Μου αρέσει το τελετουργικό, δίχως άλλο. Και το αποψινό τροπάρι της Κασσιανής που κάπως βρέθηκε σε ένα μοναστήρι τον 9ο μ.Χ. αιώνα επειδή ο αυτοκράτορας Θεόφιλος, παρεξηγήθηκε που του ανταπάντησε "-Kαι εκ γυναικός τα κρείττω" στην δικιά του κουταμάρα "-Εκ γυναικός τα χείρω" και διάλεξε ...άλλη. Και τεθλιμένη έγραφε τροπάρια για αμαρτωλές. Μάλλον love story και καταπιεσμένο libido έχουμε. Γιατί έγινε "Αγία" ή "Οσία", δεν το κατάλαβα, αλλά το τροπάριό της είναι ωραίο.
Άλλου είδους libido στο Χρηματιστήριο. Ανέβηκε πάλι η αγορά αλλά με τις ξένες να έχουν ζόρια, λαχάνιασε. Και μέσα σε όλα, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θέλει να πουλήσει 6,4 εκατ. ίδιες μετοχές. Περίεργο. Έκανε μείωση κεφαλαίου αγοράζοντεας ίδιες μετοχές και τώρα τις πουλάει σε τρίτους... Μεγάλη Εβδομάδα, όλοι ασχολούνται με τις Κασσιανές, μάλλον δεν δίνουν σημασία στις τράπεζες...
8 σχόλια:
Σε 263,7 εκατ. ευρώ ανήλθε το Μάρτιο η αξία των ακάλυπτων επιταγών σημειώνοντας αύξηση 18,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε τεμάχια ανήλθαν σε 26.769 αυξημένες κατά 19,6%. Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2008 οι ακάλυπτες επιταγές σε αξία αυξήθηκαν κατά 242,2% και σε τεμάχια σε 346,5%.
Λίγο πάνω το δικό μας με τα ξένα κάτω.
Ποιά διάλεξε στο τέλος ο Θεόφιλος;
Είναι γνωστή από τους Βυζαντινούς χρονογράφους η ιστορία κατά την οποία το 830 μ.Χ. η μητρυιά του Θεόφιλου, Ευφροσύνη, θέλοντας να βρει άξια σύζυγο στο θετό γιο της διοργάνωσε ένα είδος καλλιστείων, στέλνοντας εντολή σε όλα τα θέματα, τις διοικητικές περιφέρειες της αυτοκρατορίας, να συγκεντρωθούν οι ωραιότερες κοπέλες και να παρουσιαστούν στο παλάτι. Ανάμεσα στις δώδεκα κόρες που ορίστηκαν ως υποψήφιες και που κατάγονταν από τις ευγενέστερες οικογένειες, ξεχώρισαν δύο: η Κασσία, κόρη εξαίσιας ομορφιάς, η οποία καταγόταν από οικογένεια ευπατρίδων και η αρχόντισσα επίσης Θεοδώρα.
Όταν συγκεντρώθηκαν στην επίσημη αίθουσα, η Ευφροσύνη έδωσε στο Θεόφιλο ένα χρυσό μήλο να το προσφέρει στην κόρη που θα τον συγκινούσε περισσότερο. Εκείνος στράφηκε προς την Κασσία, εντυπωσιασμένος από την ομορφιά της για να της προσφέρει το μήλο. Ιδιόρρυθμος καθώς ήταν της απηύθυνε μια απροσδόκητη και κακόβουλη παρατήρηση: "Εκ γυναικός ερρύη τα φαύλα".
Η Κασσιανή δείχνοντας υπόδειγμα συμπεριφοράς Χριστιανής παρθένου, κοκκίνισε, όπως λένε οι ιστορικοί, αλλά ούτε τα έχασε, ούτε υπολόγισε ότι θα έχανε το θρόνο, ούτε δέχθηκε να προδώσει την αλήθεια και το φύλο της. Και έδωσε μια απάντηση, καμπάνα θεολογίας, που έτρεψε σε φυγή την κακόδοξη ψυχή του Θεόφιλου: "Αλλά και διά γυναικός πηγάζει τά κρείττω", του είπε κάνοντας με τις επτά αυτές λέξεις περίληψη ολόκληρης της χριστιανικής θεολογίας.
Ο Θεόφιλος νιώθοντας την αξία και την ευστροφία της και πειραγμένος από την απάντηση αυτή, της γύρισε την πλάτη, όπως γύρισε την πλάτη και στην Παναγία, στη γυναίκα "εξ ής πηγάζει τα κρείττω", αρνούμενος την εικόνα και Αυτής και του Υιού Της και έδωσε το χρυσό μήλο της εκλογής στη σιωπηλή Θεοδώρα. Η Κασσιανή, πέφτοντας θύμα της ευφυίας και της ελευθεροστομίας της, είχε χάσει οριστικά το θρόνο.
Στη συνέχεια η Κασσιανή έγινε μοναχή, όχι από ερωτική απογοήτευση προς τον ουσιαστικά άγνωστό της Θεόφιλο, αλλά από έρωτα θείο. Έδωσε την περιουσία της για να κτισθεί η περίφημη τότε μονή ΄΄Εικασίας της μοναχής΄΄. Κλείσθηκε μέσα σ΄ αυτήν και έζησε τη μακάρια ζωή της εν Χριστώ ησυχίας, όταν η ευσεβής επίσης και ορθόδοξη Θεοδώρα, που τελικά εξέλεξε ο Θεόφιλος για σύζυγο, ζούσε μέσα στις αγωνίες και τις συνωμοσίες του παλατιού αγωνιζόμενη να κρατήσει τα παιδιά της στην Ορθοδοξία, καλώντας τα κάθε τόσο να προσκυνήσουν ΄΄τα νινία΄΄, το μικρό δίπτυχο εικόνισμα του Χριστού και της Θεοτόκου που είχε κρυμμένο, επειδή φοβόταν τη μήνη του φοβερού συζύγου της
Η Θεοδώρα της ιστορίας που έγινα και αυτοκράτειρα Αυγούστα, άγιασε γιατί ήταν εικονολάτρης και όταν πέθανε και αφού την ξέθαψαν το σώμα της δεν έιχε πάθει τίποτα και μύριζε μύρο και έκανε και θαύματα. Έτσι άγιασε.
"έγινε"
Τελικά άγιασε και η μία και η άλλη.Έτσι είναι όταν τα έχεις καλά με το γκουβέρνο
Τώρα γιατί όλα αυτά δεν με συγκινούν εμένα...
Πάντα θεωρούσα οτι ήταν χαζή η Κασσιανή που παράτησε τα εγκόσμια που της πήγαιναν (και το έδειξε- εφόσον η ιστορία αυτή ισχύει όντως)
και πήγε στο μοναστήρι...
Δημοσίευση σχολίου