Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Ιστορική Έδρα


"Στο νομό ΚΥΚΛΑΔΩΝ ο δήμος Τήνου θα έχει ιστορική έδρα τον Πάνορμο"

Έτσι διάβασα... Μπορεί να μου αρέσει πολύ ο Πάνορμος, μπορεί να έχουν βρεθεί ίχνη νεολιθικής κατοίκησης πάνω από τον Πάνορμο, μπορεί να υπάρχουν αρχαία κάτω από τον περιφερειακό δρόμο της Χώρας, μπορεί να σκεφτούν οι μικροτσιφλικάδες της Τήνου όποια μπαρούφα θέλουν για να κρύψουν τα κομπλεξάκια τους, αλλά βαρέθηκα να τα λέω διπλωματικά: Πολλοί σημερινοί κάτοικοι της Χώρας και του Ιστορικού Πανόρμου είναι απόγονοι πρόσφατων εποίκων από άλλα μέρη της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας. Ακόμα και ο Καλλικράτης, ξαναγράφει την Ιστορία. Η Ιστορία είναι ότι, καλώς κακώς, το κέντρο της Τήνου, η ιστορικά κατοικημένη Τήνος, δεν είναι ούτε η Χώρα, ούτε ο Πάνορμος. Είναι σε άλλη ακατονόμαστη περιοχή που οι επίλυδες προσπαθούν να ξεχάσουν. Τουλάχιστον οι επίλυδες είναι Έλληνες. Θυμούνται όμως πόσο πεινούσαν στην Κατοχή και που έβρισκαν να φάνε, θυμούνται την τρομερή καταπίεση των Βενετών, τον προσηλυτισμό των ...Ουρσουλίνων και προσπαθούν να ξεχάσουν.

Έχει πάψει να με εξοργίζει, επειδή αυτό που κάνουν οι ορθόδοξοι και μερικοί καθολικοί της Τήνου στους καθολικούς της Τήνου από το 1824, το κάνει ο Γ Α Παπανδρέου σε όλη την Ελλάδα, εδώ και 7 μήνες: Ξαναγράφει την Ιστορία, και αντικαθιστά τους Έλληνες. Σε λίγο καιρό, θα είναι Αλβανοί η πλειοψηφία από την Ξινάρα και κάτω και στις μεθεπόμενες Δημοτικές εκλογές θα τους έχουμε στα ψηφοδέλτια. Όχι ότι με χαλάει..
.



Αν οι καθολικοί της Τήνου δεν είχαν την ψευδαίσθηση του διχασμού σε Πασόκ και ΝΔ, δεν θα έβγαινε Χωραϊτης Δήμαρχος... και προφανώς ύπαρχει αυτός ο φόβος, για αυτό και τα γλυψίματα. Βέβαια, απόδειξη της Ελληνικότητας των Καθολικών της Τήνου είναι ότι είναι απόλυτα, και προβλέψιμα, διχασμένοι. Τραβάει ένας απατεώνας μια γραμμή στο γήπεδο, και αυτόματα, οι μισοί πάνε από την μπλέ μεριά, οι μισοί από την πράσινη, και βρίσκεις και αργυρώνητους που καλλιεργούν αυτή την τάση. Αν οι Έλληνες δεν είχαν αποχαυνωθεί, πολλά πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Φαντάσου τι θα έγραφα αν ήμουν και ...καθολικός και είχα όρεξη να ξεσκαλίσω τον κόσμο... Ή αν του περνούσε του Πρωθυπουργού να δώσει την Τήνο ξανά στην ...Βενετία, αφού είναι σε φάση να μοιράζει πράγματα δεξιά και αριστερά, καλημέρα σας.

26 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω τι λες με τα δογματικά, αλλά αυτή η κίνηση είναι κομένη ραμένη για τον υποψήφιο του Πασοκ. Τους καθολικούς τους έχει, έχει και χωραιτες θα παρει και τις δημοκρατικές δυνάμεις να το. Αλλά και 8 χρόνια

Όφιος... είπε...

Για να θες να εργαστείς και να δημιουργήσεις πραγματικά για τον τόπο σου, πρέπει νάχεις δύο πράγματα:

1) περηφάνεια γι΄αυτόν και
2) δέος, που σήμερα δεν αντιλαμβανόμαστε σαν λέξη και θα έπαιρνε πολύ να αναλύσω.

Cayenne, δεν προβλέπεται...

sakalos είπε...

Αμήν!

(για την ανάρτηση!)

Ανώνυμος είπε...

"απόδειξη της Ελληνικότητας των Καθολικών της Τήνου είναι ότι είναι απόλυτα, και προβλέψιμα, διχασμένοι"

+100

Ανώνυμος είπε...

Δεν κατάλαβα, είναι κριτήριο αυτό για Δήμαρχο, αν είναι καθολικός ή ορθόδοξος;

sakalos είπε...

Ανώνυμε 1:22
είναι κριτήριο να είναι Πασόκος η δεξιός;;;

Γιατί μόνο γι' αυτούς προβλέπει ο Καλλικράτης...

Ανώνυμος είπε...

Sakale σαφώς και δεν είναι κριτήριο το κομματικό, πόσο μάλλον το θρησκευτικό. Ήλπιζα ότι έχουν ξεπεραστεί αυτές οι νοοτροπίες αλλά μάλλον λαθεύω.
Αν και καθολικός, το παιχνίδι των παπάδων και της αρχιεπισκοπής για ψήφο σε ομόδοξο δεν το παίζω. Θα διαλέξω αυτόν που γουστάρω με κριτήρια μόνο το καλό του τόπου μου. Μπορεί και κανέναν , τώρα που το σκέφτομαι.

sakalos είπε...

Μην πλέκεις παπάδες και αρχιεπισκοπή. Προφανώς και δεν έχεις ιδέα σχετικά για να το λες αυτό και πήρες το όπλο σου και λες ας πυροβολήσω κάπου και ότι πετύχω...
Δεν είναι θρησκευτικό το θέμα. Εφόσον είσαι καθολικός το ξέρεις! Το πρόβλημα είναι ότι πίσω από το θρησκευτικό υπάρχει μια μοναδική παράδοση αιώνων. Μια παράδοση που η πολιτεία σήμερα θέλει να ξεχάσουμε. Άσε το θρησκευτικό κατά μέρος λοιπόν και δες την ουσιαστική διαφορά:
Αν υπήρχε κενό στον χάρτη για τα κάτω μέρη, λίγοι στην Ελλάδα θα το καταλάβαιναν...

Γιακορ είπε...

Αμμοδύτη, πρέπει να κατεβάσουμε τους τόνους, διαφορετικά τα Κάτω Μέρη θα πάρουν την κάτω βόλτα. Οι οξύνσεις δεν βοηθάνε. Δεν υποστηρίζω βέβαια ότι οι παρατηρήσεις σου είναι αβάσιμες. Απλώς βαρέθηκα να ασχολούμαι με την αστήρικτη εξίσωση ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ = ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. Δυστυχώς πολλοί είναι αδιάβαστοι στην Ιστορία και λησμονούν ό,τι έδωσαν σε πολέμους τα Κάτω Μέρη και ποιοί είναι οι πραγματικοί επήλυδες. Αν η Ελλάδα δεν λευτερωθεί από τη ξεφτισμένη ρητορεία της κληρικοκρατίας που διχάζει τη βάψαμε!

αμμοδύτης είπε...

Αναγκαστικά, μέρες που είναι με τα οικονομικά ΚΑΙ τα εθνικά, κάθε συζήτηση θα πάρει τέτοιες πτυχές.

Το υπ αριθμό ένα θέμα μου είναι: Ποιά είναι η Ιστορική Τήνος. Γιατί δεν ήταν μέχρι πρότινος στους χάρτες; γιατί η πολεοδομία έτσι και η βιομηχανί αλλιώς. Παλιές ιστορίες, μην τις ξαναλέμε.

Ωστόσο, σε εκλογές, αναγκαστικά πρέπει να διαλέξεις Χ ή Ψ. Ένας τρόπος να μαγειρέψεις τις εκλογές είναι να βάλεις ωραία χρώματα στην μία ή την άλλη, ή να αλλάξεις τους χάρτες κλπ. Αυτό γίνεται, με αυτό που έγραψα, και ο Καλλικράτης γίνεται για το πρασινο και το μπλέ, με την ελπίδα ότι οι αριστεροί του Πύργου θα στηρίξουν πρασινο. Μπορεί να μου αρέσει το μαγείρεμα, μπορεί να μην μου αρέσει, δεν έχει σημασία. Ή μπορεί να προτιμώ την θρησκευτική γραμμή, που μάλον δεν θα αρέσει σε άλλους, αλλά ούτε αυτό έχει σημασία.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι υπάρχει ένας (ακόμα ήσυχος) αναβρασμός, που με το ζόρι κρατιέται ήσυχος, και ως το φθινόπωρο μπορεί να έχει ξεφύγει και να φέρει τα πάνω κάτω. Κι αν κρατηθεί ως το φθινόπωρο, μετά το φθινόπωρο θα είναι εκρηκτικός.

sakalos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
sakalos είπε...

Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το Φθινόπωρο για να "αναβράσουμε" αμμοδύτη.

Δεν μπορούμε να μένουμε στην κριτική. Καλή είναι αλλά μένοντας άπρακτοι δεν κερδίζουμε παρά περισσότερη κριτική για του χρόνου...

Αν νομίζετε ότι υπάρχει κάποιος ικανός να στηρίξει ένα τρίτο συνδυασμό, προτείνετε εδώ. Ολόκληρη Τήνος, μια συναινετική λύση θα υπάρχει αδιαμφισβήτητα.

Δεν γίνεται να φοβόμαστε την ήττα πια. Με αποστασιοποίηση είμαστε χαμένοι στα σίγουρα. Να μην αφήσουμε την μοίρα μας ξανά σε πρασινο-μλπε διλήμματα...

Ανώνυμος είπε...

Εχουν απασφαλίσει οι επιδοτούμενοι με τη μπαχαλοποίση και αποδομούν την αποδόμηση. Μαύρο φίδι...

Ανώνυμος είπε...

Μας πονάει το θέμα, μας πονάει, και το φοβόμαστε.

Ξωμερίτης είπε...

Αμμοδύτη μήπως αν εκλεγεί δήμαρχος χωριανός δεν του αρέσουν οι ΑΠΕ?

αμμοδύτης είπε...

Οι ΑΠΕ δίνουν καθρεφτάκια και χάντρες, νομιμοποιούν πολεοδομικές ατασθαλίες, λαδώνουν συμβατικά... Μετά την ψήφιση του νόμου, ένα τις σταματάει: Το καπέλο:

Τα αιολικά παρκα που φαντάζονται για την Τήνο, λόγω μικρού μεγέθους του καημένου του νησίού, είναι κάτω των 50 MW και έχουν την μεγιστη πριμοδότηση. Αυτό αφήνει περιθώριο για πολλά δώρα, αλλά πρέπει και ο ΔΕΣΜΗΕ να έχει να πληρώνει, και νομίζω ότι οι Τράπεζες προτιμούν να παίρνουν αυτές τα λεφτά σου και τα δικά μου από να τα δίνουμε στα αιολικά τρωκτικά.

Δεν θα με εξέπληττε, αν και στην Τήνο οι υποψήφιοι περιμένουν αμάν και πως. Ένας έβαλε στον κόρφο του και πρωτεργάτη του αθλήματος (καλο παιδί, δημοκρατικό και προοδευτικό)

Τι να πω βρε Ξωμερίτη... Δικό μας είναι το νησί. Ή μήπως δεν είναι;

Ξ είπε...

Αμμοδύτη σε βρίσκω πολύ ενημερωμένω για τις συνθέσεις των συνδυασμών,πές και σε μας τίποτα

Ξωμερίτης είπε...

Ως φίδη εσύ θα ξέρεις απο κόρφους μήπως είναι κατωμερίτης το καλό παιδί

Ανώνυμος είπε...

Την ιστορικότητα του Εξωμβούργου και της ευρύτερης περιοχής του, σίγουρα μια μέρα θα τη βρουν οι ιστορικοί του μέλλοντος... μην ξεχνάτε ότι κάποτε η Αθήνα (μετά τη χρυσή εποχή) για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν ένα απλό ανύπαρκτο χωριό... Παρατρεχάμενοι και μη, άθελα κοιμάστε ή σας βολεύει;

Ξωμερίτης είπε...

Τι σχέση έχει βρέ αδελφέ η ιστορικότητα του κάθε τόπου με το μοντέλο διοίκησης για να ξέρουμε και τι μας γίνετε δηλαδή

Ελληνας Ναύτης είπε...

Τι ακριβώς θα κάνει η ιστορική έδρα?

Ανώνυμος είπε...

Θα δικαιολογήσει 3-4 υπαλλήλους και θα βοηθήσει περισσότερους εγωισμούς.

Ανώνυμος είπε...

http://troktiko.blogspot.com/2010/05/blog-post_5911.html

ιστορικοί ή μη, πρώτο τραπέζι πίστα είμαστε...

Ανώνυμος είπε...

Η ιστορία της μεταπολίτευσης έδειξε ότι οι Έλληνες δεν ξέρουν να Κυβερνούν ούτε να Κυβερνώνται. Επομένως αυτό το φιλμ της κυβέρνησης Χολιγουντιανού τώρα τύπου και την διαβαζόμενη με κόπο σήμερα ρητορεία του, το έχουμε ξαναδεί

http://polis-agora.blogspot.com/2010/05/blog-post_21.html

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια. Τώρα γεωτρήσεις ελέυθερα

Ανώνυμος είπε...

ego eimai apo tin kalloni ara kai katholikos episeis exo katagogi kai apo Syro pali katholiko soi ki ekei,
ego den exo katalabei afoy blepoyme oti i o enas bgei i o allos tha mas gamisoun pou leei kai o Lazopoulos ti tous psifizoume kai tous ksanapsifizoume as moy epitrapei to leksilogio eimastai malakes sa laos giati pao stixima oti kai stis epomenes ekloges pali nd i pasok tha bgei.ego epidi tis agapo kai tis duo mou patrides(tino, syro)pisteyo pos tha ita kalitero gia to kalo toy topoy na girisoyme stin enetokratia. den mporo allo na blepo kai ta duo nisia na ginonte san tis moures olon ayton ton malakismenon boyleyton, ypourgon prothipourgon kai proedron sti bouli!!! gamo to kerato moy diladi xilies fores na eimastan sto Xomboyrgo opos to 1700 kai na polemame toys tourkous