Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

Πολέμου Κάμπος

Κανένας ιστορικός ή ερασιτέχνης δεν με βοηθάει. Ούτε ποιον Πόλεμο ούτε μεταξύ τίνος ο Πόλεμος, ούτε πότε…

Είπαμε, είπαμε, δεν ξέρω για σας, εγώ σήμερα βαρέθηκα.

Με την αιολική ενέργεια πήγαμε στ’ Πολέμ’ το Κάμπο. Η θέα εκεί είναι κάτι πιο εντυπωσιακό από αυτό που φαντάζεστε. Η μυρωδιά από τα αγριολούλουδα ή τα ρείκια είναι μεθυστική. Όπου και να κοιτάξεις έχει ερημιά και λίγες περίεργες ξερολιθιές και ακόμα πιο περίεργα τοπωνύμια.

Η φωτογραφία είναι μια υπερβολική σμίκρυνση που δείχνει με «Β» την β’ Εύρεση, (ΝΑ η Καρδιανή, Ανατολικά τα Κελλιά), έναν φαρδύ πλακοστρωμένο περιφερειακό δρόμο και πυκνό δίκτυο μονοπατιών προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο χάρτης με τα μονοπάτια λέει ότι κάποτε είχε πολλή κίνηση στ’ Πολεμ’ το Κάμπο.

Κάποιος ειδικός έγραψε σε μία εξαιρετική έκδοση του Δήμου Εξωμβούργου, ότι τα νερά της Τήνου είναι από του Πολέμου τον Κάμπο. Πράγματι το οροπέδιο έχει πηγές γύρω γύρω που τροφοδοτούν τα Υστέρνια, τα υπόλοιπα Εξω Μέρη, την Καρδιανή και τα Κάτω Μέρη. Εδώ λένε ότι τα νερά έρχονται από τον …Όλυμπο και οι βουνίσιες πηγές δεν στερεύουν, αλλά εγώ έχω παρατηρήσει ότι με δύο χρόνια ανομβρίας στερεύουν οι πηγές, και θέλουν δύο χρόνια καλές βροχές για να ανοίξουν. Πέρυσι ήταν κακή χρονιά και φέτος όχι σπουδαία.

Πριν 10 (ή 20;) χρόνια είχε γίνει μέγας καυγάς μεταξύ Κελλιών και Υστερνίων για τα νερά της Ζωδεμένης (που είναι εκεί που ο δρόμος κάνει ζιγκ-ζαγκ, ΒΑ της β’ Εύρεσης). Κάπου διάβαζα ότι ο Γ’ Παγκόσμιος θα γίνει για νερά, μάλλον στην Μέση Ανατολή. Ευτυχώς δεν μας πιάνει.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κι εγώ είμαι πεπεισμένος οτι ο Πολέμου Κάμπος κρύβει μια σημαντική ιστορία αλλά πως να το αποδείξει κανεις αν δεν γίνουν ανασκαφές, αν κανένας δεν ενδιαφερθεί?
Δυστυχώς αν δεν προωθηθεί η έρευνα για την ιστορία/ αρχαιολογία/ ανθρωπολογία του τόπου μας πολλά είναι αυτά που θα εξακολουθήσουν να είναι χαμένα στο χρόνο. Κι άλλα πολλά θα χαθούν.

αμμοδύτης είπε...

Μια αρχαιολόγος έχε κάνει ενδαιφέρουσα δουλειά στο Χώμπουργο και αλλού. Κανείς με εξαίρεση τους 2 παπάδες και κάποιον Φλωράκη και κάποιον λίγο φαντασιόπληκτο απλιότερα δεν έχει ενδιαφερθει για την Βόρεια Τήνο. Η περιοχή ήταν έντονα αγροτική για πολλά χρόνια και δύσκολα βρίσκει κανείς απέιραχτα αρχαία. Πολλά που φαίνονται είναι προφανώς ψαγμένα παράνομα. Ενα-δυο μοιάζουν ήσυχα, αλλά τολμάν οι διοκτήτες; Υπάρχει η αντιληψη ότι αν φωνάξεις την αρχαιολογία «σου το παίρνει» . Οι ντόπιοι ξέρουν και αναγνωρίζουν ιχνη του παρελθόντος με σιωπηλό αγροτικό τρόπο αλλα δεν μιλανε σε ξένους εύκολα. Θα δημοσιευτεί ένα βιβλίο και μετά...Υπομονή.

χόχλακας είπε...

θα βγάλεις βιβλίο για την περιοχή? ΜΠΡΑΒΟ!...κάλλιο αργά παρά ποτέ!

αμμοδύτης είπε...

όχι εγώ, ο παπα Αντώνης "οδοιπορικό στα Κάτω Μέρη" από τον καιρο που ήταν παπας στα 4 χωριά. Εχει μαζέψει απίθανες πληροφορίες που χρειάζονται editing, έχουν το χειρόγραφο δύο φίλοι του και το χτενίζουν. Εχω δει κατα καιρούς αποσπάσματα.

venthesikymi είπε...

Poios kai poia apó sas lei alithia kai poios i poia psemmata. Atimi koinonia...trellaineis ta paidia sou

Ανώνυμος είπε...

άντε μακάρι! τόσα χρόνια το περιμένουμε, αν και είχε κολλήσει τόσο καιρό στους "χορηγούς", κρίμα τόσα χρόνια και να μην μπορεί κάποιος να το χρηματοδοτήσει

Ανώνυμος είπε...

ιδιωτική χρηματοδότηση

χόχλακας είπε...

επιτέλους, αν και άργησε, ας ελπίζουμε όχι πολύ, γιατί και αυτό έχει μεγάλη σημασία για την περιοχή, ακόμα και για την ΟΥΒΖ - όπως επίσης έχουν αργήσει και άλλα έργα που θα μπορούσαν να γίνουν στην περιοχή αλλά κανένας δεν ασχολήθηκε

Ανώνυμος είπε...

για ψάξε λίγο το ρόλο του έπαρχου σε μεταβιβάσεις ή μεταγραφές χωραφιών με πηγές της Ζωδεμένης. Και τον ψηφίσαν απ'τα μέρη σας τρομάρα σας.

Ανώνυμος είπε...

Έπαρχος; ου λάβεις το όνομα Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω! Βρήκα στο ΠΔ που έφτιαξε την ΟΥΒΖ εδάφιο που ρητά αναφέρει τα Πράσσα στον Κάμπο του Πολέμου ως αρχαιολογική ζώνη. Εχει rapidshare link στην ανάρτηση με την χειροκίνητη σούβλα.