Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Όταν ένα καράβι βουλιάζει...


Αγαπητέ κ Πρωθυπουργέ

Εδώ και δύο (2) χρόνια πολλοί από εμάς από αυτά εδώ τα αντινέα, αναφερόμαστε στις ικανότητες στον προγραμματισμό και στην υλοποίηση του κ Αλογοσκούφη, που όπως καταδεικνύει η σημερινή απόσυρση της αντισυνταγματικής τροπολογίας, συναγωνίζονται τις ικανότητες του κ Παπακωνσταντίου, του LSE και οι δύο σημειωτέον… Εμφανίζονται για παράδειγμα Υπουργοί σας και ομιλούν για ταμειακό πρόβλημα ή για άδεια ταμεία και προσπαθούν να τα γεμίσουν με …τροπολογίες. Γιατί λοιπόν δεν καταργείτε την αυτοτελή φορολόγηση;


Κατανοώ ότι θα δυσαρεστηθούν χιλιάδες Δημόσιοι Υπάλληλοι, 300 Βουλευτές, εκατοντάδες συνδικαλιστές και μέλη επιτροπών και χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες. Αφενός όμως θα έχετε άμεση μείωση Δημοσίων δαπανών και άμεση εισροή χρημάτων αφετέρου αν πείτε να σας πουν το νούμερο θα δείτε ότι δεν θα χρειαστεί να δανείζεστε με τέτοια επιτόκια για πολύ καιρό. Κατανοώ ότι πχ οι πιλότοι ή οι ιατροί θα θιχτούν, αλλά ας τους αυξήσετε τα επιδόματα στο επίπεδο της καθαρίστριας της Βουλής ή της πλατείας Συντάγματος.


Πως μιλάτε για θυσίες; για κρίση; Πληρώνουν όλοι (ακόμα και οι μισθωτοί) φόρο για ΟΛΑ τα εισοδήματά τους; Δεν σας λέω να καταργήσετε πχ τους 7 Οργανισμούς των ΜΜΜ της Αθήνας και να φτιάξετε ένα, δεν σας προτείνω να συγχωνευτούν Υπηρεσίες και Οργανισμοί, δεν σας λέω να φορολογηθεί η Εκκλησία ή να μειωθεί η επιχορήγηση ΜΚΟ και φίλων, κατανοώ ότι διαθέτουν βιογραφικά, αλλά δείχνει ως κράτος ότι η ισονομία είναι αρχή και όχι διαχειριστικό μέσο και μετά ας ζητά λιτότητα και θυσίες από τους πολίτες του.

Όταν όμως οι δαπάνες είναι αυξημένες (πχ γέλασα με την ψυχή μου με τις ανακοινώσεις για τα κλειστά Μουσεία: μπορείτε να μου πείτε από τους 2,500 συμβασιούχους που θα προσλάμβανε το ΥΠΠΟΤ πόσοι είναι φύλακες; γιατί οι άλλοι …βιογραφικοί φίλοι, διοικητικοί και επιστήμονες ήταν) δεν μπορεί το Κράτος να μιλά για αύξηση της φορολογίας.


Όταν ένα καράβι βουλιάζει κοιτάς για σωσίβιο όχι για ναυπηγείο, δεν μπορώ να το πω ποιο απλά. Ας αποδείξει αυτή η χώρα στους Ιθαγενείς υπηκόους ότι το Δημόσιο δεν είναι Κράτος, κομμάτων και φίλων, αλλά το Κράτος είναι Δημόσιο για τους πολίτες που αργοπεθαίνουν στα φροντιστήρια, αυτοκτονούν στον στρατό, λαδώνουν για τριτοκοσμικές υπηρεσίες, αμείβονται με επιδόματα ανεργίας της Δανίας για την έμμισθη εργασία και πεθαίνουν στα ράντζα και μετά ας γίνουμε …Δανία ή να δούμε τις ΑΠΕ ή να κάνουμε Δημόσιες διαβουλεύσεις.

Ας γίνουμε όμως Ελλάδα πρώτα, έστω για μια φορά.

Ένας αθεράπευτος Ιθαγενής


Η τρίτη και ίσως η δεύτερη φωτό είναι του Κωνσταντίνου Μάνου. Τις βρήκα στο
http://greekodyssey.typepad.com/my_greek_odyssey/2006/12/a_greek_photo_a_1.html

6 σχόλια:

αμμοδύτης είπε...

Να και το βιογραφικό του ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας που βρήκα τις φωτό

Born in Istanbul (Constantinople), Turkey of Greek parents who immigrated to the USA in 1956. Grew up in New York City, I joined the Marine Corps at age 19. and retired from the Corps twenty two years later. I was stationed in Greece during my military career, where I married a nice Greek girl. (Needless to say that made mama very happy.) We live in Maine, where we are raising our two sons. After becoming a civilian again, I went back to school, thanks to the GI Bill and now I'm working as pediatric nurse practitioner. Although I consider myself an American, I am very proud of my Greek heritage and my Orthodox faith. Part of my rationale for starting this blog is to help Americans of Greek descent rediscover their own roots and to give others an understanding of things Greek.

Ανώνυμος είπε...

7/2009 Την κατάργηση των περισσότερων μορφών αυτοτελούς φορολόγησης εξετάζει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα που παρουσιάζουν τραγική εικόνα στο εξάμηνο. Το οικονομικό επιτελείο προκρίνει τελικά την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης πολλών εισοδημάτων αντί της αύξησης των χαμηλών συντελεστών 15% και 20% που προβλέπει η νομοθεσία.


22/12 Διαβεβαίωση πως δεν θα καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση για τα επιδόματα των ιπταμένων, έδωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης

-------------------------------

Κατά κανόνα στο ελληνικό φορολογικό σύστημα ισχύει η αρχή «του ενιαίου της φορολογίας εισοδήματος», σύμφωνα με την οποία φορολογείται το άθροισμα των επιμέρους πηγών εισοδήματος με βάση την προοδευτική κλίμακα φορολογίας και όχι καθεμιά (πηγή) χωριστά.

Από τον παραπάνω κανόνα υπάρχουν και εξαιρέσεις. Δηλαδή ορισμένα εισοδήματα φορολογούνται αυτοτελώς με έναν αναλογικό συντελεστή, με αποτέλεσμα να εξαντλείται η φορολογική τους υποχρέωση, χωρίς να αθροίζονται στα άλλα εισοδήματα του φορολογουμένου. Π.χ., έστω ότι ποδοσφαιριστής έχει εισόδημα τη χρήση 2009 από εμπορικές επιχειρήσεις 18.000 ευρώ, από μισθούς 12.000 ευρώ και ποσό 500.000 ευρώ που προήλθε από την υπογραφή συμβολαίου μετεγγραφής και δεν έχει δαπάνες που εκπίπτουν από το εισόδημα. Στο παράδειγμα αυτό ο παραπάνω φορολογούμενος θα φορολογηθεί για ποσό 30.000 ευρώ (18.000 ευρώ + 12.000 ευρώ) με τις γενικές διατάξεις, δηλαδή με την προοδευτική κλίμακα, και για ποσό 500.000 ευρώ αυτοτελώς με αναλογικό συντελεστή 20%. (βλέπε πίνακα).

Στην περίπτωση κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης, στο εισόδημα των 30.000 ευρώ θα προστεθεί και το ποσό των 500.000 ευρώ ούτως ώστε το συνολικό εισόδημα των 530.000 ευρώ (18.000 + 12.000 + 500.000) να φορολογηθεί με τις γενικές διατάξεις. Στην τελευταία αυτή περίπτωση ο κύριος φόρος επί του συνολικού εισοδήματος των 530.000 ευρώ είναι 202.475 ευρώ έναντι 104.725 ευρώ της προηγούμενης περίπτωσης που ισχύει η αυτοτελής φορολόγηση.

Ανώνυμος είπε...

Πες μας και η τελευταία φωτο από που είναι γιατί έχω πήξει στη μούχλα και το κρύο.

Ανώνυμος είπε...

Αν το χρέος είναι 260 δις, στο εξωτερικό κυκλοφορούν σε ελληνικά χέρια τα τριπλάσια. Θα μας αγοράσουν ή έχουν αποδοτικότερες τοποθετήσεις?

@αλλενάκι

Artanis είπε...

Ενδιαφέρουσα άποψη...
Αμφιβάλλω όμως...
Και οι φωτό πολύ ωραίες, ειδικά η 2η...

Ανώνυμος είπε...

Κοινωνία σε αποσύνθεση. Μακριά κι αλάργα.