Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Δωρεάν Παιδεία

Ημέρα ξεκούρασης η σημερινή για τους Τηνιακούς μαθητές (και όχι μόνο), αφού κάθε χρόνο τους δίνεται δεύτερη αργία, ένεκα του εορτασμού της Ευρέσεως της Εικόνας της Μεγαλόχαρης το περασμένο Σάββατο.


Οξύμωρο σχήμα καθώς από τη μια τα παιδιά που χαίρουν ξεκούρασης από το υπερβολικό φόρτο εργασίας τους! και από την άλλη να ακούω τον σολίστ μουσικό της κρατικής ορχήστρας Θεσσαλονίκης να λέει ότι τα παιδιά δεν πρέπει να πληρώνουν για να μάθουν.


Με εντυπωσίασε το γεγονός ότι 20 μουσικοί ενώθηκαν και δημιούργησαν ένα Ωδείο στη Θεσσαλονίκη, μη κερδοσκοπικού ενδιαφέροντος, ώστε να διδαχθούν τα παιδιά μουσική απλόχερα. 1500 παιδιά απαριθμούσε το Ωδείο και μπράβο σε όσους συνέβαλαν σ’αυτό.

Το σχολείο είναι ένας χώρος μάθησης,
όμως σήμερα δυστυχώς αντιμετωπίζεται
ως καταναγκαστική παρουσία
και παρόλο που παρέχεται δωρεάν,
οι μαθητές δεν βλέπουν την ώρα να ξεφύγουν.

Δεν αντιλέγω ότι τώρα η ύλη στα σχολεία έχει δυσκολέψει και έχει απαιτήσεις, όμως το ίδιο κάνουν και οι μαθητές.

Έχουν δυσκολέψει και οι ίδιοι και οι απαιτήσεις τους.


Όσο για το παράδειγμα του Ωδείου, αναρωτιέμαι αν κάτι παρόμοιο συνέβαινε στην Τήνο πόσοι θα συμμετείχαν. Φοβάμαι όχι πολλοί. Το πρόσφατο παρελθόν επιβεβαιώνει τα λόγια μου.

Για όσους γνωρίζουν...

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καταπληκτικό aerial!
Τι γλυκες οι παπίτσες!
Και τα βατραχάκια, που τα πέτυχες!
@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

Όλη η ελληνική παιδεία έχει διαλυθεί και μην κρυβόμαστε έγινε από το Πασόκ του Ανδρέα. Και καταναγκαστική και μη αξιοκρατική

Unknown είπε...

Ευτυχώς που γιατρεύτηκε, ανορθώθηκε, ευδοκίμησε και μεταρυθμίστηκε τα τελευταία 5 1/2 χρόνια επί Κ.Κ του «Β» και της Ν.Δούλας σας αγαπητή/ε ανώνυμος 8:23

aerial είπε...

@αλλενάκι,
τα βατραχάκια έκαναν μια μικρή στάση από το σπίτι μου για παρατηρητικούς σκοπούς της οικογενείας και αποθανατίστηκαν πριν ξαναεπιστρέψουν στο περιβάλλον τους.

Οι πάπιες (έχει και χήνες) κυκλοφορούν σε κοντινό χωριό κι έχω σκοπό να τους πάρω μια μικρή συνέντευξη με την πρώτη ευκαιρία. Αν με δεχθούν φυσικά, γιατί άκουσα ότι είναι πολύ εκλεκτικές!

Στον Ανώνυμο και τον Δωδωναίο, έχω ν'απαντήσω τα εξής: Δεν με νοιάζει ποιος το προκάλεσε! Με νοιάζει που η Παιδεία πάει από το κακό στο χειρότερο και φως στο τούνελ ΔΕΝ βλέπω.
Και σίγουρα ούτε και τα παιδιά!
Έχετε συνειδητοποιήσει ότι οι σημερινοί έφηβοι είναι καλυμμένοι με ένα τεράστιο πέπλο πάνω από το κεφάλι τους και μέλλον δεν βλέπουν; Για ρωτήστε τους πώς βλέπουν το αύριο! Μίζερο κι αδιάφορο θα απαντήσουν οι περισσότεροι...