕ είναι ενεργειακά ...αόρατες!












Και για να μην πείτε ότι αυτά τα λέω εγώ, να ποιός άλλος τα λέει:


Δεν χρειάζεται να το σχολιάσω εγώ αυτό, το λέει ο κύριος Ζήμενς καλύτερα από οποιονδήποτε!

Λίγα για την Δανία με τα πολλά αιολικά και το ακριβότερο ρεύμα



Λίγα για την Ελλάδα:

Μειώσαμε τον λιγνίτη όχι με ΑΠΕ, αλλά με αέριο και εισαγωγές.

Είμαστε η μόνη χώρα που δεν μετράμε τα μεγάλα υδροηλεκτρικά μας σαν ΑΠΕ. Η μόνη χώρα! (για να πουλάνε σαβούρες κάτι πονηροί...)

Χάρη σητν βαθειά ύφεση μειώσαμε την χρήση καυσίμων. Και με τις εισαγωγές ρεύματος και το αέριο, τις εκπομπές στην ηλεκτροδότηση...







Αυτός είναι ο λόγος που σκίζονται να σάς πείσουν να θέλετε, ή να ανέχεστε αιολικά. Πολλά, εύκολα, σίγουρα, και γρήγορα λεφτά. Επιδοτήσεις που στηρίζετε εσείς με λεφτά που δεν έχετε:



Μικρά υδροηλεκτρικά

Εάν τα μεγάλα υδροηλεκτρικά είναι χρήσιμα για διαχείριση φορτίων συμβατικών μονάδων, και ηλεκτροδότηση, συν άρδευση, διαχείριση νερών, τουρισμό κλπ, τα μικρά είναι μάλλον το αντίθετο. Δεν συμφέρουν για ηλεκτροδότηση δικτύου. Είναι σχεδόν πάντα εποχιακά.  Δεσμεύουν νερά για να βελτιώσουν τις (οικονομικές) αποδόσεις τους :


Στο νησάκι εκτός δικτύου με σχετικά πολλά νερά και αέρα, το ρεύμα είναι πανάκριβο, αλλά τους έχουν επιδοτήσει τα πάντα με 94%. Εμείς δεν επιδοτούμε τον καταναλωτή, αλλά επιδοτούμε την οικονομική απόσοση του "επιχειρηματία". Εντελώς ανώμαλο.



Υποτίθεται ότι βάζουμε ΑΠΕ για καθαρή, φθηνή, ανεξάντλητη ενέργεια.  Οι ΑΠΕ όμως, πουθενά και ποτέ δεν έχουν πετύχει τέτοια παραμυθένια πράγματα. Εκτός από εγγυημένες επιδοτήσεις για επιτήδειους, γιατί βάζουμε ΑΠΕ?

Δεν υπάρχουν σχόλια: