Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Περιστεριώνες της Τήνου ( 1 )

Κάποτε ζούσε ο Άνιος που είχε κόρες θαυμαστές και ενάρετες.
Γι αυτό και ο Διόνυσος τις προίκισε με το χάρισμα να μεταμορφώνουν ότι άγγιζαν σε λάδι, σιτάρι και κρασί, τα πιο σημαντικά αγαθά.
Τον καιρό εκείνο, ο Αγαμέμνονας ετοίμασε την εκστρατεία κατά της Τροίας, άκουσε για τις κόρες του Άνιον και θέλησε να τις πάρει μαζί του, για να εξασφαλίσει τροφή για το στρατευμά του. Αυτές όμως αρνήθηκαν να τον ακολουθήσουν και κρύφτηκαν σε ένα από τα νησιά του Αιγαίου. Τότε ο Αγαμέμνονας αποφάσισε να τις πάρει μαζί του με την βία. Τρομαγμένες οι κοπέλες ζήτησαν την προστασία του Διόνυσου κι εκείνος τις μεταμόρφωσε σε λευκές περιστέρες. Από τότε τα σοφά και ενάρετα αυτά πουλιά κατοικούν στις Κυκλάδες. (Φερεκύδης)


Αυτά αναφέρει η παράδοση για τα περιστέρια, αλλά ας δούμε τι συνέβαινε στον ίδιο χώρο κατά τους νεότερους χρόνους, οπότε κτίστηκαν οι στολιστοί περιστεριώνες που μοιάζουν με μικρούς πύργους.















Η Τήνος που η ιστορία της αρχίζει κάπου 10 χιλιάδες χρόνια νωρίτερα καταλήφθηκε το 1204 από τους Βενετσιάνους , που τοποθέτησαν Ενετό κυβερνήτη, της οικογένειας των Γκύζη. Οι Βενετοί έφεραν μαζί τους και τη νομοθεσία τους. Έτσι ανάμεσα στ’ άλλα εφαρμόστηκε και στην Τήνο όπως και στα υπόλοιπα Βενετοκρατούμενα νησιά, το δυτικό δίκαιο.
Ένα από τα προνόμια των ευγενών, σύμφωνα με το δυτικό αυτό δίκαιο ήταν ότι είχαν το αποκλειστικό δικαίωμα να εκτρέφουν περιστέρια, το λεγόμενο <δικαίωμα του περιστεριώνα>>.


Οι ντόπιοι, δουλοπάροικοι πια ,υπηρετούσαν τους κατακτητές και είχαν την υποχρέωση να φροντίζουν τα περιστέρια, να τους χτίζουν τους περιστεριώνες, να υφίστανται τις καταστροφές που προξενούσαν στις καλλιέργειες, καταστροφές που λογίζονταν ως φόρος. Το μόνο κέρδος των Τηνίων χωρικών ήταν η κοπριά των περιστεριών που λίπαινε το φτωχό κυκλαδίτικο χώμα των χωραφιών.














Τα δυτικοφερμένα <κολουμπάρια>>, οι περιστεριώνες , στα χέρια των Τηνιακών τεχνιτών έγιναν έργα τέχνης. Χρησιμοποιώντας τα ντόπια υλικά, όπως για τα σπίτια τους, κατασκεύασαν ένα από τα πιο πρωτότυπα και καλαίσθητα στοιχεία της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.


Αφού έφυγαν οι Βενετοί από την Τήνο, οι ντόπιοι συνέχισαν να εκτρέφουν περιστέρια, αλλά, τώρα πια για λογαριασμό τους, γιατί εκτός από το λίπασμα, έπαιρναν το νόστιμο και εμπορεύσιμο κρέας τους.
Κατά τον 18 και 19 αιώνα χτίστηκε πλήθος από περιστεριώνες στο νησί. Σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν μείνει περίπου 1000.

5 σχόλια:

Όφιος... είπε...

Και βάλε πόσοι είναι ετοιμόρροποι, πόσοι καταρρέουν κάτω απ΄τα μάτια των τοπικών αρχών και υπό το βάρος των κληρονομικών αγκυλώσεων...

Ένα τεράστιο αρχιτεκτονικό κεφάλαιο που αν δεν κάνω λάθος, παρουσιάζεται μόνον στην Τήνο, εξαφανίζεται μέρα με τη μέρα.

Σκέφτομαι μήπως οι Γερμανοί εκτός των χρεών μας θα έπρεπε πρωτίστως να αναλάβουν το Υπουργείο Πολιτισμού....

αμμοδύτης είπε...

Χμμμ... μην έχεις ελπίδες όφιε ότι οι Γερμανοί δεν είναι τίποτε άλλο από Γερμανοί, και αν αποφασίσουν να ασχοληθούν με τον ελληνικό πολιτισμό θα είναι όταν έχουν απομακρύνει εμάς.

Η καθημερινή εξαφάνιση της Τήνου δεν αντιστρέφεται εύκολα.

Δυστυχώς, υποψιάζομαι ότι ο κόσμος στο νησί ενημερώνεται από την τηλεόραση. Η τηλεόραση είναι ένα από τα συστατικά που μας έφεραν στην εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Αν οποιοσδηποτε στην Κυβέρνηση είχε τσίπα, θα είχε παραιτηθεί. 7 μήνες ψέματα και κοροϊδία και καταστροφή μιας ήδη ζορισμένης οικονομικής κατάστασης για "επικοινωνιακούς" και "πολιτικάντικους" λόγους.

Asparagus, πολύ ωραία η ανάρτηση και οι φωτογραφίες. Το κλίμα στην Αθήνα είναι λίγο χαλασμένο. Κάτι μου λέει ότι μέχρι το καλοκαίρι θα δούμε κόσμο να γυρίζει πίσω στα χωριά. Αυτό θα είναι κάποιο κέρδος.

Ελληνας Ναύτης είπε...

Να παραιτηθεί δε λέω, αλλά ποιος να έρθει?

Ανώνυμος είπε...

ο αντιπρόεδρός του. Ο φούφουτος, Τα έκανε σκατά, να φύγει. Αυριο θα σου πουν να κόψεις τον μισθό σου, να πληρώσεις έξτρα φόρους, να στερηθείς, να χάσεις τη δουλειά σου. Για να κάνει ποδήλατο μα παχυλές αμοιβές ο κάθε άχρηστος?

ΧΑΡΑΚΙΡΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΤΣΙΠΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ είπε...

Ωραίο κείμενο και αξίζει να διαβαστεί και διαδοθεί