Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει καθιερωθεί σαν το ετήσιο προσκύνημα των κυβερνητικών και των παρατρεχάμενων να πάνε για ούζα στα Λαδάδικα και ύπνο με θέα τον Θερμαϊκό. Έχει και κάτι ομιλίες που σηματοδοτούν την οικονομική πολιτική του χρόνου που έρχεται. Με μία εξαίρεση, νομίζω, οι περισσότερες ομιλίες ήταν, στο παρελθόν, αρλούμπες.

Φέτος τα πράγματα είναι δύσκολα, και αυτοί που γράφουν την ομιλία του Πρωθυπουργού, θα παιδευτούν. Σκέφτηκα να τους βοηθήσω λέγοντάς τους λίγα λόγια για δύο ηγέτες του παρελθόντος που παρέλαβαν την χώρα τους σε κρίση και την παρέδωσαν Μεγάλη Δύναμη, έτσι για να τους δώσω καμία ιδέα.

Ο ένας ήταν ο Franklin D. Roosevelt: Έφτιαξε δουλειά για τους άνεργους, έδωσε βοήθεια στους φτωχούς… Έφτιαξε τον οργανισμό που ασφαλίζει τις τραπεζικές καταθέσεις, την επιτροπή κεφαλαιαγοράς (πραγματική όχι γιαλαντζή σαν την δική μας), μεγάλα ηλεκτροπαραγωγικά έργα...

Ο άλλος ήταν ο Ronald W. Reagan. Μπορεί να μην τον συμπαθούν στην Ευρώπη, αλλά έβγαλε τις ΗΠΑ από το τέλμα της ύφεσης και του πληθωρισμού και είπε το περιβόητο “Mr. Gorbachev, open this gate! Mr. Gorbachev, tear down this wall!”

Κύριοι συγγραφείς ομιλιών, διαβάστε τα βιογραφικά των ανθρώπων και θα εμπνευστείτε, είμαι σίγουρος. Ή διαβάστε Θουκυδίδη, εκεί στους λόγους του Περικλή. Βέβαια αυτά δεν κολλάνε με τον αγιασμό και τα εγκαίνια του περίπτερου του Δήμου Αθηναίων (ποιος το πληρώνει αυτό άραγε;)

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγκρίνεις τους δύο με τον δικό μας? Θα τρίζουν τα κόκαλά τους!

Ανώνυμος είπε...

Τι είναι πιο σημαντικό? Οι αναταραχές στο Καύκασο με πιθανη αλλαγή συνόρων και (καινούργιο παραπέτασμα?) ή η ομιλία του ...Καραμανλή στην ΔΕΘ?

zavodiniakia είπε...

Δυστυχώς στην μικρή χώρα μας δεν έχουμε ούτε την έμπνευση ούτε το όραμα για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας. Κακόμοιρες μάχες εντυπώσεων για ανθρώπους που δεν σκέπτονται.

Ανώνυμος είπε...

zavodiniakia: Δεν σκεπτoνται ή δεν μιλανε;

Ανώνυμος είπε...

Και κατα τα λοιπά μας έχει μαράνει ο αντιαμερικανισμός

Ανώνυμος είπε...

Φόροι, ανεργία, ύφεση, Ζήμενς, "νυχτερινή" αγορά Γερμανού, πώληση ΟΤΕ από την πίσω πόρτα, DVD, υποκλοπές, δομημένα ομόλογα. Να τα θέματα της ομιλίας του κυρίου Καραμανλή.

Θα μας πει ότι το μέλλον μας έχει διασφαλισθεί από την επιτυχή συνεργασία μας με τους ... Ρώσσους και από τις ανεμογενητριες που προστατεύουν το περιβάλον.

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα δεν είναι που θα μας διαβάσει ο Καραμανλής "όλα όσα του γράψουν", είναι που κάποιοι θα τον ακούσουν και κάποιοι άλλοι, οι περισσότεροι ίσως, θα τον πιστέψουν.
Κι έτσι πάμε όλοι χαμένοι...

Αλλά κι εμείς που ξέρουμε την αλήθεια, κάνουμε κάτι; Η μήπως αρκούμεθα μόνον στην κριτική!

Καμμιά βολτίτσα στην Θεσσαλονίκη "για μπουγάτσα με τυρί" και γιουχάϊσμα!

Ανώνυμος είπε...

Τι κριτική? δες τις εφημερίδες: φόροι, απολύσεις, κατασχέσεις. Πεςρίμενε και τις δημοσκοπήσεις. Μπορεί να μην τον νοιάζει τον ψηφοφόρο τι έκανε ο Ζαχόπουλος, αλλά τον νοιάζει όταν του παίρνουν την Μπεμβέ.

Ανώνυμος είπε...

Οι φωτογραφίες που θα έπρεπε να έβαζες για την ελληνική εκδοχή των πραγμάτων είναι το Κολλητήρι και ο Μπιρικόκος.

Ανώνυμος είπε...

Μόνο σε μας, η πρόσθετη φορολογία σαν μοχλός ανάπτυξης. Δεν τους έμαθαν στο σχολείο κάτι για περικοπή σπατάλης;