Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Παλιά καράβια που έπιαναν Τήνο



Ψάχνοντας στο internet βρήκα αυτό το βίντεο με παλιά καράβια που έπιαναν Τήνο.
Σε πολλούς τα χρόνια θα τρέξουν πίσω, και θα τους ξαναγυρίσουν κάποιες αναμνήσεις. Για εμάς τους πιο νέους θα δούμε με τι ταξίδευαν οι πιο παλιοί.
Είναι πραγματικά ένα ωραίο βίντεο, και για όσους δεν το έχουν δει, αξίζει να το δουν.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σαν σε όνειρο θυμάμαι το Αγγέλικα και το Μυρτιδιώτισσα να φεύγουν μεσημέρι από Πειραιά και να φτάνουν νύχτα στην Τήνο, πριν τον μώλο, να βγαίνουμε με βάρκα, (τόσο αμυδρά σαν σε όνειρο) να υπάρχει ένα αυτοκίνητο που έμοιαζε ...ξύλινο (του Σαμούχου) που μας έπαιρνε και πήγαινε από τον μοναδικό χωματόδρομο, από Καρυά, Τριπόταμο και κάτω. Στον Κρόκο και στην Καρυά, πάντα είχε κάποια λάμπα πετρελαίου πίσω από παράθυρα. Το αυτοκίνητο σταματούσε κάτω στο γεφυράκι στα Κελιά, εκεί που αργότερα έγινε η "Μπύρα", αφού είχε κορνάρει και είχαν κατέβει όσοι περίμεναν κόσμο, αλλοι για να ανέβουν την ανηφόρα παρέα, άλλοι με κανένα γάϊδαρο...

Χρόνια αργότερα, στα καράβια του Νομικού, έβλεπες από τα κάγκελα της τρίτης θέσης τους επιβάτες της δέυτερης, και αναρωτιόσουν πως να είναι η πρώτη.

Αργότερα πάλι, από Ραφήνα με την Χρυσή Αυγή, το οκτάωρο ταξίδι είχει γίνει πεντάωρο και εξάωρο.

Η Τήνος ήρθε στην σύγχρονη εποχή με το Επτάνησος. Τότε άρχισε να ξεφοβίζει ο κόσμος και να έρχονται Αθηναίοι πιο τακτικά.

Ανώνυμος είπε...

pragmatika to videaki einai fobero.

αμμοδύτης είπε...

asparagus, εξαιρετικό το βίντεο.

Δεν πρόλαβα βάρκες, αλλά τον Σαμούχο τον πρόλαβα. Όποτε περνούσαμε την Ξινάρα, κατεβαίνοντας νύχτα στα Κάτω Μέρη, βγάζαμε σχεδόν πάντα λαγό

Ανώνυμος είπε...

Μου έστειλε ένας φίλος κάτι ανάλογο για τα καράβια που έρχονταν στο δικό μου νησί. Και πληροφορίες για το τι απέγιναν, άλλα scrap άλλα πουλήθηκαν και πλέουν σε άλλες θάλασσες. Μέχρι τότε δεν είχα φανταστεί πόση νοσταλγία και αναμνήσεις κουβαλάνε μαζί τους. Όλη μου την εφηβεία, και την φορά που το έσκασα από το σπίτι μου στα 18 με το πρώτο μου διαβατήριο για Ιταλία. Αξέχαστα χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

Σε ένα όνειρο ζούμε...

Ανώνυμος είπε...

γεια σου φίλε μου. Ωραιες φωτογραφίες. Σε βλέπω καθε μερα.
Σοβοκαης

Ανώνυμος είπε...

γεια σου φιλε μου. Το βιντεο ωραίο
Σοβοκαης

aerial είπε...

Τι αντίθεση μεταξύ του παλιού και του νέου!
Εσείς να θυμάστε λάμπες πετρελαίου στα παράθυρα κι εμείς καθρεφτίσματα με τον ήλιο μεταξύ πλοίου και Καρδιανής ή Υστερνίων!

Asparagus, είμαι βέβαιη ότι το βιντεάκι είναι φοβερό και μπράβο που ζωντανεύεις αναμνήσεις.
Να μην αναφέρω πάλι ότι εμείς εδώ ΔΕΝ μπορούμε να το δούμε!

Να ρωτήσω και κάτι άσχετο; Ποιό ήταν το πλοίο που είχε βουλιάξει; η Χρυσή Αυγή ή κάνω λάθος;

Γειά και στο φίλο Σοβοκάη αλλά όπως μπορείς να δεις είμαστε τρεις! και όχι ένας...(για την ώρα)

Ανώνυμος είπε...

φοβερό βίντεο, συγκρίνοντάς τα με τα υπερσύγχρονα cruiser της Αδριατικής μοιάζουν με βαρκούλες, ενώ οι θαλαμηγοι των κροίσων σήμερα είναι μεγαλύτερες και μακρύτερες από αυτά

@αλλενάκι