Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

«Βελανιδολογία»


Αφού ο σχολιαστής εφηύρε τον όρο, να μερικές ακόμα. Η πρώτη είναι από την …Πίνδο. Όσο ποτίζεται, ανοίγει νέα φύλλα, αντέχει στον αέρα, το κρύο την ζέστη, «δρυς» με τα όλα της.


Και χνουδωτή. Υποψιάζομαι ότι το χνούδι στο νέο φύλλωμα είναι η προστασία της από τις αντιξοότητες


Το παρακάνει βέβαια, αν δεν σας έλεγα ότι είναι βελανιδιά, θα μπορούσε να είναι σπάνιο φυτό από άλλη ήπειρο.


Αυτή η αγγλίδα έχει λίγο διαφορετικά φύλλα από την ΝΖ, εξ άλλου και το βελανίδι ήταν διαφορετικό. Αναπτύσσεται όλο το καλοκαίρι, όσο ποτίζεται. Τα νεαρά φύλλα δεν έχουν αρκετή χλωροφύλλη, ή κάπως ζορίζονται από τον έντονο ήλιο εξ ου και το κοκκινωπό χρώμα. (που νόμιζα ότι είναι οξειδωμένη χλωροφύλλη, αλλά μάλλον ατελής χλωροφύλλη είναι). Με τον καύσωνα, μερικά παλιότερα φύλλα ξεραίνονται στις άκρες, όπως και στις φλαμουριές.


Αυτή είναι η δικιά μας. Η πιο προσαρμοσμένη στο ξηροθερμικό κλίμα. Με τις ζέστες σταματάει η βλάστηση και το φύλλο γίνεται σαν πετσί. Αν ποτιστεί καλά 2 φορές την εβδομάδα (να μην στεγνώσει το χώμα) μπορεί να πετάξει νέα φύλλα, όπως εδώ.

Υπάρχουν πάρα πολλά είδη φυλλοβόλας βελανιδιάς... όπως και πολλά πουρνάρια.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι ύψος έχει η Αγγλίδα;

Artanis είπε...

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ομορφιά, από τα πράσινα δέντρα...
Ομορφιά και ευτυχία μαζί...
Θυμάσαι το ποίημα με τον Γιάννη και τον Πεύκο;

Ανώνυμος είπε...

Θυμάσαι την «Ευδοκία» του Δαμιανού; Όταν οι ήρωες κλέφτηκαν, καβάλησαν το μηχανάκι, ανέβηκαν στο βουνό κι άρχισαν να τρέχουν μέσα στο πυκνό δάσος ώσπου βρήκαν μια κούνια στην άκρη ενός γκρεμού και νομίζεις ότι θα σπάσει το σκοινί και θα γκρεμιστούν μαζί με όλα τους τα όνειρα;
Μετά κάθισαν στο χώμα να ξεκουραστούν:
-Ευδοκία, παντρευόμαστε;
-Έτσι στα γρήγορα;
-Έτσι.
-Έγινε.

http://www.youtube.com/watch?v=xZTnZKjtBMU

αμμοδύτης είπε...

2,5 μέτρα περίπου ανώνυμε 12.10

«Να μια βρυσούλα, πιε νεράκι
να δροσιστείς».
Σκύβει να πιει νερό στη βρύση,
στερεύει ευθύς

Artanis, πριν από 15 περίπου χρόνια είχε καεί όλο το βουνό στην μέση του νησιού (δηλαδή τα φρύγανα, γιατί τα δέντρα είναι σπάνια πιά, με εξαίρεση τα λαγκάδια). Την επόμενη χρονιά είχαμε την χειρότερη λειψυδρία, με τις περισσότερες πηγές στερεμένες…

Ανώνυμε 9.34 ;;;