Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Αγία Άννα στον Λάζαρο


Η Αγία Άννα, στον Λάζαρο (περίπου κάτω από τα Λουτρά, νότια της Περάστρας), είναι παλιά εκκλησία, μάλλον πριν τον 17ο αιώνα (αλλά δεν ξέρουμε με βεβαιότητα, ή εγώ τουλάχιστον δεν ξέρω). Για ένα διάστημα ήταν «καθέδρα», ενοριακή εκκλησία του Λαζάρου, όταν για κάποιον λόγο δεν πήγαινε ο κόσμος απέναντι, στην Κιουρά.



Στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν ιδιωτική, ανήκε σε μια γυναίκα που έγινε καλόγρια και δώρισε την περιουσία της στις Ουρσουλίνες. Οι Ουρσουλίνες την ανακαίνισαν το 1909. Περί το 1940 μεταβιβάστηκε σε ιδιώτες από φόβο "κατάσχεσης από το Κράτος" (τι ακριβώς, δεν έμαθα). Χτες ήταν η πανηγυρική επέτειος των 100 χρόνων από την ανακαίνιση, και λειτούργησαν οι π. Αντώνης, π. Γιώργης και π. Μάριος.


Τα πανηγύρια στο νησί συνοδεύονται και από κεράσματα… κάτω από κυπαρίσσια και βελανιδιές. Οι κολώνες είναι μάλλον βάσεις πέργκολας. Για όσους δεν το ξέρουν, D.O.M. σημαίνει Deo Optimus Maximus. Ευχαριστώ τον Γ. για τις φωτογραφίες, και τον π. Αντώνη για την σύντομη ιστορία.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σαν παραμύθι το κάνεις

Ανώνυμος είπε...

"Περί το 1940 μεταβιβάστηκε σε ιδιώτες από φόβο κατάσχεσης από το Κράτος."

Πόσο σίγουρος είσαι γιαυτό που γράφεις ? Πότε το κράτος κατέσχεσε εκκλησίες και δη άλλου δόγματος?

Ανώνυμος είπε...

Το κράτος (βλ.πολιτικοί - ψήφοι κλπ), τα χαρίζει και τα αυγατίζει είτε ορθόδοξα είναι είτε καθολικά είτε μωαμεθανικά (ψάχνει να τους φτιάξει τζαμί στην Αθήνα) είτε, είτε, είτε κλπ.

Τα περί κατάσχεσης, λέγονταν για εσωτερική κατανάλωση (βλ. συσπείρωση)

αμμοδύτης είπε...

Ανώνυμε 9.37 και 9.48, εγώ θα το ρωτήσω και θα αναρτήσω την απάντηση. Χρησιμοποίησα έκφραση που μου είπε παρευρισκόμενος (όχι νομικός ή ειδικός περι τα της δημόσιας διοίκησης σε σχέση με τα εκκλησιαστικά.

Μπορεί οι καθολικοί να αισθάνονται την ανάγκη συσπείρωσης. Είναι οι μόνοι;

Ανώνυμος είπε...

Ασφαλώς και δεν είναι οι μόνοι.
Εδώ πρέπει πλέον να συσπειρωθούμε όλοι εναντίον του Κράτους.
'Ηδη υπάρχει οργανωμένη και ταμπουρωμένη νομελκλατούρα, χειρότερη απ αυτήν του πρώην ανατολικού μπλόκ (αυτούς τους φοβόνταν και φυλάγονταν, οι τωρινοί δικοί μας κυκλοφορούν δίπλα μας) που κατασπαράσει τον κόπο του μισθοσυντήρητου νεοέλληνα υπέρ των διαφόρων κολλεγιόπαιδων, τεχνοκρατών της κακιάς ώρας, μπλου μπόυς, παρατρεχάμενων, σφογγοκωλάριων, αυλικών κλπ. και μην πάει ο νούς σου σε πράσινους ή μπλέ, ροζ, κόκκινους κλπ.) γιατί με το ίδιο σύστημα θα διοικήσουν όλοι και τα ίδια θα κάνουν. Το θηρίο είναι τεράστιο και αχτύπητο.

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΗΝ ΝΑΞΟ ΠΗΡΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΤΕ. ΦΟΒΟΣ ΙΤΑΛΩΝ? ΓΑΛΛΩΝ?

Ανώνυμος είπε...

30 Ιούλιος 2009 9:37
Θα σου πω εγώ πότε και που. Στην Κρητη, στα Χανια αρχαιολογικο μουσειο,στο Ηρακλειο τον Αγιο Marko και αλλες. Στη Ρόδο, στη Λεσβο και αλλου.