Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Προετοιμασίες προ του Πάσχα

Το Πάσχα μπορεί να πέρασε αλλά οι πασχαλινές αναρτήσεις τώρα αρχίζουν.


Και ξεκινάμε με τα πασχαλινά κουλούρια που πέρα από το πλάσιμο, που είναι λίγο χρονοβόρο, δεν είναι απαιτητικά, όπως οι τυρόπιτες ή τα τσουρέκια.

Φαντασία θέλει, ώστε να δημιουργήσουμε πολλά σχέδια και δημιουργικότητα ώστε να προσθέσουμε το κατιτίς παραπάνω, όπως τα συγκεκριμένα που πασπαλίστηκαν με σουσάμι.


Τα παραδοσιακά κουλούρια είναι χωρίς σουσάμι και κυρίως θυμάμαι που η γιαγιά μου πάντα μας έφτιαχνε από μία μεγάλη κουλούρα με ένα μεγάλο κόκκινο αυγό στη μέση. Θα το τρώγαμε την Κυριακή του Πάσχα όταν θα «μαραντίζαμε» στην Αγ. Υπακοή.


Ένα παλιό έθιμο που δυστυχώς έσβησε με το πέρασμα των χρόνων. Τότε που τα έθιμα είχαν νόημα μεγαλύτερο και προσέδιδαν μεγαλύτερη χαρά στους συμμετέχοντες και τους συνεχιστές της εκάστοτε παράδοσης.


Επιστρέφοντας όμως στα κουλούρια, το ψήσιμο στον φούρνο με τα ξύλα είναι αυτό που δίνει και το ιδιαίτερο άρωμά τους.


Κι αν δεν φτάνει η μία φουρνιά, ξαναβάζεις και δεύτερη. Άλλωστε έρχεται κόσμος το Πάσχα και κάθε μια νοικοκυρά πρέπει να κανονίσει για παραπάνω.

Καλοφάγωτα και του χρόνου!


Ελπίζω τουλάχιστον τα κουλούρια ν' αντέξουν τη δοκιμασία του χρόνου, όχι όπως η λαζάρα. Αλήθεια να’φτιαξε κανείς φέτος; Γιατί με την πληθώρα των αγαθών ποιός να κάτσει ν’ασχοληθεί με κάτι τόσο ταπεινό όπως τη λαζάρα με τα ρεβύθια;

8 σχόλια:

Artanis είπε...

Πω,πω!!!Ζήλεψα!
Και του χρόνου!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα!
Μου φαίνονται ότι αν απλώσω το χέρι θα τα πιάσωμέσα από την οθόνη τόσο ωραία είναι και πολύ ωραία φωτογραφημένα

@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

2.900.000 για έργα αποκατάστασης ζημιών στo λιμάνι της Τήνου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ανώνυμος είπε...

Η κυβέρνηση μεθοδεύει την αιφνιδιαστική εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης», χωρίς κανένα διάλογο με την αυτοδιοικητική οικογένεια, δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. 45 ημέρες πριν την ψήφιση του σχετικού Νομοσχεδίου δεν γνωρίζει κανεις τίποτα και δεν υπάρχει κανένας διάλογος. Νομοθετικό και εκλογικό πραξικόπημα. Κινδυνεύουν να απολυθούν 35.000 εργαζόμενοι στις Δημοτικές Επιχειρήσεις.

αμμοδύτης είπε...

Γειά σου aerial. Ομολογώ ότι δεν ξέρω τι είναι η λαζάρα (με ρεβύθια;;)

aerial είπε...

Artanis και @αλλενάκι, ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και τις ευχές.
Όπως θα δείτε και σε άλλες αναρτήσεις το κακό με αυτά τα γλυκά είναι ότι όλοι τα φτιάχνουν στη διάρκεια της Νηστείας και φυσικά μπαίνεις σε ΠΟΛΥ μεγάλο πειρασμό όταν πρωτοβγαίνουν γαργαλιστικές μυρωδιές από τον φούρνο!

Αμμοδύτη η λαζάρα φτιαχνόταν το Σάββατο του Λαζάρου (και σημειωτέον στα καθολικά χωριά εορταζόταν 2 εβδομάδες πριν το Μ.Σάββατο). Ήταν κάτι σαν ψωμάκι γεμάτο ρεβύθια διακοσμημένο και αν θυμάμαι σωστά υπήρχε κι ένα μεγάλο καρύδι αντί για αυγό όπως ήταν η κουλούρα. Το καρύδι ήταν με το τσόφλι του ολόκληρο. Σίγουρα δεν είχες φάει ποτέ;

Όφιος... είπε...

Έφτιαξε η μάνα μου, νάναι καλά, λαζάρα για τον γιό μου και τού την έφαγα όλη...

aerial είπε...

Να΄ναι καλά λοιπόν η μαμά σου όφιε που έφτιαξε λαζάρα κι έφαγες.

Εγώ είμαι 100% σίγουρη ότι αν ρωτήσω τα σημερινά 15χρονα του νησιού και δη του αγροτικού μέρους, τι είναι η λαζάρα, κανένα δεν θα ξέρει.

Όλα έχουν ισοπεδωθεί στο βωμό του εκμοντερνισμού!
Καλώς ήρθες μοντέρνα καπιταλιστική ζωή, έξω η αυθεντικότητα και η απλότητα!