Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Υψόμετρο 450


Πολλοί αναρωτήθηκαν τι έπαθα και πήγα στα βουνά, και τις ερημιές. Κανείς δεν με πίστευε ότι ήθελα μόνο να φτιάξω τις β’λήστρες και να βάλω αμπέλια, και να καθαρίσω τα κατ’κιά. Άλλοι έλεγαν ότι θα κάνω ξενοδοχεία ή αεροδρόμια ή ό,τι φανταζόταν ο καθένας. Αλλά έτσι είναι οι άνθρωποι, ιδίως οι καχύποπτοι…


Μετά, στις πλαγιές του βουνού, με τις πεζούλες σκεπασμένες με ρείκια και αχινοπόδια, φύτεψα μικρές ελιές, κλαδάκια με λίγα φύλλα. Άρχισαν οι καχύποπτοι να λένε «δεν γίνονται ελιές εκεί», ή «δεν γίνονται ελιές αν δεν βγάλεις τα φρύγανα». Έλα όμως που εγώ ήξερα ότι μου αρέσει ο συνδυασμός πράσινου ελιάς και ροζ ρεικιού…


Και τώρα, τρία χρόνια αργότερα, οι μικρές ελιές μέσα στα φρύγανα έκαναν αυτό που θα περίμενα να κάνουν σε υψόμετρο 450 μόνο μέτρων από την θάλασσα στις Κυκλάδες… Η αδυναμία εστίασης του φακού, ταυτόχρονα στο λαδί και το ροζ, δεν μπορεί να σας δείξει την πλήρη απόλαυση, αλλά παίρνετε μια ιδέα… Ούτε τίθεται θέμα να μαζέψω τις ελίτσες, τις αφήνω για τις τσίχλες… βέβαια, οι καημένες πετάνε, και τις πυροβολούνε.

Για όσους δεν είστε «Ντηνιακοί», «β’λήστρα» είναι η γκρεμισμένη, από τον καιρό ή τις βροχές, ξερολιθιά, που πρέπει να επισκευαστεί για να συγκρατεί το χώμα στην πεζούλα ή αναβαθμίδα.

12 σχόλια:

Artanis είπε...

Όποιος θέλει, βλέπει και αναγνωρίζει...
Ομορφιά αγνή, λέμε...

Ανώνυμος είπε...

Ωραία τα φρυγανάκια.
@αλλενάκι.

Ανώνυμος είπε...

Τι συμφέρει για τς βλίστρες, μεροκάματο ή να τς δώσς κατ αποκοπή.
Τα υλικά είν΄ εκεί.
Για βόηθα έχω πολλά μέτρα, είμαι και μακρυά.
Κάτι όμως πρέπει να κάνουμε.
Είναι κρίμα θα πάνε όλα στη θάλασσα.
Να μου ήρθε μια ιδέα και την αφήνω.
Ας δώσουν δικαίωμα οικοδόμησης αυστηρά μέχρι 80 τ.μ. ισόγειας κατοικίας, κάτι σαν τις κάμαρες πούχουν όλα τα χωράφια, με την υποχρέωση του ιδιοκτήτη να φτιάξει όλες τις αναβαθμίδες ή παράστες ή βλίστρες σήμερα.

Ο νοών...νοείτω είπε...

Πριν από τρία χρόνια φύτεψα μία ελιά στον κήπο μου.
Ήταν ήδη κοντά στα δύο μέτρα.
Φέτος δεν έβγαλε καρπό.
Μήπως κλάδεψα λάθος εποχή;

αμμοδύτης είπε...

γεια σου Αρτάνις...

καλησπέρα αλλενάκι

Σχεδόν κάθε χωράφι στην περιβόητη βιομηχανική ζώνη έχει ένα δύο κτίσματα. Μερικά είναι για ζώα ή για άχυρα. Τα περισσότερα έχουν τζακια και θυρίδες και πέτρινα καθίσματα. Κατ'κιές τα λέμε, αγροικίες τα λέει ένα φίλος μου, σπίτια τα φορολογεί η εφορία αν τα δηλώσεις. Οι περισσότεροι δεν τα δηλώνουν. Ωστόσο είναι «σπίτια». Αγροτικά, εξοχικά, καλοκαιρινά, παντός καιρού, κλπ κλπ.

Όποιος έχει, καλά θα κάνει να τα δηλώσει. Προστατεύει ένα σημαντικό προσωπικό περιουσιακό στοιχείο. Το κόστος στην εφορία είναι μικρό σε σχέση με το δικαίωμα χρήσης και αξιοποίησης.

Τα περισσότερα από όσα ξέρω είναι 20-30 τ.μ. το κάθε ένα, το πολύ, συν 10-20 βοηθητικοί στεγασμένοι χώροι.

Τώρα για τις ελιές, φίλε νοών... νοείτω, αν δεν είχαν ανθό την άνοιξη, δεν θα έχει ελιές. Αν είχαν και δεν έδεσε είναι ο καιρός, ο αέρας, η βροχή. Αν δεν είχαν ανθό, περίμενε ένα δύο χρόνια. Η πιθανότητα να αγόρασες ελιά που δεν κάνει ελιές, σε φυτώριο, είναι μικροσκοπική.

Ανώνυμος είπε...

Με τους κυνηγούς τι γίνεται βρε παιδιά,'οπου περάσουν δεν αφήνουν τίποτα,πλέγμα έχεις το πατάνε και δεν το ξανά σηκώνουν, πόρτα έχεις την αφήνουν ανοικτή, ομπατή έχεις την βλούν για να περάσουν,όπου υπάρχει καθκιό το ξεψαχνήζουν για να βρούν τίποτα παλιό,δεν έχει μείνει γκύλντρος για γκύλντρος.
Τελικά η επιστολή προς το πλήρωμα τις Καθολικής εκκλησίας έπιασε τόπο 7500 σταυρούς περίπου έφερε στον ανιψιό.
Επειδή φίλε αμμοδύτη εσύ μιλάς με γνήσιους Καθολικούς παπάδες (αν και αυτοι έχουν εκδηλώσει τις πολιτικές τους τοποθετήσεις )ποιά είναι η άποψη τους για την επιστολή βέβαια .

αμμοδύτης είπε...

Ανώνυμε 11.31, δεν ξέρω για ποιά επιστολή λες, ούτε ξέρω ποιός είναι ο ανηψιός. Άκουσα ότι εξελέγη ένας καθολικός βουλευτής, αν και στο διαδίκτυο δεν είδα πουθενά να λέει ο ίδιος ή κανένας άλλος ότι είναι καθολικός.

Μου αρέσει το «γνήσιους»! έχει και μη γνήσιους;; :-)

αμμοδύτης είπε...

Οι κυνηγοί... τους λυπάμαι, και λυπάμαι και αυτούς που τους υφίστανται. Ένα σκοπευτήριο για πιατάκια (trap & skeet) θα ήταν λύση και να ψυχαγωγούνται, και να αφήνουν τις τσίχλες, τους τσαλαπετεινούς, και τους συκοφάγους ήσυχους

Ανώνυμος είπε...

Στο χωριό μου λένε η παπάς παπάς η ζευγάς ζευγάς,τώρα πώς αυτός που εγώ χαρακτηρίζω ''γνήσιο΄΄ και εσυ έχεις αναφερθεί σε αυτόν πολλές φορές στο μπλόκ σου,τα καταφέρνει και είναι και καλός παπάς και ΄καλός ζευγάς δεν ξέρω.
Το γνήσιος πάει στον ανθρώπινο χαρακτήρα.

αμμοδύτης είπε...

Ανώνυμε 12.09, μου βάζεις γρίφους. Δεν είναι μυστικό ότι μεταξύ πολλών άλλων στον πλανήτη Γη, μιλάω και με τους π. Μάρκο Φ. και π. Αντώνη Φ, και όχι μόνο στην Τήνο. Αν αναφέρεσαι σε αυτούς, δεν τους εχω μιλήσει για τις εκλογές ούτε πριν τις εκλογές, ούτε μετά, αλλά αυτό από σύμπτωση, 1) γιατί δεν πολυσυζητάω τις εκλογές και 2) λόγω φόρτου εργασίας δεν έχω έρθει πολύ συχνά στην Τήνο.

Ούτε ξέρω αν οι συγκεκριμένοι έχουν σχεση με ανηψιούς και επιστολές, και ελικρινά δεν ξέρω τι θες να μου πεις, αλλά να το πεις απλά, θα το καταλάβω.

Δεν ξέρω αν εσύ μου ζήτησες να σχολιάσω επιστολή του επισκόπου που έλεγε ό,τι έλεγε, νομίζω σου είπα ότι δεν έιδα κατι να με ξενίζει, αλλά ίσως δεν εμβάθυνα όσο έπρεπε...

Κάτι σε χαλάει, αλλά δεν το καταλαβαίνω...

Ο νοών...νοείτω είπε...

Την δεύτερη χρονιά έβγαλαν καρπό, άρα δεν τίθεται θέμα.
Ανθό δεν θυμάμαι να είδα είναι η αλήθεια.
Πότε είναι η σωστή εποχή για κλάδεμα;
Κλαδεύω τις κορυφές και τα πλαϊνά, σωστό;

αμμοδύτης είπε...

Κλαδεύεις τον "χειμώνα". Κλαδεύεις για να "ανοίξει" το δέντρο προς το πλάϊ, και να έχει ήλιο παντού. Βέβαια, σε ανεμοδαρμένες Κυκλάδες, στα κλαδεύει ο αέρας όπως θέλει. Εμπειρικά ξέρω ότι μερικές ελιές παράγουν χρόνο παρα χρόνο, αλλά δεν ξέρω αν αυτό είναι αποτέλεσμα της ευτυχίας τους, ή του DNA τους...